^
A
A
A

Η διέγερση της σπονδυλικής στήλης μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μαρμαρυγής

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

29 December 2021, 09:00

Η διαδικασία διέγερσης της σπονδυλικής στήλης πριν και μετά την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς μειώνει την πιθανότητα μετεγχειρητικών διαταραχών του καρδιακού ρυθμού σχεδόν κατά 90%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 45% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας έχουν κολπική μαρμαρυγή την περίοδο μετά την παρέμβαση . Αυτός ο τύπος αρρυθμίας, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσμενείς συνέπειες - από την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού έως θρομβοεμβολικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής. Ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης μετεγχειρητικών αρρυθμιών είναι η υπερκινητικότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός επιστημονικού πειράματος, η διεγερτική δράση στις δομές της σπονδυλικής στήλης - μια παραδοσιακή διαδικασία για τη θεραπεία του συνδρόμου χρόνιου πόνου που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα - επηρεάζει άμεσα το αυτόνομο νευρικό σύστημα και μειώνει την πιθανότητα μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής.

Η πειραματική εργασία περιελάμβανε 52 ασθενείς που διαγνώστηκαν με παρατεταμένα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Όλοι οι εγγεγραμμένοι ασθενείς παραπέμφθηκαν για στεφανιαία παράκαμψη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που ήταν παρόμοιες ως προς τα χειρουργικά, νοσοκομειακά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η πρώτη ομάδα έλαβε προσωρινή διέγερση της σπονδυλικής στήλης για 72 ώρες πριν από την επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας και για 168 ώρες μετά από αυτήν. Η δεύτερη ομάδα δεν έλαβε τέτοια διέγερση. Σε όλους τους ασθενείς συνταγογραφήθηκε θεραπεία με β-αναστολείς για ένα μήνα μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 30 ημέρες, κατά τις οποίες οι ειδικοί σημείωσαν: η συχνότητα παρατεταμένων επεισοδίων μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής στην πρώτη ομάδα ήταν 3,8%, ενώ στη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό έφτασε το 30%.

Η μέθοδος διέγερσης συνίσταται στην εισαγωγή ηλεκτροδίων στην περιοχή του οπίσθιου επισκληρίδιου χώρου στο επίπεδο των σπονδύλων C7-T4.

Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως στόχο να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι αυτή η τεχνολογία. Για 30 ημέρες, δεν διαπιστώθηκαν επιπλοκές ή κλινικά σημαντικές συνέπειες, κάτι που συνηγορεί υπέρ της άνευ όρων ασφάλειας αυτής της μεθόδου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η διέγερση της σπονδυλικής στήλης μείωσε τους κινδύνους μετεγχειρητικών αρρυθμιών κατά σχεδόν 90%. Περαιτέρω, οι ειδικοί θα συνεχίσουν να μελετούν αυτήν την τεχνική, εφαρμόζοντάς την σε άλλες ανοιχτές καρδιολογικές επεμβάσεις.

Λεπτομέρειες της μελέτης υπάρχουν στη σελίδα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.