^

Αιτίες της απώλειας τρίχας στις γυναίκες

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 11.04.2020
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Όλες οι διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα έχουν αιτιώδη συνάφεια. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 αιτίες απώλειας τρίχας στις γυναίκες. Τα κυριότερα είναι η κληρονομικότητα και οι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση. Όλες οι αιτίες χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, εξετάστε τις:

Εξωτερικά

 • Ο αντίκτυπος των υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών - αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα επιβλαβή αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας, της κατάψυξης, των καιρικών συνθηκών και άλλων καιρικών παραγόντων.
 • Η εσφαλμένη φροντίδα - η έλλειψη μέτρων υγιεινής (πλύσιμο, χτένισμα, ξήρανση), καθώς και η έκθεση στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής των χημικών και άλλων διαβρωτικών ουσιών οδηγεί σε διάσπαση της δομής των μπούκλες και της απώλειας τους.
 • Ανισορροπημένη διατροφή - εάν ο οργανισμός δεν λάβει την πλήρη ποσότητα θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του, τότε αρχίζει να πονάει. Αυτό ισχύει για τα μαλλιά. Ορθολογική διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη διατροφή, έχει θετική επίδραση στη συνολική ευεξία και την κατάσταση των μαλλιών.
 • Παραβίαση του καθεστώτος της ημέρας - η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό και την κυκλοφορία ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων του τριχωτού της κεφαλής. Τα τακτικά αθλήματα σε συνδυασμό με την πλήρη ξεκούραση παρέχουν καλή υγεία και υγιή εμφάνιση.
 • Κακές συνήθειες - ο καπνός των τσιγάρων κάνει τις μπούκλες εύθραυστες και τους δίνει μια δυσάρεστη οσμή, το τριχωτό της κεφαλής χάνει την ελαστικότητά του. Το αλκοόλ επηρεάζει καταστροφικά τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος.

Εσωτερική

 • Δερματολογικές παθολογίες - οι ασθένειες μυκητιασικής, βακτηριακής ή ιϊκής αιτιολογίας συνοδεύονται πολύ συχνά από αυξημένη τριχόπτωση. Σε αυτή την περίπτωση, όσο περισσότερο παραμελήθηκε η ασθένεια, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση του επικεφαλής της ακρόασης.
 • Παραβιάσεις από το μυοσκελετικό σύστημα (ανώτερη σπονδυλική στήλη) - οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης αποτελεί παραβίαση της επικοινωνίας μεταξύ αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών ινών που υποστηρίζουν τη σύνδεση της κεφαλής με το υπόλοιπο του σώματος και μεταφορά οξυγόνου και άλλα θρεπτικά συστατικά στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Ενδοκρινικές παθήσεις - οι ορμονικές αποτυχίες ποικίλης έντασης διαταράσσουν τη φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος. Με έντονη φαλάκρα, συνιστάται στους ασθενείς να ελέγχουν την κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα και των επινεφριδίων.
 • Ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα - λόγω παραβιάσεων στη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων, το σώμα χάνει χρήσιμες ουσίες και δεν μπορεί να τις απορροφήσει πλήρως. Οι βλάβες στο έργο του ήπατος και της χοληδόχου κύστης εκδηλώνονται με υψηλά λιπαρά μπούκλες, φαλάκρα στην περιοχή του στέμματος και των ναών.
 • Οι νεφροπάθειες - οδηγούν σε παραβίαση της ισορροπίας νερού-αλατιού στο σώμα. Εξαιτίας αυτού, τα σκέλη φαίνονται λιπαρά ή αντίστροφα ξηρά και άψυχα. Και η πρώτη και η δεύτερη περίπτωση οδηγούν στο θάνατο των τριχοθυλακίων.
 • Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος - το άγχος, το νευρικό συναισθήματα, συναισθηματική αναταραχή, την κατάθλιψη και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση των κλειδαριών και μπορεί να προκαλέσει άφθονη απώλεια τους.

