^
A
A
A

Ανύψωση του στήθους (μαστοπεξία)

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η παράλειψη των μαστικών αδένων είναι μια φυσική διαδικασία που επηρεάζει τα στήθη μιας γυναίκας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής της. Σχετικά με την παρουσία πτώσης του μαστικού αδένα είναι συνηθισμένο να μιλάμε σε εκείνες τις περιπτώσεις όταν το επίπεδο της θηλής του πέφτει κάτω από το επίπεδο της θωρακικής πτυχής.

Σε αυτή την περίπτωση, με κανονικό ή ελαφρώς μειωμένο όγκο του μαστού, μπορεί να γίνει μαστοπεξία - σφίξιμο των μαστικών αδένων.

Οι παραλειφθέντες μαστικοί αδένες μεγάλου μεγέθους θα πρέπει μάλλον να μειωθούν από την απλή εκτέλεση μαστοπεξιών.

Η εξάλειψη της πτώσης των μαστικών αδένων απαιτεί σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση μια διεξοδική ανάλυση και μια σαφή κατανόηση του τι θέλει ο ασθενής να λάβει από τη λειτουργία.

Ιστορία

Η ανάπτυξη μεθόδων σύσφιξης των μαστικών αδένων συνδέεται με την ανάπτυξη και υλοποίηση πολυάριθμων χειρουργικών παρεμβάσεων και τεχνικών.

Οι G.Letterman και MShurter (1978) διαιρούσαν όλες τις προτεινόμενες πράξεις σε τέσσερις ομάδες [11]:

 • παρεμβολές μόνο στο δέρμα (αποκοπή της περίσσειας του δέρματος).
 • τη στερέωση των ιστών του αδένα στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.
 • διόρθωση του σχήματος λόγω της ραφής του αδενικού ιστού.
 • την εξάλειψη της πτώσης με τη διεύρυνση του αδένα με ενδοπροθέσεις.

Μεταξύ των πολυάριθμων προτάσεων και τεχνικών, είναι σκόπιμο να ξεχωρίσουμε τις ακόλουθες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση των σύγχρονων μεθόδων της μαστοπεξίας.

 • Η σταθεροποίηση του προς τα πάνω μεταφερθέντος ιστού του αδένα με ένα ισχυρό ράμμα στους πυκνούς ιστούς του στήθους εισήχθη από τον C. Girard (1910) ως απαραίτητο στοιχείο της λειτουργίας της mastopexy.
 • Η αποκοπή της περίσσειας του δέρματος στον κάτω αδένα με την κίνηση της θηλής και της αρεόλας στην κορυφή προτάθηκε από τον F. Lotsch το 1923.
 • Βελτίωση του σχήματος του μαστού με μετακίνηση μέχρι την κορυφή του ιστού από τον κατώτερο τομέα του αδένα και την πρόσφυση του στο πρόσθιο τοίχωμα του στήθους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους H.Gillies και H.Marino (1958), που επέτρεψαν, εκτός από τη δημιουργία ενός πιο πλήρους πόλου του άνω αδένα, να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Χρήση προσβάσεων που αποκλείουν το σχηματισμό ουλών στην περιοχή μεταξύ του αδένα και του τοιχώματος του στήθους. Αυτές οι παραλλαγές της λειτουργίας αναπτύχθηκαν από τους L.Dufourmentel και R.Mouly (1961), καθώς και από τον P.Regnault (1974).
 • Η απομάκρυνση μιας μικρής πτώσης των μαστικών αδένων με εμφύτευση ενδοπροθέσεων υποβλήθηκε από τον P. Regnault (1966).
 • Εκτομή του υπερβολικού μαστικού αδένα γύρω από την αρεόλα και βελτίωση του σχήματος του, χρησιμοποιώντας μόνο την περινεατρική πρόσβαση.

Παθογένεια και ταξινόμηση της μαστικής πτώσης

Οι κύριοι λόγοι για την παράλειψη των μαστικών αδένων είναι:

 • η επίδραση της βαρύτητας.
 • ορμονικές επιδράσεις στον αδενικό ιστό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε αύξηση όσο και σε μείωση του όγκου του.
 • διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος του ασθενούς.
 • απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και του αδένα των συνδέσμων.

