^

Υγεία

Ceruloplasmin (οξειδάση που περιέχει χαλκό) στον ορό

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η σερουλοπλασμίνη στον ορό - είναι μια οξειδάση, η οποία περιέχει έως και 90% του χαλκού στο πλάσμα. Tseroloplazmin επίσης μια σφαιρίνη, ή μάλλον ένα από τα είδη της - άλφα-σφαιρίνη. Η σερουλοπλασμίνη - μία πρωτεΐνη με μοριακό βάρος 150.000 daltons, ιόντων που περιέχουν 8 Cu 1+ και 8 ιόντα Cu 2+. Η κύρια πρωτεΐνη πλάσματος που περιέχει χαλκό αναφέρεται σε άλφα 2 -σφαιρίνη. αντιπροσωπεύει το 3% της συνολικής ποσότητας χαλκού. Εκφωνημένες λειτουργία καταλυτικό εκτελούνται σε σερουλοπλασμίνη ορού, ρυθμίζει διεργασίες οξειδοαναγωγής στα κύτταρα. Εκτός από αυτό το σημαντικό πρωτεΐνη έλεγχο της ποσότητας σιδήρου και παρέχει νορεπινεφρίνη οξείδωση (νευροδιαβιβαστής, ορμόνη «ξύπνημα»), βιταμίνη C, σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει κατώτατο όριο πόνου, του αγγειακού τόνου και μερικώς συναισθηματική κατάσταση) «start», και επίσης αποτρέπει ανώμαλη σύμπλοκο οξείδωση μόρια που τροφοδοτούν τα κύτταρα με ενεργειακά λιπίδια.

Οι τιμές αναφοράς (κανονική) της συγκέντρωσης της ceruloplasmin στον ορό σε ενήλικες είναι 180-450 mg / l.

Η κερουλοπλασμίνη στον ορό είναι επίσης σημαντική για: 

  • Σταθερή κατάσταση κυτταρικών μεμβρανών. 
  • Ενεργός εξάλειψη των αντιγόνων και έγκαιρη αντίδραση της ανοσίας στην εισβολή διαφόρων λοιμώξεων. 
  • Γενική αντιοξειδωτική διαδικασία. 
  • Διέγερση πυρήνωσης (αιμοποίησης) ερυθροκυττάρων και λευκών αιμοσφαιρίων - Λευκοκύτταρα στο αιματοποιητικό όργανο - μυελό των οστών. 
  • Ενώσεις αιμοσφαιρίνης με σίδηρο.

Η κερουλοπλασμίνη στον ορό σχηματίζεται λιγότερο στα λεμφοκύτταρα, στα μεγαλύτερα - συντίθεται στο ήπαρ. Το κανονικό επίπεδο της σερουλοπλασμίνης υποστηρίζεται μέρος του ορμονικού συστήματος - κορτικοστεροειδή, και προσταγλανδίνης και ορμόνης του παγκρέατος - γλυκαγόνη, εκτός από κάποιες μεσολαβητές του ανοσοποιητικού συστήματος - ιντερλευκίνη και άλλοι. Επίσης, σχετικά με σερουλοπλασμίνη ορού επηρεάζει άμεσα το επίπεδο των οιστρογόνων, η οποία είναι ο λόγος η εγκυμοσύνη ή παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν περίσσεια προτύπων πρωτεΐνης σε γυναίκες.

Η σερουλοπλασμίνη στον ορό, αν ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στο αίμα, θα μπορούσε να μας κάνει όλους «βασιλιάδες» και «βασιλιάς» επειδή έχει ένα όμορφο γαλάζιο χρώμα. Το "μπλε" αίμα, πιο συγκεκριμένα το μέρος του, εξηγείται από το γεγονός ότι ένα μόριο πρωτεΐνης μπορεί να περιέχει μια μεγάλη ποσότητα χαλκού, μέχρι 8 άτομα. Παρά το "βασιλικό" χρώμα του, η κερουλοπλασμίνη είναι αρκετά δραστική και σοβαρή σε σχέση με οποιεσδήποτε φλεγμονώδεις διεργασίες, λοιμώξεις και τραυματισμούς. Με κάθε εισβολή του ιού, ένα βακτήριο που απειλεί το σώμα, αυτή η άλφα σφαιρίνη αντιδρά άμεσα στο σήμα. Και αν κορεστεί σερουλοπλασμίνης οργανισμό σε διάφορες παθολογικές αιμορραγίας, όπως της μήτρας, η απώλεια του αίματος σταματά κυριολεκτικά μέσα σε μισή ώρα, τόσο γρήγορα αυτό το εκπληκτικό πρωτεΐνη διαποτίζει το πλάσμα του αίματος, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Η κερουλοπλασμίνη στον ορό είναι αυξημένη και μειωμένη