Για να προσδιορίσετε την πραγματική αιτία της φαλάκρας στις γυναίκες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν τριχολόγο και να περάσετε από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Θυρεοειδούς αδένα, επινεφριδίων και απώλειας τρίχας στις γυναίκες

Ορμονικές αλλαγές στο σώμα - αυτή είναι μια από τις αιτίες της απώλειας τρίχας στις γυναίκες. Οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος συσχετίζονται συχνότερα με ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα ή των επινεφριδίων. Κάθε μία από τις συνθήκες απαιτεί προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.

 1. Θυρεοειδής αδένας

Είναι το όργανο του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον λάρυγγα και μπροστά από την τραχεία. Αποτελείται από αριστερό και δεξί λοβούς, που συνδέονται με έναν ισθμό. Ο αδένας παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και ρυθμίζει τις βασικές μεταβολικές λειτουργίες. Υπεύθυνος για την κανονική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών, την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, επηρεάζει την κατάσταση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών.

Με ανεπάρκεια ή υπερβολική ορμόνη θυρεοειδούς, υπάρχει διαταραχή στην ανάπτυξη της βλάστησης. Τα θυλάκια σταδιακά ατροφούν, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια μαλλιών. Η παθολογική κατάσταση μπορεί να προκληθεί από τέτοιους παράγοντες:

 • Διάχυτη βροχή.
 • Ογκολογικές βλάβες του θυρεοειδούς αδένα.
 • Μειωμένη λειτουργία του οργάνου.
 • Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
 • Θυρεοειδίτιδα με αυξημένη έκκριση θυροξίνης.

Εκτός από την απώλεια μπούκλες, οι παραβιάσεις του θυρεοειδούς αδένα συνοδεύονται από τέτοια συμπτώματα:

 • Σοβαρή αύξηση βάρους.
 • Ξηρότητα του δέρματος.
 • Ευερεθιστότητα.
 • Αυξημένη κόπωση.
 • Προβλήματα με τον ύπνο.
 • Αυξημένη εφίδρωση.
 • Δυστροφία νυχιών.
 • Τρόμος των δακτύλων.
 • Υπερθερμία.

Η ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνει όλες τις διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης θυλακίων τριχών. Η αραίωση των μαλλιών είναι πιο εμφανής στο πίσω μέρος του λαιμού και στο μέτωπο. Η θεραπεία αποτελείται από θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η οποία συμβάλλει στη σταδιακή εμφάνιση των μπούκλες και στην εξάλειψη των ταυτόχρονων παθολογικών συμπτωμάτων.

 1. Επινεφρίδια

Αυτοί είναι ζευγαρωμένοι ενδοκρινικοί αδένες που βρίσκονται πάνω από το άνω μέρος των νεφρών. Συμμετέχουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και παράγουν ορμόνες. Τα επινεφρίδια παράγουν ανδρογόνο και προγεστερόνη.

Εάν μια γυναίκα έχει υψηλή συγκέντρωση ανδρογόνου και μειωμένο επίπεδο οιστρογόνου, τότε αυτό οδηγεί σε αλωπεκία. Όταν οι ορμόνες αλλάζουν στην αρσενική πλευρά, παρατηρείται αύξηση της βλάστησης στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Υπάρχουν σοβαρές αιτίες διαταραχής των επινεφριδίων:

 • Συχνές στρες και συναισθηματικές κρίσεις.
 • Αυξημένη παραγωγή κορτιζόνης.
 • Αυτοάνοσες ασθένειες.
 • Ογκολογικές βλάβες των επινεφριδίων.
 • Δευτερογενής ανεπάρκεια των επινεφριδίων.

Η ορμονική ανισορροπία επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση του χτενίσματος, αλλά και τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος. Η θεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κανονικής εργασίας των επινεφριδίων. Η θεραπεία είναι μεγάλη και αποτελείται από ορμονικά παρασκευάσματα.

