^

Αντιοξειδωτική προστασία

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Παράδοξο οξυγόνου

Όλοι γνωρίζουν ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή, οπότε όλοι φοβούνται την πείνα με οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να ζήσουμε χωρίς οξυγόνο και ακόμη και μια μικρή μείωση του περιεχομένου οξυγόνου στον αέρα επηρεάζει άμεσα την υγεία μας και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνη για τα ζωντανά πράγματα (αυτό είναι το «παράδοξο οξυγόνου»). Οι ίδιες ιδιότητες που τον καθιστούσαν απαραίτητο το καθιστούν επίσης επικίνδυνο.

Όλα τα αερόβια πλάσματα (που αναπνέουν οξυγόνο) λαμβάνουν ενέργεια με οξείδωση οργανικών μορίων με οξυγόνο και όλα αυτά πρέπει να προστατεύονται από την υψηλή οξειδωτική ικανότητα του οξυγόνου. Αυστηρά μιλώντας, η οξείδωση είναι η ίδια καύση. Ακριβώς στο σώμα, οι ουσίες «καίγονται» σταδιακά, σταδιακά, απελευθερώνοντας ενέργεια σε μικρές μερίδες. Εάν τα οργανικά μόρια καίγονται γρήγορα, όπως το ξύλο στο φούρνο, τότε το κύτταρο θα πεθάνει από θερμικό σοκ. Αφού το μόριο οξειδωθεί, αλλάζει. Αυτό δεν είναι το μόριο που ήταν πριν. Για παράδειγμα, ο πολτός ξύλου οξειδώνεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό στη διαδικασία καύσης ξύλου - μετατρέπεται σε καπνό. Η αντίδραση οξείδωσης μπορεί να φανταστεί ως επιλογή κάτι. Για παράδειγμα, αν έχετε πάρει το πορτοφόλι σας στο δρόμο, τότε "οξειδώθηκε". Στην περίπτωση αυτή, αυτός που πήρε την κατοχή του πορτοφολιού, "ανακτήθηκε". Στην περίπτωση των μορίων, η οξειδωτική ουσία παίρνει το ηλεκτρόνιο από μια άλλη ουσία και αποκαθίσταται. Το οξυγόνο είναι ένα πολύ ισχυρό οξειδωτικό. Ακόμα πιο ισχυρά οξειδωτικά είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Δωρεάν ριζοσπάστες

Μια ελεύθερη ρίζα είναι ένα θραύσμα ενός μορίου που έχει υψηλή ικανότητα αντίδρασης. Η ρίζα οξυγόνου στερείται ενός ηλεκτρονίου και τείνει να πάρει ένα ηλεκτρόνιο από άλλα μόρια. Όταν καταφέρουμε, η ρίζα γίνεται μόριο και αφήνει το παιχνίδι, αλλά το μόριο που στερείται ενός ηλεκτρονίου γίνεται ριζοσπαστικό και ξεκινάει στο δρόμο της ληστείας.

Μόρια που προηγουμένως ήταν αδρανή και έκανε αντιδρούν, και τώρα στις πιο ιδιότροπο χημικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, δύο μόρια κολλαγόνου που γίνονται ελεύθερες ρίζες, αντιμέτωποι με τις ρίζες οξυγόνου γίνει τόσο δραστική που επικοινωνούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα διμερές, ενώ οι κανονικές ίνες κολλαγόνου δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σταυρωτά συνδεδεμένου κολλαγόνου είναι λιγότερο ελαστική από το κανονικό κολλαγόνο, και εκτός αυτού, δεν είναι διαθέσιμο για μεταλλοπρωτεϊνάσες μήτρας (ένζυμα που αποικοδομούν το κολλαγόνο παλιά, τη θέση του λήφθηκε από το πρόσφατα συντεθειμένο), έτσι ώστε η συσσώρευση του κολλαγόνου στο δέρμα των διμερών οδηγεί στην εμφάνιση των ρυτίδων και την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Στο μόριο ϋΝΑ, οι ρίζες μπορούν να γίνουν ακόμη και δύο μέρη ενός μοναδικού κλώνου DNA - στην περίπτωση αυτή μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σχηματίζοντας εγκάρσιες συνδέσεις μέσα σε ένα μόριο ϋΝΑ ή μεταξύ δύο μορίων ϋΝΑ. Οι διασυνδέσεις και άλλες βλάβες στα μόρια DNA προκαλούν θάνατο των κυττάρων ή εκφυλισμό του καρκίνου. Η συνάντηση μιας ελεύθερης ρίζας οξυγόνου με μόρια ενζύμου τελειώνει όχι λιγότερο δραματικά. Τα κατεστραμμένα ένζυμα δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν τους χημικούς μετασχηματισμούς, και το πλήρες χάος μπαίνει στο κελί.

