^

Ο απλούστερος ABC του μεταβολισμού

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η βάση του μεταβολισμού είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ακόμη και τι θα συνέβαινε εάν δεν λάβαμε καύσιμα με τη μορφή τροφής. Δηλαδή, δεν θα λάμβαναν ενέργεια για ζωή. Πώς λειτουργεί το μεταβολικό σύστημα στο σώμα;

Πώς λειτουργεί το μεταβολικό σύστημα;

Όταν το φαγητό αρχίζει να χωνεύεται, το σώμα το χωρίζει σε πολύ μικρές δομές: αμινοξέα, γλυκόζη, λίπη. Στη συνέχεια, το φαγητό είναι πιο εύπεπτο. Με το αίμα αυτά τα λεπτά μόρια χρήσιμων ουσιών μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Τα όργανα και οι ιστοί τρέφονται με αυτές τις ουσίες, τις επεξεργάζονται και παίρνουν ενέργεια για εργασία.

Από πρωτεΐνες επεξεργασμένα αμινοξέα, από λιπαρά - λιπαρά οξέα, και όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη (το ονομάζουμε "ζάχαρη στο αίμα"). Η γλυκόζη αλληλεπιδρά με οξυγόνο και παίρνουμε ενέργεια για τα κύτταρα του σώματος.

Εάν το όλο σύστημα εξηγηθεί όσο το δυνατόν απλά, αποδεικνύεται ότι ο μεταβολισμός είναι το όνομα μιας ολόκληρης μεγάλης διαδικασίας, όταν τα τρόφιμα χωρίζονται σε σωματίδια, το οξυγόνο οξυγονούται και μας δίνει ενέργεια για ζωή.

Τι είναι η γλυκόζη και πώς λειτουργεί;

Η γλυκόζη είναι μια από τις ουσίες που το σώμα μετατρέπει από το φαγητό κατά την πέψη του. Όταν συνδυάζονται τα μόρια φρουκτόζης και γλυκόζης, λαμβάνεται ένα άλλο στοιχείο, σακχαρόζη. Αυτό το στοιχείο μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετατραπεί και πάλι σε γλυκόζη.

Τα σάκχαρα στο αίμα μας αποθηκεύονται σε μια ουσία που ονομάζεται γλυκογόνο. Αυτό, ως δοχείο για τη γλυκόζη, παρέχει την αποθήκευση στους μυς και το συκώτι.

Οι συνδέσεις γλυκόζης με τη μορφή ενέργειας για τη ζωή μπορούν να απελευθερωθούν από εκεί όταν μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος πρέπει να πηδήξει απότομα και γρήγορα, η γλυκόζη απελευθερώνεται από το συκώτι και τους μυς με τη μορφή ενέργειας για αυτές τις κινήσεις.

Πώς να καθορίσετε το επίπεδο γλυκόζης;

Η γλυκόζη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο αίμα και παρέχει ενέργεια στα κύτταρα, κυρίως στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Εάν δεν υπάρχει γλυκόζη στο αίμα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Όταν η γλυκόζη δεν είναι αρκετή, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την υπογλυκαιμία.

Μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας (ή πηγαίνει κάτω αμέσως μετά το φαγητό), εδώ είναι αυτά τα συμπτώματα.

 • Νευρικές αισθήσεις στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Αδυναμίες
 • Συχνός και δυνατός καρδιακός παλμός
 • Κρύος ιδρώτας
 • Ευερεθιστότητα
 • Μπερδεμένες σκέψεις
 • Μείωση μνήμης

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος αντιδρά αρνητικά στο άγχος. Τα κέντρα του εγκεφάλου στέλνουν σήμα στην ορμόνη νορεπινεφρίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του στρες στο αίμα. Αυτά είναι τα επινεφρίδια.