Κανονικά, η θηλή βρίσκεται πάνω από την υπομαγνητική πτυχή και βρίσκεται στο επίπεδο των μέσων ώμων για την ανάπτυξη οποιασδήποτε γυναίκας. Η σοβαρότητα της πτώσης του μαστικού αδένα προσδιορίζεται από την αναλογία της θηλής με το επίπεδο της θωρακικής πτυχής και διακρίνονται οι ακόλουθες παραλλαγές:

 • πτώση του πρώτου βαθμού - η θηλή είναι στο επίπεδο της υπομαστικής πτυχής.
 • η πτώση του βαθμού II της θηλής είναι χαμηλότερη, το επίπεδο της υποθαλάσσιας πτυχής, αλλά υψηλότερο, το κατώτερο περίγραμμα του αδένα.
 • βαθμός πτώσης ΙΙΙ - η θηλή βρίσκεται στο κατώτερο περίγραμμα του αδένα που κατευθύνεται προς τα κάτω.
 • ψευδοπάθεια - η θηλή βρίσκεται πάνω από την υπομαχική πτυχή, ο μαστικός αδένας είναι υποπλαστικός και το κατώτερο τμήμα του είναι χαμηλωμένο.
 • αδενική πτώση - η θηλή βρίσκεται πάνω από την προεξοχή της υποθαλάσσιας πτυχής, ο αδένας έχει κανονικό όγκο και το κάτω μέρος του.

Ενδείξεις, αντενδείξεις και προγραμματισμός χειρουργικών επεμβάσεων

Προκειμένου να προσδιοριστεί η κύρια αιτία της πτώσης των μαστικών αδένων, ο χειρουργός διαπιστώνει την κατάσταση τους πριν και μετά την εγκυμοσύνη, διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος του ασθενούς. Κατά κανόνα, οι απαιτήσεις των γυναικών για τα αποτελέσματα της μαστοπύκης απέχουν πολύ από το ίδιο και συχνά καταλήγουν στην επιθυμία να έχουν το μέγεθος και το σχήμα του μαστού, όπως πριν από την εγκυμοσύνη.

Στην πράξη, ο χειρουργός είναι αντιμέτωπη με τρεις κύριες κλινικές καταστάσεις που καθορίζουν την χειρουργική θεραπεία: 1) καρκίνος του δέρματος αλλάξει λίγο και επαρκώς ελαστική, αλλά ο σίδηρος ελαττώνεται λόγω ανεπαρκούς ή κανονική οθόνη? 2) το δέρμα τεντώνεται και μη ελαστικά αδένα, αλλά η ποσότητα του φυσιολογικού μαστού και 3) υπερβολικά τεντωμένο καρκίνου του δέρματος, του μαστού ή δεν διαθέτει επαρκή χαμηλό όγκο, κάθε μία από αυτές κλινικές καταστάσεις συνοδεύονται πτώση του μαστού ποικίλης σοβαρότητας. Ιδανικοί υποψήφιοι για ανελκυστήρα μαστού είναι γυναίκες με φυσιολογικό όγκο και ανεξερεύνητη πτώση του αδένα. Με ανεπαρκή όγκο του αδένα και πτώση ή ψευδοπτέλωση βαθμού Ι, ενδείκνυται η εμφύτευση ενδοπροθέσεων. Ο συνδυασμός της ενδοπρόθεσης και της σύσφιξης του μαστού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος σε ασθενείς με έντονη περιστροφή αδένα, σε συνδυασμό με τον βαθμό πτώσης ΙΙ-ΙΙΙ. Όταν αδενική πτώση του μαστού, πρέπει να αφαιρεθεί η περίσσεια ιστού στο κατώτερο τομέα του καρκίνου με υποχρεωτική στερέωσης οπισθομαστικό αδένα πίσω από την περιτονία των θωρακικούς μύες.

Παρουσιάζεται η περίσσεια όγκου μαστο-πλαστικής μείωσης των μαστικών αδένων.

Οι αντενδείξεις για τη μαστοπεξία μπορεί να είναι πολλαπλές ουλές στους μαστικούς αδένες, καθώς και σοβαρή ινωδοσυστική ασθένεια του μαστού. Γενικά προβλήματα που περιορίζουν την απόδοση της λειτουργίας περιλαμβάνουν συστηματικές ασθένειες και ψυχικές διαταραχές.