Ορμόνες που επηρεάζουν την τριχόπτωση στις γυναίκες

Αλλαγές στο ενδοκρινικό σύστημα - αυτή είναι μία από τις αιτίες της αυξημένης τριχόπτωσης στις γυναίκες. Οι παθολογικές επιδράσεις στο δέρμα και τη βλάστηση έχουν ανισορροπία των ορμονών του φύλου, οι οποίες είναι τρόποι να προκαλέσουν αλωπεκία.

Το θηλυκό σώμα περιέχει τόσο γυναικείες όσο και αρσενικές ορμόνες φύλου. Η αλωπεκία και η υπερβολική βλάστηση συνδέονται περισσότερο με την εργασία των οιστρογόνων, των ανδρογόνων και της προγεστερόνης.

 1. Τα οιστρογόνα - μια παραβίαση του επιπέδου αυτής της ορμόνης συμβάλλει στην εμφάνιση των πρώτων σημείων γήρανσης. Οι αλλαγές επηρεάζουν όχι μόνο την κατάσταση του επικεφαλής της ακρόασης, αλλά και την κατάσταση της επιδερμίδας, τα περιγράμματα του σώματος και τη γενική ευημερία.
 2. Ανδρογόνα - ανδρικές ορμόνες, επηρεάζουν την εργασία των ωοθηκών, των οστών και των μυών, των ιδρωτοποιών αδένων και των τριχοθυλακίων. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε ανδρογόνα προκαλεί απώλεια μαλλιών στο κεφάλι και εμφάνιση ανεπιθύμητης βλάστησης σε άλλα μέρη του σώματος.
 3. Η προγεστερόνη είναι μια σεξουαλική ορμόνη που επηρεάζει την εγκυμοσύνη, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Η συγκέντρωση αυτής της ουσίας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κύησης του παιδιού και αποκαθίσταται μετά τον τοκετό. Λόγω ενός άλματος στο επίπεδο της ορμόνης, υπάρχει μια προσωρινή απώλεια των μπούκλες.
 4. Οι θυρεοτροπικές ορμόνες - παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα, επηρεάζουν την ανάπτυξη ιστών και μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Αυξήστε την επιβίωση των θυλάκων της τρίχας, ρυθμίστε τον κυτταρικό κύκλο των βολβών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν μια ανισορροπία των ορμονών που επηρεάζουν την απώλεια μαλλιών στις γυναίκες. Τα κυριότερα είναι:

 • Ορμονικά αντισυλληπτικά - παρόμοια παρασκευάσματα περιέχουν στη σύνθεση τους οιστρογόνα, τα οποία καταστέλλουν τις αρσενικές ορμόνες φύλου. Μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, το ορμονικό σύστημα αποκαθίσταται. Επιπλέον, ορισμένα αντισυλληπτικά, εκτός από την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καταστέλλουν την ανάπτυξη θυλάκων τριχών, προκαλώντας έτσι αλωπεκία.
 • Εγκυμοσύνη - κατά την περίοδο αυτή υπάρχει αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης, η οποία εμποδίζει τη διυδροτεστοστερόνη (ορμόνη αλωπεκία). Ο κύκλος ζωής των ωοθυλακίων και η εντατική ανάπτυξή τους αυξάνονται.
 • Η περίοδος μετά τον τοκετό - αναπτύσσεται μια ανισορροπία λόγω προσπαθειών του οργανισμού να εξομαλύνει το αυξημένο επίπεδο προγεστερόνης. Τα μαλλιά ξεθωριάζουν, γίνονται εύθραυστα και στεγνά, εγκαταλείπουν. Μόλις επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο των ορμονών, η παθολογική διαδικασία σταματά.
 • Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και των επινεφριδίων - λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να παράγει ορμόνες στην απαιτούμενη ποσότητα, υπάρχει παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών. Η ανισορροπία των βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την κανονική διατροφή και την ανάπτυξη των βολβών οδηγεί στο θάνατο και την φαλάκρα τους.
 • Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία εξαφάνισης της λειτουργίας των ωοθηκών. Η μείωση του οιστρογόνου οδηγεί σε φαλάκρα στις γυναίκες.
 • Τονίζει - χρόνιο νευρικό υπερφόρτωμα και συναισθηματικές κρίσεις, διαταραχές ύπνου και ξεκούρασης, κόπωση, οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει την ποσότητα της διυδροτεστοστερόνης. Κατά κανόνα, από τη στιγμή μιας αγχωτικής κατάστασης σε ένα ορατό πρόβλημα με ένα κομμωτήριο, χρειάζονται περίπου δύο μήνες.

