^

Ανάλυση της AFP κατά την εγκυμοσύνη: πώς να διεξαχθεί και τι δείχνει η μελέτη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη του παιδιού στην ενδομήτρια περίοδο νωρίτερα θα μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο μετά την εμφάνιση του μωρού. Αργότερα, υπήρχε υπερηχογράφημα, το οποίο έδωσε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις μεγάλες ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ξεκινώντας από τις 10-14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μια εργαστηριακή ανάλυση για την άλφα-φετοπρωτεΐνη έγινε ένα αξιόλογο εργαλείο για την οργανική μέθοδο μελέτης των μελλοντικών μητέρων. Το ACE κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται μια αρκετά δημοφιλής διαδικασία, η οποία ήδη από την αρχή μιας διαδρομής εννέα μηνών αποκαλύπτει και, αν είναι δυνατόν, αποτρέπει τις συνέπειες που είναι επικίνδυνες για το παιδί και τη μητέρα του.

Τι σημαίνει η ανάλυση του ACE κατά την εγκυμοσύνη;

Στην ιατρική, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται συντομογραφίες για να δηλώσουν πολλές σύνθετες λέξεις και έννοιες. Συνήθως πρόκειται για τα πρώτα γράμματα διαφορετικών συνιστωσών μιας συγκεκριμένης έννοιας. Για παράδειγμα, το γράμμα του ACE χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο αίμα οποιασδήποτε εγκύου γυναίκας. Ονομάζεται αλφα-φετοπρωτεΐνη.

Πρέπει να πούμε ότι η άλφα-φετοπρωτεΐνη δεν είναι ξένη ουσία για τον άνθρωπο, παράγεται στο πεπτικό σύστημα (κυρίως στο ήπαρ) ανδρών και γυναικών. Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή του είναι ελάχιστη και σε ένα υγιές άτομο δεν υπερβαίνει τα 10 IU ανά ml αίματος.

Η περιεκτικότητα AFP στο όριο των 0,5-10 IU / ml θεωρείται ο κανόνας για μη έγκυες. Στον πυρήνα του είναι μια γλυκοπρωτεΐνη AFP κατά του όγκου συστατικού και παρουσία του ήπατος ή των ουρογεννητικών πολλαπλασιαστική χαρακτηριστικό ενεργή διαδικασία των καρκινικών όγκων, το σώμα σε απόκριση περιλαμβάνει ιδιόμορφη αυτοπροστασίας από αντινεοπλασματικούς παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη. Είναι αυτή η στιγμή που ενδιαφέρει τους ογκολόγους, διότι επιτρέπει την αναγνώριση των διεργασιών όγκου στο ήπαρ, στα γεννητικά όργανα, στους μαστικούς αδένες.

Αυξημένες συγκεντρώσεις ACE μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε σοβαρή ηπατική νόσο, όπως ηπατίτιδα ή κίρρωση, οι οποίες είναι εγγενώς φλεγμονώδεις και νεκρωτικές στους ιστούς του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάλυση αποκαλύπτει την περιεκτικότητα του ACE στο αίμα στην περιοχή των 15-18 IU ανά ml. Περαιτέρω αύξηση του επιπέδου συγκεκριμένης πρωτεΐνης υποδεικνύει την ανάπτυξη καρκίνου.

Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τις έγκυες γυναίκες. Στις μελλοντικές μητέρες, μια σταθερή σταθερή αύξηση του ΜΕΑ θεωρείται φυσιολογική και στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνει ότι το παιδί αναπτύσσεται.

Αλλά πώς είναι η ανάπτυξη του παιδιού και η αύξηση του επιπέδου του AFP; Ο θηλυκός οργανισμός είναι οργανωμένος με ασυνήθιστο τρόπο. Παρέχει τα πάντα για τη συνέχιση της οικογένειας, έτσι ώστε μια γυναίκα να μπορεί να αντέξει και να αναπαραγάγει το μικρό αντίγραφό της. Μετά τη ρήξη του ωοθυλακίου και την απελευθέρωση του αυγού στο σώμα της γυναίκας, σχηματίζεται ένας προσωρινός ενδοκρινικός αδένας - το κίτρινο σώμα, του οποίου η αποστολή είναι η παραγωγή ορμονών που διατηρούν και στηρίζουν την εγκυμοσύνη.