Θεραπεία ανύψωσης στήθους

Η κάθετη ανύψωση των μαστικών αδένων δίνει καλά αποτελέσματα στην πτώση των μαστικών αδένων βαθμών Ι και ΙΙ. Οι προεγχειρητικές τεχνικές σήμανσης και χειρουργικής επέμβασης είναι παρόμοιες από πολλές απόψεις με τη μαστοπλαστική κάθετης αναγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Η απαλλαγή από τη φύση πραγματοποιείται στη ζώνη όλων των σημάνσεων μέχρι το κατώτατο όριο. Η απόσπαση των πτερυγίων του δέρματος-λίπους του αδένα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στη μαστοπλαστική μείωσης. Αλλά τότε χαμηλώνει προστατικό ιστό που βρίσκεται στην κάτω περιοχές του, κινείται προς τα πάνω, πτύχωση υπό απελασματοποίηση αδένα και ρέλιασμα την κάτω ακμή του πτερυγίου στην περιτονία deepidermizirovannogo μείζονα θωρακικό μυ στο ΙΙ-ΙΙΙ νευρώσεις (βλέπε Εικ. 37.4.2). Στη συνέχεια, συγκεντρώνουν τις άκρες του δέρματος και, αν είναι απαραίτητο, τη διεξαγωγή «ταιριάζει» σχήμα αδένα, καθώς και στην mammoplasty μείωση.

Η μετεγχειρητική αντιμετώπιση είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται με τη μείωση του πλαστικού μαστικού αδένα.

Β-τεχνική (σύμφωνα με τον P.Regnault, 1974). Άρση του μαστού, πρότεινε P.Regnault, που ονομάζεται «Οι συσκευές» Ομοιότητα κατάρτιση προεγχειρητική σήμανση με ένα κεφαλαίο γράμμα Β Αυτή η μέθοδος δίνει καλά αποτελέσματα σε πτώση του στήθους ΙΙ και ΙΙΙ, και αποφεύγει ουλές που προέρχονται από τον αδένα με το στέρνο.

Μαρκάρισμα. Στην όρθια θέση του ασθενούς μεταφέρεται από τη γραμμή διαμέσου της σφαγίτιδας εγκοπή και θηλή σε αυτό γραμμή που σημειώνεται το σημείο Β που βρίσκεται σε απόσταση 16 έως 24 cm από ένα σημείο Α, αλλά δεν είναι μεγαλύτερη από 3 cm από το επίπεδο της προεξοχής τσακίσεις στέρνο. Κάτω από το σημείο Β υπάρχει ένας νέος τόπος αρέολας.

Περαιτέρω σήμανση πραγματοποιείται όταν ο ασθενής ξαπλώνει. Εφαρμόστε ένα σημείο M, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 8-12 cm από τη διάμεση γραμμή. Σε αυτή την τελευταία απόσταση θα πρέπει να είναι το μισό της απόστασης μεταξύ των σημείων Α και Β Το σήμα κύκλος νέες θηλή με διάμετρο 4,5 εκατοστών. Εφαρμόστε subglandular γραμμή τομής (Ρ-Ρ «), η οποία βρίσκεται 1 cm πάνω από τις submammary πτυχώσεις. Είτε η MC είναι κάθετη προς τη γραμμή ΑΒ, η οποία διαιρεί την τελευταία στη μέση. Στη συνέχεια συνδέστε την ελλειψοειδή γραμμή του σημείου MVC. Τα σημεία T και T σχηματίζουν μια γραμμή παράλληλη με τη γραμμή MC (σύμφωνα με τη διάταξη των νέων ορίων boundary). Η γραμμή ΤΤ 'μεταφέρεται μέσω της θηλής. Αυτή η γραμμή προσθέτει ένα ορθογώνιο στην έλλειψη. Στη συνέχεια, από το σημείο Μ έως submammary πτυχώσεις και χαμηλώνει κάθετα προς την εφαπτομένη προς την τοξοειδή γραμμή αυτή γίνεται T'P \ Κατά μέσο όρο, το μήκος του είναι 5 cm.

Ο χειρουργός δημιουργεί μια πτυχή του δέρματος με τα δάχτυλά του, που σας επιτρέπει να επισημάνετε τα σημεία C και C, τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν μετά την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Μετά από αυτό, εφαρμόζεται η γραμμή TCP.

Τεχνική λειτουργίας. Μετά διήθηση του δέρματος με ένα διάλυμα λιδοκαΐνης με αδρεναλίνη deepidermiziruyut σκιασμένο τμήμα του και εντός του πτερυγίου σχηματίζεται με ένα ελάχιστο πλάτος 7,5 εκ. Μετά την αποκόλληση των ιστών από το στήθος του προστάτη αυτό πτερύγιο μετατοπίζεται προς τα άνω και στερεώνεται στην περιτονία οπισθομαστικό μείζονα θωρακικό στο επίπεδο II ή III νεύρωση . Έτσι, οι εκτοπισμένοι ιστός μπορεί να δημιουργήσει πληρέστερη άνω πόλο του αδένα.

