^

Υγεία

A
A
A

Παθογένεια φαγούρα στο δέρμα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Φαγούρα (κνησμός) - είναι ειδικά για το δέρμα (και σε μικρή απόσταση μεταξύ αυτής βλεννογόνους) αίσθηση ή αισθητηριακές υποδοχή του πόνου που φυσιολογικά δρα ως σύστημα σήματος προειδοποίησης για γαργαλάει ερεθισμό, τον πόνο και υπό τον ουδό διαφορετικές ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθμίσεις συνοδεύει πολλές ασθένειες του δέρματος.

Κνησμός είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα σχετικά με το δέρμα. Αυτή είναι μια δυσάρεστη αίσθηση, η οποία συνοδεύεται από συνεχή ανάγκη για μηχανική απόκριση στον ερεθισμό του δέρματος. Η χρόνια φαγούρα, όπως ο πόνος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γενική κατάσταση του ασθενούς και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε απειλή αυτοκτονίας. Ωστόσο, η κνησμός και η επακόλουθη χτενίσμα αντιλαμβάνονται κοινωνικά αρνητικά και, επομένως, ιδιαίτερα στην περιοχή των ανογενών, συχνά περιγράφονται από τους ασθενείς ως καύσιμα ή ξηρά. Κνησμός, από τη μία πλευρά, αυτό το λειτουργικό αίσθησης του πόνου, η οποία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του δέρματος παράσιτα βλαβερών σε αυτήν, υπολείμματα καλλιεργειών, από την άλλη πλευρά - αυτό είναι ένα σύμπτωμα της νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος.

Φαγούρα είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση του πόνου, αλλά διαφέρει ως προς τα ακόλουθα σημεία: οι δύο αισθήσεις είναι δυσάρεστη, αλλά ο πόνος της εφαρμογής ενός αντανακλαστικού «αποφυγής», και φαγούρα, αντίθετα, σχεδόν αναγκαστική αντανακλαστικό «θεραπεία», η απόδοση των οποίων κατά τη διάρκεια της ξύσιμο, οδηγούν την τριβή σε μια στιγμή (ακόμα και βραχυπρόθεσμη) ικανοποιητική ανακούφιση. Αυτή η αλλαγή των συναισθημάτων από δυσάρεστο σε ευχάριστο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δερματικές παθήσεις θεωρούνται προσωπικές. Επιπλέον, λόγω των επιπτώσεων της ξύσιμο μια φαγούρα που περιλαμβάνονται στην μορφολογική εικόνα του αριθμού των δερματοπαθειών και μπορεί, από την πλευρά της και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο που εμπλέκονται στην παθογένεια του κνησμού και της νόσου του δέρματος.

Η γενική δομική βάση του πόνου και του κνησμού απεικονίζεται από πολλές παρατηρήσεις: η απουσία αυτών των αισθήσεων, τόσο συγγενούς όσο και επίκτητης, σχεδόν πάντα συμβαίνει σε ζεύγη. Ωστόσο, η φαγούρα δεν είναι ταυτόσημη με ήπιο πόνο, επειδή και τα δύο αισθήσεις έχουν τη δική τους ποιότητα και τη δική της σειρά έντασης, όχι σε άλλο και διαχωρίστηκαν: δέρμα θερμαίνεται στους 40 ° C είναι το κλείδωμα φαγούρα, αλλά ενισχύει την αίσθηση του πόνου? η απομάκρυνση της επιδερμίδας οδηγεί σε απώλεια της αίσθησης φαγούρας, παραμένει ωστόσο μια αίσθηση του πόνου. ο ερεθισμός με ρεύματα υψηλής συχνότητας προκαλεί πόνο με ένα μικρό ερεθισμό φαγούρα.

Στην μεσολάβηση η φαγούρα και πόνος είναι κρίσιμα ελεύθερο άκρο της ίνας τύπου Α δέλτα και C-τύπου ινών Προηγουμένως αυτό επιβεβαιώνει μόνο τις κλινικές παρατηρήσεις, είναι τώρα διαθέσιμη και νευροφυσιολογικές μελέτες που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι ίνες κνησμός και ο πόνος είναι μια ενιαία μονάδα με ένα διαφορετικό όριο δραστηριότητας.

