^

Υγεία

A
A
A

Διάγνωση κνησμού του δέρματος

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Στη διαφορική διάγνωση του κνησμού, πρέπει να σημειωθεί ότι η μαστοκυττάρωση, πέμφιγα ή δερματίτιδα ερπητοειδής Ντύρινγκ μπορεί να φαίνεται αρχικά φαγούρα σε κλινικά υγιές δέρμα και το σμήγμα μείωση του σχηματισμού στο δέρμα των ασθενών με δύσκολα επιδέχονται αντικειμενοποίηση.

Στις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να συσχετιστεί η φαγούρα με οποιαδήποτε δερματολογική ασθένεια, πρέπει να αναζητηθούν και άλλα αίτια. Η γενικευμένη φαγούρα, ελλείψει πρωτοπαθούς δερματικής νόσου, μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημάδι μιας εσωτερικής νόσου: ουραιμικός κνησμός (νόσος των νεφρών). Χοληστατικός κνησμός (μηχανικός ίκτερος, χολοστατική ηπατίτιδα, πρωτοπαθής χολική κίρρωση). ενδοκρυπτοπάθεια (σακχαρώδης διαβήτης, κνησμός); παρανεοπλασματικός κνησμός (ασθένεια Hodgkin, σπλαχνικό καρκίνωμα). νευρογενή κνησμός (νευρολογικές παθήσεις); ψυχογενής φαγούρα (ψυχική ασθένεια). φαγούρα φαρμάκων (λήψη ορισμένων φαρμάκων).

Κατά την εξέταση του σώματος του ασθενούς με καταγγελίες κνησμού, θα πρέπει να διακρίνει περαιτέρω τον κνησμό και τις εκδηλώσεις του δέρματος και χωρίς αυτές. Ωστόσο, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν δερματικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή της πιο ενδελεχή εξέταση του σώματος του ασθενούς, από τα πόδια μέχρι το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένης και της ρινικής κοιλότητας και του έξω ακουστικού πόρου, στην περιοχή του πρωκτού, οσχέου και του αιδοίου, καθώς και τα νύχια και interdigital χώρους. Και μόνο όταν όλες αυτές οι περιοχές του σώματος παραμένουν αμετάβλητες, μιλάμε για φαγούρα χωρίς εκδηλώσεις του δέρματος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο κατά πόσο υπάρχει μια αύξηση στους λεμφαδένες, σπλήνα, ή εξόφθαλμο συμπτώματα του διαβήτη και, φυσικά, ξηροδερμίας.

Μια πραγματική εκτίμηση του κνησμού είναι το πιο δύσκολο έργο που απαιτεί προσεκτική εξέταση του ασθενούς. Η λεπτομερής συλλογή της αναμνησίας σχετικά με την ώρα έναρξης, πορείας και έντασης του κνησμού είναι υποχρεωτική. Πρέπει πάντα να γίνεται συνέντευξη για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά της φαγούρας: γενικευμένη - εντοπισμένη. συνεχής - παροξυσμική; υπέρβαρου - ξεθώριασμα. ανάλογα με τη θερμοκρασία, την κατάσταση, την ώρα της ημέρας.

Θα πρέπει να καθοριστεί εάν η φαγούρα προκαλεί ή ενισχύει παράγοντες όπως το νερό, η θερμότητα, η ξηρότητα ή η υγρασία, το φυσικό στρες, η ψύξη του δέρματος. Πάντα να ρωτάτε για τη διαμονή σας στις τροπικές περιοχές, να έρθετε σε επαφή με τα ζώα, να παίρνετε φάρμακα και για τις διατροφικές συνήθειες και τα αγαπημένα τρόφιμα (βαφές, πρόσθετα, συντηρητικά). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει προσεκτική αναμνησία σχετικά με την ατοπία, καθώς και το επάγγελμα, την κοινωνική θέση, μέχρι τη σεξουαλική ζωή. Ακόμη και χωρίς να εξεταστεί το δέρμα του ασθενούς, το απλό ερώτημα αν άλλα μέλη της οικογένειας ή οι σύντροφοι είναι κνησμός μπορεί ήδη να επισημάνει μια μολυσματική γένεση. Η φαγούρα, που ηρεμείει με τον ύπνο, δεν οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου και αυξάνεται έντονα σε ένταση κατά την άνοδο, υποδεικνύει ένα στέλεχος που μπορεί να προκληθεί διανοητικά. Η φαγούρα, η οποία δεν επιτρέπει στους ασθενείς να κοιμηθούν ή για τις οποίες ξυπνούν τη νύχτα, πιθανότατα προκαλείται από συστηματική νόσο. Διάφορες δερματικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από συνεχή φαγούρα, όπως ατοπική δερματίτιδα, στην οποία μόνο ο ύπνος που προέρχεται από την εξάντληση «καλύπτει» επιθέσεις κνησμού. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι θερμοκρασίες του υποφλέβιου που συνδέονται με τον κνησμό είναι σχεδόν παθογνωμονικές για τη νόσο του Hodgkin και προκαλούνται συχνά από ένα βραδινό ποτό αλκοόλ. Αυτά τα λίγα παραδείγματα οξύνουν την προσοχή του γιατρού στη σωστή διατύπωση ερωτήσεων στη συλλογή της αναμνησίας σε έναν ασθενή με κνησμό, ειδικά χωρίς τυπικές εκδηλώσεις του δέρματος.

