^
A
A
A

Υπάρχει δίαιτα για λευχαιμία

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

18 January 2022, 09:00

Εάν σταματήσετε τη λήψη του αμινοξέος βαλίνη, τότε η πορεία της οξείας μορφής λεμφοβλαστικής λευχαιμίας των Τ-κυττάρων είναι σχεδόν εντελώς αποκλεισμένη, κάτι που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος που διεξήχθη σε τρωκτικά.

Η μελέτη των πρωτεϊνικών αμινοξέων είναι ένα δημοφιλές έργο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μπόρεσαν να ανακαλύψουν μια σημαντική ιδιότητα της βαλίνης, ένα αλειφατικό α-αμινοξύ, ένα από τα είκοσι πρωτεϊνογονικά αμινοξέα που βρίσκονται σε πολλές γνωστές πρωτεΐνες. Οι ειδικοί μελέτησαν τις δομές της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας των Τ-κυττάρων : μιλάμε για μια κοινή παθολογία κακοήθους φύσης, που επηρεάζει κυρίως παιδιά και νέους. Μελετήθηκαν τα βιολογικά και χημικά χαρακτηριστικά της οξείας νόσου. Και ο άμεσος στόχος των επιστημόνων ήταν να αποσαφηνίσουν τις τροφικές διεργασίες και να καθορίσουν ουσίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη μιας κακοήθους διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της πειραματικής εργασίας, κακοήθεις δομές μεταμοσχεύθηκαν από ανθρώπους σε τροποποιημένα τρωκτικά. Στη συνέχεια, τα ποντίκια ανέπτυξαν αναμενόμενα λευχαιμία. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι εάν τα τρωκτικά ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς βαλίνη, τότε για τρεις εβδομάδες η εξέλιξη της νόσου αποκλείστηκε πλήρως και ο αριθμός των κακοήθων κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 50% ή εξαφανίστηκαν τελείως. Αλλά στο πλαίσιο της επανέναρξης της χρήσης βαλίνης με φαγητό, η λευχαιμία επανήλθε ξανά.

Σύμφωνα με τις βασικές μοριακές διεργασίες, η οξεία μορφή της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας των Τ-κυττάρων εξαρτάται από το πολυλειτουργικό γονίδιο NOTCH1. Οι κακοήθεις αλλαγές στο γονίδιο αυξάνουν τα επίπεδα του tRNA (μεταφορά ριβονουκλεϊκού οξέος, το οποίο διασφαλίζει την αλληλεπίδραση του ριβοσώματος, του αμινοξέος και του αγγελιοφόρου RNA κατά τη μετάφραση). Είναι το tRNA που μεταφέρει τη βαλίνη σε μηχανισμούς πρωτεϊνοσύνθεσης.

Κάθε αμινοξύ έχει το δικό του tRNA που συγκρατεί ένα συγκεκριμένο αμινοξύ και συνδυάζεται με έναν τριπλό συνδυασμό αγγελιαφόρου RNA. Ελλείψει RNA μεταφοράς, δεν μπορεί να συμβεί πρωτεϊνοσύνθεση. Οι κακοήθεις δομές της λευχαιμίας απαιτούν μεγάλη ποσότητα μιτοχονδριακής πρωτεΐνης και για την παραγωγή της στη σωστή ποσότητα χρειάζεται βαλίνη - στην κατάλληλη ποσότητα. Επομένως, τα κακοήθη κύτταρα έχουν απόλυτη ανάγκη από μεταλλάξεις NOTCH1 που ενεργοποιούν την παραγωγή tRNA της βαλίνης. Για να επηρεαστούν οι λευχαιμικές δομές, αρκεί να μειωθεί ο αριθμός των RNA μεταφοράς βαλίνης ή να μειωθεί το επίπεδο της ίδιας της βαλίνης, που θα σπάσει την αλυσίδα μεταφοράς.

Είναι πιθανό ότι ένα παρόμοιο σχήμα ισχύει για κακοήθεις παθολογίες άλλων τύπων. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουν μόνο για λευχαιμία: με υψηλό βαθμό πιθανότητας, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί εάν ο ασθενής ακολουθεί μια δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη βαλίνης στον οργανισμό. Παρεμπιπτόντως, ο πλήρης αποκλεισμός της βαλίνης δεν συνιστάται, καθώς η ανεπάρκεια του αμινοξέος επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του εγκεφάλου και των μυών.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τις πλήρεις πληροφορίες στη σελίδα του περιοδικού Nature.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.