^

Η τεστοστερόνη στους άνδρες: για ποιο λόγο;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η τεστοστερόνη είναι ανδρική σεξουαλική ορμόνη που παράγεται στους όρχεις των ανδρών. Εάν πρέπει να διευκρινίσουμε, τότε αναπτύσσεται από τα λεγόμενα κύτταρα Leydig, το σύνολο αυτών των κυττάρων ονομάζεται επίσης και ο εφηβικός αδένας. Εκτός από τους όρχεις, η τεστοστερόνη συντίθεται επίσης από την ανδροστενεδιόνη, που παράγεται από τον φλοιό του πλέγματος του φλοιού των επινεφριδίων. Κάθε μέρα το αρσενικό σώμα συνθέτει περίπου 6-7 χιλιοστόγραμμα της ορμόνης, το επίπεδο αίματος στο αίμα κυμαίνεται από 300 έως 1000 νανογραμμάρια ανά δεκαδικό. Περιέργως, αλλά οι άνδρες δεν έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα για την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης - τεστοστερόνη παράγεται στο γυναικείο σώμα (με τον ίδιο φλοιό των επινεφριδίων και των ωοθηκών), αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες - μόνο 1 χιλιοστόγραμμο ανά ημέρα. Η τεστοστερόνη συντίθεται από τη χοληστερόλη, υπάρχουν δύο παραλλαγές της σύνθεσης της, η πρώτη και η δεύτερη, που διαφέρουν όχι τόσο.

Σε κάθε περίπτωση, απευθείας στην τεστοστερόνη, μετατρέπεται μια ουσία που ονομάζεται προδρόμος τεστοστερόνης ή προορμόνη. Η σύνθεση τεστοστερόνης λαμβάνει χώρα, όπως ήδη αναφέρθηκε, κυρίως στους όρχεις (κύτταρα Leydig). Κυρίως οι τρόποι επίδρασης της ωχρινοτρόπου ορμόνης της υπόφυσης (LH ή lutropin). LH, με τη σειρά του, που παράγεται στην υπόφυση υπό την επίδραση της υποθαλαμικής ορμόνης που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH, GnRH). Ο υποφυσιακός αδένας χρησιμοποιεί πληροφορίες για την παρουσία σεξουαλικών ορμονών στο αίμα για να ρυθμίσει την παραγωγή LH και τον υποθάλαμο για να ρυθμίσει την παραγωγή του GnRH. Σε κάθε περίπτωση, αύξηση του επιπέδου της ελεύθερης τεστοστερόνης στο σώμα είναι ένα μήνυμα προς την υπόφυση για να μειώσει την παραγωγή της LH, και ξανά την πτώση της παραγωγής της ωχρινοτρόπου ορμόνης, και της μειωμένης ιδιοκτησίας παραγωγής τεστοστερόνης.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης στο σώμα των ανδρών και των γυναικών

Η αξία της ορμόνης τεστοστερόνης για τους άνδρες δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. η τεστοστερόνη, στην πραγματικότητα, μας κάνει άντρες - είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Είναι χάρη σε αυτόν ότι οι άνδρες, είμαστε τυχεροί να φορούν πλούσια βλάστηση στο πρόσωπο και το σώμα? είναι χάρη σε αυτόν ότι έχουμε χαμηλότερη φωνή και πιο επιθετικό χαρακτήρα από το δίκαιο σεξ. Τέλος, είναι τεστοστερόνη που μπορεί να συμβάλει στην φαλάκρα των ανδρών, όχι όλοι, φυσικά, αλλά μερικοί. Η τεστοστερόνη ενεργοποιεί επίσης αναβολικές διεργασίες στο σώμα και η ιδιότητα αυτή λήφθηκε ως βάση όταν χρησιμοποιήθηκε αυτή η ορμόνη στην ιατρική πρακτική και στον αθλητισμό.

