^

Υγεία

Τι μπορεί και δεν μπορεί να γίνει πριν από μια γαστροσκόπηση;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η γαστροσκόπηση είναι ένα είδος ιατρικής έρευνας, που συνίσταται στην εξέταση των ανώτερων τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα με τη βοήθεια ειδικής συσκευής ενδοσκοπίας που εκπέμπει φως.

Η γαστροσκόπηση προδιαγράφεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής αισθάνεται δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Τα παράπονα μπορεί να είναι πόνος, έμετος, ναυτία, δυσφορία στην περιοχή του επιγάστρου, φούσκωμα, μετεωρισμός. Επίσης, πρήξιμο με υψηλή οξύτητα, αίσθημα βαρύτητας στο στομάχι, βήχας ή έμετος με αίμα. Η γαστροσκόπηση βοηθά στην ταυτοποίηση στα αρχικά στάδια των ασθενειών του όγκου.

Συστάσεις για γαστροσκόπηση

 • η διαδικασία γίνεται με άδειο στομάχι.
 • κάποιος πρέπει να τηρεί τη διατροφική διατροφή και να αποκλείει τα βαριά τρόφιμα από τη διατροφή.
 • είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλες τις ασθένειες σας, αλλεργικές αντιδράσεις, θεραπευτική θεραπεία, εάν υπάρχει. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να διαγνώσετε σωστά, να συνταγογραφήσετε την καλύτερη θεραπεία.
 • Το κάπνισμα πριν από τη γαστροσκόπηση απαγορεύεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη δρα στην έκκριση του γαστρικού χυμού, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες κατά τη διάρκεια του χειρισμού.
 • να αφαιρέσετε οδοντοστοιχίες και όλα όσα μπορείτε να δώσετε δυσφορία.
 • το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συντονιστείτε σε μια καλή διάθεση και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, διαφορετικά μια γαστροσκόπηση θα προκαλέσει περισσότερη ταλαιπωρία.
 • το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν από τη δοκιμή δεν συνιστάται, επειδή στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια απελευθέρωση του χυμού στο στόμαχο και το οξύ μπορεί να αλλάξει, το οποίο αποθαρρύνεται πολύ.
 • εάν ο ασθενής δεν βγεί για να συμμορφωθεί με όλες τις υποδείξεις ενός γιατρού, και χρησιμοποίησε τροφή μικρότερη από 6-8 ώρες για γαστροσκόπηση, πρέπει να μεταφέρετε τη χειραγώγηση. Εξάλλου, λόγω της παραβίασης αυτής της συμβουλής, μπορείτε να λάβετε ψευδή αποτελέσματα της εξέτασης, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σωστή διάγνωση της διάγνωσης.

Λεπτομέρειες για το πώς να προετοιμαστεί πριν από την γαστροσκόπηση είναι διαθέσιμη εδώ:  /health/proetoimasia-gia-gastroskopisi-stomahoy-ti-mporei-kai-den-mporei-na-katanalothei-diaita_128196i15993.html

Ποιες δοκιμασίες δίνονται πριν από μια γαστροσκόπηση;

 • μια γενική εξέταση αίματος.
 • βιοχημική εξέταση αίματος ·
 • γενική ανάλυση των ούρων.
 • προσδιορισμός της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rh ·
 • τον προσδιορισμό των αντιγόνων ηπατίτιδας Β και C στο αίμα.
 • εξέταση αίματος για RW, HIV,
 • ΗΚΓ.

Πίνετε πριν από τη γαστροσκόπηση

Η χρήση οινοπνευματωδών ποτών απαγορεύεται αυστηρά εάν είστε εγγεγραμμένοι για τη διαδικασία της γαστροσκόπησης. Το ισχυρό τσάι, τα γλυκά ανθρακούχα ποτά ή τα ποτά καφέ πρέπει επίσης να διαγραφούν από τη διατροφή σας μερικές ημέρες πριν από αυτό το χειρουργικό χειρισμό. Την ημέρα πριν από τη γαστροσκόπηση, επιτρέπεται να λαμβάνεται μη ανθρακούχο νερό, κομπόστα, βάζα. Επιτρέπεται να πίνετε ελαφρώς παρασκευασμένο τσάι, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρό νερό χωρίς αέριο. Η τελική λήψη του υγρού είναι το αργότερο τρεις ώρες πριν από την έναρξη της χειραγώγησης. Ταυτόχρονα, η ποσότητα του νερού που καταναλώνεται δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml.

trusted-source[1], [2], [3]

Τρώγοντας πριν από μια γαστροσκόπηση

Κατά τον προγραμματισμό αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να κάνετε το τελευταίο γεύμα έτσι ώστε να παραμείνουν έξι έως οκτώ ώρες πριν από τη δοκιμή, επειδή εκτελείται σε κατάσταση νηστείας. Μπορείτε να φάτε τρόφιμα που χωνεύονται εύκολα, τα πιάτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μικρές μερίδες. Αν χρησιμοποιείτε αναισθησία, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τα μέτρα ασφαλείας και να φάτε για 10-12 ώρες. Στην πρωινή γαστροσκόπηση, επιτρέπεται να δέχεται γεύμα μέχρι τις έξι το βράδυ την παραμονή, αλλά επιλέγοντας για δείπνο μόνο την εύκολη αφομοίωση της παραγωγής. Αν το χειμώνα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, επιτρέπεται ένα ελαφρύ σνακ το πρωί. Η παρουσία τροφής στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει λανθασμένη διάγνωση, καθώς είναι δύσκολο να εξεταστεί η βλεννογόνος μεμβράνη του πεπτικού συστήματος. Για να φτάσετε στη διαδικασία με άδειο στομάχι είναι απαραίτητο για να μην λειτουργεί το αντανακλαστικό εμετού όταν το ενδοσκόπιο εισάγεται στο λαιμό, δεν προκλήθηκε ο εμετός του εμετού που θα μπορούσε να εμποδίσει τη ροή του οξυγόνου.