Η απώλεια των μπούκλες που προκαλείται από μια ορμονική αποτυχία έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία:

 • Η άφθονη πτώση των κλώνων συμβαίνει στην εκτός εποχής εποχή, δηλαδή την περίοδο του φθινοπώρου-άνοιξης.
 • Εάν το επίπεδο των αρσενικών ορμονών αυξάνεται, οι μπούκλες γίνονται λίπος και το δέρμα εμφανίζει ακμή και ακμή. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση της βλάστησης πάνω από το άνω χείλος και στο πηγούνι, η παραβίαση του έμμηνου κύκλου, το κέρδος βάρους.
 • Πολλές γυναίκες σημειώνουν αυξημένη ευερεθιστότητα, εφίδρωση, καταθλιπτική κατάσταση, άλματα πίεσης.

Το πρόβλημα των ορμονικών διαταραχών και της απώλειας των μαλλιών σε αυτό το υπόβαθρο, ο γιατρός πρέπει να προσληφθεί. Κατά κανόνα, η θεραπεία λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στον γυναικολόγο και τον τριχολόγο. Αν το πρόβλημα αφεθεί στην τύχη, θα οδηγήσει στην επιδείνωσή του και στην ανάπτυξη της αλωπεκίας.

Προλακτίνη και τριχόπτωση στις γυναίκες

Η λακτοτροπική πρωτεϊνική ορμόνη, ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης, που διεγείρει τη γαλουχία στην μετεγκριτική περίοδο, είναι η προλακτίνη. Η παραβίαση του επιπέδου της οδηγεί στην ανάπτυξη υπερπρολακτιναιμίας. Ένα από τα σημάδια αυτού του προβλήματος είναι η φαλάκρα. Η παθολογία μπορεί να εμφανιστεί στο φόντο του hirsutism, δηλαδή, όταν οι κλειδαριές στο κεφάλι λεπτύνουν και σε άλλα μέρη του σώματος γίνονται παχύτερες.

Εκτός από την παραγωγή γάλακτος, η ορμόνη επηρεάζει τόσο σημαντικές διαδικασίες στον οργανισμό:

 • Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο.
 • Συμμετέχει στο σχηματισμό του εμβρύου.
 • Σταματά την ωορρηξία.
 • Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Κανονικοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες.

Η υπερπρολακτιναιμία είναι επικίνδυνη λόγω της υπογονιμότητας που οφείλεται σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο. Επίσης υπάρχουν διαταραχές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: μειωμένη λίμπιντο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και άλλα. Συχνές διακυμάνσεις της ορμόνης κατά την εφηβεία - αυτός είναι ο λόγος για την καθυστέρηση της σεξουαλικής ανάπτυξης.

Η προλακτίνη προκαλεί σοβαρές μεταβολικές διαταραχές. Διαταράσσει την έκκριση ενζύμων και αμινοξέων. Η αυξημένη περιεκτικότητα της ουσίας δεν επιτρέπει την κανονική απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα, προκαλώντας οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία. Έλλειψη ασβεστίου - αυτό είναι ένα από τα αίτια της αλωπεκίας, παραβίαση της δομής, αυξημένη ευθραυστότητα και αμαυρώματα. Το όραμα επιδεινώνεται επίσης, οι συχνές πονοκεφάλους, διάφορες ψυχικές διαταραχές.

