^

Αισθητική χειρουργική των χειλιών

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα χείλη όχι μόνο διαδραματίζουν σημαντικό λειτουργικό ρόλο, για παράδειγμα σε συνομιλία ή φαγητό, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αισθητικό στοιχείο του προσώπου. Τα πλήρη χείλη συνδέονται με τη νεολαία, την υγεία και τη δύναμη. Δεδομένου ότι αυτές οι ιδιότητες είναι σε ζήτηση στην κοινωνία, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων στα χείλη αυξάνεται σημαντικά. Οι καλλυντικοί χειρουργοί μπορούν τώρα να αυξήσουν, να μειώσουν, να ανανεώσουν, να συντομεύσουν και να επεκτείνουν τα χείλη σύμφωνα με τα αιτήματα του ασθενούς. Αυτό το άρθρο εξετάζει την εμβρυολογία, την ανατομία, την αισθητική και τους στόχους της χειρουργικής των χειλιών. Συμπερασματικά, περιγράφονται πολλές σύγχρονες λειτουργίες στα χείλη.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Εμβρυολογία και ανατομία των χειλιών

Η γνώση της εμβρυολογίας των χειλιών χρησιμεύει ως βάση για την κατανόηση των βασικών πολλών σύγχρονων χειρουργικών παρεμβάσεων στα χείλη. Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, το άνω χείλος σχηματίζεται από δύο χωριστά ζεύγη δομών - πλευρικές ανώμαλες διεργασίες και διάμεσες ρινικές διαδικασίες. Συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το άνω χείλος. Έτσι, οι χαρακτηριστικές γραμμές του είναι το αποτέλεσμα της ενοποίησης αυτών των δομών. Το κάτω χείλος σχηματίζεται από τη σύντηξη της σύντηξης ζευγαρωμένων διαδικασιών της κάτω γνάθου, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό μιας απλούστερης και λιγότερο σαφούς δομής. Λόγω εμβρυολογικών διαφορών, οι λειτουργίες του άνω και κάτω χείλους ποικίλλουν σημαντικά. Το άνω χείλος έχει μεγαλύτερη κινητικότητα από το κάτω χείλος.

Τα καθοριστικά σημεία του άνω χείλους βρίσκονται στο κεντρικό σύμπλεγμα της καμάρας του Cupid, η γραμμή που ορίζει το περίγραμμα του δέρματος και το κόκκινο περιθώριο του άνω χείλους. Το σύμπλεγμα αυτό σχηματίζεται από δύο υψηλότερα σημεία του κόκκινου περιγράμματος, που βρίσκεται στις άκρες της αύλακας δίσκου σε κάθε πλευρά και μια εγκοπή σχήματος V μεταξύ τους. Τα πιο σημαντικά σημεία του κόκκινου περιγράμματος του κάτω χείλους είναι παράλληλα με τα σημεία του άνω χείλους, αλλά δεν υπάρχει κεντρική εσοχή πάνω του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των χειλιών είναι η παρουσία λευκής γραμμής ή κυλίνδρου. Αυτή η δομή είναι μια ανυψωμένη γραμμή δέρματος που χωρίζει το κόκκινο περιθώριο των χειλιών από το δερματικό τμήμα του άνω και κάτω χείλους. Η λειτουργία του λευκού κυλίνδρου είναι άγνωστη. Ωστόσο, ο Giles υποθέτει ότι χρησιμεύει ως δεξαμενή του δέρματος, επιτρέποντας στο χείλος να εκτελεί τόσο πολύπλοκες κινήσεις όπως όταν ζαλάει, χαμογελά, μιλάει και τρώει.

Στο δέρμα των χειλιών υπάρχουν τριχοθυλάκια, σμηγματογόνες και ιδρωτοποιούς αδένες. Το χρώμα του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών οφείλεται στην απουσία ενός στρώματος κερατινοποιημένων κυττάρων και ενός αναπτυγμένου τριχοειδούς πλέγματος. Το κόκκινο χείλος χειλιών αποτελείται από ξηρά και υγρά μέρη. Το ξηρό μέρος έρχεται σε επαφή με τον αέρα και, γενικά, είναι το ορατό τμήμα του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών. Μπροστά, οριοθετείται στο δέρμα του χείλους και πίσω του διαχωρίζεται από το υγρό μέρος από μια υγρή γραμμή.