Το εύρος της αντίληψης του κνησμού ποικίλλει από μια ήπια γαργαλάτηση, καύση θέρμανσης, κοπή σε μια θαμπό, επώδυνη. Ως εκ τούτου, οι «αντιδράσεις θεραπείας» σε σχήμα αντανακλαστικού είναι εντελώς διαφορετικές: το χτένισμα, όπως και το έκζεμα, αντιστοιχεί σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης σημειακών πηγών κνησμού από το δέρμα (καταστρεπτική πράξη). τρίβοντας απαλά, όπως με το κόκκινο επίπεδο λειχήν. με κακή τοπική ή συνηθισμένη πηγή κνησμού (π.χ. μυκητιακή μυκητίαση ή μηχανική κνίδωση) ή ψύξη (οξεία κνίδωση). Οι γρατζουνιές επομένως δεν είναι μια αυτονόητη συνέπεια της φαγούρας. Πιθανώς, αυτή η διαφορά στην αντίληψη του κνησμού αντισταθμίζεται από την ποικιλία των προκαλούντων μεσολαβητών ή από την αλλαγή τους.

Εκτός από τις φυσικές, χημικές, βιοχημικές, μικροβιακούς και ανοσολογικές φράγμα λειτουργίες του δέρματος, στο πλαίσιο του ρόλου της ως παραμεθόρια ζώνη μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος κρίσιμο ρόλο στην αίσθηση του συναισθήματος και να ανταποκριθούν αναλόγως παίζει νεύρωση του χορίου και της επιδερμίδας. Σήμερα, είναι απαράδεκτο να πούμε ότι υπάρχουν ξεχωριστοί ειδικοί υποδοχείς για διαφορετικές αισθήσεις. Επί του παρόντος, υποτίθεται ότι υπάρχουν μικτοί υποδοχείς για την αντίληψη της θερμότητας, του κρυολογήματος, του πόνου, του κνησμού και της αφής. Ορισμένοι αισθητήρες αντιδράσεων αντιδρούν σε χημικά ερεθίσματα, αλλά η συμπεριφορά τους σε σχέση με διάφορες χημικές ουσίες είναι επίσης σαφώς διαφορετική. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένες χημικές ουσίες που προκαλούν μόνο φαγούρα ή μόνο πόνο, ακόμα και ισταμίνη, ανάλογα με τη δόση, προκαλώντας κνησμό ή οδυνηρή αίσθηση.

Τόσο η φωτεινή όσο και η ηλεκτρονική μικροσκοπία δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν εντελώς και χωρίς αμφιβολία τους επιδερμικούς αισθητήριους νευρώνες. Και μόνο η μέθοδος ανοσοϊστοχημείας σε συνδυασμό με ανοσοηλεκτρονική μικροσκοπία και η χρήση αντισωμάτων σε νευροπεπτίδια επέτρεψαν περαιτέρω διαφοροποίηση. Εντός των ινών του δέρματος, μπορούν να εντοπισθούν ουσίες όπως η ουσία Ρ, πεπτίδιο γονιδίου-καλσιτονίνης, νευροτροπίνη και αγγειοενεργό εντερικό πεπτίδιο (VIP). Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένες ίνες παρέχονται με ένα συνδυασμό τέτοιων νευροπεπτιδίων.

Από την άποψη της φυσιολογίας των αισθήσεων, η διαδικασία ανάπτυξης της φαγούρας ως σύμπτωμα εξαρτάται από την εννεύρωση του δέρματος. Διάφοροι υποδοχείς δέρματος προκαλούν αίσθηση φαγούρας κυρίως μέσω πολυμορφικών ινών νεύρου Ο και Α. Μεταξύ των δεκτών του δέρματος είναι:

  • Οπτικοί υποδοχείς: (δίσκοι Merkel, Α-ίνες, απτικά όργανα του Meissner, πτερύγια τύπου Ver-Pacini και σωμάτια Gol-Ji-Mazzoni).
  • Υποδοχείς θερμοκρασίας: (το επιφανειακό νευρικό δίκτυο του χόρτου περιέχει υποδοχείς για την αντίληψη του κρυολογήματος - τη φιάλη Krause, και για την αντίληψη της θερμότητας - το μοσχάρι Ruffini).
  • Οι υποδοχείς του πόνου αντιπροσωπεύονται από ελεύθερες απολήξεις νεύρων.