Εάν δεν συμβεί σύλληψη, το κίτρινο σώμα πεθαίνει επειδή δεν είναι απαραίτητο. Με την εγκυμοσύνη, υπάρχει ένας προσωρινός αδένας που παράγει οιστρογόνο και προγεστερόνη μέχρι να εμφανιστεί η πλήρης ωρίμανση του τόπου του παιδιού. Είναι στο κίτρινο σώμα ότι η σύνθεση AFP συμβαίνει πριν αρχίσει να παράγεται στο σώμα του εμβρύου. Δεν αποτελεί έκπληξη, ακόμη και σε μη έγκυες γυναίκες, το επίπεδο της άλφα-φετοπρωτεΐνης είναι υψηλότερο από ό, τι στους υγιείς άνδρες.

Ενώ υπάρχει ένα κίτρινο σώμα, η συγκέντρωση του ACE στο σώμα μιας εγκύου γυναίκας και μιας μη εγκύου γυναίκας είναι περίπου η ίδια. Αλλά περίπου 5 εβδομάδες της κύησης, όταν το έμβρυο σχηματίζεται στο ήπαρ και τα πεπτικά όργανα βασικά στοιχεία εμφανίζονται, το επίπεδο AFP αρχίζει να αυξάνεται σταθερά, επειδή η παραγωγή του AFP λαμβάνει χώρα κυρίως στο ήπαρ και τα έντερα ενός ανθρώπινου εμβρύου.

Πρόωρη 2 τρίμηνο, όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του πεπτικού συστήματος του μωρού, και σε αμνιακό αρχή υγρό να εισέλθει ζωτική προϊόντα της δραστηριότητα περιλαμβάνει πρωτεΐνη και AFP ποικίλλει γυναικών και το αίμα ανάλυση, με την οποία η απέκκριση λαμβάνει χώρα και περιττές ουσίες από το σώμα των γυναικών και αμνιακό υγρό.

Καθώς το μωρό αναπτύσσεται, το περιεχόμενο της AFP στο αίμα της μητέρας αυξάνεται. Ξεκινώντας από την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ο σχηματισμός των οργάνων και των συστημάτων του παιδιού αντικαθίσταται από μια περίοδο ανάπτυξης και το επίπεδο του ACE στα περισσότερα γένη στο πρότυπο παραμένει σταθερό.

Αλλά ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η πρωτεΐνη άλφα-πλατοπρωτεΐνης στην ανάπτυξη του μωρού, δεν είναι για τίποτα που αναπτύσσεται τόσο ενεργά στο σώμα του παιδιού κατά την περίοδο της ενδομήτριας ανάπτυξης; Ας εξετάσουμε ορισμένες βασικές λειτουργίες:

 • Το AFP είναι ένα είδος μεταφορικών πρωτεϊνών, λόγω των οποίων οι πρωτεΐνες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την οικοδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και των ιστών του μωρού, από το αίμα της μητέρας εισέρχονται στο αίμα του εμβρύου. Αυτό είναι απαραίτητο για την κανονική ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά στα πρώτα δύο εξάμηνα της εγκυμοσύνης.
 • Η μεταφορά σημαντικών ακόρεστων λιπών είναι σημαντική τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, επειδή τα λίπη εμπλέκονται στο σχηματισμό ενός επιφανειοδραστικού κυψελιδικού συμπλέγματος - μιας ένωσης που επιτρέπει στο παιδί να αναπνεύσει μετά τη γέννηση.
 • Το AFP προστατεύει το σώμα του παιδιού από τις αρνητικές επιπτώσεις της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου, η υπέρβαση του επιπέδου του μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες μακροπρόθεσμες συνέπειες υπό τη μορφή διεργασιών όγκου στο αναπαραγωγικό σύστημα του παιδιού.
 • Βοηθά στη διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης στο εμβρυϊκό κυκλοφορικό σύστημα.
 • Το AFP είναι ένα είδος προστασίας του παιδιού από την επιθετική επίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας, το οποίο μπορεί να αντιληφθεί το έμβρυο ως ένα ξένο σώμα. Η πρωτεΐνη μειώνει τη σύνθεση αντισωμάτων στο σώμα μιας γυναίκας, η οποία προάγει την εγκυμοσύνη και μειώνει τον κίνδυνο αυθόρμητης αποβολής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η πρωτεΐνη alpha-fetoprotein είναι ένας σημαντικός δείκτης της ανάπτυξης και της υγείας του παιδιού, καθώς και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει χώρα η εγκυμοσύνη. Ταυτόχρονα, ο ανησυχητικός παράγοντας είναι τόσο η αύξηση του επιπέδου του AFP σε σχέση με τους συνήθεις δείκτες όσο και οι πολύ χαμηλοί δείκτες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να μιλήσουμε για προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, και στη δεύτερη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρής καθυστέρησης στην ανάπτυξη του εμβρύου και πρόωρου τερματισμού της εγκυμοσύνης.

