^
A
A
A

Προστασία από τον ήλιο

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Παρά το γεγονός ότι οι παραλίες εξακολουθούν να είναι γεμάτες με παραθεριστές που είναι πεινασμένοι για ηλιακά εγκαύματα, οι άνθρωποι όλο και περισσότερο παίρνουν μαζί τους στα βάζα και τους σωλήνες της παραλίας με αντηλιακά και λοσιόν. Σταδιακά, η κουλτούρα της στάσης απέναντι στο ηλιακό φως διεισδύει βαθύτερα στα μυαλά των ανθρώπων. Με την κάλυψη της ζήτησης, η βιομηχανία καλλυντικών καθιερώνει την απελευθέρωση όλο και περισσότερων παραλλαγών των προϊόντων αντηλιακής προστασίας.

Σήμερα τα φίλτρα UV μπορούν να βρεθούν όχι μόνο σε ειδικά αντιηλιακά καλλυντικά, αλλά και σε κρέμες ημέρας, διακοσμητικά καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Οι καλλυντικές μορφές είναι επίσης πολύ διαφορετικές: γαλακτώματα, πηκτές, λοσιόν και σπρέι.

Στη βιομηχανία καλλυντικών, η ανάπτυξη και η δοκιμή αντηλιακών προϊόντων αποτελεί ξεχωριστή κατεύθυνση, η οποία λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή. Κάθε χρόνο υπάρχουν καινοτόμα συστατικά και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη βελτίωση των συνθέσεων και τη βελτίωση της εμφάνισης των φαρμάκων.

Φίλτρα UV: γενικές πληροφορίες

Τις περισσότερες φορές σε ειδικά αντιηλιακά παρασκευάσματα τα φίλτρα UV παρατίθενται ξεχωριστά από τα άλλα συστατικά. Στα σύγχρονα αντιηλιακά προϊόντα, υπάρχει σπάνια ένα φίλτρο υπεριωδών ακτίνων, συνήθως τουλάχιστον τρεις, ή ακόμα περισσότερο. Αυτό εξηγείται από την ανάγκη παροχής επαρκώς ευρείας κλίμακας προστασίας με επαρκώς υψηλή απόδοση με ελάχιστη συγκέντρωση καθενός από τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα Ta ως φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, η επιλογή του σωστού συνδυασμού φίλτρων UV καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμπορική επιτυχία του φαρμάκου.

Στα φίλτρα υπεριωδών ακτίνων δεν είναι εύκολη η πλοήγηση, επειδή η ίδια ουσία μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά ανάλογα με τον κατασκευαστή. Όλα τα φίλτρα υπεριωδών ακτίνων διηθούνται σε οργανικά φίλτρα που απορροφούν μέρος της ακτινοβολίας και σε ουσίες φραγμού ή φυσικά φίλτρα που διασκορπίζουν και αντανακλούν την ακτινοβολία.

Ένα άτομο που χρησιμοποιεί το αντιηλιακό καθημερινά και εξακολουθεί να περνά πολύ χρόνο στον ήλιο μπορεί να θέσει το δέρμα του σε μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιον που δεν τα χρησιμοποιεί καθόλου, αλλά αποφεύγει έξυπνα τον ήλιο. Στο

Θυμηθείτε ότι όταν το φως του ήλιου στο δέρμα παράγει βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών, και για την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του έτους ο ήλιος είναι μόνο το πρόσωπο και τα χέρια ανοίγουν οι κάτοικοι της ψυχρές χώρες, η χρήση του αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, αν ένας κάτοικος της βόρειας αποφάσισε να πάει να χαλαρώσετε σε μια ηλιόλουστη παραλία στη ζεστή θάλασσα, χωρίς το αντηλιακό δεν μπορεί να κάνει. Τα σύγχρονα ταξίδια υψηλής ταχύτητας, που επιτρέπουν σε λίγες ώρες από την ομίχλη και το χιόνι να μετακινηθούν στις ηλιόλουστες ακμές, αφήνουν το δέρμα πολύ λίγο χρόνο για προσαρμογή.

Ποιο αντηλιακό πρέπει να επιλέξω;

Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, πρέπει πρώτα να καθορίσετε τις αποστολές του. Εάν αυτό σημαίνει για καθημερινή προστασία, είναι καλύτερο να επιλέγετε μόνο μια καλή κρέμα ημέρας και μια συμπαγή σκόνη (ή σκόνη κρέμας) με φίλτρα UV. Εάν το προϊόν έχει επιλεγεί για ένα ταξίδι στην παραλία, τότε πάλι - ποια παραλία. Εάν πρόκειται για παραλία στο Κίεβο, όπου η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι πολύ έντονη, τότε δεν έχει νόημα να επιλέξετε έναν μεγάλο παράγοντα προστασίας, αρκεί να επιλέξετε SPF 5-10. Για την παραλία στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κύπρο κ.λπ. ήδη πρέπει να επιλέξετε έναν παράγοντα υψηλότερο - από 15 έως 30 (και φυσικά, ακόμη και με αντηλιακό δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην παραλία για ώρες).

Είναι σημαντικό το αντηλιακό να έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης, αφού έχει ήδη αποδειχθεί ότι η ακτινοβολία UVA είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και την καρκινογένεση. Μπορεί να ειπωθεί ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι μια αμυντική αντίδραση του δέρματος, αναγκάζοντας ένα άτομο να φύγει από την παραλία και να μην εκθέσει τον εαυτό του σε πιο επιβλαβείς επιδράσεις της ακτινοβολίας UV. Αυτά τα αντηλιακά που προστατεύουν το δέρμα μόνο από τις φωτοβολταϊκές ακτίνες, "απενεργοποιούν" αυτόν τον μηχανισμό, απελευθερώνοντας ένα άτομο από το να πληρώσει για υπερβολική απόλαυση του ήλιου. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν κάτω από τον καυτό ήλιο όλη την ημέρα, χωρίς καψίματα, αλλά λαμβάνουν τεράστιες δόσεις UVA. Αν και το UVA δεν προκαλεί ορατό ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα από την ακτινοβολία UVB, καταστρέφοντας το δερματικό στρώμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής προστασίας που αναφέρεται στη συσκευασία των αντιηλιακών προϊόντων δείχνει μόνο την αποτελεσματικότητα της προστασίας από την ακτινοβολία UVB, καθώς το σύστημα ελέγχου της αποτελεσματικότητας της προστασίας από την ακτινοβολία UVA δεν έχει ακόμη τυποποιηθεί.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.