Ο όγκος του χείλους σχηματίζεται από τους κυκλικούς μύες του στόματος. Το κόκκινο χείλος του χείλους και το παρακείμενο δέρμα οριοθετούνται από τον υποκείμενο μυ με ένα λεπτό στρώμα περιτονίας. Στο κέντρο του άνω χείλους, οι ίνες του κυκλικού μυός διασταυρώνονται σταυρωτά και εισάγονται στην άκρη της αύλακας δίσκου από την αντίθετη πλευρά. Οι συγκολλήσεις των χείλη είναι πολύπλοκες περιοχές όπου συνδυάζονται οι ίνες του σταυρού των κυκλικών μυών και οι μύες που σηκώνουν το χείλος, χαμηλώνοντας το χείλος και τον στοματικό μυ.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Αισθητική των χειλιών

Δεν υπάρχει τέλειο πρότυπο για τέλεια χείλη. Ο καθένας έχει μια γνώμη για τα όμορφα χείλη. Κάποιος του αρέσει ένα πιο πλήρες κάτω χείλος, ενώ άλλοι προτιμούν ένα πιο προεξέχον άνω χείλος. Αλλά παρά τις ατομικές προτιμήσεις, υπάρχουν βασικές αναλογίες και ανατομικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την εξωτερική έκκληση.

Απόσταση από μενθόνης (το πιο χαμηλό σημείο της ανθρωπομετρικών πηγούνι) να subnazale (σημείο, columella που έρχεται σε επαφή το άνω χείλος) θα πρέπει να είναι το ένα τρίτο της απόστασης από μενθόνης την γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο. Εάν ο ασθενής έχει ένα υψηλό μέτωπο, μια πρώτη μέτρηση πρέπει να είναι ίση με την απόσταση από subnazale στο μεσόφρυο (το πιο προεξέχον σημείο μέτωπο). Το άνω χείλος θα πρέπει να καταλαμβάνει το ένα τρίτο και το κατώτερο - τα δύο τρίτα του μήκους του κατώτερου τρίτου του προσώπου.

Το προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί iniyu λίτρα συναχθούν από το μαλακό ιστό για να subnazale th pogoniona (πιο προεξέχον σημείο πηγούνι) για να αξιολογηθεί η προεξέχον χείλος. Προηγουμένως, μερικοί συγγραφείς, Burstone, που αναφέρονται σε αυτούς τους κανόνες (π.χ. «άνω χείλος πρέπει να βασίζεται σε 3,5 χιλιοστά πρόσθια σε αυτή τη γραμμή, και το κάτω χείλος - 2,2 χιλιοστά), ωστόσο, λόγω των διαφορών των επιμέρους αισθητικά ιδεώδη είναι δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένα. χείλος διαστάσεις προεξοχή. Ο καθοριστικός παράγοντας στην αξιολόγηση του προεξέχοντος χείλους είναι η διατήρηση των δοντιών. χείλια κλειστά δόντια και ως εκ τούτου ανεπαρκής και η υπερβολική προεξοχή του χείλους μπορεί να αντανακλά λανθασμένη θέση υπόκεινται δόντια.

trusted-source[12], [13], [14]

Η διαδικασία γήρανσης

Λεπτά, κακώς περιγραφέντα χείλη μπορεί να είναι τόσο συγγενή, και αποτέλεσμα τραύματος ή διαδικασίας γήρανσης. Αυτή η διαδικασία αντικατοπτρίζει δύο ξεχωριστούς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει τη γήρανση, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κληρονομικά προγραμματισμένη γήρανση. Το μέγεθος των χειλιών αυξάνεται μέχρι την εφηβεία λόγω της υπερτροφίας του μυϊκού και αδενικού συστατικού και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Ο δεύτερος παράγοντας οφείλεται σε εξωτερικές επιδράσεις, όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα, που μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία γήρανσης. Η παλαιά εξέλιξη των χειλιών αντικατοπτρίζει αλλαγές όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στους περιβάλλοντες ιστούς (μύες, λίπος, δόντια, οστά). Με τον καιρό, ένας καλά σημειωμένος, έθεσε λευκός κύλινδρος, που περιβάλλει το άνω και κάτω χείλος, αρχίζει να ισοπεδώνει. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε εξομάλυνση του τόξου του Cupid και μείωση του ορατού τμήματος του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών. Η αραίωση του υποδόριου στρώματος και η μείωση του μυϊκού τόνου προκαλούν μείωση της προεξοχής των χειλιών. Αυτές οι διαδικασίες οδηγούν επίσης στη μείωση των γωνιών του στόματος. Λόγω του συνδυασμού της μείωσης του όγκου των στοιχείων στήριξης και της απώλειας του τόνου του δέρματος, εμφανίζονται ρυτίδες στο κόκκινο περίγραμμα και στο δερματικό τμήμα των χειλιών. Έτσι, σχηματίζονται μακρά, άσχημα χαραγμένα χείλη με ένα μικρό κόκκινο περιθώριο και μια ελάχιστη προεξοχή.

