^
A
A
A

Ενδείξεις για κοιλιοπλαστική

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

  Τα κύρια χαρακτηριστικά της "ιδανικής" κοιλιάς:

 • πυκνή σφιγμένη πλευρική επιφάνεια του κορμού και της βουβωνικής περιοχής με μια βαθιά περιγεγραμμένη μέση.
 • οι κεντρικώς τοποθετημένοι ιστοί δεν είναι τεντωμένοι και έχουν μαλακή κυρτότητα στην υπογαστρική και μαλακή κοιλότητα στην επιγαστρική περιοχή.
 • στην υπερκείμενη ζώνη μεταξύ των άκρων των ορθών κοιλιακών μυών υπάρχει μια διάμεση αυλάκωση.

Τα κύρια συστατικά της μεταγεννητικής παραμόρφωσης του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι:

 • περίσσεια υποδόριου λίπους και (ή) δέρματος.
 • χαλάρωση (υπερβολική ανάπτυξη) του μυοσκελετικού συστήματος.
 • τέντωμα του δέρματος και (ή) μετεγχειρητικές ουλές.

Μια σημαντική αύξηση στην κοιλιακή περιεχομένων κατά τη εγκυμοσύνη οδηγεί σε κατακόρυφη και οριζόντια υπερπληθωρισμό μυο-στρώση της περιτονίας, η εμφάνιση των διαστάση μυών rectus και τεντώματος δέρματος. Στη συνέχεια, όλες αυτές οι αλλαγές αντιστρέφονται, αλλά όχι εντελώς. Σε μεγάλο βαθμό, η σοβαρότητα των τελικών αλλαγών στους ιστούς εξαρτάται από το μέγεθος του εμβρυϊκού σάκου και την ατομική εκτασιμότητα (συσταλτικότητα) των ιστών.

Οι κύριοι δείκτες της ανωματικής λειτουργικής ανεπάρκειας του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι:

 • την παρουσία και την έκταση της πτώσης των μαλακών ιστών.
 • πάχος της στρώσης υποδόριας λιπαρής ουσίας.
 • ο βαθμός απόκλισης των μυών του ορθού abdominis.
 • - κατάσταση του δέρματος (φαγούρα, παρουσία τεντώματος του δέρματος και μετεγχειρητικές ουλές).
 • παρουσία ομφαλικής κήλης.

Η παρουσία και ο βαθμός της πτώσης των ιστών του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι ο σημαντικότερος δείκτης και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας πτυχής πτυσσόμενου δέρματος ("ποδιά"). Το τελευταίο καθορίζει συχνά τις ενδείξεις για τη λειτουργία.

Η παρουσία πτώσεων μαλακών μορίων αξιολογείται με την κάθετη θέση του κορμού του ασθενούς. Ο A.Matarasso αναγνωρίζει τέσσερις βαθμούς πτώσης των μαλακών ιστών του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος, που επιτρέπει σε κάποιον να σχηματίσει ενδείξεις για έναν ή άλλο τύπο κοιλιοπλαστικής.

Σε σχέση με το γεγονός ότι το κύριο παράπονο ασθενών με πτώση των κοιλιακών ιστών είναι η παρουσία μιας "ποδιάς", αυτό το κλινικό σύμπτωμα είναι το πιο σημαντικό. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίσταση, είναι σκόπιμο να διακρίνουμε τέσσερις ομάδες ασθενών με διαφορετικό βαθμό έκφρασης της πτώσης των μαλακών ιστών του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Ομάδα 1: Ασθενείς με μέτρια τέντωμα του δέρματος του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος, κυρίως στην υπογαστρική ζώνη, χωρίς τη δημιουργία "ποδιάς". Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδείξεις για τη χειρουργική επέμβαση εμφανίζονται κυρίως παρουσία στυριών του δέρματος (stripy gravidarum).

2η ομάδα: η παρουσία στο κάτω μέρος της κοιλιάς είναι μικρή και δεν έχει γέρνουν δερματοπτυχών (σχεδόν «ποδιά»), σε συνδυασμό με το πλαδαρό δέρμα στα επιγαστρική και υπογαστρικών περιοχές. Σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να εκτελεστεί κοιλιοπλαστική, αλλά ένας σχετικά μικρός βαθμός πιθανή μετατόπιση του δέρματος-λίπους στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος κατά τη διεύθυνση Ουραίο-νομός συχνά δεν επιτρέπει στο χειρουργό να περιοριστεί η οριζόντια πρόσβασης, και μετεγχειρητική ουλή μπορεί να έχει μια κατακόρυφη συνιστώσα.

