^
A
A
A

Το ειδικό έμπλαστρο εξαλείφει αξιόπιστα τη φαλάκρα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

27 December 2021, 09:00

Επί του παρόντος, η φαρμακολογική βιομηχανία παρουσιάζει μια ολόκληρη λίστα φαρμάκων που στοχεύουν στην εξάλειψη της φαλάκρας. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των φαρμάκων δεν επηρεάζει τις άμεσες αιτίες της αλωπεκίας: το οξειδωτικό στρες και την εξασθενημένη τοπική κυκλοφορία. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να διορθώσουν αυτό το λάθος και κατέληξαν σε ένα ειδικό διαλυτικό επίθεμα μικροβελόνας, το οποίο περιέχει νανοσωματίδια δημητρίου που δρουν στους αιτιολογικούς παράγοντες της φαλάκρας. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι ειδικοί μπόρεσαν να επαναφέρουν τη γραμμή των μαλλιών σε ένα τρωκτικό γρηγορότερα από ότι χρησιμοποιώντας άλλες γνωστές μεθόδους θεραπείας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές σε ασθενείς με ανδρογενή αλωπεκία υπάρχει έλλειψη αγγειακού δικτύου που τροφοδοτεί τα τριχοθυλάκια με θρεπτικά συστατικά και κυτοκίνες. Επιπλέον, η συσσώρευση αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στο δέρμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει πρόωρο κυτταρικό θάνατο εκείνων των δομών που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Λίγο νωρίτερα, οι ειδικοί κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι τα νανοσωματίδια δημητρίου έχουν την ικανότητα να μιμούνται ένζυμα που εξαλείφουν την υπερβολική συσσώρευση ενεργών ειδών οξυγόνου. Μειώνει τον βαθμό οξειδωτικού στρες σε ηπατική βλάβη, τραυματισμούς πληγών και υδροκυανική άνοια. Αλλά τέτοια νανοσωματίδια δεν είναι ικανά να ξεπεράσουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες έθεσαν ως στόχο να βρουν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη μεταφορά νανοσωματιδίων δημητρίου βαθιά στις δομές της τρίχας της ρίζας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Το πρώτο βήμα των ερευνητών ήταν να επικαλύψουν τα νανοσωματίδια με μια βιοδιασπώμενη λιπιδική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλης. Στη συνέχεια, οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα διαλυτό έμπλαστρο μικροβελόνων, που αποτελείται από ένα μείγμα υαλουρονικού οξέος και νανοσωματιδίων δημητρίου. Το έμπλαστρο που προέκυψε δοκιμάστηκε σε τρωκτικά που είχαν εστίες αλωπεκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι το έμπλαστρο που αναπτύχθηκε πρόσφατα έδειξε σχετικά γρήγορα θετικά αποτελέσματα και αναπτύχθηκαν νέα αγγεία παροχής αίματος κοντά στους θύλακες των τριχών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση στην ποσότητα των ουσιών του οξειδωτικού στρες.

Φυσικά, η μελέτη δεν τελείωσε εκεί: αναμένονται περαιτέρω μελέτες για τη μελέτη της δυνατότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας χρήσης τέτοιων διαλυτών επιθεμάτων σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και ήδη δηλώνουν ότι το νέο φάρμακο έχει κάθε ευκαιρία στο μέλλον να νικήσει εντελώς τη φαλάκρα στους ανθρώπους.

Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα Κινέζων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou. Το πλήρες υλικό παρουσιάζεται στη σελίδα

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.