^
A
A
A

Ένα κρύο πρόσωπο είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Η καταστολή της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης στο ARVI και στο κρύο μπορεί να προκληθεί από χημικά σήματα που στέλνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα στα κέντρα του εγκεφάλου.

Ο καθένας ξέρει τη δυσάρεστη κατάσταση ανά πάσα κρύο - στην πραγματικότητα, πολλοί ανησυχούν όχι τόσο σε βήχα ή κρύο, όπως μια απότομη μείωση της δραστηριότητας με τη μορφή της απάθειας, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης. Προσπαθήστε να εξηγήσετε αυτήν την κατάσταση με τη φράση "η ασθένεια αφαιρεί όλες τις δυνάμεις" δεν έχει νόημα. Μετά από όλα, όχι μόνο οι φυσικές δυνατότητες εξαφανίζονται: η νοητική δραστηριότητα γίνεται περίπλοκη, τα συναισθήματα ισοπεδώνονται, η ψυχή γίνεται καταπιεσμένη.

Πιθανώς, η ασθένεια έχει κάποια επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα; Ή ο λόγος της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος;

Ο Δρ. Thomas Blank και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών με τρωκτικά που πάσχουν από μη μακροχρόνια ιογενή λοίμωξη. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά και τα διανοητικά χαρακτηριστικά των ποντικών, ξεκίνησαν ειδικές δοκιμές: τα άρρωστα ζώα τέθηκαν σε δεξαμενή νερού, από την οποία ήταν δύσκολο να βγουν από μόνα τους. Τι είδαν οι ερευνητές;

Τα υγιή τρωκτικά επανειλημμένα επαναλαμβάνουν τις προσπάθειες να βγουν από τη δεξαμενή. Ένα άρρωστο ποντίκι γρήγορα ολοκλήρωσε τον αγώνα και ξόδεψε την ενέργειά του μόνο για να παραμείνει στη ζωή και να μην πνιγεί.
 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την έναρξη της μολυσματικής διαδικασίας, η ανοσία των ζώων διεγείρει την παραγωγή βήτα-ιντερφερόνης, ενός ειδικού αντιιικού παράγοντα. Αυτή η ουσία είναι σε θέση να έρθει σε επαφή με τους κυτταρικούς υποδοχείς που αποτελούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Με την απενεργοποίηση των δεδομένων των υποδοχέων, τα ποντίκια έγιναν πιο ανθεκτικά στην κατάσταση της απάθειας που σχετίζεται με την ασθένεια.

Αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση σχετικά με το επίπεδο μοριακό-κυτταρικό, μπορούμε να το περιγράφουν ως ακολούθως: η εισαγωγή της μόλυνσης ανοσοποιητικού προστασίας διεγερθεί ιντερφερόνη-βήτα, δρα επί των αγγειακών υποδοχέων, και ενεργοποιώντας προϊόντα immunoproteins CXCL10. Αυτή η πρωτεΐνη ανήκει στην ομάδα των κυτοκινών και εξασθενεί τις ιδιότητες των νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές της ανοσολογικής απάντησης, στην οποία δεν χρειάζεται η ιντερφερόνη με αντι-ιικές ιδιότητες της - για παράδειγμα, πρόκειται για φλεγμονή, που προκαλείται από μικρόβια. Προφανώς, εδώ εργάζονται όλοι οι άλλοι μηχανισμοί που προκαλούν απάθεια, υπνηλία και απώλεια αποτελεσματικότητας.

Από την άποψη της εξέλιξης, η κατάσταση είναι σαφής: ο ψυχολογικός λήθαργος οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή η ενέργεια είναι απαραίτητη για τον ασθενή για την καταπολέμηση της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα ήθελαν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα ανοσοποιητικά σήματα που προκαλούν την ανάπτυξη των "κρυολογημάτων" - επειδή σήμερα οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αγαπούν την ενέργεια τους, όπως ήταν πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια.

Επιπλέον, παρόμοια συμπτώματα κατάθλιψης εντοπίζονται επίσης σε ασθενείς με ογκολογία και αυτοάνοσες ασθένειες, οπότε η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει στην απάντηση σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.