Στόχοι της χειρουργικής των χειλιών

Πολλοί ασθενείς στρέφονται σε πλαστικό χειρουργό με πολύ συγκεκριμένες ιδέες για τη λειτουργία. Άλλοι δεν έχουν καθορίσει με ακρίβεια τους στόχους τους και έχουν μόνο μια γενική ιδέα. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς αναμένουν από τη χειρουργική επέμβαση στα χείλη. Αυτό ανησυχεί για το αν το μήκος χείλη τους οριοθετείται περιοχή τόξο του Έρωτα, το μέγεθος του ορατού κόκκινου μέρος των χειλιών, το βαθμό της προεξοχής, η παρουσία των ρυτίδων στο κόκκινο περίγραμμα των χειλιών και του δέρματος, γέρνοντας γωνίες του στόματος ή την πιθανή απώλεια περίγραμμα κατά μήκος των λευκές χάντρες και τα άκρα του podnosovogo αυλάκι; Είναι χρήσιμο να θέσει τον ασθενή στο σήμα καθρέφτη και την περιοχή ενδιαφέροντος, επιτυγχάνοντας έτσι μια κατανόηση με τον ασθενή.

Η ιστορία πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες παρεμβάσεις στα χείλη, τις ασθένειες και τους τραυματισμούς. Αυτό ισχύει για προηγουμένως πραγματοποιούμενες ενέσεις κολλαγόνου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ίνωση στην περιοχή των χειλιών, καθώς και η μεταδιδόμενη ερπητική λοίμωξη, αλλεργικές και άλλες σημαντικές ιατρικές παθήσεις.

Η διαδικασία για την εξέταση των χειλιών πραγματοποιείται με χαλαρή όψη του ασθενούς σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα.

 • Αξιολόγηση της απόφραξης.
 • Ανάλυση των αναλογιών του προσώπου: έλεγχος των κάθετων τρίτων και μέτρηση του μήκους του άνω και κάτω χείλους.
 • Ο βαθμός έκφρασης του τόξου του Cupid.
 • Έκφραση των άκρων της αύλακας δίσκου.
 • Έκφραση λευκών κορυφογραμμών κατά μήκος του άνω και κάτω χείλους.
 • Το μέγεθος του ορατού κόκκινου περιγράμματος των άνω και κάτω χείλους.
 • Ορατότητα των δοντιών (σε νεαρούς ασθενείς λίγα χιλιοστά των κεντρικών δοντιών είναι ορατά, αλλά καθώς τα χείλη επιμηκύνονται με την ηλικία, τα δόντια γίνονται λιγότερο ορατά).
 • Η θέση των γωνιών του στόματος.
 • Κατάσταση του επιθηλίου του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών.
 • Κατάσταση του επιθηλίου του δέρματος των χειλιών.
 • Αξιολόγηση των χειλιών.
 • Η θέση του πηγουνιού (η μικρογένεια μπορεί να κάνει τα χείλη ακόμα περισσότερο).

Μετά από αυτό το σχήμα, ο χειρούργος πρέπει να καθορίσει τα κράτη που υποκρύπτουν τα αιτήματα του ασθενούς. Η σωστή διάγνωσή τους θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μιας επιτυχημένης θεραπευτικής έκβασης.

Φωτογράφηση

Η φωτογραφία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αισθητική χειρουργική. Όσον αφορά στα χείλη, επιτρέπει στον χειρουργό να εντοπίσει και να επιβεβαιώσει την ασυμμετρία πριν από τη λειτουργία, για τον σωστό σχεδιασμό του. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους ασθενείς να συγκρίνουν την προεγχειρητική τους κατάσταση με εκείνη που λαμβάνεται μετά από αυτήν, προκειμένου να απεικονίσουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί. Πριν φωτογραφίσετε, πρέπει να αφαιρέσετε οποιοδήποτε μακιγιάζ. Τα όρια των εικόνων εντοπισμού πρέπει να είναι: στην κορυφή - στην κάτω άκρη της τροχιάς, από κάτω - το υοειδές οστό. Συνήθως, οι εικόνες μεταφέρονται στην μετωπική, δεξιά και αριστερή λοξή, δεξιά και αριστερή πλευρικές προβολές σε ηρεμία, καθώς και στην μετωπική προβολή χαμογελαστών και τσαλακωμένων χειλιών.

