^

Υγεία

A
A
A

Γκρίζα μαλλιά στα παιδιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 28.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μπορεί ένα παιδί να έχει γκρίζα μαλλιά; Ναι μπορούν.

Γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι στους θύλακες των τριχών το επίπεδο της χρωστικής μελανίνης, που χρωματίζει τα μαλλιά, μειώνεται ή απουσιάζει εντελώς.

Επίσης στην ιατρική υπάρχει ο όρος «πολίωση», που σημαίνει περιοχές λευκασμένων μαλλιών στη γραμμή ανάπτυξής τους στο μέτωπο, στα φρύδια ή/και στις βλεφαρίδες, καθώς και κηλίδες γκρίζων μαλλιών σε άλλα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και σε νεογνά.

Λόγοι για τους οποίους ένα παιδί έχει γκρίζα μαλλιά

Οι αιτίες ενός συμπτώματος όπως τα γκρίζα μαλλιά σε ένα παιδί είναι η εστιακή ή διάχυτη υπομελάγχρωση (απομελάγχρωση) των μαλλιών ή η  υπομελάνωση .

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε:

 • λεύκη ; [1]
 • αλμπινισμός στα παιδιά  ή πιεβαλδισμός (ατελής αλμπινισμός). [2]
 • Ιτο υπομελάνωση, μια σπάνια νευροδερματολογική νόσος που σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες Χ, η οποία εκδηλώνεται με σκελετικές παραμορφώσεις, οφθαλμικές διαταραχές (νυσταγμός, στραβισμός, καταρράκτης) και αποκλίσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ευφυΐα και κινητική καθυστέρηση). [3]
 • Νόσος Recklinghausen ή κληρονομική  νευροϊνωμάτωση τύπου  Ι. [4], [5]
 • κονδυλώδης σκλήρυνση  - μια γενετική ασθένεια με αυτοσωμικό κυρίαρχο τύπο κληρονομικότητας, στην οποία ένα παιδί έχει ένα σκέλος γκρίζας τρίχας και υποχρωματισμένες κηλίδες στο δέρμα κατά τη γέννηση. [6]
 • Σύνδρομο  Chediak-Higashi (Chedyak-Higashi); [7]
 • Σύνδρομο Vogt-Koyanagi (ή νόσος Vogt-Koyanagi-Harada) με φλεγμονή της ίριδας και του χοριοειδούς, προβλήματα ακοής και σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα. [8]
 • σχετίζεται με κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις Το σύνδρομο Grizzelli, το οποίο έχει τρεις μορφές και διάφορα μη μελαγχρωματικά, νευρολογικά και ανοσολογικά συμπτώματα. [9]
 • Νόσος Graves ή  υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά ,  [10] καθώς και νόσος Hashimoto ή  αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα .

Με το σύνδρομο Waardenburg, τα γκρίζα μαλλιά σε ένα νεογέννητο παιδί (κατά μήκος του μετώπου) δεν είναι το μόνο σημάδι παθολογίας και τα παιδιά μπορεί να έχουν ετεροχρωμία της ίριδας (μάτια διαφορετικών χρωμάτων). υπερτελορισμός (ευρεία γέφυρα της μύτης) και συνόφρυση (ενωμένα φρύδια). νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, σπασμοί, σχηματισμοί όγκων. Ο επιπολασμός αυτού του συνδρόμου στον πληθυσμό υπολογίζεται σε ένα περιστατικό ανά 42-50 χιλιάδες άτομα και στα σχολεία για κωφούς, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ένα παιδί στα 30 έχει σύνδρομο Waardenburg. [11]Ταυτόχρονα, εάν ένα νεογνό έχει εντερική απόφραξη ή δυσκοιλιότητα από τη γέννηση (συγγενής αγγλίωση του παχέος εντέρου ή νόσος Hirschsprung), τότε διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Waardenburg-Shah. [12]Και όταν συνδυάζεται με υποπλασία των μυών των άκρων και αρθρικές συσπάσεις - σύνδρομο Kline-Waardenburg. [13]