Αναμνησία της νόσου με φαγούρα του δέρματος

 • Η αρχή (απότομη, σταδιακή)
 • Η ροή (συνεχής, διακεκομμένη)
 • Χαρακτήρας (ραφή, καύση)
 • Διάρκεια (ημέρες, μήνες)
 • Ώρα (κυκλική, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα)
 • Βαθμός πόνου (επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή)
 • Εντοπισμός (γενικευμένη, περιορισμένη)
 • Οι παράγοντες προκλήσεως (νερό, θερμοκρασία, τριβή)
 • Υποδοχή φαρμάκων
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες (επάγγελμα, υγιεινή, κατοικίδια ζώα)
 • Ψυχοτραυματικές καταστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν
 • Αλλεργίες, ατοπία
 • Αναμνησία ταξιδιών (τόποι επαγγελματικών ταξιδιών, ανάπαυσης)
 • Σεξουαλική ιστορία
 • Προηγούμενη θεραπεία

Η φαγούρα είναι σπάνια συνεχής. Μερικές φορές εξαρτάται από την αλλαγή θερμοκρασίας, για παράδειγμα, όταν εισέρχεστε σε ένα ζεστό δωμάτιο μετά από μια παραμονή στον κρύο αέρα. Κνησμός μπορεί να συμβεί με τη μορφή κρίσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πιο συχνά εντείνεται τη νύχτα. Με ορισμένες δερματοπάθειες (για παράδειγμα, ένας απλός υπο-κλώνος prurigo), περιορισμένη φλεγμονή του δέρματος χτενίζεται μέχρι να τρέξει το αίμα, μόνο τότε σταματά ο κνησμός. Συχνά με έκζεμα, ο κνησμός είναι χειρότερος με τις χτένες και υποχωρεί όταν ο ασθενής εξαντληθεί μετά το ξύσιμο. Μια φαγούρα είναι γνωστή, απουσία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναζωογόνηση τη νύχτα: μια τυπική αναμνησία για ψώρα.

Ο ορισμός της φαγούρας μιας ασαφούς γένεσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα μιας διαφορικής διάγνωσης. Σε μεταγενέστερη ηλικία πρέπει κανείς να σκεφτεί την ταυτόχρονη παρουσία αρκετών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν κνησμό (σεβοστασία ηλικίας σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό ή κακοήθεις όγκους). Στην πράξη, είναι σκόπιμο να διεξαχθεί δοκιμή τοπικής θεραπείας με αβλαβή αλοιφές με βάση το λίπος. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση των δευτερογενών επιδράσεων του κνησμού στο δέρμα από τις πρωτογενείς δερματοπάθειες. Η επίδραση της παρατεταμένης φαγούρας στην ψυχή του ασθενούς, προκαλώντας παρατεταμένη αϋπνία ή νευρασθένεια, δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση ψυχιατρικής ασθένειας. Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής έχει λεμφαδενοπάθεια ή ηπατοσπληνομεγαλία, καθώς τα λεμφώματα μπορούν να συνοδεύονται από κνησμό. Κνησμός χωρίς εξανθήματα στο δέρμα μερικές φορές χρησιμεύει ως δείκτης της μόλυνσης από τον ιό HIV, συχνά συνοδεύεται από καντιντίαση της στοματικής κοιλότητας και λεμφαδενοπάθειας. Μερικές φορές, κατά την εξέταση του δέρματος, λανθασμένα εξανθήματα θεωρούνται ως αιτία της φαγούρας, αν και στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμά της.

Οι ακόλουθες ενισχύσεις θα βοηθήσει να κάνει μια διάγνωση της φαγούρα του δέρματος: ένα μεγεθυντικό φακό (ίσως ένα μικροσκόπιο), το γυαλί γραμμή, ένα ζεύγος μικρών λαβίδων, ένα εργαλείο με ένα αμβλύ άκρο (σπάτουλα), έναν ανιχνευτή, ένα μικρό ανατομική λαβίδα. Εκτός από μια οπτική εξέταση, ο γιατρός θα χρειαστεί την αίσθηση της αφής (ψηλάφηση, γενική εξέταση) και σε ορισμένες περιπτώσεις - το νύχι του. Πριν από την κλινική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς θα πρέπει να συλλέγεται με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Για την εξέταση, ο ασθενής καλείται να ξετυλίξει εντελώς. Στην περίπτωση καταστάσεων φαγούρας, είναι σημαντικό να ελέγχεται κάθε εκατοστό του δέρματος του ασθενούς, ακόμα και αν αρνείται την παρουσία ορατών αλλοιώσεων του δέρματος.

