^

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν το επίπεδο γλυκόζης αυξάνεται;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Όταν αυξάνεται το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, παράγεται ινσουλίνη. Αυτή η ουσία βοηθά τη μετατόπιση της γλυκόζης από το αίμα στον μυϊκό ιστό. Όταν η ινσουλίνη εκτελεί αυτό το σημαντικό ρόλο, το επίπεδό της πέφτει απότομα σε φυσιολογικό.

Όταν μια γυναίκα γερνάει

... η ινσουλίνη δεν μπορεί πλέον να εκτελεί το ρόλο της όπως και πριν. Οι υποδοχείς ινσουλίνης αποδυναμώνουν, δεν μπορούν πλέον να δεσμεύουν γλυκόζη και να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα.

Και μετά το επίπεδο της ινσουλίνης δεν μειώνεται μετά την εκπλήρωση του ρόλου της. Επιπλέον, επηρεάζει τη γλυκόζη πολύ άσχημα, με άλλα λόγια, είναι ελάχιστα χρήσιμο από αυτόν.

Το επίπεδο γλυκόζης στο σώμα παραμένει ακόμα υψηλό, ειδικά μετά το φαγητό. Αυτή η κατάσταση αντιδρά άμεσα στον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει σήματα στο πάγκρεας, έτσι ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για επεξεργασία και καταστολή του επιπέδου γλυκόζης.

Και τότε τα κύτταρα του σώματος και το αίμα γεμίζουν με ινσουλίνη, γίνεται πάρα πολύ, πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Παρέχει τη γλυκόζη στα κύτταρα και το επίπεδο αίματος μειώνεται σημαντικά.

Επαναλαμβανόμενη υπογλυκαιμία

Αυτοί οι γιατροί αντίδρασης καλούν υποτροπιάζουσα υπογλυκαιμία. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα μειώνεται σημαντικά. Από αυτό, ένα άτομο αισθάνεται περιπέτειες της βάναυσης πείνας, μπορεί να κάνει εμετό, στο μέτωπο και τη γέφυρα της μύτης, ιδρώνουν τον ιδρώτα, ζαλίζουν, χτύπο της καρδιάς, μια αίσθηση ότι η καρδιά αναδύεται.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να σταματήσει μόνο για λίγο, τρώγοντας γλυκά και αλεύρι. Και τότε όλα ξεκινούν και πάλι.

Λόγω του αυξημένου επιπέδου γλυκόζης ένα άτομο αισθάνεται υποτονικό, σπάσιμο αδύναμο, γρήγορα κουρασμένο, δεν κοιμάται καλά. Και πάλι - ένας φαύλος κύκλος: η ινσουλίνη γίνεται περισσότερο, γλυκόζη - λιγότερο. Στη συνέχεια το άτομο έχει και πάλι κρύο ιδρώτα και όλα τα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Εάν η γυναίκα βρίσκεται στην περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση

... μπορεί επίσης να επηρεαστεί από αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Υπάρχει ένας εσφαλμένος λόγος ορμονών και ως εκ τούτου μια κακή κατάσταση υγείας.

Εάν μια γυναίκα έχει βρει όλες αυτές τις διακυμάνσεις της διάθεσης και άλλα συμπτώματα στο δωμάτιό της, ήρθε η ώρα να δούμε έναν ενδοκρινολόγο για μια διαβούλευση. Μην γράφετε την κατάστασή σας μόνο για κόπωση και ζωή σε συνεχή πίεση.

Με αυτό το πρόσθετο σημάδι, μπορείτε να καθορίσετε εάν μια γυναίκα έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να μετρήσετε τη μέση. Εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 83 cm, τότε ήρθε η ώρα να ακούσετε έναν συναγερμό και να εκτελέσετε δοκιμές για την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα οδηγεί σε αύξηση των αποθέσεων λίπους και αύξηση βάρους. Αυτή η γλυκόζη αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους, αντί να σας δίνει ενέργεια για ζωή.

Με την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυτή η ουσία δεν είναι πλέον σε θέση να μεταφέρει τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα, και τότε υπάρχει μια έντονη όρεξη - περισσότερο από το συνηθισμένο. Φαίνεται ότι ένα άτομο είναι υποσιτιζόμενο, αλλά δεν είναι.

Επιπλέον, η γλυκόζη, που δεν διεισδύει στα κύτταρα, αλλά παραμένει στο αίμα, δεν δίνει στον οργανισμό επαρκή ζωτική ενέργεια. Και τότε δημιουργείται μια παράδοξη κατάσταση: υπάρχει πολύ γλυκόζη στο αίμα, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε βάναυσα. Και τρώτε: είναι πολύ δύσκολο να πολεμήσετε με την πείνα. ¶Έτσι, γίνεστε καλύτεροι.

Σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται η γλυκόζη με περίσσεια λιπωδών κυττάρων και η ποσότητα λίπους στο σώμα. Αλλά τα κύτταρα απαιτούν "καύσιμα" ξανά και ξανά. Λαμβάνουν, διαιρούν και αναπτύσσονται. Εδώ, σε γυναίκες με έλλειψη ευαισθησίας σε ινσουλίνη εμφανίζεται περιττό βάρος. Παρόλο που ελαχιστοποιείτε τις θερμίδες στο μενού σας.

