^

Τι σημαίνουν τα τεστ μεταβολισμού και πώς να χάσετε βάρος με τη βοήθειά τους;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αφού κάνετε τις δοκιμασίες ορμονών, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε αν είναι εντός των κανονικών ορίων. Αν το επίπεδο ορμόνης φτάσει στο ανώτερο ή κατώτερο όριο του κανόνα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για πρόσθετες εξετάσεις - αυτό μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας.

Ανάλυση για τη γλυκόζη

Το επίπεδο αίματός της θα καθοριστεί με άδειο στομάχι (αφού το γεύμα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 12 ώρες). Ο ρυθμός γλυκόζης στο αίμα είναι 70-100 μονάδες.

Το επίπεδο κάτω από τον κανόνα είναι μέχρι 60-70 mg / dl. Το επίπεδο γλυκόζης της τάξης των 100-110 μονάδων μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι εντάξει.

Το επίπεδο γλυκόζης πρέπει να είναι 110-125 μονάδες, είναι πιθανή δυσανεξία του οργανισμού στη γλυκόζη, καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Εάν το επίπεδο γλυκόζης είναι 110-125 μονάδες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε πρώιμο στάδιο, το οποίο συνεχίζει να επιδεινώνεται.

trusted-source[1], [2]

Πότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα;

Κάθε 2 ή 3 χρόνια μετά την ηλικία των 20 ετών. Η ανάλυση πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι.

Εάν έχετε κληρονομική προδιάθεση για το σακχαρώδη διαβήτη, η εξέταση για τα επίπεδα γλυκόζης πρέπει να ελέγχεται κάθε χρόνο, ή ακόμα καλύτερα, κάθε έξι μήνες.

Πώς να καθορίσετε την προδιάθεση για διαβήτη;

Εάν πάσχετε από στενούς συγγενείς διαβήτη

Εάν είστε υπέρβαροι, που αυξάνεται

Αν κατά το τελευταίο έτος ανακτήσατε περισσότερα από 44 κιλά

Εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 84 cm

Εάν η μέση σας είναι διευρυμένη και το λίπος της κοιλιάς μεγαλώνει

Αν έχετε απλά μια απίστευτη λαχτάρα για τα γλυκά: κέικ, γλυκά, γλυκά, χαλβάς, τα οποία συχνά επαναλαμβάνονται

Αν έχετε συχνή δίψα

Ανάλυση για την ινσουλίνη

Το επίπεδο αυτής της ουσίας στο αίμα πρέπει επίσης να μετρηθεί με άδειο στομάχι. Στο σώμα, εκτός από τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, μπορεί να αναπτυχθεί η ανοσία του σώματος στην ινσουλίνη. Ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτή η ασθένεια είναι συχνότερη στις γυναίκες με όριο ηλικίας μετά από 40 χρόνια. Εάν ο οργανισμός δεν είναι ευαίσθητος στην ινσουλίνη, δεν μπορείτε πλέον να ελέγχετε το βάρος σας. Μην βοηθήσετε ακόμη και τη διατροφή και τον αθλητισμό.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη είναι φυσιολογική - αυτό το επίπεδο είναι 6-25 μονάδες (που δηλώνεται ως me / ml). Αυτό ισχύει για δοκιμές που εκτελούνται με άδειο στομάχι.

Το επίπεδο ινσουλίνης, που μετράται μετά από 2 ώρες μετά το φαγητό, είναι 6-35 μονάδες.

Εάν έχετε χαμηλότερο ή ανώτερο όριο ινσουλίνης στο σώμα - ζητήστε πρόσθετες εξετάσεις.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ανάλυση για την αιμοσφαιρίνη A1C

Αυτή η ουσία είναι η ίδια γλυκόζη που έχει μετατραπεί σε αιμοσφαιρίνη. Είναι μια ουσία που βοηθά στην οξυγόνωση των κυττάρων του αίματος.

Η δοκιμή αιμοσφαιρίνης είναι καλό να προσδιοριστεί αν ένα άτομο έχει αυξηθεί σε γλυκόζη τις τελευταίες 90 ημέρες.

Το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης μειώνεται σε 6 μονάδες εάν η γλυκόζη ήταν (και είναι) φυσιολογική. Η δοκιμή είναι πολύ ακριβής, οπότε πρέπει να την κρατήσετε.