Περαιτέρω από το τεταρτημόριο του κάτω αδένα του αδένα σχηματίζεται το κατώτερο δερματικό πτερύγιο λίπους. Για να γίνει αυτό, συνδυάστε τα σημεία T-T 'και C-C και το πλεόνασμα του δέρματος. Το τραύμα κλείνει ξεκινώντας με την εφαρμογή τεσσάρων ράμματα στην αρεόλα στις θέσεις 6, 12, 3 και 9 του συμβατικού δίσκου, αποφεύγοντας την περιστροφική μετατόπιση των ιστών. Οι άκρες του τραύματος συγκρίνονται με ένα ενδοδερμικό κομβικό ράμμα στο vikril Νο 5/0. Για να αποφευχθεί η τέντωμα της περιμετρικής μετεγχειρητικής ουλή, εισάγεται μια αδύνατη ραφή ράμματος με ένα στέλεχος Νο 4/0 στο βαθύ στρώμα του χόρτου. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο της πληγής συρράφεται στο υπόλοιπο τραύμα με Vicril Νο 3/0 και ένα συνεχές ενδοδερμικό ράμμα αφαιρείται από το στέλεχος 4/0. Το τραύμα αποστραγγίζεται χρησιμοποιώντας ένα ενεργό σύστημα αποστράγγισης.

Μετεγχειρητική διαχείριση. Η αποστράγγιση αφαιρείται την 1-2 μέρες μετά τη λειτουργία και αφαιρείται ένα συνεχές ράμμα 12 ημέρες μετά τη λειτουργία. Η τελική μορφή του σιδήρου διαρκεί 2-3 μήνες. Το σουτιέν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν φοριέται.

Επιπλοκές. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, κατ 'αρχήν, είναι οι ίδιες με αυτές μετά τη μείωση της μαστοσκοπίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πρακτικούς χειρουργοί είναι αργότερα μετεγχειρητικές επιπλοκές, ιδίως πτώση της δευτεροβάθμιας μαστού, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αδενικό πτώση του στήθους, πτώση του στήθους πλήρη και ολοκληρωτική πτώση με την απώλεια του στήθους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κύρια αιτία επαναλαμβανόμενης πτώσης των μαστικών αδένων είναι μια σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος του ασθενούς. Έτσι, μια απώλεια βάρους 5 κιλών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σχήμα του μαστού μιας γυναίκας. Θα πρέπει να προειδοποιηθεί γι 'αυτό πριν από την επέμβαση. Άλλες αιτίες της δευτερογενούς πτώσης μπορεί να είναι τεχνικό σφάλμα κατά τη λειτουργία: 1) αφήνοντας περίσσεια τεντωμένο δέρμα στην κάτω τομέα του προστάτη και 2) την απουσία στερέωσης μετατοπίζεται ιστών του μαστού των ιστών στο στήθος.

Με πλήρη δευτερογενή παράλειψη των μαστικών αδένων παρατηρείται πτώση ολόκληρου του αδένα όταν το σύμπλεγμα θηλών-areola είναι κάτω από την προβολή της θωρακικής πτυχής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να επανατοποθετήσετε τη θηλή και την αρέολα σε μια νέα θέση με την υλοποίηση όλων των αρχών της ανύψωσης του στήθους.

Με πλήρη δευτερεύουσα πτώση των μαστικών αδένων, που προκύπτει από τη μείωση του όγκου τους, αρκεί η τοποθέτηση της πρόθεσης κάτω από τους αδένες, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η παράλειψή τους.

Κρεμώντας μόνο το κάτω τμήμα των μαστικών αδένων εξαλείφεται απλή εκτομή της περίσσειας δέρματος στο κάτω τομέα του προστάτη ή από deepidermizatsii περίσσεια δέρματος και εκθέτοντας στερέωση της στο πλαίσιο της αδένα μη απορροφούμενο υλικό. Η διαμορφωμένη πτυχή κρατά περαιτέρω τον αδένα από χαλάρωση.

Γενικά, ο αριθμός των επιπλοκών μετά από μαστοπεξία είναι σημαντικά μικρότερος από ότι με τη μείωση της μαστοπλαστικής. Η αλλαγή του σχήματος και της θέσης των μαστικών αδένων βασικά ολοκληρώνεται εντός του πρώτου έτους μετά την επέμβαση.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.