Κανονικά, το επίπεδο της προλακτίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν ανισορροπία ορμονών. Η ανάπτυξη της υπερπρολακτιναιμίας είναι δυνατή σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Ισχυρό άγχος.
 • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
 • Λήψη φαρμάκων.
 • Ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, των νεφρών, του ήπατος και των ωοθηκών.

Για να ελέγξετε το επίπεδο της προλακτίνης και να λύσετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ενδοκρινολόγο. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει εξετάσεις που επιβεβαιώνουν ή αναιρούν τη διάγνωση. Η έγκαιρη και σωστή θεραπεία σας επιτρέπει να επαναφέρετε την ισορροπία της προλακτίνης και να εξομαλύνετε την ανάπτυξη των μπούκλες.

Διϋδροτεστοστερόνη και απώλεια τρίχας στις γυναίκες

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει από διάφορους παράγοντες. Πολύ συχνά, η αλωπεκία συνδέεται με ορμονικές διαταραχές στο σώμα, για παράδειγμα, με αύξηση του επιπέδου της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Αυτή η ορμόνη αναφέρεται στην αρσενική ορμόνη και είναι υπεύθυνη για την εφηβεία, την εμφάνιση δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Η ουσία παράγεται από τα επινεφρίδια και τους όρχεις.

Η διϋδροτεστοστερόνη υπάρχει επίσης στο γυναικείο σώμα. Συμμετέχει στην κανονική λειτουργία του, εκτελώντας τέτοιες λειτουργίες:

 • Ρυθμίζει τη γυναικεία λίμπιντο.
 • Συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
 • Προωθεί την ανάπτυξη του συστήματος των οστών και των μυών.
 • Ρυθμίζει το έργο των σμηγματογόνων αδένων και την εφίδρωση.
 • Διεγείρει την ανάπτυξη της βλάστησης στο κεφάλι.

Στις γυναίκες, η διυδροτεστοστερόνη εκκρίνεται από τον φλοιό των επινεφριδίων και τις ωοθήκες. Η ουσία είναι υπεύθυνη για την κατάσταση της επιδερμίδας, της τρίχας και της σεξουαλικής σφαίρας. Ο κύριος λόγος για την υπερβολική παραγωγή του είναι οι βλάβες του όγκου του σώματος, οι οποίες παράγουν ορμόνες και πολυκυστικές ωοθήκες.

Η αύξηση του επιπέδου της διϋδροτεστοστερόνης οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές:

 • Η DHT συσσωρεύεται στους θύλακες των τριχών, εξαιτίας των οποίων οι μπούκλες είναι λιπαρές, εύθραυστες και βαθμιαία αρχίζουν να πέφτουν.
 • Η ορμονική ανισορροπία αντικατοπτρίζεται στην κατάσταση του δέρματος: ακμή και ακμή, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 • Η παραβίαση του εμμηνορροϊκού κύκλου οδηγεί στην ανάπτυξη αμηνόρροιας και απειλεί τη στειρότητα. Μπορεί επίσης να διαγνωστεί υπερπλασία του ενδομητρίου.

Για να εξαιρέσετε DHT ως αιτία της γυναικείας φαλάκρα και άλλα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας, ο ασθενής έχει συνταγογραφηθεί ένα συγκρότημα εργαστηριακές εξετάσεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει λήψη ορμονικών φαρμάκων και διεγερτικών ωορρηξίας, τα οποία αποκαθιστούν την ισορροπία. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή με ανιχνευμένους όγκους, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Προγεστερόνη και απώλεια τρίχας στις γυναίκες

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η ανεπάρκεια αυτής της ουσίας διαταράσσει την ωρίμανση των αυγών και τη διαδικασία της ωορρηξίας. Εάν το σώμα έχει αυξημένο επίπεδο οιστρογόνου, επεκτείνει το πρώτο μισό της εμμήνου ρύσεως και καταστέλλει την έκκριση της προγεστερόνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες έχουν προβλήματα με τη σύλληψη, η κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος επιδεινώνεται.