Αναισθησία

Η περιοχή του άνω και κάτω χείλους είναι πολύ εύκολο να αναισθητοποιηθεί από έναν τοπικό αποκλεισμό. Ο βλεννογόνος των άνω και κάτω χείλη εφαρμόσει ζελέ λιδοκαΐνη 4% (Xylocaine). Περιφερειακή αποκλεισμός ψυχική νεύρο, υπερκόγχιων νευρικών κλάδων και μεγάλων υπερώια γίνει μέσω του στοματικού βλεννογόνου με ένα μίγμα ίσων όγκων 0,5% βουπιβακαΐνης με επινεφρίνη 1: 200,000 αναμίχθηκε με ένα ίσο όγκο 1% λιδοκαΐνης με επινεφρίνη 1: 100,000. Μετά την εκτέλεση χείλη της μπορεί να εισέλθει τοπικά 1% λιδοκαΐνη με επινεφρίνη 1: 100,000 και υαλουρονιδάση, αναμιγνύονται σε αναλογία 10 ml έως 1 ml, αντιστοίχως. Αυτό το μείγμα εισάγεται κατά μήκος των χείλη στο επίπεδο ανατομής. Ο όγκος του αναισθητικού θα πρέπει να περιορίζεται ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του σχήματος των χειλιών. Όταν χρησιμοποιούνται μεταμοσχεύσεις δερματικής μήτρας, το ένζυμο δεν χρησιμοποιείται για να μειώσει την πιθανότητα καταστροφής του. Ανάλογα με την ευαισθησία του ασθενούς και άλλες λειτουργίες σχεδιάζει μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον αναισθησία, με από του στόματος χορήγηση 20 mg διαζεπάμης ή διτρυγικής υδροκοδόνης (Lortab) πριν γενική αναισθησία.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Παρεμβάσεις στον κύβο δέρματος και στα κόκκινα σύνορα

Οι ρυτίδες εμφανίζονται στην περιτοναϊκή περιοχή ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα. Συχνά, τέτοιες αλλαγές αντανακλούν τη βλάβη τόσο στο χόριο όσο και στο υποδόριο στρώμα, με απώλεια του όγκου του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών. Η βραχυχρόνια διόρθωση των ρυτίδων του δέρματος πραγματοποιείται με την εισαγωγή κολλαγόνου σε περιστοματικές γραμμές. Ωστόσο, λόγω της κινητικότητας αυτής της περιοχής, το κολλαγόνο μπορεί να διαρκέσει έως 2 εβδομάδες. Μια μακρύτερη διόρθωση δίνεται με άλεση του δέρματος γύρω από το στόμα. Αρχικά, η δερματοπάθεια στο πέος ήταν ακριβώς για τις περιστοματικές ρυτίδες. Οι σύγχρονες μέθοδοι λείανσης αντιπροσωπεύονται από ένα ευρύ φάσμα μεθόδων - από το ξεφλούδισμα υλικού για πολύ επιφανειακές ρυτίδες μέχρι το χημικό ξεφλούδισμα και την άλεση με λέιζερ C02 με βαθιές ρυτίδες. Οι βαθύτερες ρυτίδες μπορούν συχνά να υποβληθούν σε αγωγή με ακετόνη, ακολουθούμενη από εφαρμογή διαλύματος Baker για χημικό ξεφλούδισμα σε φαινολική βάση με το ξύλινο άκρο ενός εφαρμογέα βαμβακιού. Αυτό το διάλυμα απολέπισης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο ξηρό τμήμα του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών. Στη συνέχεια, η στίλβωση με λέιζερ πραγματοποιείται στο κόκκινο περιθώριο, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών του προηγούμενου σημείου αποκόλλησης. Αυτό οδηγεί σε μαλάκυνση των ρυτίδων των χειλιών και αύξηση του ορατού τμήματος του κόκκινου περιγράμματος. Οι βαθιές γραμμές στο κόκκινο περίγραμμα είναι συχνά το αποτέλεσμα της απώλειας των ιστών των χειλιών, κάτι που μοιάζει πολύ με τη μείωση της ποσότητας αέρα στο μπαλόνι. Ομαλές ρυτίδες στο κόκκινο περιθώριο μπορούν να αποκατασταθούν με τη χρήση σύγχρονων υλικών.

Επέκταση χειρουργικών χειλιών

Αύξηση

Αύξηση της άνω και κάτω χείλος μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση των αυτόλογων υλικών όπως χόριο, λίπος, περιτονία, το επιφανειακό μυϊκό aponeurotic σύστημα, ή υλικά όπως Alloderm (μοσχεύματα του ακυτταρικού βάσεων χόριο ανθρώπινη), Gore-Tech, κολλαγόνο, σιλικόνη, Dermologin πολλά άλλοι.

