^

Υγεία

Συνολική πρωτεΐνη στο αίμα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η συγκέντρωση της ολικής πρωτεΐνης στον ορό εξαρτάται κυρίως από τη σύνθεση και την αποσύνθεση των δύο κύριων αλβουμινούχων κλασμάτων, της αλβουμίνης και των σφαιρινών. Οι φυσιολογικοί ρόλοι των πρωτεϊνών του αίματος είναι πολυάριθμοι, οι κυριότεροι είναι οι εξής:

 • να διατηρήσουν την κολλοειδής-ογκοτική πίεση, να διατηρήσουν τον όγκο του αίματος, να δεσμεύσουν το νερό και να το κρατήσουν και να μην αφήσουν να φύγουν από την κυκλοφορία του αίματος.
 • να συμμετέχουν στις διαδικασίες θρόμβωσης του αίματος.
 • διατηρεί τη συνοχή του ρΗ του αίματος, σχηματίζοντας ένα από τα ρυθμιστικά συστήματα του αίματος.
 • που συνδέονται με πολλές ουσίες (χοληστερόλη, χολερυθρίνη κλπ.), καθώς και με φάρμακα, παραδίδονται στους ιστούς.

Οι τιμές αναφοράς (κανονική) της συγκέντρωσης της συνολικής πρωτεΐνης στον ορό είναι 65-85 g / l.

 • διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των κατιόντων του αίματος με σχηματισμό ενώσεων με τους χωρίς διαπίδυση (π.χ., 40-50% του ασβεστίου του ορού λόγω πρωτεΐνες, ένα σημαντικό τμήμα των στοιχείων σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και άλλα ίχνη συνδέονται επίσης με τις πρωτεΐνες)?
 • διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις ανοσολογικές διεργασίες.
 • χρησιμεύουν ως αποθέματα αμινοξέων.
 • (ορμόνες, ένζυμα και άλλες βιολογικά δραστικές πρωτεϊνικές ουσίες).

Τα αίτια αύξησης και μείωσης της ολικής πρωτεΐνης στο αίμα

Η σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος διεξάγεται κυρίως στα κύτταρα του ήπατος και στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα. Μειωμένη συγκέντρωση πρωτεϊνών στο αίμα που ονομάζεται υποπρωτεϊναιμία, αυξημένη - υπερπρωτεϊναιμία.

Η υποπρωτεϊναιμία εμφανίζεται λόγω:

 • ανεπαρκής χορήγηση πρωτεΐνης (με παρατεταμένη νηστεία ή παρατεταμένη συμμόρφωση με δίαιτα χωρίς πρωτεΐνη).
 • αυξημένη απώλεια πρωτεϊνών (με διάφορες νεφροπάθειες, απώλεια αίματος, εγκαύματα, νεοπλάσματα, διαβήτη, ασκίτη).
 • παραβίαση της πρωτεϊνοσύνθεσης στο σώμα σε ανεπάρκεια της ηπατικής λειτουργίας (ηπατίτιδα, κίρρωση, τοξικής βλάβης), παρατεταμένη θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή, δυσαπορρόφηση (εντερίτιδα, εντεροκολίτιδα, παγκρεατίτιδα)?
 • ένας συνδυασμός των διαφόρων παραγόντων που αναφέρονται παραπάνω.

Η υπερπροϊοναιμία συχνά αναπτύσσεται ως συνέπεια της αφυδάτωσης ως αποτέλεσμα της απώλειας μέρους του ενδοαγγειακού υγρού. Αυτό συμβαίνει με σοβαρούς τραυματισμούς, εκτεταμένα εγκαύματα, χολέρα. Στις οξείες λοιμώξεις, η συγκέντρωση της ολικής πρωτεΐνης συχνά αυξάνεται λόγω της αφυδάτωσης και της ταυτόχρονης αύξησης της σύνθεσης πρωτεϊνών οξείας φάσης. Σε χρόνιες λοιμώξεις, η συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο αίμα μπορεί να αυξηθεί ως αποτέλεσμα ενεργοποίησης ανοσολογικών διεργασιών και αυξημένου σχηματισμού Ig. Η υπερπροτεναιμία εμφανίζεται όταν εμφανίζονται παραπροτείνες στις παθολογικές πρωτεΐνες του αίματος που παράγονται σε μεγάλο αριθμό στο μυέλωμα, με τη νόσο Waldenström.

Η συνολική συγκέντρωση πρωτεΐνης μπορεί να επηρεαστεί από τη θέση του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα. Η ενεργή σωματική εργασία και η αλλαγή της θέσης του σώματος από οριζόντια σε κατακόρυφη αυξάνει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κατά 10%.

Ο προσδιορισμός της συνολικής συγκέντρωσης πρωτεΐνης επιτρέπει την αξιολόγηση της σοβαρότητας της διαταραχής μεταβολισμού πρωτεϊνών σε έναν ασθενή και την συνταγογράφηση κατάλληλης θεραπείας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.