Συντομογραφία Οι γιατροί AFP συχνά καλούν όχι μόνο την ίδια την πρωτεΐνη, αλλά και την εργαστηριακή ανάλυση που αποδίδεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και τα αποτελέσματα της μελέτης, θα μιλήσουμε περαιτέρω.

Ενδείξεις για τη διαδικασία AFP κατά την εγκυμοσύνη

Θα πούμε αμέσως ότι λόγω της αυξημένης συχνότητας πρόωρου τερματισμού της εγκυμοσύνης και της γέννησης παιδιών με κάθε είδους αναπτυξιακές ανωμαλίες, ο επείγων χαρακτήρας των προγεννητικών (προγεννητικών) διαγνωστικών μεθόδων αυξήθηκε αισθητά. Εάν νωρίτερα μια γυναίκα μπορεί να εγγραφεί ανά πάσα στιγμή και να υποβληθεί σε μια εφάπαξ εξέταση του υπερήχου, τώρα οι γιατροί απλώς επιμένουν σε αυτό. ότι στις διαβουλεύσεις των γυναικών, οι μελλοντικές μητέρες είχαν ήδη αντιμετωπιστεί στις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη και ακόμα καλύτερα στο στάδιο του σχεδιασμού εγκυμοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, ο υπερηχογράφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εκτελεστεί αρκετές φορές, αλλά και η παράδοση όλων των ειδών εξετάσεων, εάν ένας γιατρός έχει φτάσει στην υποψία ότι η εγκυμοσύνη λαμβάνει χώρα με κάποιες επιπλοκές. Αυτά είναι εργαστηριακές εξετάσεις όπως AFP, hCG, αντισώματα, ορμόνες κλπ.

Στην ιδανική περίπτωση, οι γιατροί συστήνουν να γίνει μια ανάλυση AFP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά το πρώτο εξάμηνο, η οποία διαρκεί 13 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Ο πιο κατάλληλος όρος είναι 10-12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Είναι αλήθεια ότι είναι μόνο μια σύσταση. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να επιμείνουν σε μια πρώιμη εργαστηριακή εξέταση και ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι:

 • μια σεξουαλική σχέση αίματος μεταξύ στενών συγγενών, από την οποία σχεδιάστηκε το παιδί,
 • η παρουσία στην ιστορία των εγκυμοσύνων που οδήγησαν στη γέννηση παιδιών με κληρονομικές παθολογίες ή αναπτυξιακές ανωμαλίες,
 • καθυστέρηση γέννησης, εάν η μελλοντική μητέρα είναι άνω των 35 ετών,
 • προηγούμενες αποβολές, γέννηση νεκρών παιδιών, μακροχρόνια θεραπεία υπογονιμότητας,
 • η λήψη εγκύου γυναίκας την παραμονή της σύλληψης αντισυλληπτικών ή φαρμάκων που μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στο έμβρυο,
 • η παρουσία κληρονομικών δυσμορφιών σε εγκύους και τα επεισόδια τέτοιων ασθενειών στο γένος και των δύο γονέων,
 • η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα

