^

Οι αναλύσεις του TORCH κατά την εγκυμοσύνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

ΤΟΡΧ αναλύσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο να παραδοθεί χωρίς αποτυχία, κατά τον καθορισμό του λογαριασμού σε γυναίκες διαβούλευση. Ο όρος λοιμώξεις TORCH έχει ως στόχο τον καθορισμό του αριθμού των λοιμώξεων - τοξοπλάσμωση, ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊός, ο έρπης, τα χλαμύδια, γονόρροια, λιστερίωση.

Είναι καλύτερα, βέβαια, να λάβουμε τεστ για αυτές τις μολύνσεις πριν από τη σύλληψη. Αλλά σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου, υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να καταπολεμηθεί η λοίμωξη με ελάχιστη βλάβη στο έμβρυο. Για παράδειγμα, εάν η μολυσματική μόλυνση εμφανιστεί εντός 14 ημερών μετά τη γονιμοποίηση, θα οδηγήσει στο θάνατο του εμβρύου και εάν η εγκυμοσύνη μπορεί να πραγματοποιηθεί, το παιδί θα έχει πολλαπλές αναπτυξιακές ανωμαλίες. Εάν η μόλυνση εμφανιστεί στις 11-12 και στις 25-26 εβδομάδες, το έμβρυο μπορεί να αναπτύξει πολλαπλές δυσπλασίες εσωτερικών οργάνων και το έμβρυο μπορεί επίσης να προκαλέσει ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Εάν η μόλυνση εμφανίζεται στο χρονοδιάγραμμα το αργότερο στις 26 εβδομάδες, στη συνέχεια να αναπτύξει μια πιο σοβαρή φλεγμονή των οργάνων του εμβρύου, που οδηγεί σε μη φυσιολογική υπερτροφία τους, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, και αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Ανάλυση για τοξοπλάσμωση κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση για την τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται μετά τη θεραπεία της γυναίκας στη διαβούλευση των γυναικών. Ο αιτιολογικός παράγοντας της τοξοπλάσμωσης είναι παράσιτο, το οποίο μπορεί να μολυνθεί από κατοικίδια ζώα, κυρίως από γάτες ή από την κατανάλωση θερμικά επεξεργασμένου κρέατος. Εάν πριν τη σύλληψη μια γυναίκα έχει μεταφέρει την τοξοπλάσμωση σε μια λανθάνουσα μορφή, τότε έχει ήδη σχηματίσει μια ισχυρή ανοσία, οπότε το μελλοντικό παιδί δεν απειλείται. Εάν το γεγονός της πρωτοπαθούς λοίμωξης διαπιστωθεί στο πρώτο τρίμηνο, τότε η πιθανότητα μόλυνσης του παιδιού είναι 15-20%, αν στο 2ο τρίμηνο - 30%, στο τρίτο τρίμηνο - 60%. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, πρέπει να παρακολουθείτε την προσωπική υγιεινή, να τρώτε ψημένο κρέας, να απολυμαίνετε την τουαλέτα του κατοικίδιου ζώου και να μην έρχεστε σε επαφή με τις γάτες του δρόμου.

Κανονικά, εάν δεν υπάρχει αντίσωμα IgM στο αίμα, τότε δεν υπάρχει ούτε τοξοπλάσμωση. Αν εντοπιστούν αντισώματα IgM στο αίμα (το οποίο υποδηλώνει οξεία φάση) στην τοξοπλάσμωση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατόν και να διεξαχθεί μια επιπλέον εξέταση. Αν εντοπιστούν αντισώματα IgG στο αίμα, αυτό υποδηλώνει προηγούμενη μόλυνση και τα αντισώματα στο αίμα θα παραμείνουν για άλλα δέκα χρόνια. Στην οξεία τοξοπλάσμωση κατά την εγκυμοσύνη εκτός από την θεραπεία της μητέρας δείχνεται εμβρύου με υπερήχους - για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν είναι διευρυμένη ήπατος και του σπλήνα δεν είναι διευρυμένη εγκεφαλική κοιλίες, και κανένα άλλο ελαττώματα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Εγκυμοσύνη για εγκυμοσύνη

Η ανάλυση για την ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται σε συνδυασμό με άλλες δοκιμασίες για μόλυνση. Η κατεύθυνση αυτής της ανάλυσης δίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, ώστε να υπάρχει χρόνος για να συνταγογραφηθεί η θεραπεία σε περίπτωση ανίχνευσης του παθογόνου παράγοντα.

Χρησιμοποιώντας μια δοκιμή για την ερυθρά, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν υπάρχει κάποιο αντίσωμα στο αίμα. Εάν η μελλοντική μητέρα υποστεί ερυθρά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα το παιδί να υποφέρει από καταρράκτη, κώφωση και καρδιακά ελαττώματα αυξάνεται σημαντικά. Εάν η πάθηση είναι σταθερή για 11-16 εβδομάδες, ο κίνδυνος σοβαρών παθολογιών μειώνεται και οι ελάχιστες παραβιάσεις καθορίζονται μετά από 20 εβδομάδες.