3η ομάδα: οι ασθενείς έχουν «ποδιά» με πλάτος έως 10 εκατοστά, ο οποίος βρίσκεται στο εμπρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα με τη μετάβαση στις πλευρικές επιφάνειες του κορμού.

4η ομάδα: το πλάτος της "ποδιάς" υπερβαίνει τα 10 εκατοστά, η πτυχή του δέρματος-λίπους εκτείνεται στην οσφυϊκή περιοχή και συνδυάζεται με τις πτυχές στις επιφάνειες του θώρακα.

Στην 3η και 4η ομάδα ασθενών οι ενδείξεις για κοιλιοπλαστική είναι προφανείς και η παραλλαγή της δράσης καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων.

Το πάχος του υποδόριου στρώματος λίπους του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο γκρι και άλλων επιπλοκών, λόγω του γεγονότος ότι το υποδόριο λίπος είναι πολύ ευαίσθητος σε όλους, συμπεριλαμβανομένων με το χειρουργικό τραύμα. Οι περισσότερες φορές υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές για τη θέση του λιπώδους ιστού στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα:

 • σχετικά ομοιόμορφο.
 • με την υπεροχή των αποθέσεων λίπους στα πλευρικά τμήματα του κορμού με τη μετάβαση προς τις πλευρές.
 • με συγκέντρωση στην κεντρική ζώνη κατά μήκος των ευθειών μυών της κοιλιάς.

Με ελάχιστο πάχος υποδόριου λίπους (μικρότερο από 2 cm), ο κίνδυνος εμφάνισης seroma είναι ελάχιστος. Με μέτριο πάχος (2-5 cm), αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ενός seroma. Με σημαντικό πάχος της στρώσης υποδόριου λίπους (περισσότερο από 5 cm), ο κίνδυνος ανάπτυξης seroma είναι σημαντικός και τα αισθητικά αποτελέσματα της λειτουργίας επιδεινώνονται. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενδείξεις για μια προκαταρκτική λιποαναρρόφηση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Ο βαθμός απόκλισης των ορθών κοιλιακών μυών καθορίζει το μέγεθος της διπλωματικής αποπτώσεως του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής. Με τη σειρά του, αυτό καθορίζει το βαθμό διόρθωσης της μέσης, το μέγεθος της μετατόπισης στο βάθος ομφαλό του τραύματος για να δημιουργήσει duplikatury απονεύρωση, και επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης του συνδρόμου giperkompressii κοιλιακό τοίχωμα, με την ανάπτυξη πνευμονικού οιδήματος.

Μπορείτε να διακρίνετε διάφορους βαθμούς απόκλισης των ορθικών κοιλιακών μυών. Όταν μικρό βαθμό duplikatury απονεύρωση δεν χρειάζονται, ή μπορεί να σχηματιστεί στην περιοχή έως 5 cm πλάτος Με μέτρια απόκλισης RECTI τμήμα που σχηματίζεται duplikatury απονεύρωση πλάτος 5-10 cm και με σημαντική - .. Στο οικόπεδο πλάτος που υπερβαίνει τα 10 cm στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο συνδυασμός των σημαντικών ασυμφωνίες rECTI με ένα σημαντικό πάχος του υποδόριου λίπους και χαμηλό υψόμετρο ομφαλός μπορεί να είναι ενδείξεις για την απομάκρυνση του τελευταίου.

Κατάσταση του δέρματος. Αυτός ο δείκτης μπορεί να είναι η βάση για τη λειτουργία παρουσία τεντωμένων ζωνών. Όταν οι τελευταίοι εντοπίζονται κυρίως στην υπογαστρική περιοχή, το κύριο μέρος τους μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εφικτό, δεδομένου ότι οι ζώνες τεντώματος σχηματίζονται συχνά με ένα ελάχιστο πάχος της υποδόριας λιπαρής στιβάδας. Σε αυτή την περίπτωση είναι συχνά αδύνατη μια σημαντική μετατόπιση του πτερυγίου του δέρματος στην ουραία διεύθυνση, έτσι οι ζώνες τεντώματος απομακρύνονται μόνο μερικώς και η μετεγχειρητική ουλή μπορεί να έχει ένα επιπλέον κάθετο συστατικό.

Η παρουσία της ομφαλικής κήλης είναι δυνατή σε οποιοδήποτε βαθμό της ανατομικής και λειτουργικής ανεπάρκειας του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος και μπορεί να περιπλέξει σημαντικά τη λειτουργία.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.