^

Υγεία

Fenistil

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το Fenistil είναι φάρμακο που εμποδίζει τη δραστηριότητα των Η1-υποδοχέων της ισταμίνης.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Ενδείξεις Fenistila

Χρησιμοποιείται (σε από του στόματος μορφή) για τη θεραπεία των ακόλουθων διαταραχών:

 • έχει αλλεργική προέλευση των συμπτωμάτων - κνίδωση, αλλεργική ρινίτιδα και ρινική καταρροή αλλεργικών γένεση συμβαίνουν όλο το χρόνο, και εκτός από αλλεργία σε τρόφιμα και φάρμακα, και αγγειοοίδημα?
 • επιδερμική φαγούρα έχοντας διαφορετικής φύσης - ανάμεσα έκζεμα, ιλαρά, διαφόρων δερματοπαθειών, ατοπική δερματίτιδα και τη μορφή ερυθράς, και επιπλέον προκαλείται από ανεμοβλογιά (πήκτωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ανεμοβλογιάς σε παιδιά), ή τσιμπήματα εντόμων?
 • για την πρόληψη της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής διαδικασιών υπο-ευαισθητοποίησης.

Το γαλάκτωμα με πήκτωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες παθολογίες:

 • επιδερμικό επηρεασμό του κνησμού, με διαφορετική αιτιολογία (έκζεμα, δερματοπάθειες, τσιμπήματα εντόμων ή κνίδωση), εκτός εάν η αιτία είναι χολόσταση.
 • διάφορα εγκαύματα (οικιακά, ηλιακά κ.λπ.).

Το Fenistil Penzivir χρησιμοποιείται στον συνηθισμένο έρπητα μιας επαναλαμβανόμενης φύσης, που συχνά αναπτύσσεται στα χείλη.

Τύπος απελευθέρωσης

Η απελευθέρωση του φαρμάκου διεξάγεται σε στοματικά χορηγούμενες σταγόνες και δισκία και επιπροσθέτως με τη μορφή γαλακτώματος και πηκτώματος.

Οι σταγόνες παράγονται σε όγκο φιαλών των 20 ml με σταγονόμετρο.

Το πήκτωμα για εξωτερική επεξεργασία πραγματοποιείται σε σωλήνες χωρητικότητας 30 ή 50 g.

Το γαλάκτωμα για εξωτερική χρήση παράγεται σε φιαλίδια με χωρητικότητα 8 ml και παρόμοια σε σχήμα με μολύβι κυλίνδρου.

Τα δισκία ονομάζονται Fenistil 24.

Fenistil pencivir

Το Fenistil pencivir είναι κρέμα 1% για τοπική θεραπεία με εφέ τόνωσης. Παράγεται σε σωλήνες χωρητικότητας 2 ή 5 g.

Φαρμακοδυναμική

Το ενεργό στοιχείο του φαρμάκου είναι ένας ανταγωνιστικός ανταγωνιστής ισταμίνης. Το φάρμακο έχει αντι-αλλεργικές, αντιπηκτικές ιδιότητες, βοηθά στην ενίσχυση της αντοχής των εξασθενημένων τριχοειδών αγγείων, τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη αλλεργικών συμπτωμάτων σε ένα άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για την συχνή χρήση του Fenistil για αλλεργίες. Επιπλέον, το φάρμακο βρήκε ήπια αντιχολινεργική, και επιπλέον δράση αντι-βραδυκινίνης. Όταν χρησιμοποιείτε σταγόνες φαρμάκων στο διάστημα της ημέρας, μπορεί να υπάρχει ασθενές ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Το πήκτωμα ή το γαλάκτωμα που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα συμβάλλει στη μείωση της έντασης του ερεθισμού και του κνησμού που προκαλείται από αλλεργίες και ταυτόχρονα έχει τοπικό αναισθητικό αποτέλεσμα. Το γαλάκτωμα βοηθά στην ψύξη, ενυδάτωση και μαλάκυνση του επιδερμικού στρώματος.

Το Fenistil pencivir είναι ένας αντιιικός παράγοντας με έντονη δραστηριότητα έναντι των κοινών ιών έρπητα (τύπου 1 και τύπου 2), του VEB, του CMV και του ιού της ανεμοβλογιάς.

Το φάρμακο βοηθά στην παρεμπόδιση των διαδικασιών αναπαραγωγής του ιού (ο ιός αυτός παραμένει στο σώμα πολλών ανθρώπων για πολύ καιρό, παραμένοντας ανενεργός). Οι καταλύτες για την ενεργοποίηση των διαδικασιών αναπαραγωγής του είναι παράγοντες όπως οξεία αναπνευστική νόσος, CFS ή κρύο. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται πυρετός, η οποία εκδηλώνεται ως εξάνθημα με μορφή φυσαλίδων στα χείλη, καθώς και στην περιοχή γύρω από αυτά.