Σε ένα άτομο που έχει διαβήτη, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης του.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Δοκιμασία χοληστερόλης

Μια ανάλυση αυτής της ορμόνης θα βοηθήσει να καθοριστεί εάν ένα άτομο διατρέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η δοκιμή για το επίπεδο αυτής της ορμόνης εκτελείται αναγκαστικά με άδειο στομάχι. Πρέπει να δημιουργηθεί αντίγραφο ασφαλείας:

 • ανάλυση HDL
 • Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
 • δοκιμές για τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης

Αυτές οι δοκιμές πρέπει να γίνονται σε διαστήματα 2-3 ετών, και μετά από 35 χρόνια και συχνότερα - 1-2 φορές το χρόνο.

Με αυτή τη συχνότητα είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η δοκιμασία, όταν το άτομο έχει τα ακόλουθα συμπτώματα.

 1. Σημαντική αύξηση βάρους
 2. Αδυναμία και κόπωση
 3. Συχνή χρήση φαρμάκων, ιδιαίτερα ορμονών
 4. Συχνές ασθένειες, ως αποτέλεσμα των οποίων ξεκινήσατε τη λήψη νέων φαρμάκων που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το επίπεδο χοληστερόλης
 5. Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός σας πρότεινε τα οιστρογόνα
 6. Η εισαγωγή οιστρογόνων για κάποιο άλλο λόγο
 7. Υψηλή αρτηριακή πίεση
 8. Σακχαρώδης διαβήτης
 9. Οποιεσδήποτε ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα
 10. Ένας μεγάλος αριθμός τριγλυκεριδίων ορμονών
 11. Ένας άνθρωπος καπνίζει πολλά
 12. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί αλκοόλ (περισσότερα από 2 ποτήρια κρασιού την ημέρα)
 13. Ένα άτομο πίνει στεροειδή (ακόμα και αν κάνει αθλήματα)
 14. Ένα άτομο έχει υψηλό επίπεδο πίεσης, ή αυτές οι πιέσεις είναι πολύ συχνές και παρατεταμένες
 15. Στους ανθρώπους, χρόνιες παθήσεις των εσωτερικών οργάνων

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Πώς αντιδρά η ινσουλίνη στα επίπεδα γλυκόζης; (ανάλυση)

Αυτή η ανάλυση θα σας δείξει με ακρίβεια εάν έχετε ανοσία στην ινσουλίνη και, κατά συνέπεια, το αρχικό στάδιο του σακχαρώδους διαβήτη.

Η ανάλυση αυτή πρέπει απαραίτητα να γίνει από γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών. Ειδικά για όσους δεν μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και να αναρρώνουν συνεχώς.

Αναλύσεις για ηλεκτρολύτες (χλωριούχο, κάλιο, νάτριο)

Αυτές οι αναλύσεις γίνονται χωριστά. Με τη βοήθειά τους, οι γιατροί μαθαίνουν πόσο μεγάλη είναι η συγκέντρωση στο αίμα των αλάτων. Και επίσης για να δοκιμάσετε τη δύναμη των εσωτερικών οργάνων - ιδιαίτερα, τα νεφρά, τα επινεφρίδια.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Αναλύσεις για το επίπεδο του νατρίου

Η συγκέντρωση νατρίου των 133-134 μονάδων θεωρείται το κατώτερο όριο του προτύπου. Ταυτόχρονα, το επίπεδο καλίου μπορεί να αυξηθεί - περίπου 5,5 μονάδες. Αν τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι χαμηλότερα από αυτά τα στοιχεία, τότε στο σώμα όλα είναι εντάξει.

Το νάτριο είναι αλάτι. Δηλαδή, μέσω αυτών των εξετάσεων θα ξέρετε ποιο είναι το επίπεδο των αλάτων στο αίμα. Όταν τρώτε αλμυρά τρόφιμα (ψάρι, τσιπς, κροτίδες), το επίπεδο νατρίου στο αίμα αυξάνεται. Για να το μειώσετε και να αφαιρέσετε το αλάτι από το σώμα, πρέπει να πιείτε νερό. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να αυξήσει την πρήξιμο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που πίνουν πολλά υγρά μπορεί να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτό σημαίνει ότι ο κανόνας υγρών ανά ημέρα πρέπει να είναι βέλτιστος - όχι περισσότερο από 1,5 λίτρα. Και, φυσικά, πρέπει να μειώσετε το επίπεδο των αλάτων, έτσι ώστε να μην επιδεινώσει την υγεία των υπερτασικών κρίσεων.