Οι κύριες αρχές της αύξησης συνίστανται είτε στην αύξηση του κατακόρυφου μήκους του χείλους είτε στην αύξηση της προεξοχής των χειλιών. Ο πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί η εγκατάσταση εμφυτευμάτων. Όταν ο στόχος είναι να επιμηκύνει το χείλος, το υλικό εμφυτεύματος συνήθως τοποθετείται στον υποβλεννογόνο ή στη σήραγγα κατά μήκος του κάτω τμήματος του άνω χείλους και του άνω μέρους του κάτω χείλους. Εάν γίνει προσπάθεια αύξησης της προεξοχής, το εμφύτευμα τοποθετείται είτε στο υποβλεννοειδές στρώμα κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του χείλους είτε στη σήραγγα κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας. Δεδομένου ότι τα χείλη είναι πολύ κινητά, η παρατεταμένη συγκράτηση του εμφυτευμένου υλικού στο χείλος είναι ένα δύσκολο έργο. Τα αυτόλογα υλικά είναι συνήθως άμεσα διαθέσιμα. Ωστόσο, η εφαρμογή προϋποθέτει επίσης την ύπαρξη ενός τόπου δότη και συναφή προβλήματα. Διαπιστώνεται ότι το λίπος παραμένει απρόβλεπτο, το οποίο συχνά οδηγεί σε ανώμαλη επιφάνεια των χειλιών. Η πιθανότητα επιτυχίας αυξάνεται με την πλύση λίπους με διάλυμα Ringer-γαλακτικού οξέος για την απομάκρυνση των κατεστραμμένων και κατεστραμμένων λιπωδών κυττάρων, καθώς και του αίματος και του ορού. Τα δερματικά μοσχεύματα και το SMAS λόγω της πυκνής κυτταρικής φύσης αυτών των υλικών συνήθως δεν επιβιώνουν πολύ στα χείλη. Η χρονική περιτονία είναι συνήθως πολύ λεπτή και στους περισσότερους ασθενείς δεν δίνει σημαντική αύξηση του όγκου.

Το κολλαγόνο του ταύρου είναι πλαστικό, το οποίο επιτρέπει την τοποθέτησή του σε λευκούς κυλίνδρους, κατά μήκος του αυλακιού του δίσκου και του κόκκινου περιγράμματος των χειλιών. Για να ανιχνευθούν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις περίπου 4 εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί δερματικός έλεγχος των ασθενών. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μόνο δοκιμής δέρματος, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο υλικό. Στην περιοχή των χειλιών, το κολλαγόνο μπορεί να κρατηθεί για 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Βοηθά επίσης να εξομαλύνει μερικές από τις λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα. Για να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού σφραγίδων, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν μασάζ στις περιοχές ένεσης.