Οξείδωση υπεροξειδίου - τι είναι αυτό;

Η πιο σοβαρή συνέπεια της εμφάνισης των ελεύθερων ριζών στο κύτταρο είναι η οξείδωση του υπεροξειδίου. Το υπεροξείδιο καλείται επειδή τα προϊόντα του είναι υπεροξείδιο. Τις περισσότερες φορές, ο μηχανισμός του υπεροξειδίου οξειδώνει τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, από τα οποία συντίθενται οι μεμβράνες των ζωντανών κυττάρων. Ομοίως, η υπεροξείδωση μπορεί να συμβεί σε έλαια που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, και στη συνέχεια οι σχισμές λαδιού (τα υπεροξείδια λιπιδίων έχουν πικρή γεύση). Ο κίνδυνος υπεροξείδωσης είναι ότι ρέει μέσω μηχανισμού αλυσίδας, δηλ. προϊόντα αυτής της οξείδωσης δεν είναι μόνο οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και τα υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία μετατρέπονται πολύ εύκολα σε νέες ρίζες. Έτσι, η ποσότητα των ελευθέρων ριζών, και κατά συνέπεια ο ρυθμός οξείδωσης, αυξάνεται με τρόπο χιονοστιβάδας. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με όλα τα βιολογικά μόρια που συναντούν στο δρόμο, όπως οι πρωτεΐνες, το DNA, τα λιπίδια. Εάν η χιονοστιβάδα οξείδωσης δεν σταματήσει, τότε ολόκληρος ο οργανισμός μπορεί να πεθάνει. Αυτό θα συνέβαινε σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στο περιβάλλον οξυγόνου, εάν η φύση δεν φρόντισε να τους προμηθεύσει με ισχυρή άμυνα - ένα αντιοξειδωτικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που είναι ικανά να εμποδίζουν τις αντιδράσεις της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών. Συνάντηση με μια ελεύθερη ρίζα, το αντιοξειδωτικό δίνει οικειοθελώς ένα ηλεκτρόνιο και το συμπληρώνει σε ένα πλήρες μόριο. Στην περίπτωση αυτή, τα ίδια τα αντιοξειδωτικά καθίστανται ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της χημικής δομής του αντιοξειδωτικού, αυτές οι ρίζες είναι πολύ αδύναμες για να πάρουν ένα ηλεκτρόνιο από άλλα μόρια, έτσι δεν είναι επικίνδυνα.

Όταν το αντιοξειδωτικό βγάζει το ηλεκτρόνιο του στον οξειδωτή και διακόπτει την καταστροφική πομπή του, οξειδώνεται και καθίσταται αδρανής. Για να το επιστρέψετε στην κατάσταση λειτουργίας, πρέπει να αποκατασταθεί ξανά. Επομένως, τα αντιοξειδωτικά, όπως και οι έμπειροι χειρουργούς, εργάζονται συνήθως σε ζεύγη ή ομάδες στις οποίες μπορούν να στηρίξουν έναν οξειδωμένο σύντροφο και να τον αποκαταστήσουν γρήγορα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C αποκαθιστά τη βιταμίνη Ε και η γλουταθειόνη αποκαθιστά τη βιταμίνη C. Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές εντολές βρίσκονται στα φυτά. Αυτό εξηγείται εύκολα, δεδομένου ότι τα φυτά δεν μπορούν να διαφύγουν και να κρυφτούν από τα επιβλαβή αποτελέσματα και πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθούν. Τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστήματα είναι τα φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν σε σκληρές συνθήκες - θάμνος θάμνος, πεύκο, έλατο και άλλα.