Όταν τα άλατα απομακρύνονται από το σώμα με τη βοήθεια των ούρων, η πίεση επανέρχεται στο φυσιολογικό ή μειώνεται, κάτι που είναι επίσης σημαντικό.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41]

Αναλύσεις για το επίπεδο του καλίου

Εάν το κάλιο στο σώμα είναι περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό, η καρδιά σας μπορεί να ξεκινήσει διαλείπουσα. Οι καρδιακοί ρυθμοί γίνονται πιο συχνές, άνισες. Αυξημένα επίπεδα καλίου μπορεί να οφείλονται σε ακατάλληλη διατροφή (π.χ., οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολλές πατάτες).

Το κάλιο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και λόγω των φαρμάκων που το περιέχουν. Εάν παίρνετε τέτοια φάρμακα, φροντίστε να ελέγχετε το επίπεδο καλίου τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για να αποφύγετε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Το επίπεδο του καλίου στο σώμα μπορεί να μειωθεί αν παίρνετε φάρμακα με κορτιζόλη - βοηθούν στη μείωση της παραγωγής και της συσσώρευσης καλίου. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να είναι ένα σήμα ότι οι υποδοχείς αδρεναλίνης δεν λειτουργούν καλά.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Αναλύσεις για το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τα φωσφορικά (ανόργανα)

Αυτές οι ουσίες είναι μέταλλα. Βοηθούν να εργάζονται σωστά και ομοιόμορφα σε όλα τα συστήματα του σώματος. Έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει μηχανικά το επίπεδο όλων αυτών των ουσιών (σε υγιή κατάσταση).

Το μαγνήσιο, το φωσφορικό και το ασβέστιο βοηθούν στην καλή ροή του αίματος, είναι σημαντικά για το νευρικό σύστημα και την υγεία των μυών, καθώς και για την καρδιά και την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ουσίες αυτές διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών, καθώς και παρέχουν δύναμη και ανάπτυξη των οστών, ενισχύουν το μεταβολισμό.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Ανάλυση για τα επίπεδα ασβεστίου

Το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας δεν θα σας δείξει πόσο ισχυρό είναι το οστό σας. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ανάλυση σχετικά με την οστεοπόρωση.

Ανάλυση για το επίπεδο του ασβεστίου θα δείξει τη συγκέντρωσή του στο αίμα. Αν δεν είναι αρκετά, ή ότι έχει χαθεί λόγω του γεγονότος ότι τα σημαντικά μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, το σώμα παίρνει το ασβέστιο από τα οστά για να τους δώσει το αίμα του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των μυών, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα του σώματος του ασβεστίου.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα στερείται της οιστραδιόλης ορμόνης. Αυτό σημαίνει ότι το ασβέστιο στο αίμα είναι πιθανώς λιγότερο από το φυσιολογικό. Επιπλέον, αποβάλλεται από το σώμα με ούρα.

Και ακόμα κι αν αρχίσετε να παίρνετε ασβέστιο σε χάπια, ως πρόσθετο στοιχείο χρειάζεστε οιστραδιόλη, διαφορετικά τα αποθέματα ασβεστίου θα χάνονται συνεχώς. Η οιστραδιόλη χρειάζεται για να μεταφερθεί το ασβέστιο στο οστό.

Εάν η οιστραδιόλη στο σώμα δεν είναι αρκετή και το ασβέστιο στα ούρα είναι κάτι παραπάνω από το φυσιολογικό, μια γυναίκα διακινδυνεύει το σχηματισμό πέτρες στα νεφρά. Ιδιαίτερα αφορά τις γυναίκες μετά από 40-α, κατά τις οποίες πολλές λειτουργίες ενός οργανισμού μειώνονται σημαντικά.