Εάν μια έγκυος γυναίκα είναι ύποπτο ερυθράς σε λανθάνουσα μορφή, τότε θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή των μολυσματικών ασθενειών και να περάσει το τριπλό τεστ και υπερηχογράφημα για να αποκλείσει το γεγονός της ανάπτυξης της νόσου στο έμβρυο. Εάν μετά από μια τριπλή εξέταση επιβεβαιωθεί το γεγονός των ανωμαλιών στο πάτωμα, οι γιατροί συστήνουν να διακοπεί η εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να δοκιμαστεί για την ερυθρά λάβει έξι μήνες πριν από τη σύλληψη, το σχεδιασμό με την απουσία αντισωμάτων κατά της ασθένειας που πρόκειται να εμβολιαστεί στο χρόνο και ενεργοποιήσει την παραγωγή του G-αντισωμάτων.

Ανάλυση για τα χλαμύδια κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση για τα χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται σε συνδυασμό με άλλες δοκιμές για μόλυνση. Η κατεύθυνση αυτής της ανάλυσης δίνεται σε πρώιμη εγκυμοσύνη, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να συνταγογραφηθεί η θεραπεία σε περίπτωση ανίχνευσης του παθογόνου παράγοντα. Τα χλαμύδια μπορούν να ταυτιστούν με δύο τρόπους: πάρτε ένα στυλεό από τον κόλπο ή την ουρήθρα ή πάρτε το αίμα από τη φλέβα και δοκιμάστε το για την παρουσία αντισωμάτων. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης είναι η ανίχνευση αντισωμάτων σε χλαμύδια στο αίμα. Εάν τα αντισώματα σε μια μικρή ποσότητα, τότε μπορούμε να κρίνουμε ότι η ασθένεια είναι χρόνια και η γυναίκα είναι ο φορέας. Αν το ποσοστό των αντισωμάτων είναι υψηλό, τότε αυτό δείχνει μια επιδείνωση της μόλυνσης.

Χλαμύδια, επίσης, μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου στα πρώτα στάδια, αλλά αν μια γυναίκα υπέφερε στο παρελθόν χλαμύδια και έχει ένα μικρό ποσοστό των αντισωμάτων στο αίμα με το παθογόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει συμβεί υποτροπές, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Εάν η ασθένεια βρίσκεται σε οξεία φάση, τότε συνταγογραφείται μια σειρά ειδικής αντιβακτηριδιακής θεραπείας. Πάρτε τέτοια φάρμακα που δεν περνούν από τον πλακούντα και δεν μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στο έμβρυο. Επιπλέον, η πορεία των αντιβακτηριακών φαρμάκων πρέπει να είναι σύντομη και πλήρης με μια διάγνωση ελέγχου αρκετές ημέρες μετά την απόσυρση των φαρμάκων.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Ανάλυση για τον έρπητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ανάλυση για τον έρπητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται σε συνδυασμό με άλλες δοκιμασίες για μόλυνση. Η κατεύθυνση αυτής της ανάλυσης δίνεται σε πρώιμη εγκυμοσύνη, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να συνταγογραφηθεί η θεραπεία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση ανίχνευσης του παθογόνου παράγοντα.

Ο έρπης αναφέρεται σε ιογενείς ασθένειες, αναγνωρίζεται εύκολα από τη χαρακτηριστική φούσκα κνησμώδες εξάνθημα. Υπάρχουν δύο ιούς έρπητα - ένας από αυτούς επηρεάζει τους βλεννογόνους της μύτης, του στόματος, των ματιών και ο άλλος επηρεάζει μόνο την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο ιός μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του σεξ και από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, αλλά και από έρπητα μπορεί να μολυνθεί κατακόρυφα εάν η έγκυος γυναίκα έχει μια χρόνια ή οξεία μορφή της νόσου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελεγχθεί για τον έρπητα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ιός από την είσοδο στο σώμα του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, τελικά, ασυμβίβαστη με τη ζωή, καθώς και την άμβλωση.

Τα αντισώματα στον έρπη αρχίζουν να παράγονται ήδη 14-21 ημέρες μετά την είσοδο του ιού στο σώμα, οπότε δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο έρπης όπως και κάθε άλλη μόλυνση από το δάχτυλο. Για να εξασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε το υλικό για ανάλυση το πρωί, με άδειο στομάχι και να κάνετε προκαταρκτική λήψη τροφής το αργότερο 8 ώρες αργότερα. Επίσης, είναι αδύνατο να κάνετε μια ανάλυση μετά την έναρξη της θεραπείας - αυτό θα δώσει ένα σκόπιμα ψευδή αποτέλεσμα.