Η ανάλυση για το AFP πρέπει επίσης να δοθεί σε γυναίκες που εκτέθηκαν την παραμονή ή νωρίς στην εγκυμοσύνη στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας, των δηλητηρίων και των τοξινών, την επίδραση της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Διορίζεται εάν η μελλοντική μητέρα πρέπει να κάνει ακτίνες Χ κατά τους πρώτους μήνες μετά τη σύλληψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι γιατροί συμπεραίνουν ότι απαιτείται μια δεύτερη μελέτη λίγο αργότερα (μεταξύ της 13ης και της 20ής εβδομάδας της εγκυμοσύνης). Η ένδειξη για τη διεξαγωγή επανειλημμένων αναλύσεων είναι οποιαδήποτε απόκλιση της AFP από τον κανόνα, η οποία μπορεί να υποδεικνύει:

 • διάφορες σοβαρές ανωμαλίες της παιδικής ανάπτυξης,
 • δυσλειτουργίες στην εργασία και νέκρωση του ιστού του ήπατος του παιδιού, η οποία είναι δυνατή υπό την επήρεια μιας ιογενούς μόλυνσης, της κατανάλωσης από μια μελλοντική μητέρα αλκοόλ κ.λπ.,
 • το έμβρυο έχει γονιδιακές ανωμαλίες,
 • οι όγκοι εμβρυϊκών κυττάρων που αναπτύσσονται συχνότερα σε όρχεις σε αγόρια ή ωοθήκες σε κορίτσια,
 • σοβαρές ασθένειες του ήπατος στις πιο έγκυες,
 • ανάπτυξη σε μια μελλοντική μητέρα ογκολογίας του ήπατος, του φύλου ή των σεξουαλικών αδένων.

Οποιαδήποτε από αυτές τις υποψίες του γιατρού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί μέσω ενός συνόλου μελετών, στις οποίες η σύνθεση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει την ανάλυση του ACE.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Τεχνική AFP κατά την εγκυμοσύνη

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη και την αναγκαιότητα έγκαιρης διάγνωσης των ανωμαλιών ανάπτυξης του εμβρύου στην εγκυμοσύνη, η ανάλυση που διεξάγεται για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα και ευθύνη. Εξάλλου, ακόμη και μια γενική εξέταση αίματος απαιτεί κάποια προετοιμασία και τι μπορούμε να πούμε για την ανάλυση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να συμβουλευτείτε τη δοκιμή AFP με μια γυναίκα γιατρό που θα σας πει πότε να το κάνετε και πώς να προετοιμαστείτε σωστά.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την προετοιμασία της ανάλυσης για την άλφα-φαινοπρωτεΐνη, λένε στην επερχόμενη μητέρα ενός έμπειρου γιατρού:

 • ένα και μισό ή δύο εβδομάδες πριν από τις εργαστηριακές μελέτες σε έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι δυνατόν να σταματήσει τη λήψη οποιοδήποτε φάρμακο, επειδή τα δραστικά συστατικά των φαρμάκων, να πάρει μέσα στο αίμα, μπορεί να στρεβλώσει τις επιδόσεις της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (νεογέννητα αιμοσφαιρίνης εισάγετε το αγγειακό στρώμα της μητέρας)
 • την παραμονή της παράδοσης του αίματος στο AFP η ημέρα πριν από τη διαδικασία, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή, την αφαίρεση από αυτό λιπαρά, αλμυρά ή πικάντικα τρόφιμα καθώς και τα τηγανητά και τα κάθε είδους αλκοόλ (όλα που τρώμε αντικατοπτρίζεται στο έργο του πεπτικού συστήματος και του ήπατος, έτσι ώστε να μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στο επίπεδο της άλφα-εμβρυοπρωτεΐνης),
 • την παραμονή του βράδυ είναι απαραίτητο να αρνηθεί ένα γεύμα αργά, μπορείτε να φάτε μέχρι τις 9 το βράδυ, έτσι ώστε το πρωί με άδειο στομάχι για να επισκεφθείτε το εργαστήριο,
 • Το πρωί, την ημέρα της ανάλυσης, δεν απαγορεύεται να πίνετε νερό, αλλά ο συνολικός όγκος του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100-150 ml,
 • αν δεν υπάρχει δυνατότητα να περάσει η ανάλυση το πρωί, μπορεί να ληφθεί το απόγευμα, αλλά ταυτόχρονα από το τελευταίο γεύμα μέχρι το δείγμα αίματος πρέπει να περάσει τουλάχιστον 4-6 ώρες,
 • για μερικές ημέρες πριν από τη μελέτη θα πρέπει να μειωθεί η φυσική δραστηριότητα, περισσότερη ανάπαυση, διότι όλα αυτά επηρεάζουν τη δουλειά των οργάνων μας και μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε ανάλυσης.