Παράγοντες κινδύνου

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την εξασθενημένη σύνθεση μελανίνης, οι ειδικοί σημειώνουν:

 • υποσιτισμός ή/και ενεργειακός υποσιτισμός.
 • έλλειψη κυανοκοβαλαμίνης - βιταμίνη Β12 - με την ανάπτυξη κακοήθους αναιμίας (αρκετά συχνή με τον βιγκανισμό), καθώς και ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης και φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη μητέρα, που οδηγεί σε μεγαλοβλαστική αναιμία στο παιδί.
 • ανεπάρκεια χαλκού στο σώμα.
 • προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα?
 • Ανεπάρκεια αδρεναλίνης;
 • χρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδος).

Παθογένεση

Τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη - τα μελανοκύτταρα - σχηματίζονται από κύτταρα του νευροεκτόδερμου της νευρικής ακρολοφίας του εμβρύου (μελανοβλάστες), τα οποία εξαπλώνονται στους ιστούς και μετασχηματίζονται περαιτέρω. Τα μελανοκύτταρα υπάρχουν όχι μόνο στο δέρμα και στους θύλακες των τριχών, αλλά και σε άλλους ιστούς του σώματος (στο βλεννογόνο του εγκεφάλου και στην καρδιά, στο χοριοειδές των ματιών και στο εσωτερικό αυτί).

Η παραγωγή μελανίνης στον άξονα της τρίχας (θυλακιώδης μελανογένεση) με την οξείδωση της L-τυροσίνης δεν συμβαίνει συνεχώς, όπως στην επιδερμίδα, αλλά κυκλικά, ανάλογα με τη  φάση ανάπτυξης της τρίχας . Στην αρχή της αναγέννησης, τα μελανοκύτταρα πολλαπλασιάζονται, ωριμάζουν στο τέλος αυτού του σταδίου και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της περιόδου καταγόνου, υφίστανται απόπτωση (πεθαίνουν). Και όλη αυτή η διαδικασία εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων και ρυθμίζεται από πολλά ένζυμα, δομικές και ρυθμιστικές πρωτεΐνες κ.λπ.

Η παραγωγή της μελανίνης και η μεταφορά της από τα μελανοκύτταρα στα κερατινοκύτταρα των τριχοθυλακίων δεν εξαρτάται μόνο από την παρουσία των προδρόμων ουσιών της (5,6-διυδροξυινδόλες, L-ντοπακινόνη, DOPA-χρώμιο), αλλά και από πολλούς αυτο- και ενδοκρινικούς παράγοντες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωοθυλακικά μελανοκύτταρα - σε σύγκριση με τα μελανοκύτταρα του δέρματος - είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις των υπεροξειδίων και των ελεύθερων ριζών, δηλαδή καταστρέφονται πιο εύκολα από το οξειδωτικό στρες.

Έτσι, μεταλλάξεις στο γονίδιο της τυροσινάσης (TYR), ενός ενζύμου-καταλύτη που περιέχει χαλκό για τη σύνθεση της μελανίνης από το αμινοξύ τυροσίνη, οδηγούν στον ελάχιστο σχηματισμό μελανίνης ή στην απουσία της σε όλες τις μορφές αλβινισμού. Καθώς και μεταλλάξεις στα γονίδια των ενζύμων TYRP1 και TYRP2, τα οποία είναι σημαντικοί συμμετέχοντες στη μελανογένεση που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της τυροσινάσης, τον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων και τη σταθερότητα της δομής των μελανοσωμάτων τους.

Στην κονδυλώδη σκλήρυνση (η οποία εμφανίζεται σε ένα παιδί στα 6 χιλιάδες παιδιά), η παθογένεια σχετίζεται με μια κληρονομική ή σποραδική μετάλλαξη των γονιδίων των πρωτεϊνών hamartin και tuberin (TSC1 και TSC2), οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων (συμπεριλαμβανομένων μελανοκύτταρα).

Το πολυσυστηματικό σύνδρομο Vogt-Koyanagi πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας μη φυσιολογικής αυτοάνοσης απόκρισης σε κύτταρα που περιέχουν μελανίνη σε οποιονδήποτε ιστό του σώματος.

