^
A
A
A

Ειδική τροφή που εφευρέθηκε για τους ηλικιωμένους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Οι εργαζόμενοι του Λιθουανικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο Kaunas έχουν αναπτύξει μια ειδική δίαιτα για τους ηλικιωμένους με μειωμένη λειτουργία κατάποσης που σχετίζεται με μια κατάσταση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκους, μεταβολές του ουροποιητικού του οισοφάγου κλπ. Ένας νέος τύπος τροφής έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ευημερίας των ηλικιωμένων ασθενών.

Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από δυσφαγία - παραβίαση της λειτουργίας κατάποσης - σχεδόν πάντα έχουν έλλειψη ορισμένων ουσιών στο σώμα. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών ομάδας Β και ασκορβικού οξέος, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο) και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Μια κακή και υποβαθμισμένη διατροφή με φόντο το ανεπαρκές σωματικό βάρος οδηγεί στο γεγονός ότι η υγεία των ασθενών επιδεινώνεται αργά, οι σωματικές και διανοητικές ικανότητες επιδεινώνονται, η όραση πάσχει, η αντίληψη της γεύσης αλλάζει και ο κίνδυνος μοιραίας έκβασης αυξάνεται. Τι να κάνετε αν είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε προϊόντα πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα εύκολο για φαγητό για τους ηλικιωμένους; Το νέο έργο ειδικών από τη Λιθουανία έδωσε ελπίδα σε πολλούς ηλικιωμένους.

Έφτιαξαν ένα νέο φαγητό για ασθενείς με καταστάσεις κατάποσης: αυτό το φαγητό είναι ελκυστικό στην εμφάνιση και αρκετά ευχάριστο στη γεύση. Είναι εμπλουτισμένο με ακόρεστα λίπη, έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες-λακτόζη, περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, βιταμίνες ομάδας Β, ιχνοστοιχεία - ψευδάργυρο, ασβέστιο, σελήνιο. Το φαγητό έχει μια ζυμώδη συνέπεια, είναι εύκολο να καταπιεί κανείς ακόμη και για ένα άτομο με μειωμένη λειτουργία κατάποσης. Ένα εκχύλισμα από την αρωνία δίνει στο προϊόν ένα ευχάριστο χρώμα, βελτιώνει τη γεύση, κορεσμένα με ανθοκυανίνες - φυτικές γλυκοσίδες.

Η παραγωγή αυτού του τροφίμου βασίζεται στην τεχνολογία εγκαψούλωσης: τα δραστικά συστατικά διατηρούνται στο εξερχόμενο υλικό, με αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να διευκολύνει την εξαγωγή των απαραίτητων ουσιών από τα τρόφιμα και την πέψη τους.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές ανάπτυξης στο κλινικό τμήμα του Λιθουανικού Πανεπιστημίου Υγείας. Μια ομάδα ασθενών που κατανάλωναν 200 γραμμάρια ενός νέου προϊόντος τα πρωινά και τα βράδια για 10 συνεχείς ημέρες, έδειξε αύξηση του σωματικού βάρους, βελτιωμένη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, στους ασθενείς, το περιεχόμενο της κυανοκοβαλαμίνης στο αίμα αυξήθηκε. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης προϊόντων διήρκεσε περίπου εννέα μήνες. Τα τρόφιμα συγκρίθηκαν με παρόμοιο πολωνικό αντίστοιχο. Αποδείχθηκε ότι το προϊόν της Λιθουανίας είναι πιο θρεπτικό και πολύ πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων ασθενών.

Η δυσφαγία στους ηλικιωμένους είναι ένα πρόβλημα που μιλάει λίγο και σπάνια. Και καθόλου, επειδή δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Είναι αδύνατο να μην ληφθεί υπόψη ότι η αδυναμία ενός φυσιολογικού γεύματος οδηγεί συχνά στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι κλείνουν μέσα τους, προστατεύονται από την επικοινωνία, οδηγούνται σε κατάθλιψη. Για να δώσει μια ευκαιρία σε τέτοιους ανθρώπους είναι αυτό που οι επιστήμονες προσπαθούν να φροντίσουν.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Λιθουανίας (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.