Όπως μπορείτε να δείτε, η προετοιμασία για την ανάλυση δεν συνεπάγεται μεγάλους περιορισμούς και ειδικές διαδικασίες, αλλά είναι πολύ σημαντική για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν μετά από αυτήν.

Η διαδικασία δειγματοληψίας αίματος δεν είναι πολύ δύσκολη. Λαμβάνεται αίμα με σύριγγα 10 cc από τη φλέβα. Από την περιοχή της μέσης του ώμο της γυναίκας επιβάλλει λάστιχο και ζήτησε να εργαστούν γροθιά, μετά την οποία ο γιατρός αντιμετωπίζει ένα αντισηπτικό περιοχή γύρω από το πρησμένο φλέβα και αφαιρεί το τουρνικέ. Απομένει μόνο να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια μια διάτρηση στον φλεβικό τοίχο και να πάρει την απαραίτητη ποσότητα αίματος.

Μετά τη διαδικασία, ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με αλκοόλη εφαρμόζεται στο τραύμα και για μια στιγμή η γυναίκα καλείται να κρατήσει το χέρι της λυγισμένο στον αγκώνα.

Ο όγκος αίματος που λαμβάνεται για ανάλυση είναι 10 ml. Στη συνέχεια, το αίμα διερευνάται με τη βοήθεια της συσκευής για την ανάλυση και ειδικά αντιδραστήρια που επιτρέπουν στον ιατρό να τονίσει μια πρωτεΐνη και να εκτιμηθεί η συγκέντρωση της και ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, η οποία είναι ένας σημαντικός διαγνωστικός δείκτης της εγκυμοσύνης συμβαίνουν.

Πιο συχνά, μια τέτοια ανάλυση πραγματοποιείται σε συνδυασμό με άλλους. Το πρότυπο διαγνωστική μελέτη των εγκύων γυναικών είναι ένα τρίο των δοκιμών: ACE, ΛΣ και ΛΣ, η οποία, σε πολλά εργαστήρια μπορούν να ληφθούν ταυτόχρονα, θα έχει ακόμη μεγαλύτερη διαγνωστική αξία.

Κανονική απόδοση

Για να καταλάβουμε αν όλα είναι φυσιολογικά για μια μελλοντική μητέρα και το μωρό της, οι γιατροί πρέπει να στηρίζονται σε κάτι. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες της πρωτεΐνης AFP στο αίμα της μητέρας, που δείχνουν μια απλή κύηση. Όμως, καθώς η συγκέντρωση της αλφα-φετοπρωτεΐνης αυξάνεται με την ανάπτυξη εμβρύου, αυτοί οι κανόνες συνδέονται αυστηρά με ορισμένες περιόδους εγκυμοσύνης. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο, η ανάλυση εγκυμοσύνης του ACE θα πρέπει να δώσει πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι στο δεύτερο, και μετά από 32-34 εβδομάδες, τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης γίνονται ήδη μη ενημερωτικά.

Αλλά μιλάμε για μικρά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να εξετάσει τους κανόνες ACE, είναι λογικό να μην του μήνα και εβδομάδα με την εβδομάδα κύησης, αυτό θα μας βοηθήσει ένα ειδικό τραπέζι όπου η πρώτη στήλη περιέχει την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το δεύτερο και το τρίτο - το κάτω και το άνω όριο του φυσιολογικού.