Χάρη στη χρήση της κρέμας, η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται, μειώνεται η ένταση του πόνου και μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης λοίμωξης.

trusted-source[6], [7]

Φαρμακοκινητική

Μετά την κατάποση, το δραστικό συστατικό Fenistila σε υψηλή ταχύτητα και σχεδόν πλήρως απορροφάται. Οι κορυφαίοι δείκτες καταγράφονται μετά από 2 ώρες από τη στιγμή της λήψης. Οι τιμές βιοδιαθεσιμότητας είναι περίπου 70%. Το φάρμακο χωρίς επιπλοκές περνά στους ιστούς.

Οι διεργασίες ανταλλαγής εμφανίζονται στο ήπαρ - με τη βοήθεια μεθοξυλίωσης με υδροξυλίωση.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι περίπου 6 ώρες. Αποβολή - με χολή, καθώς και ούρα (μόνο το 10% του φαρμάκου απεκκρίνεται αμετάβλητο και το υπόλοιπο 90% - με τη μορφή προϊόντων αποσύνθεσης).

Με την τοπική εξωτερική θεραπεία, το φάρμακο διεισδύει εύκολα στην επιδερμίδα και το επίπεδο της συνολικής βιοδιαθεσιμότητάς του είναι 10%. Το φάρμακο αρχίζει να δρα μετά από λίγα λεπτά μετά τη θεραπεία του δέρματος.

trusted-source[8]

Δοσολογία και χορήγηση

Σχέδιο χρήσης ιατρικών σταγόνων.

Πάρτε τις σταγόνες μέσα. Τα μεγέθη των μερίδων για ενήλικες και εφήβους ηλικίας άνω των 12 ετών που λαμβάνονται ημερησίως είναι 3-6 mg (ή 60-120 σταγόνες), τα οποία χωρίζονται σε 3 ίσες δόσεις δόσης. Τα άτομα με ισχυρή προτίμηση για νωθρότητα πρέπει να καταναλώνουν 20 σταγόνες φαρμάκων κατά το πρώτο μισό της ημέρας, καθώς και 40 σταγόνες του φαρμάκου πριν πάει για ύπνο.

Τα θηλάζοντα μωρά ηλικίας 1-12 μηνών χρησιμοποιούν φάρμακα σε δόση 3-10 σταγόνων με τριπλή λήψη για μία ημέρα. Ένα παιδί 1-3 ετών συνιστάται μια τριπλή λήψη 10-15 σταγόνων ημερησίως. Οι ασθενείς ηλικίας 3-12 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν 3 φορές την ημέρα για 15-20 σταγόνες του φαρμάκου.

Εάν απαιτείται, οι σταγόνες μπορούν να προστεθούν στη φιάλη με βρεφική φόρμουλα για σίτιση.

Τρόποι χρήσης της γέλης.

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί το ζελέ εξωτερικά - στους χώρους που επηρεάστηκαν από την ασθένεια. Για μια μέρα υπάρχουν 2-4 τέτοιες διαδικασίες. Όταν ερεθισμό υψηλής έντασης ή φαγούρα, και επιπλέον, όταν κοινές μορφές επιδερμική βλάβες του γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός πηκτώματος σε συνδυασμό με σταγόνες Fenistil ή άλλη από του στόματος μορφή φαρμάκου.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με πηκτή, το UV φως πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο. Εξαιτίας αυτού, είναι επιθυμητό να εγκαταλείψουμε μια παρατεταμένη παραμονή κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

Το ίδιο σχήμα χρησιμοποιείται στη θεραπεία παιδιών. Το Gel μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε νεογέννητα, αλλά μόνο μετά από προκαταρκτική συζήτηση του θέματος με τον γιατρό και υπό την επίβλεψή του.

Τρόπος χρήσης του γαλακτώματος φαρμάκου.

Συνιστάται για εξωτερική χρήση - με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου μολυβιού εφαρμόζεται στο δέρμα 2-4 φορές / ημέρα (η πολλαπλότητα εξαρτάται από τις ιατρικές συνταγές). Το γαλάκτωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά.

Το σχήμα λήψης της μορφής δισκίου του παρασκευάσματος.

Τα δισκία δεν μπορούν να ληφθούν από άτομα κάτω των 12 ετών.

Συνήθως μια ημέρα πρέπει να καταναλώνεται δισκίο 1-νου, επειδή η έκθεση φαρμάκου στο φάρμακο διαρκεί 24 ώρες. Συνιστάται να το φάτε το βράδυ, ώστε να μην αισθάνεστε υπνηλία. Καταπίνετε ολόκληρη την κάψουλα, ενώ πλένετε με καθαρό νερό.