Ο κνησμός μεταδίδεται κυρίως μέσω των σκωληκοειδών ινών C χωρίς αργίλιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο κνησμός προκαλείται από μηχανική, θερμική, ηλεκτρική ή χημική διέγερση των πολυσωματικών ινών C-νεύρων. Ελεύθερες νευρικές απολήξεις αμύελων νευρικών ινών στη διεπαφή του χορίου και της επιδερμίδας είναι και οι δύο αλγοϋποδοχείς και ενθουσιασμένοι, είτε άμεσα είτε έμμεσα από την απελευθέρωση των διαφόρων μεσολαβητών. Ουσίες που προκαλούν κνησμό περιλαμβάνουν αμίνες (ισταμίνη, σεροτονίνη), πρωτεάσες (εξωγενές παπαϊνη, καλλικρεΐνη, θρυψίνη), και διάφορα πεπτίδια (βραδυκινίνη, σεκρετίνη) και νευροπεπτιδίων (ουσία Ρ, αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο), θυρεοειδούς ορμόνης - καλσιτονίνη και μεταβολίτες του αραχιδονικού οξέος, ιντερλευκίνη-2, παράγοντες ανάπτυξης, και διάφορες βιολογικά δραστικές ουσίες ηωσινόφιλα και αιμοπετάλια. Οι προσταγλανδίνες και οι ενδορφίνες δρουν ανάλογα με το περιφερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι δυνητικοί απελευθερωτές ισταμίνης. Άλλοι, όπως η παπαΐνη και η καλλικρένη, προκαλούν άμεσα φαγούρα. Η ισταμίνη - αυτό είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο μεσολαβητής της φαγούρας, γεγονός που εξηγεί την ενίοτε μη ικανοποιητική θεραπευτική ανταπόκριση στα αντιισταμινικά.

παρορμήσεις νεύρο παρέχοντας φαγούρα, τροφοδοτείται από προσαγωγές νευρικές ίνες στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού, όπου ο διακόπτης για τους νευρώνες νωτιοθαλαμικής οδό με την οποία φθάνουν στο θάλαμο και περαιτέρω σε αισθητήρια φλοιό.

Λόγω της διασταυρούμενης αντιδραστικότητας των πολυσωματικών ινών C, η φαγούρα αποκτά διάφορες ιδιότητες. Για παράδειγμα, το mukanain που εξάγεται από τα λοβό του φυτού Misyp pruriens, προκαλεί καθαρό κνησμό και η τυπική αίσθηση για την ισταμίνη είναι περίπου το 60% της κνησμό και το 40% του πόνου. Αντίθετα, το έλαιο μουστάρδας προκαλεί έναν τεράστιο πόνο που καίει. Η βραδυκινίνη διέγερση των αλγαισθητικών υποδοχέων και πιθανόν όξινο Τετάρτη ιστού φλεγμονώδεις δερματοπάθειες οδηγήσει στο γεγονός ότι η ηλεκτροφορητική δράση της ισταμίνης γίνεται αντιληπτή ως αίσθημα καύσου.

Μερικοί μεσολαβητές ή ένας συνδυασμός αυτών είναι σε θέση να ενεργοποιούν ειδικούς υποδοχείς στις προαναφερθείσες C-ίνες, όπου ένα ορισμένο όριο υπερβαίνεται ή ερεθισμό ενεργοποιούνται καταρράκτη, κατά την οποία υφίσταται επεξεργασία διέγερση νεύρων στον κνησμό ερμηνευτική σήμα ΚΝΣ.

