^
A
A
A

Το βιομηχανικό ψήσιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

14 August 2019, 09:00

Το ψήσιμο από τα αποθέματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη - και αυτό δεν οφείλεται στη ζάχαρη, αλλά σε ένα άλλο λίγο γνωστό συστατικό της σύνθεσης. Μιλάμε για προπιονικά - μια ουσία που εμποδίζει την εμφάνιση μούχλας σε τρόφιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το προπιονικό "παρεμβαίνει" κατά τη διάρκεια των μεταβολικών διεργασιών και μειώνει την ευαισθησία στην κυτταρική ινσουλίνη.

Η μελέτη διεξήχθη από το Χάρβαρντ και το Ιατρικό Κέντρο Haim Sheba.

Τι είναι προπιονικό; Αυτό είναι ένα άλας ή εστέρας του προπιονικού οξέος, το οποίο τοποθετείται στη ζύμη ή το τυρί, και σε οποιοδήποτε προϊόν, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μούχλας.

Γενικά, το προπιονικό οξύ θεωρείται μη επικίνδυνη ουσία. Είναι κανονικά ακόμη και εκκρίνεται από τα ανθρώπινα εντερικά βακτηρίδια, καθώς βοηθά στην επεξεργασία φυτικών ινών. Αλλά πόσο χρήσιμα είναι τα προπιονικά αν παραδοθούν τεχνητά στο σώμα;

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους προσφέροντας αυτή την ουσία σε τρωκτικά. Μετά τη χρήση του προπιονικού οξέος σε φυσιολογικές ποσότητες σε ζώα, το αίμα αύξησε την ορμόνη γλυκαγόνη, η οποία διεγείρει την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος στο ήπαρ, καθώς και την ορμόνη νορεπινεφρίνη, η οποία ελέγχει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και ρυθμίζει την πρωτεΐνη και συμμετέχει άμεσα στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα των τρωκτικών αυξήθηκε απότομα, και μετά από 5 μήνες, τα ζώα έγιναν πολύ σκληρά και μάλιστα είχαν την τάση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου II .

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέχισαν το πείραμά τους σε ανθρώπους, προσκαλώντας εθελοντές - 14 άτομα χωρίς αποκλίσεις υγείας, με φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό σακχάρου στο αίμα. Οι εθελοντές χωρίστηκαν υπό όρους σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έπρεπε να φάει περίπου 1 g προπιονικού με τροφή (περίπου το ποσό που ένας μέσος άνθρωπος τρώει με βιομηχανικά τρόφιμα) και η άλλη ομάδα προσέφερε "καθαρό" φαγητό. 4 ώρες μετά το φαγητό, λήφθηκαν δείγματα αίματος από άτομα.

Μετά από μία εβδομάδα του πειράματος, οι ομάδες αντιστράφηκαν και παρατηρήθηκαν και πάλι αλλαγές στις εξετάσεις αίματος.

Γενικά, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν περίπου τα ίδια όπως και κατά τη δοκιμή τρωκτικών. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκαν υπό την επίδραση του προπιονικού, αλλά σταθεροποιήθηκαν πολύ πιο αργά. Επιπλέον, το πρόσθετο επηρέασε την αυξημένη περιεκτικότητα σε ινσουλίνη, γεγονός που έδειξε επιδείνωση της απορρόφησης της ζάχαρης από τους ιστούς.

Εκτός από το πείραμα, οι ειδικοί εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 150 ασθενών που έλαβαν μέρος σε άλλο πρόγραμμα για την απώλεια βάρους. Διαπιστώθηκε ότι σε όσους είχαν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η περιεκτικότητα του προπιονικού στο αίμα ήταν υψηλότερη.

Είναι πιθανό η υπό δοκιμή ουσία να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ και είναι προτιμότερο να απορρίπτεται το προϊόν με το περιεχόμενό του. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μιλάμε για προκαταρκτικά αποτελέσματα και άλλα πειράματα για το θέμα αυτό είναι μπροστά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Πηγή - stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.