^
A
A
A

Πάρα πολύ πυκνά δάση - όχι λιγότερο πρόβλημα για το περιβάλλον

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

01 September 2018, 09:00

Οι οικολόγοι ανησυχούν όχι μόνο λόγω της τεράστιας κοπής των δέντρων. Όπως αποδείχθηκε, οι πολύ πυκνοί πράσινοι χώροι δεν είναι ασφαλείς, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρασία.

 "Το δάσος είναι οι πνεύμονες του πλανήτη" - μας διδάσκουν στο σχολείο, έτσι πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύονται. Αλλά τι θα συμβεί αν υπάρχουν πάρα πολλά δάση; Μεγάλες ποσότητες πράσινων φυτειών σε περιορισμένο οικόπεδο μπορεί να προκαλέσουν την ξήρανση του εδάφους. Γιατί; Είτε είναι απαραίτητο να εξηγηθεί, τι για να φυτά στην υγρασία που λαμβάνουν από το βάθος. Με το νερό, τα δέντρα λαμβάνουν συστατικά θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, χωρίς αυτό, η ροή των περισσότερων βιοχημικών διεργασιών είναι αδύνατη.

Αλλά αυτές οι διαδικασίες καταναλώνουν περίπου το 1% της υγρασίας που διέρχεται από το ριζικό σύστημα. Το υπόλοιπο νερό εξατμίζεται μέσα από τα φύλλα - χωρίς αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται διαπνοή, το δέντρο επίσης δεν μπορεί να υπάρχει. Μια σταθερή κυκλοφορία της υγρασίας εξασφαλίζει την παρουσία της στους φυτικούς ιστούς, επιτρέποντάς της να κυκλοφορεί από τα κάτω προς τα άνω τμήματα.

Τώρα, οι περιβαλλοντολόγοι προτείνουν να φανταστεί κανείς ότι σε κάποια άγονη περιοχή όπου υπάρχει έλλειψη υγρασίας, αυξάνονται οι πράσινες περιοχές. Η μάζα των φυτειών στέλνει τεράστιους όγκους νερού στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι γνωστό πότε το νερό μπορεί να επιστρέψει στο έδαφος με καθίζηση. Εάν η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες ξηρές εποχές με πλήρη παύση των βροχοπτώσεων, τα μεγάλα δάση μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλα προβλήματα.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι τα δάση που αναπτύσσονται στην περιοχή Καλιφόρνιας της Σιέρα Νεβάδα. Οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο Merced ανέλυσαν τη μεταβολή της ολικής διαπνοής σε πράσινες περιοχές στους ποταμούς Kings River και American River σε διάστημα 18 ετών. Επιπλέον, οι οικολόγοι συνέκριναν τους όγκους της εξάτμισης της υγρασίας και της δυναμικής των δασικών πυρκαγιών.

Αποδείχθηκε ότι σε εκείνες τις εποχές που σημειώθηκαν έντονες πυρκαγιές στα δάση, η εξοικονόμηση γλυκού νερού από το οικοσύστημα ήταν πιο έντονη. Εάν τα δάση καίγονται λιγότερο συχνά, τότε η οικονομία μειώθηκε (αντίστοιχα, 17 δισεκατομμύρια τόνους νερού και 3,7 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως). Γενικά, για δεκαοκτώ χρόνια, η παροχή νερού στα ποτάμια της Σιέρα Νεβάδα σε ξηρά χρόνια αυξήθηκε κατά 10% - λόγω της αραίωσης των δασικών περιοχών από τις πυρκαγιές.

Η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει να αξιολογεί τις δασικές πυρκαγιές μόνο από αρνητική άποψη. Αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι ένα είδος φυσικής επιλογής, απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του οικοσυστήματος. Φυσικά, η πολύ συχνή ανάφλεξη δεν είναι σε καμία περίπτωση καλή. Αλλά η έλλειψη αυτών καθιστά τα δάση πολύ σφιχτά και η ξηρή περίοδος μπορεί να γίνει ακόμη ξηρότερη, επειδή μια τεράστια μάζα φυτειών στέλνει τόνους υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Έτσι, η έγκαιρη αραίωση των δασών θα οδηγήσει στην πλήρωση τοπικών ποταμών και άλλων υδάτινων σωμάτων και η περίοδος ξηρασίας θα είναι πιο άνετη, πρώτα απ 'όλα, για τους ίδιους τους δασικούς κατοίκους.

Το πρόβλημα περιγράφεται στις σελίδες της Ecohydrology (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eco.1978).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.