  • Εάν ο δείκτης S / CO <0,9, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό.
  • Εάν το S / CO 0.9 είναι 1.1, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί αμφίβολο.
  • Εάν το αποτέλεσμα S / CO> 1,1, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί θετικό.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Ανάλυση κυτομεγαλοϊού κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση του κυτταρομεγαλοϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική κατά την εγκυμοσύνη. Αυτός ο τύπος ιού διαπερνά εύκολα τον πλακούντα στο έμβρυο και όχι μόνο οδηγεί σε λοίμωξη, αλλά επηρεάζει επίσης τον σχηματισμό σοβαρών αναπτυξιακών δυσμορφιών. Μια εξέταση αντισωμάτων πραγματοποιείται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να εκτιμηθεί ο πιθανός κίνδυνος για το έμβρυο καθώς αναπτύσσεται. Οι κανόνες δειγματοληψίας αίματος για την ανάλυση του κυτταρομεγαλοϊού είναι οι ίδιοι όπως για ολόκληρο το σύμπλεγμα TORCH.

Εάν μια γυναίκα έχει παλιά αντισώματα στον κυτταρομεγαλοϊό στο αίμα της, αυτό σημαίνει ότι είχε ήδη μολυνθεί νωρίτερα, αλλά τώρα η παρουσία αντισωμάτων δεν αποτελεί ορατή απειλή για το έμβρυο. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση, συνιστώνται φάρμακα που αυξάνουν την ανοσία, καθώς και σύμπλεγμα βιταμινών.

Αν, ωστόσο, ανιχνευθούν αντισώματα διαφορετικού τύπου στο αίμα, είναι χαρακτηριστικές μιας οξείας λοίμωξης, τότε είναι απαραίτητο να ασχοληθεί σοβαρά με το ενδιαφέρον για την περαιτέρω διαχείριση της εγκυμοσύνης. Ακόμη και αν η πορεία της ίδιας της ασθένειας δεν προκαλεί κλινικά βίαιη εικόνα σε μια γυναίκα, το έμβρυο υποβάλλεται σε έμβρυο στη μήτρα. Σε αυτό το στάδιο, μια γυναίκα συνταγογραφείται ένα σύμπλεγμα αντιικών φαρμάκων και φαρμάκων που είναι υπεύθυνα για την ανοσολογική διαμόρφωση. Στο μέλλον, η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε μια "τριπλή εξέταση" για να βεβαιωθεί ότι η μεταφερόμενη λοίμωξη δεν προκαλεί το έμβρυο να αναπτύξει δυσμορφίες.

Ανάλυση του κυτταρομεγαλοϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να περάσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλέστερο να ελέγχονται για λοίμωξη από CMV, πριν να συλλάβουν ένα παιδί να έχει μια ιδέα για περαιτέρω τακτικές ή παράγοντες κινδύνου.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Ανάλυση για κακοήθεια κατά την εγκυμοσύνη

Ανάλυση για την απληστία της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρεται σε δοκιμασίες σύνδεσης, όπως λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό αναφέρεται σε TORCH-σύμπλοκο, που είναι, ασθένειες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την υγεία του εμβρύου. Μια εξέταση για αντισώματα ασθενειών από αυτή την ομάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποχρεωτικών εξετάσεων όχι μόνο για τις έγκυες γυναίκες αλλά και για εκείνους που σκοπεύουν να σχεδιάσουν μια εγκυμοσύνη.

Η απληστία έννοια (IgG-αντισώματα δρουν ως δείκτης της μόλυνσης), δηλαδή η παρουσία των αντισωμάτων σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο δεικνύει ότι η μητέρα μπορεί να είναι ένας φορέας του παθογόνου, έχουν χρόνια ή οξεία μορφή της νόσου. Ανάλογα με τη μορφή των αντισωμάτων στο αίμα, τον αριθμό τους, μπορείτε να καθορίσετε το χρόνο μιας κατά προσέγγιση μόλυνσης. Για τις αναπαραγωγικές λοιμώξεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα είναι διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης. μελέτη απληστία παρέχει επίσης τη βάση για περαιτέρω ανάλυση, ιδίως σε σχέση με τη μόλυνση περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ανωμαλιών των εσωτερικών οργάνων του εμβρύου.

Εάν τα αντισώματα στο αίμα καθορίζεται από το είδος των IgG- και IgM, αυτό δείχνει ότι η λοίμωξη έχει συμβεί πρόσφατα, όπως η αντισώματα τύπου IgM συνήθως εξαφανίζονται μετά από 3 μήνες ή περισσότερο, και να επιτύχει μια περίοδο 2-3 χρόνια, ανάλογα με τον παράγοντα και η συγκέντρωση του . Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι άτομα που έχουν αντισώματα HIV και HIV στο αίμα δεν μπορούν να ανιχνευθούν εξαιτίας της καταστολής της ανοσίας και επομένως στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να διεξάγονται διαγνωστικά PCR.

Προκειμένου να μην διακινδυνεύσετε την υγεία του μωρού, είναι καλύτερα να κάνετε έγκαιρα τις δοκιμές TORCH για εγκυμοσύνη. Η ανίχνευση αντισωμάτων τύπου IgM στο αίμα υποδεικνύει ένα οξύ στάδιο της νόσου και αντισώματα τύπου IgG υποδηλώνουν ότι η γυναίκα είτε υπέστη την νόσου νωρίτερα είτε είναι φορέας.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.