Ένα τυπικό κέντρο κνησμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Μέσω λειτουργική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων στο ρυθμισμένο φαγούρα ισταμίνης του δέρματος θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ένα σημάδι της νευρωνικής αύξηση ενεργοποίησης ροής του αίματος στην περιοχή των έλικα του προσαγωγίου. Ορισμένοι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η περιοχή μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αισθητηριακή όψη του προκαλούμενου από ισταμίνη κνησμού, ενώ η ζώνη του προτροπέα είναι πιθανώς υπεύθυνη για την προετοιμασία για το χτένισμα.

Η ισταμίνη είναι η πιο γνωστή ουσία που μελετάται σε σχέση με τον κνησμό. Είναι ένα συστατικό των μαστοκυττάρων, και όταν απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της αποκοκκίωσης και άλφα-υποδοχέα δέσμευσης συμβαίνουν από Lewis (1927), τρεις φαινόμενα: ανώμαλος τριχοειδή επέκταση ερύθημα, ερυθρότητα χωρίς να αυξηθεί το βάρος υφάσματος, ανάπτυξη κυψέλη μετά 60-90 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από το σχηματισμό μιας μικρής αναιμικής περιοχής, που προκαλείται από οίδημα και σχετίζεται με τη συμπίεση τριχοειδών αγγείων.

Η δράση της ισταμίνης μπορεί να τερματιστεί εντελώς ή μερικώς με αποκλεισμό υποδοχέων ισταμίνης, χρησιμοποιώντας Η1-αντιισταμινικά. Ως εκ τούτου, με τη βοήθεια των αντιισταμινικών, έχουν προσπαθήσει πάντα να καταστέλλουν τον κνησμό με διάφορες δερματικές παθήσεις και διάφορες εσωτερικές ασθένειες. Αποδείχθηκε ότι ορισμένες μορφές κνησμού δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά, οπότε η αναζήτηση άλλων διαμεσολαβητών έγινε ακόμη πιο αναγκαία.

Μια άλλη βιογενής αμίνη, σεροτονίνη, με ενέσεις ή ηλεκτροφόρηση είναι επίσης ικανή να προκαλέσει κνησμό και φουσκάλες. Ωστόσο, είναι ασθενέστερο κνησμό από την ισταμίνη. Η σεροτονίνη δεν συσσωρεύεται σε μαστοκύτταρα και μπορεί να παράγει τόσο αλγών όσο και αναλγητικά αποτελέσματα. Μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην ουραιμία ή τον κνησμό της ηπατίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, αν και μειώνει τις φουσκάλες που προκαλούνται από σεροτονίνη, δεν μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον ερύθημα. Οι πρωτεϊνάσες είναι επίσης πτηνογόνες. Η θρυψίνη και η χυμοθρυψίνη προκαλούν φαγούρα, αλλά η επίδρασή της σταματάει με αντιισταμινικά και πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση συμβαίνει μέσω της απελευθέρωσης ισταμίνης. Η παπαΐνη και η καλλικρεΐνη, αντίθετα, δεν προκαλούν τα δικά τους εξαρτώμενα από την ισταμίνη αποτελέσματα.

Πολύ μεγάλη προσοχή δόθηκε πρόσφατα στην αλληλεπίδραση μεταξύ νευροπεπτιδίων και κνησμού. Η ουσία Ρ προκαλεί σοβαρή φαγούρα, εν μέρει με τη βοήθεια ισταμίνης. Η θεραπευτική χρήση της καψαϊκίνης διευκρίνισε περαιτέρω αυτό το ζήτημα. Τοπική εφαρμογή καψαϊκίνης στο δέρμα οδηγεί στην εξάντληση της ουσίας Ρ νευροπεπτιδίων μέχρι βλάψει unmyelinated τύπος ίνας C. Πρώτον, έρχεται μια ισχυρή αίσθηση καψίματος και πόνο καθώς και φαγούρα, τότε την αντίληψη της ουσίας Ρ ή ο σχηματισμός είναι αποκλεισμένη.

