^
A
A
A

Η χρήση οικιακών χημικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

26 July 2017, 09:00

Οι ειδικοί της οστεοπαθητικής ιατρικής σχολής Edward Via, μαζί με τους εκπροσώπους του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια, κατέληξαν σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα.

Ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου που υπάρχουν σε διάφορες ποσότητες σε οικιακούς χημικούς παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη των γενετικών ελαττωμάτων.

Πειράματα σε τρωκτικά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί: δυστυχώς, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν.

Τέτοιες ουσίες λειτουργούν ως συντηρητικά ή απολυμαντικά πρόσθετα. Μπορούν να υπάρχουν σε απορρυπαντικά, σαμπουάν, προϊόντα styling και ακόμη και σε οφθαλμικά παρασκευάσματα. Σε μικρές ποσότητες, οι ουσίες θεωρούνται αβλαβείς.

Οι επιστήμονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες ενώσεις όπως χλωριούχο βενζαλκόνιο και χλωριούχο διδεκυλ διμεθυλ αμμώνιο. Τέτοιες ουσίες είναι πιο συχνά από άλλες στη σύνθεση των περισσότερων μέσων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Συνήθως δρουν ως απολυμαντικά και αντιστατικά μέσα.

Διαπιστώθηκε ότι η επίδραση των αναφερόμενων ουσιών στα έγκυα θηλυκά τρωκτικά ήταν εξαιρετικά αρνητική: στο μέλλον εμφανίστηκαν οι απόγονοι με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Τέτοιες παραβιάσεις μπορούν να συγκριθούν με την ανεπαρκή ανάπτυξη ή την απουσία μεγάλων εγκεφαλικών ημισφαιρίων στους ανθρώπους.

«Η χρήση των ενώσεων τεταρτοταγούς αμμωνίου προς τρωκτικά οδήγησε σε φοβερή δυσμορφίες στο νεογέννητο απογόνους. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι ότι οι ουσίες αυτές ήταν επικίνδυνες και εξίσου για τις γυναίκες και για τους άνδρες, «- είπε ο δρ Τέρι Hrubek ανατομία, Υπάλληλος των βιολογικών και ιατρικών επιστημών και παθολογικές βιολογίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι για να αποδειχθεί η επικίνδυνη ικανότητα των ενώσεων αμμωνίου, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μεγάλες δόσεις αυτών των ουσιών. Το τερατογόνο αποτέλεσμα εκδηλώθηκε ακόμη και όταν τα κύτταρα με τα τρωκτικά καθαρίστηκαν απλά με τη βοήθεια των απαριθμούμενων χημικών ουσιών.

Ωστόσο, οι πιο αρνητικές πληροφορίες αναμένονταν από τους επιστήμονες μπροστά. Αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος ανωμαλιών υπήρχε ακόμα και στην επόμενη γενιά τρωκτικών: έτσι, ήδη απειλήθηκαν δύο γενιές.

Νωρίτερα, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα καθαρισμού βάσει του μολύβδου αμμωνίου σε μείωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας, να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, καθώς και το κλείδωμα της ωορρηξίας σε τρωκτικά. Παρεμπιπτόντως, όλες οι αναφερόμενες συνέπειες είναι οι συχνότερες αιτίες της υπογονιμότητας, χαρακτηριστικές για τους ανθρώπους. Μια σύμπτωση; Σκληρά.

"Συχνά μας τίθεται μια τέτοια ερώτηση: είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τα τρωκτικά θα είναι κατάλληλα για ένα άτομο; Απαντούμε ανεπιφύλακτα: ναι. Οι ουσίες που ερευνάμε διαταράσσουν την πορεία των διαδικασιών που υπάρχουν στον μηχανισμό ανάπτυξης εμβρύων σε όλα τα θηλαστικά. Μεταξύ των επιστημόνων, τα τρωκτικά θεωρούνται πρωτότυπο του ανθρώπινου σώματος », εξηγεί ο γιατρός.

Αυτές οι ενώσεις αμμωνίου έχουν χρησιμοποιηθεί στη χημική βιομηχανία από τη δεκαετία του πενήντα του περασμένου αιώνα. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε θέμα διεξαγωγής τοξικολογικών μελετών. Τώρα τέτοιες μελέτες ξεκινούν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.