AlloDerm

Οι μεταμοσχεύσεις της ελεύθερης κυττάρων βάσης του ανθρώπινου χόρτου αναπτύχθηκαν αρχικά για να καλύψουν μεγάλες περιοχές εγκαυμάτων. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν επίσης με επιτυχία ως εμφυτεύματα για τα χείλη. Το υλικό για τη μεταμόσχευση λαμβάνεται από μια πιστοποιημένη τράπεζα ιστών. Μετά την αφαίρεση των κυττάρων από το χόριο, το υλικό ξηραίνεται με εξάχνωση. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνεται μια ακυτταρική βάση που επιτρέπει στον ιστό να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί ο κυτταρικός πληθυσμός της βάσης (AlloDerm). Ως αποτέλεσμα μόνιμης αναδιοργάνωσης του μοσχεύματος, μέχρι το τέλος του έτους, το AlloDerm δεν υπάρχει πλέον στον οργανισμό υποδοχής, αλλά αντικαθίσταται εντελώς από τον ιστό του. Αυτή είναι μια εξαιρετική ακολουθία που θέτει ένα προσωρινό πλαίσιο που διεγείρει την ανάπτυξη νέων ιστών. Το AlloDerm εγχέεται στα χείλη μετά από περιφερειακή αναισθησία μέσω τομών στην πρόσφυση της γωνίας του στόματος. Κατά μήκος του εμπρόσθιου ή του κάτω άκρου του χείλους, ανάλογα με το σκοπό της επέμβασης, χρησιμοποιείται μια υποβλεννοειδής σήραγγα ως εργαλείο για τη μεταφορά του τένοντα. Μετά την απελευθέρωση του οργάνου από την αντίθετη πλευρά, ένα κομμάτι AlloDerm του κατάλληλου μεγέθους εισάγεται στην τσέπη. Εφαρμόζοντας αυτό το υλικό, ο χειρουργός θα πρέπει να θυμάται ότι μετά την εξάπλωση, η επανυδατωμένη μορφή θα συρρικνωθεί στον οργανισμό υποδοχής σε ένα μέγεθος κοντά στο αρχικό μέγεθος του ξηρού υλικού. Επομένως, ο χειρουργός πρέπει να καθορίσει τον όγκο της επιθυμητής αύξησης στο ξηρό θραύσμα του AlloDerm, και όχι με την επανυδατωμένη μορφή του. Συνήθως τα δύο τρίτα μπορούν να τοποθετηθούν στο άνω χείλος και το ένα τρίτο μιας πλάκας 3 x 7 cm μπορεί να τοποθετηθεί στο κάτω χείλος. Ωστόσο, είναι συχνά πιθανό να εισαχθεί ολόκληρη η πλάκα σε κάθε χείλος. Η σήραγγα στο υποβλεννοειδή στρώμα πρέπει να δημιουργηθεί αρκετά βαθιά ώστε το υλικό του εμφυτεύματος να μην λάμπει μέσα από το χείλος. Εάν, μετά από χειρουργική επέμβαση, μια μικρή περιοχή υλικού εκτίθεται στη γωνία του στόματος ή στην άκρη του κόκκινου περιγράμματος, μπορεί να αποκοπεί χωρίς συνέπειες. Τώρα δοκιμάζεται η μορφή ένεσης AlloDerm. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Μπορείτε να επιτύχετε τον ίδιο βαθμό αύξησης των χειλιών, όπως με μια πλάκα, αλλά το οίδημα θα διαρκέσει μόνο 2-3 ημέρες. Σε αντίθεση με το κολλαγόνο βοοειδών, το οποίο είναι ένα εμφύτευμα δέρματος, το μέγεθος σωματιδίων του καλουπιού έγχυσης AlloDerm επιτρέπει την χρήση του ως υποδόριο εμφύτευμα. Μια βελόνα 25 G 5 εκατοστών εγχύεται κατά μήκος της μεσαίας γραμμής, με μια παρακέντηση του χείλους στο επιθυμητό επίπεδο (στο ίδιο επίπεδο όπως όταν εισάγονται οι πλάκες AlloDerm). Το λεπτώς αλεσμένο AlloDerm εισάγεται ομοιόμορφα στο ύφασμα καθώς αποσύρεται η βελόνα. Η δερματολίνη είναι μια χημικώς διαλελυμένη ακυτταρική βάση του χόριο. Πιστεύεται ότι ως αποτέλεσμα της χημικής διάλυσης, απομακρύνονται διάφορες πρωτεογλυκάνες που θα προωθούσαν την ανάπτυξη ιστού. Τα αποτελέσματα των πρώτων παρατηρήσεων σχετικά με τη χρήση αυτού του υλικού είναι πολύ απογοητευτικά, δεδομένου ότι δεν διαρκούν περισσότερο από το βόειο κολλαγόνο.

trusted-source[21], [22], [23]

Πορώδες πολυτετραφθοροαιθυλένιο

Το πορώδες πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PPTFE, Gore-Tex) χρησιμοποιείται ευρέως για την αύξηση του όγκου των χειλιών για πολλά χρόνια. Δεν υποβάλλονται σε απορρόφηση. Ωστόσο, όταν εγκαθίσταται στο χείλος γύρω από αυτό, σχηματίζεται μια κάψουλα, η οποία μπορεί να σφίξει και να συμπτύξει το χείλος. Ένα άλλο μειονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να αισθανθούν το PTFE στο χείλος. Πολύπλοκες κινήσεις του άνω χείλους καθιστούν πολύ δύσκολη τη συγκράτηση του εμφυτεύματος μέσα σε αυτό και συχνά εξωθείται. Οι παραγωγοί προσπαθούν να αυξήσουν την ευκαμψία μεγάλων θραυσμάτων του pTTPE δημιουργώντας μια πολυκυτταρική δομή του εμφυτεύματος. Αυτό λειτουργεί καλά στο κάτω χείλος, ωστόσο, σύμφωνα με την εμπειρία του συγγραφέα, το άνω χείλος είναι απαράδεκτο.

Σιλικόνη

Η σιλικόνη μικρής στάγδην είναι ένα πιθανό υλικό για την αύξηση των χειλιών, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο παρελθόν. Ωστόσο, λόγω της θέσης της αμερικανικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων, αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται από πολλούς γιατρούς. Μερικές φορές είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αντιδράσεις στην εισαγωγή μικροσταγονιδίων, η οποία πιθανώς οφείλεται στην ανεπαρκή καθαρότητα της ίδιας της σιλικόνης.