Αυτή είναι η προετοιμασία του σώματος για φοροδιαφυγή. Μια τέτοια εκπαίδευση είναι ένα κόστος των αρχαίων χρόνων, όταν ένα άτομο έτρεξε μακριά από ένα μαμούθ ή μια άγρια αρκούδα. Τώρα δεν τρέχουμε οπουδήποτε, αλλά μια ορμονική έκρηξη είναι ακόμα παρούσα. Πρώτα απ 'όλα, το επίπεδο των σακχάρων που δίνει ενέργεια για το τρέξιμο ή το άλμα αυξάνεται.

Όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ υψηλό

... απειλεί ένα άτομο με διαβήτη. Στο επίπεδο των συμπτωμάτων μοιάζει με αυτό.

 • Αδυναμία, λήθαργος, ειδικά μετά το γεύμα
 • Η τάση για να κοιμηθεί σωστά το απόγευμα σε δύσκολες στιγμές
 • Δυσκολία στην απομνημόνευση
 • Αίσθημα αυξημένης ανησυχίας

Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ένδειξη ότι το επίπεδο της γλυκόζης και το επίπεδο ορμονών σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι σημαντικά αυξημένα.

Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τόσο το υψηλό όσο και το χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο σώμα προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο ή τις χειρότερες συνέπειες με τη μορφή θανάτου.

Πώς μπορώ να ρυθμίσω το επίπεδο γλυκόζης;

Γνωρίζουμε ήδη ότι για τη σταθερή λειτουργία του εγκεφάλου χρειάζονται οξυγόνο και γλυκόζη. Για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το σώμα προσέφερε ειδικούς μηχανισμούς.

Σε αυτή τη διαδικασία, εμπλέκονται επίσης η ινσουλίνη και η γλυκόζη. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να μειώσει το επίπεδο της γλυκόζης μετακινώντας το στα λεγόμενα λιπαρά κύτταρα. Εκεί η γλυκόζη καίγεται και μετατρέπεται σε ενέργεια.

Ο ρόλος της γλυκόζης είναι να αυξήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα ή να ομαλοποιήσει το επίπεδό της, εμποδίζοντας την αύξηση της ποσότητας γλυκόζης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του ήπατος και τα μυϊκά κύτταρα διεγείρονται από το γλυκογόνο.

Έτσι, η γλυκόζη καταστρέφεται και τα κύτταρα γλυκόζης κινούνται από το ήπαρ στο αίμα. Στη συνέχεια, το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα αυξάνεται.

Η δράση της ινσουλίνης και του γλυκογόνου

Είναι σημαντικό όχι μόνο το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να μειωθεί ή να αυξηθεί. Είναι σημαντικό, με ποια ταχύτητα και συχνότητα συμβαίνει. Τα άλματα σε επίπεδο γλυκόζης προκαλούν αύξηση του επιπέδου της γλυκαγόνης και της ινσουλίνης. Και τότε μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει. Και τότε συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα.

Καθώς το βάρος επιλέγεται, το γλυκογόνο και η ινσουλίνη δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης όπως και πριν. Και τότε μπορεί να ανέβει και να πέσει ανεξέλεγκτα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) ή υπερβολικά υψηλό επίπεδο γλυκόζης, το οποίο εναλλάσσεται με πολύ χαμηλό επίπεδο. Ως πρόσθετες διαδικασίες, αρχίζει η δυσανεξία στη γλυκόζη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πώς μπορούν τα επίπεδα ορμονών να επηρεάσουν το κέρδος βάρους;

Συχνά παρατηρούμε μια ωμή όρεξη κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας ή μια εβδομάδα πριν από αυτές. Μια ιδιαίτερη λαχτάρα για τις γυναίκες σε σοκολάτα σε όλες τις εκδηλώσεις - από γλυκά μέχρι κέικ.

Αυτό είναι φυσιολογικό: κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων ένα άτομο χρειάζεται γλυκόζη.