Σε αυξημένες τιμές ασβεστίου στο αίμα, ένα άτομο πρέπει υποχρεωτικά να συνταγογραφήσει δοκιμές για άλλες ουσίες που είναι υπεύθυνες για την εργασία των εσωτερικών οργάνων.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71], [72]

Τι σημαίνει αυξημένο ασβέστιο στο αίμα;

 1. Υπερβολικός ενθουσιασμός για τη βιταμίνη D
 2. Η χρήση φαρμάκων για διαβητικούς, κυρίως με λίθιο στη σύνθεση
 3. Οστεοπόρωση
 4. Μυέλωμα
 5. Υπερθυρεοειδισμός
 6. Λευχαιμία
 7. Καρκίνος (είναι δυνατές μεταστάσεις)
 8. Και άλλες σοβαρές αποκλίσεις

Εάν το ασβέστιο στο σώμα είναι μικρότερο από το φυσιολογικό

Έτσι, έχετε χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D. Η απώλεια ασβεστίου μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών λόγω διαταραχών του εντέρου, νεφρικής δυσλειτουργίας, ηπατικών προβλημάτων, ανοσολογικών διαταραχών.

Εάν διαπιστώσετε έλλειψη ασβεστίου στο σώμα, θα πρέπει να υποβληθείτε σε πρόσθετες εξετάσεις κατόπιν σύστασης ενός γιατρού.

Τι σημαίνει χαμηλό μαγνήσιο;

Αυτό οφείλεται σε ένα κακό μενού, στο οποίο υπάρχει έλλειψη χρήσιμων ουσιών. Αυτό επιδεινώνεται από ανωμαλίες στο έργο του γαστρεντερικού σωλήνα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, διουρητικά, νεφρικές ή ηπατικές νόσους. Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (θηλασμού), μια γυναίκα χάνει επίσης μαγνήσιο.

Τι σημαίνει ανυψωμένο μαγνήσιο;

Αυτό συμβαίνει με πολύ συχνή και άφθονη χρήση προσθέτων που περιέχουν μαγνήσιο. Το αυξημένο επίπεδο των ιατρών μαγνησίου παρατηρείται επίσης σε ασθένειες νεφρών, ήπατος, επινεφριδίων.

Τόσο το υψηλό όσο και το χαμηλό μαγνήσιο προκαλούν κίνδυνο αύξησης του βάρους και είναι πολύ δύσκολο να τον ελέγξουμε.

Ανάλυση για ανόργανα φωσφορικά άλατα

Αν έχετε χαμηλό επίπεδο φωσφορικών αλάτων - η κατάσταση αυτή συμβαίνει στην κατάχρηση αλκοόλ και καπνού. Το επίπεδο των φωσφορικών αλάτων μειώνεται επίσης εξαιτίας του διαβήτη, κατάχρηση αναβολικών κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξημένη ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα (έχει την ιδιότητα να καταστέλλει το επίπεδο φωσφορικών αλάτων).

Μειωμένες ποσότητες φωσφορικών είναι επίσης εάν το σώμα έχει αυξημένο επίπεδο ορμόνης DHEA. Τα διουρητικά και τα ψυχοτρόπα φάρμακα έχουν επίσης την ιδιότητα να μειώνουν το επίπεδο φωσφορικών στο σώμα.

Η ανεπαρκής ποσότητα βιταμίνης D αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για τα φωσφορικά άλατα.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77]

Αυξημένα επίπεδα φωσφορικών

Παρατηρείται με την κατάχρηση της βιταμίνης D (τόσο στην καθαρή της μορφή, όσο και από αυτό που παράγεται κάτω από την υπεριώδη δράση, οπότε μην καταχράστε τις ξαπλώστρες και το μαύρισμα στην παραλία).

Το επίπεδο φωσφορικών μπορεί επίσης να αυξηθεί με ασθένειες του οστικού συστήματος.

Αν βρείτε τον εαυτό σας σε συμπτώματα όπως ξαφνικές αλλαγές του βάρους, το βρίσκετε δύσκολο να ελεγχθούν, είναι δύσκολο να κερδίσει την όρεξη και το αίσθημα που έχετε δεν είναι τόσο ζεστό - πάει τεστ για τις ορμόνες, που έχουμε περιγράψει παραπάνω. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσετε τη θεραπεία έγκαιρα και να νικήσετε τις ασθένειες στην αρχική τους φάση. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.