^
A
A
A

Τα Peatlands μπορούν να αντέξουν την υπερθέρμανση του πλανήτη

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, οι τύρφη απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι επιστήμονες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τον μηχανισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ηλιακή ακτινοβολία μικρού κύματος διαπερνά εύκολα το ατμοσφαιρικό στρώμα του πλανήτη μας. Η γη θερμαίνεται και αντανακλά ήδη τις ακτίνες μεγάλου κύματος, για τις οποίες η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο διαφανής: περιέχει αέρια θερμοκηπίου με CO 2 στη σύνθεση. Αυτό οδηγεί στη συγκέντρωση ενέργειας στην επιφάνεια της γης, η οποία συνεπάγεται επιπλέον θέρμανση της γης.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη μείωση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα: για παράδειγμα, τα φυτά που χρησιμοποιούν CO 2 για τη φωτοσύνθεση μπορεί να κάνει αυτό. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα - μιλάμε για τυρφώνες που καταλαμβάνουν όχι περισσότερο από το 3% της επιφάνειας της γης και συγχρόνως συσσωρεύουν περίπου 500 γιγατόνια άνθρακα. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει τη συγκέντρωση όλων των δασών στον πλανήτη.

Επιστήμονες από τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία εξέτασαν έναν αριθμό τυρφώνων που βρίσκονται στη δυτική Σιβηρία. Με τη βοήθεια εργαλείων χειρός, οι ειδικοί αφαίρεσαν τις στήλες αποθέσεων τύρφης, προσδιόρισαν την ημερομηνία των συμπλεγμάτων ραδιοανθράκων και περιέγραψαν σωματίδια φυτών και μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, τα οποία χαρακτηρίζονται από γρήγορη αντίδραση σε τυχόν μετατοπίσεις του περιβάλλοντος.

Με βάση τα αποτελέσματα, προσδιορίστηκε η ηλικία των πιο βαθιά τοποθετημένων στρωμάτων. Overταν πάνω από εννέα χιλιάδες χρόνια. Εκείνη την εποχή, η περιοχή της Σιβηρίας διακρινόταν από ένα ήπιο κλίμα και μια μεγάλη ποσότητα βροχοπτώσεων. Στις αποθέσεις τύρφης, βρέθηκαν υπολείμματα ίχνη βρύου σφαγνίου και συμπαγείς μίνι θάμνοι, η ανάπτυξη των οποίων δεν απαιτεί την παρουσία πολλών θρεπτικών συστατικών.

Σχεδόν έξι χιλιάδες χρόνια αργότερα, το κλίμα θερμάνθηκε, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν. Στους τυρφώνες, εμφανίστηκε ένα ενδιάμεσο στρώμα με κυρίαρχο βαμβακερό γρασίδι και ξερόφιλες μορφές αμοιβάδων κελύφους - το πιο απλό που μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό απουσία υγρασίας -. Η ξηρή περίοδος έδωσε τη θέση της σε μια υγρή, και στη συνέχεια ήρθε ξανά η ξηρασία.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, η περίοδος του Ατλαντικού έγινε η πιο κατατοπιστική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε περίπου τρεις δεκαετίες στη δυτική Σιβηρία, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,9-1,5 ° C και το επίπεδο υγρασίας θα αυξηθεί κατά 12-39%. Παρόμοια φαινόμενα είχαν ήδη συμβεί πριν από περίπου οκτώ χιλιάδες χρόνια, και ήταν εκείνη τη στιγμή που σημειώθηκε μια ισχυρή απορρόφηση του ατμοσφαιρικού άνθρακα από τις τύρφες.

Φυσικά, δεν πρέπει να αναμένεται ότι οι τυρφώνες θα μπλοκάρουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, είναι σε θέση να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους για μια ορισμένη περίοδο, η οποία είναι επίσης σημαντική.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μελέτη στη σελίδα .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.