Η προγεστερόνη παράγεται από τον υποθάλαμο και τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Η έλλειψη ορμόνης μπορεί να σχετίζεται με βλάβη στις δομές του εγκεφάλου. Υπάρχουν επίσης και άλλες αιτίες της ορμονικής διαταραχής:

 • Βλάβες στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
 • Αμβλώσεις.
 • Κακοήθεις όγκοι.
 • Ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος.
 • Παθολογία του ουροποιητικού συστήματος.
 • Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
 • Συναισθηματικές εμπειρίες και άγχος.
 • Έλλειψη ύπνου και κακή διατροφή.
 • Κακές συνήθειες.

Οι παραπάνω παράγοντες απειλούν την παραβίαση του επιπέδου της προγεστερόνης, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε παθολογικές αλλαγές στην αναπαραγωγική συσκευή. Η κατάσταση των μαλλιών επιδεινώνεται, η δομή της γίνεται λεπτότερη, εμφανίζεται η πιτυρίδα και η εστιακή αλωπεκία. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα με το γαστρεντερικό σωλήνα, οίδημα των κάτω άκρων, αύξηση και πόνος των μαστικών αδένων, πονοκεφάλους και συναισθηματική αστάθεια.

Η θεραπεία των παθολογιών στην ανάπτυξη της προγεστερόνης αντιμετωπίζεται από έναν γυναικολόγο και έναν ενδοκρινολόγο. Μετά την ομαλοποίηση του ορμονικού υποβάθρου, η αποκατάσταση των μπούκλες πρέπει να συμβουλευτεί τον τριχολόγο. Η θεραπεία είναι μακρά και αποτελείται από μια πλούσια σε βιταμίνες δίαιτα, κατάλληλη περιποίηση μαλλιών και φυσιοθεραπεία.

Αλκοόλ και τριχόπτωση στις γυναίκες

Τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ επιβάλλουν αρνητική αποτύπωση στη λειτουργία πολλών οργάνων και συστημάτων. Το αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο την εσωτερική κατάσταση, αλλά και την εμφάνιση. Η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί στην αποδυνάμωση των μαλλιών, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Η καθημερινή χρήση αλκοολούχων ποτών προκαλεί αλλαγές στο νευρικό σύστημα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε τέτοιες επιπλοκές:

 • Απώλεια μαλλιών.
 • Επιδείνωση της κατάστασης του δέρματος.
 • Καταθλιπτική κατάσταση.
 • Νευρικότητα και ευερεθιστότητα.
 • Ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.
 • Παραβίαση του αναπαραγωγικού συστήματος.
 • Επιδείνωση της μνήμης και των πνευματικών ικανοτήτων.

Η αλωπεκία σε αυτή την περίπτωση σχετίζεται με αυξημένη τάση στο ήπαρ. Το σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και αρχίζει να δυσλειτουργεί.

Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και προκαλεί σύνδρομο κροταλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ποσότητα νερού και οξυγόνου στο σώμα μειώνεται σημαντικά. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των βολβών για τα μαλλιά. Όσο περισσότερο η αλκοολική εμπειρία, τόσο πιο έντονες και βαρύτερες είναι οι συνέπειες.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Το κάπνισμα και η τριχόπτωση στις γυναίκες

Η νικοτίνη, όπως και άλλες κακές συνήθειες, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του σώματος. Το κάπνισμα οδηγεί σε καταστροφή του αναπνευστικού συστήματος, προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα, ταχεία γήρανση του δέρματος, κιτρίνισμα του σμάλτου των δοντιών και επιδείνωση της κατάστασης των μαλλιών.