από τη σύλληψη έως τις 13 εβδομάδες

0,5

15η

από 14 έως 17 εβδομάδες

15η

60

από 17 έως 21 εβδομάδες

15η

95

από 21 έως 25 εβδομάδες

27η

125

από 25 έως 29 εβδομάδες

52

140

από τις 29 έως τις 31 εβδομάδες

67

150

από 31 έως 33 εβδομάδες

100

250

από 33 εβδομάδες πριν από την παράδοση

 η ανάλυση δεν πραγματοποιείται

 

Οι δείκτες της άλφα-φετοπρωτεΐνης υποδεικνύονται σε διεθνείς μονάδες (IU), που υπολογίζονται ανά 1 ml αίματος εγκύου γυναίκας. Ένα ενιαίο σύστημα ονομασίας συγκέντρωσης αποφεύγει τη σύγχυση και την παρερμηνεία των διαγνωστικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με μελέτες, πριν από τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το επίπεδο της άλφα-εμβρυοπρωτεΐνης στο αίμα μιας εγκύου δεν υπερβαίνει κανονικά τα 15 IU / ml. Και μετά από 30 εβδομάδες φτάνει το μέγιστο - 100-250 IU ανά ml, το οποίο θεωρείται επίσης φυσιολογικό. Όπως βλέπουμε, η διαφορά στα αριθμητικά στοιχεία είναι αρκετά μεγάλη τόσο εντός της ίδιας χρονικής περιόδου όσο και γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ οι δείκτες ACE κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπερβαίνουν το ανώτερο ή κατώτερο όριο του κανόνα, δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχεί για τη μελλοντική μητέρα. Ωστόσο, οι δείκτες πάνω ή κάτω από τον κανόνα απαιτούν πρόσθετες μελέτες. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση από τους συνήθεις δείκτες, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση.

trusted-source[12], [13], [14]

Αύξηση και μείωση των αξιών

Η ανάλυση πρωτεΐνης-άλφα-εμβρυοπρωτεΐνης, η οποία είναι ένας από τους δείκτες καρκίνου, μπορεί να ανατεθεί τόσο σε έγκυο γυναίκα όσο και σε άτομο που δεν σχεδιάζει να αναπληρώσει την οικογένεια. Στη δεύτερη περίπτωση, η μελέτη συνταγογραφείται εάν υπάρχει υποψία για μια διαδικασία όγκου και ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση του προτύπου AFP. Όμως, κατά την εγκυμοσύνη, κάθε απόκλιση από τον κανόνα θεωρείται επικίνδυνη και δεν έχει σημασία πόσο συνέβη.

Συχνά είναι φυσιολογική ή αυξημένη περιεκτικότητα σε άλφα-φετοπρωτεΐνη. Αυξημένα επίπεδα AFP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να υποδηλώνουν τις ακόλουθες παραβιάσεις:

 • παρουσία του όχι ένα, αλλά δύο ή περισσοτέρων εμβρύων (αυτό ονομάζεται μια πολύδυμη κύηση, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και συνοδεύεται από την ελευθέρωση της μητέρας του αίματος δίκλινα, τρίκλινα ποσότητες κλπ άλφα-εμβρυϊκής πρωτεΐνης),
 • μια εσφαλμένη περίοδος κύησης (σφάλμα αρκετών εβδομάδων μπορεί να είναι αποφασιστική αν ληφθεί υπόψη το πόσο γρήγορα αυξάνεται η συγκέντρωση AFP),
 • λοιμώξεις στο αίμα μιας εγκύου γυναίκας, που μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο και επηρεάζουν το συκώτι του μωρού, προκαλώντας νέκρωση των ιστών της,
 • αναντιστοιχία σωματικού βάρους και εμβρυϊκού μεγέθους με την καθορισμένη διάρκεια εγκυμοσύνης (μεγάλο έμβρυο),
 • ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης,
 • η ανάπτυξη ομφαλικής κήλης σε αγέννητο μωρό,
 • γαστροσχισμός - συγγενής παθολογία, που χαρακτηρίζεται από ένα ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα του εμβρύου, μέσω του οποίου κάποια όργανα της κοιλιακής κοιλότητας μπορούν να αποχωρήσουν,
 • παραβίαση του σχηματισμού και της ανάπτυξης του νευρικού σωλήνα του εμβρύου (παρουσία σχισμή σπονδυλικής στήλης, μερική ή πλήρη απουσία κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου, το μετωπιαίο οστό και μαλακό ιστό - anetsefaliya)
 • διαταραχές της ανάπτυξης νεφρών (πολυκύσταση, απουσία ενός ή και των δύο νεφρών, υποανάπτυξη κλπ.) και του ουροποιητικού συστήματος στο παιδί κατά την εμβρυϊκή περίοδο,
 • χρωμοσωμική παθολογία, συνοδευόμενη από παραβίαση της φυσικής εξέλιξης του εμβρύου (σύνδρομο Shereshevsky-Turner),
 • συγγενείς παθολογίες του πεπτικού συστήματος που προκαλούνται από τον λανθασμένο σχηματισμό τους (παρουσία τυφλού άκρου στο έντερο ή οισοφάγο, ανεπαρκές μέγεθος, διαταραχές στη δομή του στομάχου κ.λπ.)
 • υδρόπλασμα του εγκεφάλου στο έμβρυο (υδροκέφαλος),
 • παθολογία του πλακούντα, κλπ.

Υπάρχουν και άλλες παθολογίες και ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από αύξηση του AFP στο αίμα της μητέρας και κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται λόγω της οικολογίας, της διατροφής, των κακών συνηθειών. Αλλά η αιτία της κακής ανάλυσης της άλφα-φετοπρωτεΐνης μπορεί να είναι η υγεία της πιο έγκυος γυναίκας.

Όπως γνωρίζουμε, η αύξηση των δεικτών AFP τόσο στην κανονική ζωή όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από την ανάπτυξη ηπατικής ανεπάρκειας, κίρρωσης του ήπατος, ηπατίτιδας και καρκινικών διεργασιών στο ήπαρ και τους σεξουαλικούς αδένες. Οι παράγοντες κινδύνου είναι η σοβαρή παχυσαρκία σε μια μελλοντική μητέρα, ο διαβήτης, η υπέρταση και η τοξίκωση στην ύστερη εγκυμοσύνη. Οι σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου και τα σοβαρά προβλήματα υγείας σε μια μελλοντική μητέρα δημιουργούν απειλή πρόωρου τερματισμού της εγκυμοσύνης.

Το χαμηλό AFP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί επίσης ευκαιρία για χαρά. Μετά από όλα, η α-εμβρυϊκής πρωτεΐνης θεωρείται εμβρυϊκή πρωτεΐνη, και αν αυτό δεν είναι αρκετό στο αίμα της μητέρας, ώστε να υπάρχει μια έλλειψη στην παραγωγή της ουσίας αυτής στον οργανισμό του παιδιού, αυτό δεν είναι φυσιολογικό, δεδομένης της επιπτώσεις στο έμβρυο AFP. Οι λόγοι για τη μείωση του επιπέδου της άλφα-φετοπρωτεΐνης σε μια έγκυο γυναίκα μπορεί να είναι:

 • η ανάπτυξη του εμβρύου σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως η νόσος του Patau με την παρουσία ενός επιπλέον χρωμοσώματος δέκατη τρίτη και πολλαπλές δυσπλασίες των εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων, νόσος Edwards με μια ποικιλία από αναπτυξιακές διαταραχές που προκαλούνται από τρισωμία του χρωμοσώματος 18,
 • μοριακή εγκυμοσύνη, η οποία χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των χοριονικών λαχνών που περιβάλλει το έμβρυο στη δομή φούσκα, παρόμοια με τσαμπιά σταφυλιών (αυτό παθολογία συνήθως οδηγεί σε εμβρυϊκό θάνατο ή αποβολή, αν δεν είναι για τα δίδυμα, μεταξύ των οποίων συνήθως επιβιώνει μόνο ένα παιδί)
 • το θάνατο ενός παιδιού στη μήτρα, το οποίο απαιτεί επείγοντα μέτρα για τη διάσωση της ζωής μιας γυναίκας,
 • η καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου, σε σχέση με την οποία κατανέμεται μικρότερη ποσότητα άλφα-φετοπρωτεΐνης σε σύγκριση με αυτό που πρέπει να γίνει σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εγκυμοσύνης,
 • ψευδής εγκυμοσύνη,