Η διάρκεια ενός τέτοιου κύκλου θεραπείας μπορεί να είναι μέγιστη 25 ημέρες.

Χρήση κρέμας Fenistil Pentsivir.

Για την αντιμετώπιση της προσβεβλημένης επιδερμίδας ή του βλεννογόνου του έρπητα, πρέπει να πιέσετε λίγο κρέμα σε ένα δάχτυλο ή βαμβάκι και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε στην επιθυμητή περιοχή. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε διαστήματα 2 ωρών, όχι περισσότερο από 7-8 φορές την ημέρα κατά την περίοδο των 4 ημερών.

Η έναρξη της χρήσης του φαρμάκου είναι επιθυμητή αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μόλυνσης. Επίσης, απαιτείται η τήρηση της διάρκειας της θεραπευτικής περιόδου που καθορίζεται στην οδηγία, ακόμη και αν τα συμπτώματα της νόσου έχουν εξαφανιστεί μετά από 2 ημέρες θεραπείας.

Για να επεξεργαστείτε με μια κρέμα είναι απαραίτητο μόνο εκείνες οι ζώνες στα χείλη και την περιοχή γύρω από ένα στόμα στο οποίο υπήρχε ένας έρπης. Απαγορεύεται η τοποθέτηση σε στοματικές ή ρινικές βλεννώδεις μεμβράνες, οφθαλμικές μεμβράνες και γεννητικά όργανα.

Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένη ασυλία θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν γιατρό.

Εάν η βελτίωση δεν συμβεί μετά από 4 ημέρες θεραπείας ή η κατάσταση ακόμη επιδεινωθεί, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

trusted-source[11], [12]

Χρήση Fenistila κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Απαγορεύεται η χρήση γέλης και σταγόνων του φαρμάκου στο 1ο τρίμηνο. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο, αυτές οι φαρμακευτικές μορφές του Fenistil μπορούν να χορηγηθούν αποκλειστικά με την παρουσία ενδείξεων της ζωής και λαμβάνονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση του γιατρού. Απαγορεύεται η επεξεργασία μεγάλων επιφανειών της επιδερμίδας με πηκτή.

Μην χρησιμοποιείτε το φάρμακο κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Απαγορεύεται αυστηρά η ζελατινοποίηση της περιοχής θηλών.

Αντενδείξεις

Μεταξύ των αντενδείξεων:

 • το γλαύκωμα, το οποίο έχει κλειστή γωνία, καθώς και το άσθμα.
 • υπερπλασία στον προστάτη.
 • παρουσία δυσανεξίας σε σχέση με τα φαρμακευτικά συστατικά.

Απαιτείται προσοχή όταν χρησιμοποιείται σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις, με χρόνιο βαθμό και με αποφρακτικό χαρακτήρα.

Πριν από τη χρήση του φαρμάκου είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Παρενέργειες Fenistila

Η χρήση ενός φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κάποιων παρενεργειών:

 • διαταραχές που επηρεάζουν την NS: τα συμπτώματα διέγερσης ή υπνηλίας (που παρατηρούνται συχνότερα στις πρώτες ημέρες της θεραπείας), καθώς και πονοκεφάλους ή ζάλη.
 • Διαταραχές της πεπτικής δραστηριότητας: ναυτία ή ξηρότητα του στοματικού βλεννογόνου.
 • προβλήματα αναπνευστικής λειτουργίας: διαταραχές εξωτερικής αναπνοής και ξηρότητας στον φάρυγγα.
 • Άλλα σημεία: εξάνθημα, οίδημα και μυϊκοί σπασμοί.

Η χρήση της κρέμας Fenistil pencivir μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αισθήσεων μούδιασμα, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα στις θέσεις θεραπείας.

trusted-source[9], [10]

Υπερβολική δόση

Όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα μέσα, πρέπει να τηρείτε αυστηρά την ενδεικνυόμενη δόση, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δηλητηρίασης. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος ή να αναπτυχθεί σοβαρή υπνηλία (σε ενήλικα). Είναι επίσης δυνατόν διέγερση της δραστηριότητας του ΚΝΣ και η ανάπτυξη των μ-αντιχολινεργικών συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά), μεταξύ των οποίων η αίσθηση του ενθουσιασμού, μυδρίαση, ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος, ταχυκαρδία, κράμπες παλίρροιες με το αίμα, αταξία, πυρετός και παραισθήσεις. Εκτός από αυτόν τον κατάλογο, η ανάπτυξη της κατάρρευσης, η καθυστέρηση της ούρησης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Όταν δηλητηρίαση με το Fenistil απαιτείται να δοθεί στο προσβεβλημένο άτομο ένα ενεργό άνθρακα και ένα καθαρτικό φάρμακο αλατούχου τύπου. Επίσης, για την εξάλειψη των επιπτώσεων της υπερδοσολογίας, λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση αναπνευστικών και CAS δραστηριοτήτων.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Η επίδραση του φαρμάκου ενισχύει την επίδραση που ασκείται στο σώμα από αγχολυτικά και υπνωτικά.