Και σε μια τέτοια ασθένεια οργάνων όπως το σύνδρομο Waardenburg, ο μηχανισμός για την ανάπτυξη της παθολογικής κατάστασης βασίζεται σε μεταλλάξεις στα γονίδια EDN3, EDNRB, MITF, PAX3, SNAI2 και SOX10, που σχετίζονται άμεσα με το σχηματισμό μελανοκυττάρων.

Δείτε επίσης:  Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του δέρματος και των εξαρτημάτων του .

Συνέπειες και επιπλοκές

Από μόνα τους, τα γκρίζα μαλλιά στα παιδιά δεν μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές ή να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ωστόσο, η εμφάνιση ενός τέτοιου συμπτώματος όπως τα λευκασμένα μαλλιά σε ένα παιδί μπορεί να συνδυαστεί με άλλα σημάδια ορισμένων ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων (που αναφέρονται παραπάνω) που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο.

Διαγνωστικά

Για να προσδιοριστεί η αιτία της αποχρωματισμού των μαλλιών, απαιτείται πλήρες ιστορικό (συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού).

Γίνεται γενική εξέταση αίματος και θυρεοειδικές ορμόνες.

Η εξέταση μιας περιοχής δέρματος με αποχρωματισμένα μαλλιά πραγματοποιείται με τη χρήση λυχνίας Wood's, καθώς και με  δερματοσκόπηση .

Με βάση την αξιολόγηση και σύγκριση όλων των κλινικών σημείων, πραγματοποιείται διαφορική διάγνωση.

Τι να κάνετε, θεραπεία

Εάν η θεραπεία με PUVA χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λεύκης, τότε η υπομελάνωση του Ito επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με ενέσεις γλυκοκορτικοστεροειδών, καθώς απλά δεν υπάρχουν αιτιολογικοί παράγοντες για τη θεραπεία παθολογιών αυτού του τύπου ή αλβινισμού.

Σε σύνδρομα με οφθαλμικές ή νευρολογικές βλάβες χρησιμοποιούνται κατάλληλοι συμπτωματικοί παράγοντες. Αλλά τι να κάνετε σε περίπτωση παραβίασης της σύνθεσης μελανίνης;

Εάν εντοπιστεί έλλειψη βιταμίνης Β12, συνταγογραφούνται συμπληρώματα με αυτή τη βιταμίνη. Με ανεπάρκεια χαλκού, συνιστάται η εισαγωγή στη διατροφή του παιδιού δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μοσχαρίσιο συκώτι, θαλασσινό ψάρι, αυγά, ντομάτες, μπανάνες, βερίκοκα, καρύδια, ηλιόσποροι και κολοκύθες.

Οι γιατροί συνιστούν επίσης τη λήψη σκευασμάτων ginkgo biloba για δύο έως τρεις μήνες, τα οποία λέγεται ότι προάγουν την επαναμελάγχρωση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τονωτικό μαλλιών που αποτελείται από χυμό καρότου, σησαμέλαιο και σκόνη σπόρων τριγωνέλλας. φτιάξτε μάσκες μαλλιών με τζελ αλόης βέρα (που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β12 και Β9, ψευδάργυρο και χαλκό).

Πρόληψη

Δεν έχουν βρεθεί ακόμη συγκεκριμένοι τρόποι ρύθμισης της μελανογένεσης, επομένως, δεν υπάρχουν μέτρα για την πρόληψη συγγενών παθολογιών της σύνθεσης μελανίνης στους θύλακες των τριχών.

Αν και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην αύξηση της σύνθεσης μελανίνης: βιταμίνες A, C και E, καθώς και βιολογικά ενεργές ενώσεις που περιέχονται στα χόρτα, τα σκουρόχρωμα μούρα και τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα.

Πρόβλεψη

Πιθανότατα, τα γκρίζα μαλλιά ενός παιδιού θα είναι το «σημάδι» του για τη ζωή: αυτή είναι η ιατρική πρόγνωση για γενετικά καθορισμένες εστιακές ή διάχυτες διαταραχές μελάγχρωσης και σύνδρομα ορφανών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.