Ένα χαμηλό επίπεδο AFP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνει απειλή αυθόρμητης αποβολής ή πρόωρης γέννησης.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Εγκυμοσύνη - μια εποχή που ο ενθουσιασμός και η εμπειρία από την πλήρη ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα είναι προνόμιο, όχι μόνο σε έγκυες γυναίκες, αλλά και την οικογένειά της και, φυσικά, οι γιατροί, οδηγώντας την εγκυμοσύνη. Όπως κι αν μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερα να τερματίσει μια προβληματική εγκυμοσύνη, από ό, τι στην καταδίκη γεννιούνται με σοβαρές ανωμαλίες και δυσπλασίες του μωρού σε αιώνια βάσανα. Μετά από μια τέτοια παιδάκια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πλήρη μέλη της κοινωνίας, και πολλοί από αυτούς δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξυπηρετήσει τον εαυτό τους, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μερικά παιδιά γεννιούνται βιώσιμο.

Οι παθολογικές παθολογίες αποκαλύπτονται, τόσο λιγότερο τραύμα για το έμβρυο και η μητέρα του θα είναι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στη διάσωση της ζωής του μωρού ή της μητέρας του, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική.

Αλλά ακόμα και τα αρνητικά αποτελέσματα της ανάλυσης για την ΜΕΑ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόταση και όχι πανικός, ιδίως όσον μέλλουσες μητέρες εμφανίζουν σοβαρή νευρική επιβλαβείς. Ένας εργαστηριακός έλεγχος για την άλφα-φετοπρωτεΐνη μπορεί να υποδεικνύει μόνο ορισμένες ανωμαλίες, αλλά τα αποτελέσματά της δεν αρκούν για τη διάγνωση. Ένα υψηλό επίπεδο AFP διαγνωστεί σε 4-5% των εγκύων γυναικών δεν μπορεί να είναι μια αιτία για πένθος, για την αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι η είδηση της διπλής χαράς όταν κοιλιά μαμά κάθεται αρκετές θυγατρικές ή sonnies.

Σε κάθε περίπτωση, για να παραχθεί μια ακριβής διάγνωση, οι γιατροί χρειάζονται τα αποτελέσματα διαφόρων διαγνωστικών μελετών, για τις οποίες έχουμε ήδη αναφέρει. Αυτό εργαστηριακές εξετάσεις για την hCG και ορμονών, καθώς και instrumental μελέτη, δημοφιλή σε έγκυες γυναίκες και διεξάγονται όχι μόνο να δείτε τον αριθμό και το φύλο των παιδιών πριν από τη γέννησή τους, που ονομάζεται υπερηχογράφημα (ΗΠΑ). Μόνο με βάση τα αποτελέσματα ενός συνόλου διαγνωστικών διαδικασιών ο γιατρός μπορεί να πει με ακρίβεια τι περιμένουν μια έγκυο γυναίκα και το μωρό της.

Και αυτό είναι μόνο μια θεωρία. Στην πραγματικότητα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών που έλαβαν δυσμενή πρόγνωση βασισμένη στην AFP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έδωσε στη συνέχεια υγιή και ισχυρά παιδιά. Τελικά, η επιλογή είναι πάντα για τη μελλοντική μητέρα, εκτός από το γεγονός ότι λόγω της δυσχερής κατάστασης των γυναικών, οι ίδιοι οι γιατροί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της διάσωσης της ζωής του παιδιού ή της μητέρας του. Αλλά η αρχή "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" δεν έχει χάσει τη σημασία της μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι το καλύτερο είναι να ελπίζουμε στο τελευταίο.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.