Η τεστοστερόνη για τις γυναίκες είναι επίσης μια σημαντική ορμόνη. Η πρώτη ήταν μια σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα των γυναικών και την απόθεση λίπους. Στην περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης, καθώς και μετά από αυτήν, το επίπεδο τεστοστερόνης στο σώμα των γυναικών μειώνεται σημαντικά. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην απόθεση των λιπών. Ωστόσο, η τεστοστερόνη χρησιμοποιείται ως βοήθημα για να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος κάτω από το δέρμα, και για τους ασθενείς των οποίων η εμμηνόπαυση παρατηρήθηκε μόνο στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά το επίπεδο αυτής της ορμόνης στο αίμα ήταν σαφώς κάτω από τον κανόνα.

Επιπλέον, η έλλειψη τεστοστερόνης στο αίμα στις γυναίκες μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά τη σεξουαλική κίνηση. ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων με τη συγκέντρωση της προσοχής, αυξάνει την πιθανότητα καταθλιπτικών καταστάσεων. Επιπλέον, η έλλειψη τεστοστερόνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ξηρότητας και την αραίωση του δέρματος. Έτσι, για τις γυναίκες, η σημασία αυτής της ορμόνης δεν είναι λιγότερο δύσκολο να υπερεκτιμηθεί παρά για τους άνδρες.

Το επίπεδο της τεστοστερόνης στο σώμα ενός άνδρα

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών αυξάνει σημαντικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, φυσικά τεστοστερόνης σε εφηβικά του χρόνια μπορεί να είναι αρκετή για να σχηματίσει μια αθλητική σωματική διάπλαση. Αλλά μετά από 45-50 χρόνια, το επίπεδο της τεστοστερόνης στο ανδρικό σώμα αρχίζει να σταθερά και μάλλον απότομη πτώση και τα επίπεδα των οιστρογόνων να αυξάνεται. Λαμβανόμενα μαζί, οι δύο αυτοί παράγοντες θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διαφορετική και πολύ δυσάρεστη διαταραχών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το πρόβλημα με τον προστάτη, το καρδιαγγειακό σύστημα, μνήμη, ασθένειες που σχετίζονται με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ακόμη ηλικία γυναικομαστία (διόγκωση των μαστών). Με την ευκαιρία, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες δεν έχουν ένα κοινό επίπεδο τεστοστερόνης στην ηλικία τους, αλλά ένα επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της σφαιρίνης στο αίμα, τα οποία δεσμεύουν τις ορμόνες φύλου. Όπως και να είναι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιπλέον ενέσεις τεστοστερόνης είναι πολύ, πολύ επιθυμητές. Και όχι μόνο ενέσεις τεστοστερόνης - να ασχοληθεί με τα αυξημένα επίπεδα της SHBG στο αίμα βοηθά στην ινσουλίνη. Τα επίπεδα τεστοστερόνης έχει καθημερινές διακυμάνσεις: κορυφές σε 7-9 ώρες το πρωί, για τουλάχιστον 0-3 ώρες της νύχτας. Με τέτοιες διακυμάνσεις που συνδέονται το ένα ενδιαφέρουσα παρατήρηση εισάγεται μέσα στο σώμα με τη μέγιστη περίοδο (6:00 12 η ώρα) αρκετά μεγάλο ακόμη αριθμό των βραχύβιων στεροειδές (100 mg methandrostenolone) δίνει σχεδόν καμία παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης. Η δήλωση, παρεμπιπτόντως, δεν είναι αβάσιμη - επιβεβαιώνεται από την πρακτική.

Εκτός από τις ημερήσιες διακυμάνσεις, η τεστοστερόνη στο αίμα των αντρών έχει επίσης εποχιακές διακυμάνσεις: αυξάνεται την άνοιξη και η αιχμή της πέφτει τη νύχτα. Από τον Ιούλιο, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά και το χαμηλότερο επίπεδο φθάνει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά είναι το πιο "ευνοϊκό" για την αρχή της φθινοπωρινής κατάθλιψης.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.