Τι συμβαίνει με τις ωοθηκικές ορμόνες, εξαιτίας των οποίων χάνουμε την ικανότητα να ελέγξουμε τον εαυτό μας στην κατανάλωση κατά το δεύτερο μισό του κύκλου και καθώς πλησιάζει η κλιμακτηριακή περίοδος;

Σε αυτόν τον τεράστιο ρόλο που παίζει η γλυκόζη, ή μάλλον, το ποσό της στο αίμα. Και η ινσουλίνη, η οποία καθορίζει την ένταση της πρόσληψης γλυκόζης στο αίμα. Αλλά συμβαίνει ότι το σώμα δεν παίρνει γλυκόζη. Περισσότερα για τον ρόλο της ινσουλίνης και πώς επηρεάζει το επίπεδο γλυκόζης στο σώμα.

Εξάρτηση από την ινσουλίνη

Τι είναι η ινσουλίνη για τον άνθρωπο; Είναι μια ορμόνη που βοηθά στην ενίσχυση των ιστών και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, καθώς και στον έλεγχο της συσσώρευσης λιπώδους ιστού. Το κάνει αυτό ελέγχοντας το επίπεδο γλυκόζης.

Εάν η ινσουλίνη στο σώμα δεν είναι αρκετή (και παραδίδει αίμα στα κύτταρα του σώματος), ένα άτομο θα αισθανθεί πολύ κακό. Η ινσουλίνη βοηθά τα κύτταρα να συσσωρεύουν ενέργεια και επίσης βοηθά στην αποθήκευση λίπους (μια διαδικασία που ονομάζεται λιπογένεση).

Αποδεικνύεται ότι ο λόγος του μυϊκού ιστού και του λίπους, καθώς και ο διαχωρισμός τους λόγω της ινσουλίνης, αλλάζουν στο σώμα. Όσο περισσότερη ινσουλίνη η πιο δραστική ινσουλίνη τους διεγείρει. Έτσι, τα μυϊκά κύτταρα τώρα δεν είναι τόσο πολύ λίπος καύση. Και ο άνθρωπος παίρνει καλύτερα.

Δηλαδή, με την περίσσεια ινσουλίνης, το πλεόνασμα υπερβολικού βάρους παρέχεται σε μια γυναίκα, ειδικά εάν είχε μια προτίμηση για πληρότητα πριν.

Πώς να αναγνωρίσετε την περίσσεια ινσουλίνης στο σώμα;

Γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη όταν μια γυναίκα μεγαλώνει. Κάθε χρόνο το επίπεδο ινσουλίνης μπορεί να αυξηθεί, οπότε να είστε σε επαγρύπνηση και να το ελέγξετε.

Η ινσουλίνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αναγνωριστεί από αυτά τα σημεία.

 • Μενού με πολλούς υδατάνθρακες (ειδικά γλυκό και αλεύρι)
 • Συνεχής και παρατεταμένη καταπόνηση - αυτό αυξάνει το επίπεδο της ορμόνης της τάσης κορτιζόλης, η οποία καταστέλλει την παραγωγή γλυκόζης και αναστέλλει την παραγωγή ινσουλίνης
 • Καταστολή των ωοθηκών, εξαιτίας των οποίων μειώνεται το επίπεδο της οιστραδιόλης ορμόνης που παράγει τις ωοθήκες. Το επίπεδο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης εξαιτίας αυτού αυξάνεται, γεγονός που συμβάλλει στην απόθεση λίπους στο σώμα
 • Ανήσυχος και ενοχλητικός ύπνος
 • Το αυξημένο επίπεδο μιας ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα DGEEA, έτσι shchitovidka κακώς μπορεί να εκτελέσει το ρόλο στην παραγωγή των ορμονών
 • Υποδονωμία ή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η αύξηση του επιπέδου γλυκόζης, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί λόγω της έλλειψης ορμονών που εκτελούν αυτόν τον ρόλο.

Εάν έχετε παρατηρήσει τα ορατά συμπτώματα της έλλειψης ινσουλίνης, φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν ενδοκρινολόγο για εξέταση. Γίνετε υγιείς!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.