^
A
A
A

Πρωτοβάθμια εξέταση ασθενών με κοιλιοπλαστική

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αναμνησία. Το προσεκτικά συλλεγόμενο ιστορικό σας επιτρέπει να κατανοήσετε τα αίτια της ανάπτυξης παθολογικών αλλαγών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Για να γίνει αυτό, ο χειρουργός διαπιστώνει την παρουσία προηγούμενων κυήσεων, τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και την επίδραση κάθε εγκυμοσύνης στην κατάσταση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Κίνητρο. Τεντώνοντας τις ζώνες στο χαλαρό κοιλιακό δέρμα είναι ένα καλλυντικό ελάττωμα και εμποδίζει πολλές γυναίκες να εμφανίζονται στην παραλία σε ένα ανοιχτό μαγιό. Η παρουσία της πτυχής στην κοιλιά τονίζεται από τα στενά ρούχα. Η ύπαρξη μιας "ποδιάς" από μαλακούς ιστούς διαταράσσει τη σεξουαλική ελκυστικότητα μιας γυναίκας και μπορεί να προκαλέσει δυσαρμονία των οικογενειακών σχέσεων.

Ιατρική εξέταση. Οι ασθενείς εξετάζονται στο γυμνό σε μια στάση και έπειτα ξαπλωμένοι. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπάρχουν ουλές στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, ο αριθμός, η κατανομή και η εμφάνιση των τεντωμένων ταινιών, ο βαθμός παχυσαρκίας, η παρουσία ερυθηματικών προεξοχών. Προσδιορίστε τον τόνο του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος και την άκρη των μυών. Η περίσσεια του δέρματος αξιολογείται με τη λήψη του στην πτυχή και τη μετακίνηση αυτής της δίπλωσης στο επίπεδο του βουβώνα. Αυτή η δοκιμή σάς επιτρέπει να καθορίσετε τον τύπο και τη θέση του προτεινόμενου τμήματος. Τελικά, ο χειρουργός επιλέγει την τελική μέθοδο για τη διόρθωση της παραμόρφωσης σε αυτόν τον ασθενή και τον ενημερώνει για τη συντήρηση της λειτουργίας.

Ενδείξεις και αντενδείξεις. Οι κύριες ενδείξεις για την κοιλιοπλαστική είναι:

  • παρουσία ζωνών τεντώματος δέρματος που εντοπίζονται κυρίως στην υπογαστρική περιοχή, σε συνδυασμό με την αδυναμία του δέρματος.
  • παρουσία στην κάτω κοιλιακή χώρα της "ποδιάς" του δέρματος-λίπους.
  • σημαντική απόκλιση των μυών της οπισθίας κοιλίας.
  • φλεγμονή του δέρματος σε συνδυασμό με ομφαλική κήλη.
  • εκτεταμένες μετεγχειρητικές ουλές.

Πολλοί ασθενείς, ειδικά αυτοί που έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος, θέλουν να δημιουργήσουν μια μέση και γενικά να βελτιώσουν τον αριθμό "αμέσως και όσο το δυνατόν περισσότερο", χωρίς να καταλήγουν να ασκούνται και να κάνουν δίαιτα. Είναι κατανοητό ότι για ορισμένους ασθενείς αυτή η παρέμβαση φαίνεται να είναι ένα "απλό και αξιόπιστο μέτρο" που μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να συστήνετε στους ασθενείς να μειώνουν το σωματικό βάρος, έχοντας προηγουμένως συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο.

Με την παρουσία παχυσαρκίας με σημαντικές αποθέσεις λιπώδους ιστού στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, οι χειρουργικές μέθοδοι συχνά θεωρούνται ως η τελευταία ελπίδα μετά από ανεπιτυχή διαμόρφωση και δίαιτα. Στις περιπτώσεις αυτές, το ζήτημα της επιχείρησης πρέπει να επιλυθεί με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες.

Οι συχνότερες συνηθέστερες αντενδείξεις είναι:

  • η παρουσία ουλών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα που βρίσκεται πάνω από τον ομφαλό (για παράδειγμα, μετά από τη χολοκυστοεκτομή), με τη δυνατότητα της σημαντικής τους επίδρασης στην παροχή αίματος των πτερυγίων που κόβονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
  • υπερβολικό πάχος του υποδόριου στρώματος λίπους στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Οι γενικοί παράγοντες που καθιστούν την κοιλιακή-πλαστική χειρουργική αδικαιολόγητη ή πρόωρη περιλαμβάνουν:

  • την πρόθεση του ασθενούς να χάσει αργότερα το βάρος, πράγμα που θα επιδεινώσει το αποτέλεσμα της επέμβασης.
  • πιθανή εγκυμοσύνη, η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια του επιτευχθέντος αποτελέσματος.
  • η παρουσία κοινών ασθενειών (διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.λπ.).

Προεγχειρητική προετοιμασία. Για 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών πριν από τη λειτουργία, ο ασθενής μεταφέρεται στη "δίαιτα νερού". Το βράδυ πριν από τη λειτουργία και το πρωί της ημέρας παρέμβασης, τίθεται ένα κλύσμα καθαρισμού.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.