Ένας σημαντικός ρόλος στο σώμα παίζει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Πρόκειται για μια δισμουτάση υπεροξειδίου (SOD), καταλάση και υπεροξειδάση γλουταθειόνης. Το SOD και η καταλάση σχηματίζουν ένα αντιοξειδωτικό ζεύγος που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, εμποδίζοντας τους να ξεκινήσουν τις διεργασίες οξείδωσης της αλυσίδας. Η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης εξουδετερώνει τα υπεροξείδια λιπιδίων, διασπώντας έτσι την υπεροξείδωση των λιπιδίων της αλυσίδας. Για το έργο της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης απαιτείται σελήνιο. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα διατροφής με σελήνιο ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Πολλές ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο σώμα.

Παρά την ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, οι ελεύθερες ρίζες εξακολουθούν να έχουν επαρκώς καταστρεπτική επίδραση στους βιολογικούς ιστούς, και ειδικότερα στο δέρμα.

Ο λόγος για αυτό είναι παράγοντες που αυξάνουν δραματικά την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε υπερφόρτωση του αντιοξειδωτικού συστήματος και στο οξειδωτικό στρες. Ο πιο σοβαρός από αυτούς τους παράγοντες είναι η ακτινοβολία UV, αλλά μπορεί να εμφανιστεί περίσσεια ελεύθερων ριζών στο δέρμα και λόγω φλεγμονής, έκθεσης σε ορισμένες τοξίνες ή καταστροφή κυττάρων.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Αντιοξειδωτικά στα καλλυντικά

Τώρα πολύ λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι το δέρμα πρέπει να προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες. Ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στα καλλυντικά. Αλλά όχι κάθε κρέμα με αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας. Η κατάρτιση ενός καλού αντιοξειδωτικού κοκτέιλ είναι ένα λεπτό θέμα, είναι σημαντικό να κάνετε ένα μείγμα στο οποίο τα διαφορετικά αντιοξειδωτικά θα αποκατασταθούν ο ένας τον άλλον.

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η βιταμίνη C αποκαθιστά τη βιταμίνη Ε, αλλά για να δημιουργήσει μια καλλυντική σύνθεση στην οποία αυτό το αντιοξειδωτικό ζεύγος θα συνεργαστεί δεν είναι τόσο απλή. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, έτσι σε ένα ζωντανό κύτταρο εκτελούν περίπλοκα ακροβατικά κόλπα, που συναντώνται στα όρια της μεμβράνης και του κυτταροπλάσματος. Επιπροσθέτως, το ασκορβικό οξύ είναι πολύ δύσκολο να εισαχθεί σε καλλυντικές συνθέσεις, αφού διασπάται εύκολα. Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται παράγωγα ασκορβικού οξέος τα οποία είναι πιο σταθερά. Για παράδειγμα, παλμιτικός ασκορβυλεστέρας - λιποδιαλυτός, σταθερός, κατάλληλος για συμπερίληψη στο σκεύασμα κατά την παρασκευή. Στο δέρμα, το παλμιτικό (λιπαρό οξύ) διασπάται από ένζυμα παλμιτικού ασκορβυλίου και απελευθερώνεται ασκορβικό άλας, το οποίο έχει βιολογική δραστικότητα. Δύο άλλα παράγωγα χρησιμοποιούνται επίσης: φωσφορικό ασκορβυλικό μαγνήσιο και φωσφορικό ασκορβυλικό νάτριο. Και οι δύο ενώσεις είναι διαλυτές στο νερό και έχουν καλή χημική σταθερότητα. Ένας τρόπος δημιουργίας αποτελεσματικών κρέμες που περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και βιταμίνη Ε είναι η χρήση λιποσωμάτων. Στην περίπτωση αυτή, η βιταμίνη C τοποθετείται σε ένα υδατικό μέσο μέσα στα λιποσώματα και η βιταμίνη Ε εισάγεται στο λιπαρό κέλυφος των λιποσωμάτων.