Εκτός από τη συλλογή της αναισθησίας και της φυσικής εξέτασης, πρέπει να διεξάγεται ένα μεμονωμένο πρόγραμμα εξέτασης, δεδομένου ότι ο κνησμός μπορεί να προηγηθεί της εκδήλωσης μιας συστημικής ασθένειας. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά στο μέλλον.

Ελάχιστες εργαστήριο πρόγραμμα προκειμένου να καθορίσει πιθανές αιτίες του κνησμού στην απουσία τυπικών εκδηλώσεις μιας δερματοπάθειας θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τον προσδιορισμό των παραμέτρων της φλεγμονής (ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και Ο-αντιδρώσας πρωτεΐνης), διαφορική μέτρηση αίματος με τον αριθμό των ηωσινοφίλων και των αιμοπεταλίων, τρανσαμινάσες αλκαλική φωσφατάση και χολερυθρίνη, και επίσης τρανσφερίνη και σίδηρο, ουρία και κρεατινίνη, ουρικό οξύ και ζάχαρη, ασβέστιο και φωσφορικό. Η μελέτη των ορμονών, θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, ολικό επίπεδο IgE σε σχέση με την απόδειξη της εντερικής παρασίτωσης την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σχέδιο εξέτασης ασθενούς με κνησμό του δέρματος

 • Γενική εξέταση (θερμοκρασία, εφίδρωση, κόπωση, απώλεια βάρους)
 • Δέρμα (χρωματισμός, ξηρότητα, ictterism, ίχνη αποκοπής)
 • Καρφιά (αλλαγή χρώματος, δυστροφία, ονυχολυτική)
 • Μάτια (εξόφθαλμος, αποχρωματισμός του σκληρού χιτώνα)
 • Ενδοκρινικό σύστημα (τρόμος, παραβίαση της θερμορύθμισης, πολυδιψία, πολυουρία)
 • Το σύστημα αίματος (αναιμία, αιμορραγία, λεμφική αποστράγγιση)
 • Γαστρεντερική οδός (ναυτία, έμετος, κόπρανα, ακράτεια της ουροδόχου κύστης και χρώμα)
 • Ουρογεννητικό σύστημα (χρώμα ούρων, ακράτεια, εμμηνόρροια, εγκυμοσύνη)
 • Νευρικό σύστημα (πονοκέφαλοι, παραισθησία, οπτικές διαταραχές)
 • Ψυχική κατάσταση (διάθεση, διαταραχές ύπνου, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες)

Σχέδιο εξέτασης ασθενούς με κνησμό του δέρματος

 • Πλήρες αίμα
 • Βιοχημική εξέταση αίματος (αλκαλική φωσφατάση, χολερυθρίνη, ουρία, κρεατινίνη)
 • Τ4 (θυροξίνη), Μπέτις (tiroksinsvyazıvayusçiy σφαιρίνη)
 • Δοκιμή αίματος για σίδηρο, φερριτίνη
 • Μια εξέταση αίματος για τα ολικά πρωτεϊνικά και πρωτεϊνικά κλάσματα (α1, α2, βήτα, γ)
 • VIC-ορολογία (IFA-VIC)
 • Αποκλειστική εξέταση αίματος κοπράνων
 • Ανάλυση των περιττωμάτων για τα αυγά των ελμινθών
 • Ανάλυση ούρων (5-υδροξυϊνδολοξικό οξύ, 17-κετοστεροειδή)
 • Βιοψία του δέρματος (ιστολογία, ανοσοφθορισμός, ηλεκτρονική μικροσκοπία)
 • Ακτίνων Χ και υπερήχων
 • Ενδοσκόπηση (ινωδοϊσοπαγκαστοδωδεκαδακτυλία, σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση, λαπαροσκόπηση)

Αν υποψιάζετε κνησμό που σχετίζεται με την παρανεοπλασία, θα πρέπει να διεξάγετε κατάλληλες μελέτες χρησιμοποιώντας δείκτες όγκου, καθώς και ελάχιστα επεμβατικές μελέτες όπως ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογράφημα.

Μερικές φορές βοηθάει στον προσδιορισμό του επιπέδου της ισταμίνης, της σεροτονίνης και της τρυπτάσης (διάχυτη μαστοκυττάρωση, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια). Με τις φλεβικές αλλοιώσεις, η βιοψία θα εξαλείψει τις κοκκιωματώδεις δερματώσεις. Οι μελέτες που σχετίζονται με τις λοιμώξεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα με σκοπό.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.