VY πλαστικό

Προχωρώντας VY, ή την αύξηση chiloplasty, μία τεχνική η οποία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη διόρθωση παραμόρφωσης svistkovoy χείλος αναλαμβάνει συρραφής βλεννογόνο αρχής V μετάφρασης στο Υ Όλη η βλεννογόνος μπορεί να ωθείται προς τα εμπρός με την εκτέλεση δύο γειτονικών εντομών σχήματος V (όπως "W") και τη μετατροπή τους σε σχήμα σχήματος Υ. Η ακριβής ποσότητα μεγέθυνσης μπορεί να μην είναι αρκετά προβλέψιμη. Για να προωθηθεί το πλευρικό τμήμα του κόκκινου περιγράμματος, είναι απαραίτητο να επεκταθεί το W-πλαστικό σε αιχμές. Τα πτερύγια κατανέμονται και οι περικοπές κλείνονται σύμφωνα με την αρχή VY. Οι ουλές δεν είναι σημαντικές και δεν δημιουργούν σφραγίδες, αισθητές από τον ασθενή.

Χειρουργική που μειώνει τα χείλη

Μετακίνηση των χειλιών ή μετακίνηση του κόκκινου περιγράμματος

Η κίνηση των χειλιών ή των κόκκινων συνόρων περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Gilles και στη συνέχεια τελειοποιήθηκε από άλλους χειρουργούς. Εκτελείται αφαιρώντας ένα ελλειπτικό κομμάτι δέρματος δίπλα στο κόκκινο περίγραμμα του άνω ή του κάτω χείλους. Στην περίπτωση ενός μεγάλου άνω χείλους με ένα ασαφές τόξο Cupid, αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των κεντρικών σημείων αναφοράς. Είναι συχνά βολικό να ζητάτε από τον ασθενή να επισημάνει με ένα δείκτη στο άνω και κάτω χείλος το σχήμα και το μέγεθος που επιθυμεί να λάβει. Αυτό μπορεί να γίνει ενώ κάθεστε μπροστά στον καθρέφτη, πράγμα που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε καλύτερη κατανόηση των χειρουργικών και ασθενών σκοπών της επέμβασης. Είναι απαραίτητο να σημειώσετε και να συζητήσετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση όλες τις δυσαναλογίες στους ιστούς των χειλιών. Αφού σημειώσετε τις περιοχές, πρέπει να αφαιρέσετε επιπλέον 1 mm ιστού για να αντισταθμίσετε το "εφέ ανάκρουσης" του χείλους. Η έλλειψη αποκόπτεται στο επίπεδο του προσώπου, ακριβώς κάτω από το δέρμα, πάνω από το μυ. Αυτό θα βοηθήσει στην αναδημιουργία της πληρότητας του λευκού κυλίνδρου δίπλα στο κόκκινο περίγραμμα.

Μην πηγαίνετε κάτω από το επίπεδο επιφάνειας της ανατομής, διαφορετικά μπορεί να συμβεί συστολή και ουλές. Τα σημεία του άνω χείλους συγκεντρώνονται από κάθετα ράμματα στρώματος χωρίς να διασχίζουν τις παρακείμενες άκρες. Το τελικό κλείσιμο του τραύματος πραγματοποιείται με συνεχή υποδόρια ραφή Prolene 5-0 με πρόσθετη ενίσχυση με επαναρροφήσιμα ράμματα, εάν είναι απαραίτητο.

Επανατοποθέτηση της βάσης της μύτης

Η επανατοποθέτηση της βάσης της μύτης είναι μια εξαιρετική λειτουργία για ασθενείς με μακρύ άνω χείλος, καλά καθορισμένες περιοχές του τόξου του Cupid και τη βάση της μύτης. Η έλλειψη του δέρματος στη βάση της μύτης πρέπει να έχει σχήμα γλάρου και να αντιστοιχεί στα περιγράμματα της βάσης της μύτης. Ανάλογα με την ανατομική δομή της προεξοχής υποστήριξης της βάσης της μύτης, η τομή μπορεί να εκτείνεται σε αυτή την περιοχή. Μια γραμμή παράλληλη με αυτή την προβολή σχεδιάζεται, δημιουργώντας μια εκτονωμένη έλλειψη του δέρματος. Το δέρμα αποκόπτεται στο υποδόριο επίπεδο. το τραύμα συρράπτεται σε δύο στρώματα. Ο Millard είπε ότι η απόσταση από την αρχή του δίσκου δίσκου στη βάση της μύτης έως το κόκκινο περίγραμμα των χειλιών είναι έως 18 έως 22 mm. Εάν το χείλος υπερβαίνει αυτό το μέγεθος ή είναι μεγαλύτερο από τις σχετικές αναλογίες του προσώπου, ο ασθενής μπορεί να δείξει εκτομή της βάσης της μύτης.