Επιδράσεις της αντίστασης στην ινσουλίνη

 1. Εξάλειψη της ασυλίας
 2. Διαφάνεια σε λοιμώξεις και κρυολογήματα λόγω ασθενούς ανοσίας
 3. Η συσσώρευση του μυϊκού ιστού μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ροής του αίματος, και το αίμα δεν πηγαίνει στα εσωτερικά όργανα, στερούν τους από χρήσιμες ουσίες.
 4. Πλάκες στις αρτηρίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών
 5. Τα αιμοπετάλια (κύτταρα αίματος) αρχίζουν να κολλάνε μαζί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι με την αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ένα άτομο κινδυνεύει όχι μόνο να πάρει υπερβολικό βάρος - σοβαρά προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά μπορούν να ξεκινήσουν. Είναι πολύ πιθανό η εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή άλλης καρδιακής προσβολής.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την εμφάνιση του λεγόμενου συνδρόμου Χ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Σύνδρομο Χ

Πρόκειται για μια σύνθετη ασθένεια που συνδέεται με μια μεταβολική διαταραχή. Ειδικά συχνά επηρεάζει τις γυναίκες. Το σύνδρομο X εξακολουθεί να είναι ένα θανατηφόρο κουιντέτο. Δηλαδή, τα θανάσιμα συστατικά της είναι τα εξής.

 • Αυξημένο επίπεδο ινσουλίνης
 • Η ασυλία σε αυτό
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Αύξηση βάρους (ειδικά στους γοφούς και στη μέση)
 • Αυξημένη χοληστερόλη
 • Αυξημένα ποσοστά τριγλυκεριδίων
 • Στο επίπεδο της συμπεριφοράς - αυξημένο άγχος, ανήσυχος ύπνος

Το Σύνδρομο Χ με άλλα λόγια ονομάζεται επίσης σύνδρομο W, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ στενότερο - η ασθένεια αυτή ορίζεται από τους γιατρούς ως ασθένεια των γυναικών. Τα συμπτώματά του είναι τα ίδια όπως στο σύνδρομο του Η.

Πώς να αποτρέψετε την ανοσία στην ινσουλίνη;

Εάν μια γυναίκα έχει αρκετή οιστραδιόλη (μια γυναικεία ορμόνη) στο σώμα, τότε η αντίσταση στην ινσουλίνη θα είναι λιγότερο πιθανή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οιστραδιόλη έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την ανταπόκριση των κυττάρων στην πρόσληψη ινσουλίνης σε αυτά.

Αλλά το πρόβλημα είναι: όταν αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζει το έργο των ωοθηκών, το οποίο αποδεικνύεται ότι έχει υποδοχείς ινσουλίνης μέσα.

Η ινσουλίνη, που κινείται μέσα στις ωοθήκες, αλλάζει τις ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες. Για παράδειγμα, το ανδρογόνο αρχίζει να παράγεται περισσότερο από οιστραδιόλη, μια γυναικεία ορμόνη. Μια βήτα-οιστρόλη, η οποία έχει την ικανότητα να συμμετέχει στον έλεγχο του βάρους, γίνεται όλο και μικρότερη.

Όταν το ανδρογόνο στο θηλυκό σώμα είναι πάρα πολύ, το επίπεδο γλυκόζης γίνεται πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Η ινσουλίνη παράγεται ακόμη περισσότερο, όπως οι λιπαρές αποθέσεις.

Ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε γυναίκες κάτω των 30 ετών.

Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση και την ινσουλίνη

Μια τέτοια ανισορροπία των ορμονών, όπως περιγράψαμε παραπάνω, μπορεί να συμβεί στις γυναίκες μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Έχουν πολύ ανδρογόνα στο σώμα, η οιστραδιόλη είναι καταστροφικά μικρή και η τεστοστερόνη δεν εκτελεί πλέον τις ωφέλιμες λειτουργίες της.

Λόγω του γεγονότος ότι το ανδρογόνο καταστέλλει τη δράση των γυναικείων ορμονών, γίνεται πάρα πολύ, συσσωρεύονται λίπος και η γυναίκα ανακάμπτει.

Και αυτό το βάρος είναι ήδη δύσκολο να ελεγχθεί. Οι λιπαρές καταθέσεις εμφανίζονται κυρίως στη μέση και την κοιλιά, και η μορφή μιας γυναίκας γίνεται περισσότερο σαν ένα άτομο.

Εάν μια γυναίκα είναι ακόμα σε δίαιτα, το πάγκρεας αρχίζει να παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη. Συμβάλλει στο γεγονός ότι τα λίπη συνεχίζουν να εναποτίθενται, ακόμα και στους τοίχους των οργάνων. Αυτό το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος, το οποίο δεν είναι πολύ αισθητό στην αρχή σε μορφές σχήματος, αλλά αυξάνει σημαντικά το βάρος και οδηγεί σε κακή υγεία.

Ταυτόχρονα, η αντίσταση στην ινσουλίνη του σώματος γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να κάνετε τα εξής

 • Τρώτε τακτικά και σε κανονικές μερίδες
 • Μην τρώτε πολλά τα βράδια - οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και των λιπαρών καταλοίπων που προκύπτουν από
 • Μην τρώτε τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες (γλυκό, αλεύρι) - αυτό αυξάνει το επίπεδο ινσουλίνης
 • Πηγαίνετε για σπορ

Και, βεβαίως, βεβαιωθείτε ότι θα εξεταστεί από γιατρό - αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε την πλήρη εικόνα της υγείας σας

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.