Όταν συνδυάζεται με αιθυλική αλκοόλη, παρατηρείται αναστολή ψυχοκινητικών εκδηλώσεων.

Ο συνδυασμός του Fenistil με ΜΑΟΙ ενισχύει το χολοτροπικό αποτέλεσμα και επιπροσθέτως τη συντριπτική επίδραση που ασκείται στο ΚΝΣ.

Ο συνδυασμός των m-cholinoblockers με τρικυκλικά οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας αύξησης των τιμών της IOP.

trusted-source[13], [14], [15]

Συνθήκες αποθήκευσης

Το Fenistil πρέπει να φυλάσσεται μακριά από μικρά παιδιά. Το επίπεδο θερμοκρασίας για όλες τις θεραπευτικές μορφές, εκτός από την κρέμα - μέγιστο 30 ° C. Η κρέμα Fenistil Pencivir πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους 25 ° C και δεν πρέπει να καταψύχεται.

Διάρκεια ζωής

Το Fenistil επιτρέπεται να εφαρμοστεί εντός 36 μηνών από την ημερομηνία παρασκευής του φαρμάκου.

trusted-source[16]

Αίτηση για παιδιά

Οι σταγόνες δεν μπορούν να χορηγηθούν σε μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε προσεκτικά τη δοσολογία που καθορίζεται από το γιατρό. Η συνταγογράφηση του Fenistila σταγόνες στα παιδιά προσεκτικά, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης νυχτερινής άπνοιας.

Η μορφή των φαρμάκων σε μορφή πηκτής μπορεί να συνταγογραφηθεί για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνιστάται η εφαρμογή τους υπό την επίβλεψη παιδίατρος.

Το Fenistil pentivir μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

trusted-source[17], [18]

Αναλόγους

Μεταξύ των φθηνότερων αναλόγων της γέλης είναι η Ζετρίνη με το Vibrocil. Επιπλέον, χορηγούνται αντιαλλεργικά φάρμακα μεταξύ παρόμοιων φαρμάκων - Claritin με Tavegil, Diazolin με Loratadin και ούτω καθεξής.

Fenistil Pentsivir έχει αναλόγων όπως Viroleks, Zovirax, με gerpevir ακυκλικά και πέρα από αυτό Atsivir, Vartek, Gerpetad με ακυκλοβίρη Medovir με Gerpferonom και Provirsan με Agerpom.

Κριτικές

Το Fenistil θεωρείται πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, βοηθώντας στην εξάλειψη των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Συχνά, η θετική ανατροφοδότηση σχετικά με την επίδραση των σταγόνων αφήνει τους γονείς που χρησιμοποίησαν το φάρμακο για τα παιδιά τους (συμπεριλαμβανομένων των νεογνών). Σε αυτά τα σχόλια, σημειώνεται ότι, χάρη στις σταγόνες, εξανθήματα και κνησμός με ερεθισμό εξαφανίζονται γρήγορα.

Οι απόψεις σχετικά με το πήκτωμα που χρησιμοποιείται στα παιδιά υποδηλώνουν ότι βοηθάει καλά με τα τσιμπήματα διαφόρων εντόμων και επιπλέον των εξανθημάτων και άλλων αλλεργικών συμπτωμάτων. Στις αναθεωρήσεις σχετικά με τη μορφή ηλίου του LS, που χρησιμοποιείται από το νεογέννητο, γράφουν ότι το πήκτωμα βοηθά στην γρήγορη αφαίρεση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος. Με βάση τα μηνύματα στα φόρουμ, το πήκτωμα χρησιμοποιείται συχνά για θεραπεία σε βρέφη.

Τα σχόλια σχετικά με το γαλάκτωμα φαρμάκων είναι πιο σπάνια, αλλά δείχνουν επίσης την ευκολία στη χρήση φαρμάκων και την υψηλή αποτελεσματικότητά τους.

Κατά καιρούς εμφανίζονται επίσης αρνητικά σχόλια, τα οποία δείχνουν ότι το φάρμακο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις μιλάμε για αλλοιώσεις, η αιτία των οποίων δεν είναι αλλεργία.

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Fenistil" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.