Το ασκορβικό οξύ, το οποίο καταστρέφεται τόσο γρήγορα στις καλλυντικές κρέμες, αποθηκεύεται σε λαχανικά και φρούτα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά κοκτέιλ των φυτών γίνονται καλύτερα από όλα τα τεχνητά μείγματα αντιοξειδωτικών.

Πράγματι, ένα σύνολο αντιοξειδωτικών ουσιών στα φυτά είναι πολύ πιο πλούσιο από ότι σε ζωικούς και ανθρώπινους ιστούς. Εκτός από τις βιταμίνες C και E, τα φυτά περιέχουν καροτενοειδή και φλαβονοειδή (πολυφαινόλες). Η λέξη "πολυφαινόλη" χρησιμοποιείται ως γενική γενική ονομασία για ουσίες που έχουν τουλάχιστον δύο γειτονικές ομάδες υδροξυλίου στον δακτύλιο βενζολίου. Χάρη σε αυτή τη δομή, οι πολυφαινόλες μπορούν να χρησιμεύσουν ως παγίδα για τις ελεύθερες ρίζες. Οι ίδιες οι πολυφαινόλες είναι σταθερές στην περίπτωση αυτή εισάγοντας την αντίδραση πολυμερισμού. Τα φλαβονοειδή έχουν μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και επιπλέον, αυτοί στηρίζουν την ενεργό και την προστασία ενάντια στην καταστροφή των βιταμινών C και Ε Δεδομένου ότι η ανάγκη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αντιμετωπίζουν όλα τα φυτά, δεν υπάρχει ένα τέτοιο φυτικό εκχύλισμα το οποίο δεν παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ( έτσι είναι χρήσιμο να τρώτε λαχανικά και φρούτα). Και όμως υπάρχουν φυτά που περιέχουν τα πιο επιτυχημένα αντιοξειδωτικά κιτ.

Πριν από αρκετά χρόνια αποδείχθηκε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κακοήθων όγκων. Οι επιστήμονες που έκαναν αυτή την ανακάλυψη ήταν τόσο σοκαρισμένοι από αυτόν που από τότε άρχισαν να πίνουν πολλά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αντιοξειδωτικά φυτικά στα καλλυντικά. Το πιο έντονο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα κατέχεται από καθαρισμένες πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού. Προστατεύουν το δέρμα από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, έχουν ραδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα, απομακρύνουν τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από τη δράση επιβλαβών χημικών ουσιών. Έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού αναστέλλουν το ένζυμο υαλουρονιδάση, λόγω της αυξημένης δραστικότητας της οποίας στο δέρμα γήρανσης μειώνεται η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος. Ως εκ τούτου, το πράσινο τσάι συνιστάται για χορήγηση στις θεραπείες για τη γήρανση του δέρματος.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, αναλύοντας τις στατιστικές των καρδιαγγειακών και ογκολογικών ασθενειών σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι οι μεσογειακοί λαοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, λίγο επιρρεπείς στον καρκίνο, και ανατολίτικη κουζίνα είναι εξαιρετική προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και εξαρτώνται από τις ορμόνες όγκων. Δεδομένου ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όγκων και καρδιαγγειακών παθήσεων, παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να ανακαλύψουν πολλά νέα αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι μια όμορφη Γαλλία, απορροφώντας έκτακτες ποσότητες κρασιού κάθε μέρα, έχει πολύ ευνοϊκές στατιστικές για τις καρδιαγγειακές και ογκολογικές παθήσεις. Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία οι επιστήμονες εξήγησαν το «γαλλικό παράδοξο» τα ευεργετικά αποτελέσματα των μικρών δόσεων αλκοόλ. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι το ρουμπίνι χρώμα των ευγενών ερυθρών οίνων εξηγείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σε αυτά - τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά.

Σε φλαβονοειδή Επιπλέον, η οποία μπορεί να βρεθεί σε άλλα φυτά, στα κόκκινα σταφύλια που περιέχονται μοναδική ένωση ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, αθηροσκλήρωση επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Μερικοί επιστήμονες, εμπνευσμένοι από την πίστη στις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρασιού, προτείνουν να πίνουν 200-400 ml κόκκινου οίνου την ημέρα. Είναι αλήθεια, πριν να ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται σε ένα πολύ υψηλό οίνος ποιότητας που λαμβάνεται με ζύμωση καθαρής χυμό σταφυλιών και όχι υποκατάστατα.