trusted-source[4], [5]

Διατροφή πριν από τη γαστροσκόπηση

Τρόφιμα που πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή:

Πριν από τη γαστροσκόπηση να μην συνταγογραφηθεί συγκεκριμένη άκαμπτη διατροφή, συνιστάται να περιοριστεί η χρήση ορισμένων προϊόντων. Ο κατάλογός τους περιλαμβάνει τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό ή φούσκωμα, επηρεάζοντας την αλλαγή στην ισορροπία όξινης βάσης στο στομάχι.

Για δύο ημέρες πριν από τη γαστροσκόπηση, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κατανάλωση τηγανισμένων, καπνιστών, πικάντικων τροφών, ώστε να μην υπάρχει ανεπαρκής αντίδραση στο στομάχι σε αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, δεν μπορείτε να φάτε fast food, τουρσιά και προϊόντα τουρσί, μανιτάρια, διάφορα καρυκεύματα και πάστες σάλτσας, κονσερβοποιημένα προϊόντα, καρύδια και σπόρους.

24 ώρες πριν από τη μελέτη θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μενού της ημέρας, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, λίπος τυρί cottage, γιαούρτι, πολύ κρύο ή ζεστό τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των νευρικών απολήξεων στο πεπτικό σύστημα, ζυμαρικά, σούπες, πιάτα με κρέας, τομάτες και εσπεριδοειδή.

Ο κατάλογος των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο μενού του ασθενούς την ημέρα πριν από τη γαστροσκόπηση:

 • βραστές πατάτες ·
 • χυλό: φαγόπυρο ή νιφάδες βρώμης ·
 • Χορτοφαγική σούπα χωρίς συστατικά που μπορούν να τηγανιστούν.
 • Κοτολέτες για ατμό, από άσπρο κρέας πουλερικών.
 • αποξηραμένο λευκό ψωμί.
 • αυγά βραστά μαλακά βρασμένα?
 • φαγητά με χαμηλά λιπαρά ψάρια.
 • ψημένα ή βρασμένα λαχανικά και φρούτα.
 • κρέμα γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κεφίρ.

trusted-source[6]

Φάρμακα για γαστροσκόπηση

Πριν προχωρήσουμε σε ιατρικό χειρισμό, η αναισθησία της ρίζας της γλώσσας πραγματοποιείται με τη βοήθεια αναισθητικού. Στη συνέχεια, οι μύες του φάρυγγα χαλαρώνουν και η πιθανότητα ενός αντανακλαστικού εμετού μειώνεται.

Στην αρχή μιας γαστροσκόπησης ή την προηγούμενη μέρα, ένας ασθενής μπορεί να λάβει μια δόση ηρεμιστικού - αυτό καταστέλλει τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Το Espumizan λαμβάνεται προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα των αερίων στο στομάχι, να απαλλαγούμε από οίδημα, να μειώσουμε τον σχηματισμό αερίων στα ανώτερα όργανα της πεπτικής οδού. Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται 2 κάψουλες 3 φορές την ημέρα για δύο ημέρες πριν από την ίδια τη λειτουργία.

Το Omez δρα για την έκκριση του γαστρικού χυμού, μειώνοντας το.

De-nol - ένα φάρμακο που έχει περιβάλλει, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, βακτηριοκτόνες ικανότητες. Είναι μέρος της θεραπευτικής αγωγής

πεπτικό έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, χρόνια γαστρίτιδα. Συνιστάται η διακοπή της λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μία εβδομάδα πριν από τη σχεδιαζόμενη γαστροσκόπηση. Εάν έχετε λάβει προηγούμενη θεραπεία, εφαρμόζοντας de-nol, είναι απαραίτητο να ειδοποιήσετε το γιατρό σας.

Το Gaviscon - ένα φάρμακο από την ομάδα των αντιόξινων, συνταγογραφείται για καταγγελίες δυσφορίας στο άνω μέρος του πεπτικού συστήματος. Χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την «παλινδρόμηση οξέος», όταν τα περιεχόμενα του στομάχου ρίχνονται στον οισοφάγο. Η λήψη διαφόρων αντιοξειδωτικών φαρμάκων απαγορεύεται μία εβδομάδα πριν από τη μελέτη.

Ο προγραμματισμός της διαδικασίας για τη γαστροσκόπηση περιλαμβάνει το τέλος της πορείας των αντιβιοτικών 2 εβδομάδες πριν από αυτό.

De-NOL, Gaviscon, αντιβιοτικά - φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφούνται μετά υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση, επειδή είναι μέρος των θεραπευτικών παραγόντων για ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.