Οποιοσδήποτε τύπος αναιμίας προκαλεί αδιαμφισβήτητα παραβίαση της ανταλλαγής όλων των υπαρχόντων ιχνοστοιχείων, ιδίως του χαλκού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φαρμακολογία προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία των ασθενειών του αίματος, καθώς και της αναιμίας, όχι μόνο παρασκευάσματα που περιέχουν σίδηρο, αλλά και χαλκό και ίδια την ceruloplasmin. Γενικά, ο χαλκός, ως ιχνοστοιχείο, είναι πολύ σημαντικός για κάθε οργανισμό, ακόμη και για τον αναπτυσσόμενο. Τα παιδιατρικά έχουν περιγράψει εδώ και καιρό περιπτώσεις αναιμίας σε βρέφη του πρώτου έτους ζωής, τα οποία ονομάζονται φυσιολογικά. Αυτό οφείλεται στη σίτιση του μητρικού γάλακτος, το οποίο θεωρείται χρήσιμο, αλλά μονόπλευρο. Στα νεογέννητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, παρά την παρουσία πλήρους όγκου μητρικού γάλακτος, παρατηρείται σημαντική μείωση στο σημαντικό συστατικό του αίματος - αιμοσφαιρίνη, αλλαγές στο χρώμα και ποσοτικές παραμέτρους των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μετά από ένα χρόνο, όταν το παιδί αρχίζει να λαμβάνει σταδιακά και πιο "ενήλικα" τρόφιμα, όλοι αυτοί οι δείκτες κανονικοποιούνται.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τη μείωση του επιπέδου του χαλκού, ακριβέστερα, ceruloplasmin. Μιλάμε για διατροφική αναιμία, δηλαδή για ανεπαρκή ή ανεπαρκή διατροφή.

Η σερουλοπλασμίνη αυξημένα σε αυτούς που υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες, ειδικά χρόνια ή λανθάνουσα μορφή, όπως παρατηρείται κατά την υπέρβαση της σερουλοπλασμίνης τέτοιων διαγνώσεων - κίρρωση, ηπατίτιδα πολλαπλές. Οποιεσδήποτε συστηματικές ασθένειες και μερικές ψυχικές διαταραχές, για παράδειγμα, σχιζοφρένεια, εκτός από άλλες κλινικές ανωμαλίες, συνοδεύονται από υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης κερουλοπλασμίνης στο πλάσμα. Ο ορός μπορεί να περιέχει ceruloplasmin περισσότερο από το φυσιολογικό και με ογκολογικές διαδικασίες διαφορετικής αιτιολογίας. Ταυτόχρονα, οι δείκτες υπερβαίνουν τα όρια σε μιάμιση έως δύο φορές, ειδικά στα νεοπλάσματα στους πνεύμονες, τον τράχηλο, τους μαστικούς αδένες, το στομάχι και τα έντερα. Εάν η χημειοθεραπεία ήταν επιτυχής, τότε η ceruloplasmin αποκαθίσταται γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν είναι ακόμα κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο, υποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μέτρων ή μια σοβαρή, τελική μορφή της νόσου.

Η σερουλοπλασμίνη σε ορό - σημαντικές για την ζωή μιας πρωτεΐνης του πλάσματος, το επίπεδο της οποίας δεν εξαρτάται μόνο από την παρουσία ασθενειών, αλλά περισσότερο στην πρόληψη των ασθενειών, από την κανονική, σωστή διατροφή και μια υγιή σεβασμό για τους κανόνες, μια λογική τρόπο ζωής.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.