Η βιταμίνη Ε, η οποία παραμένει το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό, μπορεί επίσης να εισαχθεί σε καλλυντικά όχι σε καθαρή μορφή, αλλά σε φυτικά έλαια. Πολλή βιταμίνη Ε βρίσκεται στα έλαια: σόγια, καλαμπόκι, αβοκάντο, μπόρα, σταφύλια, φουντούκια, φύτρα σίτου, πίτουρο ρυζιού.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Πόσα αντιοξειδωτικά χρειάζεστε;

Το ερώτημα ανακύπτει: εάν τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο χρήσιμα, δεν χρειάζεται να τα εισάγετε σε καλλυντικά σε υψηλές συγκεντρώσεις; Αποδεικνύεται ότι η φόρμουλα "όσο περισσότερο, το καλύτερο" για τα αντιοξειδωτικά δεν λειτουργεί, και, αντίθετα, είναι πιο αποτελεσματικές σε αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις.

Όταν τα αντιοξειδωτικά είναι πάρα πολλά, μετατρέπονται στο αντίθετό τους - γίνονται προ-οξειδωτικά. Ως εκ τούτου, προκύπτει ένα άλλο πρόβλημα: το δέρμα χρειάζεται πάντα πρόσθετα αντιοξειδωτικά ή εάν η προσθήκη υπερβολικών αντιοξειδωτικών μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία του δέρματος; Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με αυτό αρκετά και δεν υπάρχει τελική σαφήνεια σε αυτό το θέμα. Αλλά μπορείτε σίγουρα να πείτε ότι στην κρέμα ημέρας, η οποία δεν διεισδύει στην κεράτινη στιβάδα, χρειάζονται αντιοξειδωτικά. Στην περίπτωση αυτή, παίζουν το ρόλο μιας ασπίδας που αντικατοπτρίζει εξωτερικές επιθέσεις. Είναι πάντα χρήσιμο να εφαρμόζετε στο δέρμα τα φυσικά έλαια που περιέχουν αντιοξειδωτικά σε ακριβείς συγκεντρώσεις, καθώς και να καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα ή ακόμα και να πίνουν ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

Εφαρμογή θρεπτική κρέμες αντιοξειδωτική δράση δικαιολογείται στην περίπτωση όταν το φορτίο στο φυσικό αντιοξειδωτικό σύστημα του δέρματος αυξάνει απότομα σε κάθε περίπτωση προτιμότερο να εφαρμόζεται κρέμες που περιέχουν φυσικό αντιοξειδωτικό σύνθεση - φυτικά εκχυλίσματα πλούσια βιοφλαβονοειδή σε βιταμίνη C, τα φυσικά έλαια που περιέχουν βιταμίνη Ε και καροτενοειδή .

Είναι αποτελεσματικά τα αντιοξειδωτικά;

Μεταξύ των επιστημόνων, εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν η χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών δεν είναι υπερβολική και αν τα καλλυντικά με αντιοξειδωτικά είναι πραγματικά χρήσιμα για το δέρμα. Αποδειχθεί μόνο άμεση προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών - την ικανότητά τους να μειώσει τη ζημία των UV ακτινοβόληση του δέρματος (π.χ., για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων), αποτρέπουν ή μειώνουν την φλεγμονώδη απόκριση. Ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά είναι αναμφισβήτητα χρήσιμα σε αντιηλιακές συνθέσεις, κρέμες ημέρας και επίσης σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται μετά από διάφορες βλάβες του δέρματος, όπως ξύρισμα, χημικό ξεφλούδισμα κλπ. Λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι, με την τακτική εφαρμογή αντιοξειδωτικών, μπορείτε πραγματικά να επιβραδύνετε τη γήρανση. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών εξαρτάται από το πόσο καλά συντίθεται το αντιοξειδωτικό κοκτέιλ, η απλή παρουσία αντιοξειδωτικών ονομάτων στη συνταγή δεν σημαίνει ακόμα ότι η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.