Η εκκαθάριση της φύσης του κνησμού προήχθη από τη δράση των οπιοειδών. Η μορφίνη εξαλείφει τον πόνο, αλλά από την άλλη προκαλεί φαγούρα. Αν και τα οπιοειδή, όπως η μορφίνη, προκαλούν φαγούρα, απελευθερώνοντας ισταμίνη από τα ιστιοκύτταρα, τα αντιισταμινικά δεν είναι σε θέση να τα διακόψουν μέσω ενός αποκλεισμού υποδοχέων.

Οι προσταγλανδίνες και τα εικοσανοειδή, που βρίσκονται στο δέρμα σε μεγάλες ποσότητες στο πλαίσιο των ανοσολογικών και αλλεργικών αντιδράσεων, προφανώς παίζουν επίσης ρόλο στη φαγούρα. Μετά την ένεση των προσταγλανδινών μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, η οποία, ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο φαγούρα που προκαλείται από την ισταμίνη, αλλά που προφανώς προκαλούνται από ισταμίνη ή φαγούρα ισταμίνη μπορεί να ενισχυθεί προσταγλανδίνης Ε2. Τα λευκοτριένια, για παράδειγμα του τύπου LTB4, προκαλούν ερύθημα, αλλά μετά την έγχυση του δέρματος δεν δίνουν κυψέλες. Οι αναστολείς σύνθεσης της προσταγλανδίνης, όπως το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή η ινδομεθακίνη, δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν αυτή τη φαγούρα. Από την άλλη πλευρά, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ στη θεραπεία της έντονο κνησμό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας, και είναι πιο αποτελεσματικό από χλωροφαινιραμίνη Η1-ανταγωνιστή.

Εξηγείται ο ρόλος των κυτοκινών και των αυξητικών παραγόντων όσον αφορά την πιθανή συν-μόλυνση τους με κνησμό. Από την άποψη αυτή, μια ιδιαίτερη μελέτη έχει μεγάλη σημασία, η οποία θα μπορούσε να αποδείξει ότι ο νευροτροπικός παράγοντας νευροτροπίνη-4 παίζει ρόλο στον κνησμό της ατοπικής δερματίτιδας.

Φαγούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα στη δερματολογία, η οποία μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με έναν αριθμό διαταραχών του δέρματος ή χωρίς κλινικά ορατή ασθένεια του δέρματος: dermatoxerasia (ξηροδερμία) dermatozoonozy (ψώρα, φθειρίαση, τσιμπήματα εντόμων), δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, επαφής, αντίδραση φαρμάκου φάρμακο, κόκκινο ομαλό λειχήνα, έκζεμα, κνίδωση, κνήφη, δερματίτιδα ερπητοειδής Ντύρινγκ, ηλιακή δερματίτιδα.

Με την δερματοπάθεια, ο κνησμός είναι ένα σύμπτωμα και συνέπεια των δερματικών παθήσεων. Η αντίστοιχη δερματοπάθεια διαγνωρίζεται από τυπικά εξανθήματα. Πολλές ασθένειες του δέρματος συνοδεύονται από φαγούρα. Έντονη φαγούρα, που οδηγεί σε χτένες και τα αποτελέσματά τους, παρατηρείται με έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, μερικές μυκητιασικές λοιμώξεις και παρασιτικές ασθένειες του δέρματος. Με πολλές δερματοπάθειες (κόκκινη επίπεδη λειχήνα, κνίδωση), παρά την ένταση κνησμού, δεν εμφανίζονται φαινόμενα χτενίσματος, αφού το δέρμα τρίβεται και δεν χτενίζεται. Αυτοί οι ασθενείς έχουν χαρακτηριστικές λαμπερές πλάκες νυχιών. Η ατοπική δερματίτιδα είναι χαρακτηριστική των κρίσεων κνησμού. Με ένα απλό δευτερεύον προυρίγκο, τα ξυλάκια προκαλούν εξανθήματα, μετά τα οποία σταματά ξαφνικά ο κνησμός, παραμένουν μόνο αιμορραγικές κρούστες, αλλά δεν υπάρχουν ίχνη ξύσιμο. Ο κνησμός είναι επίσης ένα σύμπτωμα της κνίδωσης και ενισχύεται από το ξύσιμο, αλλά η αποκοπή δεν βρέθηκε.