Μηχανισμός έκθεσης σε νικοτίνη:

 • Ο καπνός του τσιγάρου αποτελείται από πολλά χημικά συστατικά, μερικά από τα οποία είναι τοξικά.
 • Ο καπνός επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και προκαλεί αγγειόσπασμο, διακόπτοντας την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών. Αυτό συνεπάγεται αποτυχία του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης και απώλεια των κλώνων.
 • Οι ρίζες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και χρήσιμες ουσίες, έτσι ώστε οι τρίχες να είναι στεγνές, εύθραυστες και να πεθαίνουν σταδιακά.
 • Το κάπνισμα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των μπούκλες λόγω της σκληρής δουλειάς των ενδοκρινών αδένων.
 • Μια κακή συνήθεια επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων δομών του σώματος, μια παραβίαση στην εργασία της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Για να επαναφέρετε την ομορφιά και την πυκνότητα των μαλλιών, πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση για την εξάλειψη του προβλήματος της αλωπεκίας. Για να ενεργοποιήσετε την ανάπτυξη των τριχών, πρέπει να παίρνετε τακτικά βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά ασβέστιο. Μασάζ κεφαλής, θρεπτικές και συσφικτικές μάσκες επιταχύνουν την ανάπτυξη των μπούκλες και την πυκνότητα τους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η σωματική άσκηση βελτιώνουν την κατάσταση όχι μόνο των μαλλιών, αλλά ολόκληρου του σώματος.

Ψυχολογικές αιτίες της απώλειας τρίχας στις γυναίκες

Μια αρκετά κοινή αιτία επιδείνωσης της συνολικής ευεξίας και απώλεια κλειδαριάς στις γυναίκες είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύπτονται από σημεία ορμονικών διαταραχών και πιο σοβαρών ασθενειών.

Εξετάστε τους κύριους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση της τρίχας και την υγεία γενικότερα:

 1. Συναισθηματική κόπωση - δημιουργείται εξαιτίας των συναισθημάτων που υπερχειλίζουν τη ζωή, συνήθως αρνητικά. Αυτό οδηγεί σε κακή ανάπτυξη και επιταχυνόμενη απώλεια των κλώνων, στην αυξημένη τους ευθραυστότητα και ξηρότητα. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζονται πιτυρίδα και άλλα δερματολογικά προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής.
 2. Η χρόνια κόπωση είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής αιτία της αλωπεκίας. Το σώμα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση, προσπαθώντας να προστατευθεί από τις επιπτώσεις αρνητικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι προσπάθειες ύπνου δεν βελτιώνουν την νοσηρή κατάσταση. Μόνο η τήρηση του καθεστώτος εργασίας και ανάπαυσης είναι σε θέση να αποκαταστήσει την καλή υγεία.
 3. Μειωμένη αντοχή στο στρες - επηρεάζει την κανονική ανάπτυξη θυλακίων και τη δύναμή τους. Τις περισσότερες φορές, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει στο πλαίσιο της εσωτερικής σύγκρουσης, της αυτοσυγκρασίας, της συστολής και της συμπίεσης. Οι γυναίκες υποφέρουν από τα χαρακτηριστικά του συναισθηματικού τους περιβάλλοντος. Αν αφήσετε την νοσηρή κατάσταση σε μόνη της, απειλεί την ανάπτυξη κατάθλιψης, απάθειας, συναισθηματικής αστάθειας και άλλων διαταραχών.
 4. Η καταθλιπτική κατάσταση - προκύπτει από μια ποικιλία αιτιών και παραγόντων, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Προωθεί τις αλλαγές στην πυκνότητα και τη δομή των μπούκλες, οδηγεί στην απώλεια τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάθλιψης λόγω αλλαγών στο ορμονικό υπόβαθρο, μια γυναίκα αρχίζει να καταναλώνει πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ή, αντίθετα, μειώνει το φαγητό στο ελάχιστο. Η ανεπάρκεια των θρεπτικών ουσιών επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πολλά άλλα ψυχολογικά αίτια της φαλάκρας. Η έγκαιρη ανταπόκριση σε σημεία μιας οδυνηρής κατάστασης και μεταβαλλόμενες συνήθειες μπορεί να αποφύγει επιπλοκές. Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, η βοήθεια ενός ψυχολόγου και η θεραπεία με έναν τριχολόγο απαιτούνται για την αποκατάσταση της ομορφιάς και της υγείας του επικεφαλής της ακρόασης.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.