Η συχνή ζεστά μπάνια ή ζεστό ντους ημερήσια πρόσληψη χρησιμοποιώντας χωρίς λιπαρά σάπωνες και ειδικά πρόσθετα για λουτρά μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του δέρματος, συχνά με ελάχιστα ορατές απολέπιση, το δέρμα αντιδρά με έντονο κνησμό. Οι ηλικιωμένοι έχουν φαγούρα στο δέρμα, κακή σμηγματογόνων αδένων, ειδικά το αντιβράχιο και την κνήμη, ειδικά το χειμώνα, όταν η θέρμανση λόγω της υγρασίας στο κάτω διαμέρισμα.

Κάθε ασθενής που πάσχει από κνησμό πρέπει να δοκιμάζεται για δερματοζώωση (ψώρα, τσιμπήματα εντόμων, πενικιλία). Η ψώρα είναι η συχνότερη παρασιτική κνησμώδης δερματική νόσο. Κνησμός συμβαίνει συχνά τη νύχτα ειδικά κατά τη διάρκεια της ψώρα. Σε περίπτωση κνησμού του τριχωτού και των αυτιών, οι ψείρες πρέπει να αποφεύγονται. με κνησμό στην περιοχή του pubis, περίνεο, στήθος, μασχαλιαίες κοιλότητες - ηβική πενικιλία. με κνησμό στην οσφυϊκή περιοχή, ωμοπλάτη, λαιμό - πενικιλία που προκαλείται από ψείρες.

Ο κνησμός είναι ο αιώνιος σύντροφος της ατοπικής δερματίτιδας. Η έντασή του είναι διαφορετική. είναι διάχυτη και εντοπισμένη, περιορίζεται εν μέρει σε μια ζώνη ξεχωριστών εξανθημάτων. Το τελευταίο συμβαίνει σε ηλικιωμένα ατοπικά άτομα με μεταβολές της πριγίνωσης. Ο κνησμός μπορεί να προηγηθεί της υποτροπής της ατοπικής δερματίτιδας. Τα κνησμώδη αποτελέσματα του γρατσουνίσματος κλείνουν τον φαύλο κύκλο, προκαλώντας φλεγμονή που οδηγεί σε σταφυλοκοκκική λοίμωξη, και έτσι πάλι σε φλεγμονή, που συμβάλλει στην επιμονή της νόσου.

Η κνησμός του δέρματος με εκρήξεις της κνίδωσης, καθώς και η ατοπική δερματίτιδα, προκαλεί την κλασική μεσολαβητή ισταμίνη. Πολλές άλλες δερματικές παθήσεις μπορούν επίσης να συνοδεύονται από κνησμό. Η διάγνωση του "pruritus sine materia" μπορεί να καθοριστεί όταν εξαντληθούν όλες οι διαγνωστικές δυνατότητες και δεν έχει τεκμηριωθεί η σωματική αιτία του παρατεταμένου κνησμού. Η ασυνείδητη εκτριβή οδηγεί σε γραμμικές λωρίδες στο δέρμα. Μερικές φορές οι δερματολόγοι μιλάνε για τον «κνησμό του sine materia», όταν κατά την εξέταση το δέρμα είναι διαφορετικά υγιές. Ο κνησμός ως σύμπτωμα εξαρτάται λιγότερο από τις ισταμίνες, πιθανότερο από άλλους μεσολαβητές (σεροτονίνη, προσταγλανδίνη και άλλες αγγειοδραστικές ουσίες). Η χρόνια φαγούρα χωρίς προφανή αιτία επηρεάζει πιο συχνά τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα τους άνδρες. Όταν μια διαφορική διάγνωση πρέπει να θεωρείται pruritus senilis ή γενική xerosis (ξηρό δέρμα).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.