Heiloplasty

Chiloplasty, ή μειώνοντας την κόκκινο περίγραμμα μπορεί να επιτευχθεί με εκτομή με ίσες ποσότητες από κάθε πλευρά χείλους υγρό γραμμής. Ο στόχος είναι να κάνετε μια περικοπή κατά μήκος μιας υγρής γραμμής ή λίγο πίσω από αυτήν. Ανάλογα με την ένταση του μειωμένου χείλους, η τομή μπορεί να συλλάβει όχι μόνο τον βλεννογόνο. Στη συνέχεια οι τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα. Συνήθως, για να αντισταθμιστεί η επίδραση της μετεγχειρητικής επανεμφάνισης του χείλους, απαιτείται υπερβολική διόρθωση. Μείωση chiloplasty θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε συστατικό μιας διευρυμένης χείλη, συμπεριλαμβανομένων προεξοχή προς τα εμπρός, το κάθετο ύψος των χειλιών και το ορατό τμήμα του υγρού μέρους του κόκκινο περίγραμμα. Για να μειωθεί overcorrection βλεννογόνου μπορεί να κόψει πρώτη πλευρά της έλλειψης, και στη συνέχεια γάντζο σε υπερτροφικές βλεννογόνο και αδενικό ιστό, και, μακριά οπίσθια για να αποκοπεί η περίσσεια. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το ύψος του κάτω χείλους στο επίπεδο των κάτω κοπτικών.

Πρόσθετες βελτιώσεις

Η χρήση μόνιμων καλλυντικών τατουάζ μπορεί να βοηθήσει να τονιστεί το σχήμα των χειλιών ή, ενδεχομένως, να ευθυγραμμιστεί η μετεγχειρητική ασυμμετρία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διεξαχθεί σε εξωτερικούς ασθενείς με τοπική αναισθησία.

trusted-source[24], [25], [26]

Μετεγχειρητικές επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης είναι η μόλυνση και η αιμορραγία. Δεδομένης της περίπλοκης ανατομικής δομής της περιφερικού περιγράμματος, είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί η ασυμμετρία πριν από τη λειτουργία, καθώς ορισμένοι από αυτούς μπορούν να παραμείνουν ακόμη και μετά τη λειτουργία. Ενώ ορισμένες διαδικασίες εφαρμόζονται στη διόρθωση των ελάχιστων ασυμμετριών, άλλες χειρουργικές επεμβάσεις χειρουργικών χειλιών δεν θα διορθώσουν αυτές τις ασυμμετρίες και μερικές φορές ακόμη και τις τονίζουν. Σημαντικές μετεγχειρητικές ασυμμετρίες μπορεί να σχετίζονται με το τοπικό οίδημα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενέσεις αραιωμένων στεροειδών. Η παραισθησία του χείλους μπορεί να παραμείνει μέχρι και 6 μήνες.

Η ελαφρά εκτόξευση του εμφυτευμένου υλικού μπορεί να διορθωθεί απομακρύνοντας το εκτεθειμένο τμήμα του και την τοπική θεραπεία τραύματος. Η ανέγερση ενός σημαντικού μέρους ή μόλυνσης του εμφυτεύματος απαιτεί συνήθως την αφαίρεσή του. Μετά από αυτό, το κρεβάτι του μπορεί να γεμίσει με ουλώδη ιστό, το οποίο θα οδηγήσει σε παραβίαση της ελαστικότητας των χειλιών. Για να ελαχιστοποιηθεί η σύσφιξη των χειλιών, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, η αραιωμένη τριαμκινολόνη εγχέεται. Οι ασθενείς καλούνται να κάνουν μασάζ και να τεντώσουν τα χείλη τους 6-10 φορές την ημέρα. Αυτό γίνεται 10-12 εβδομάδες, μέχρι να χαλαρώσουν τα χείλη.

Οι λειτουργίες στα χείλη γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Ο ακρογωνιαίος λίθος ενός επιτυχημένου αποτελέσματος τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρούργο είναι η σαφής κατανόηση των στόχων και της αρχικής κατάστασης. Έτσι, μόνο ο χειρουργός έχει βάλει τη σωστή διάγνωση, πρέπει μόνο να στραφεί σε μια ποικιλία μέσων για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητική περίοδος

Πρακτικά μετά από οποιεσδήποτε χειρουργικές επεμβάσεις στα χείλη, οι ασθενείς λένε ότι αισθάνονται τα χείλη τους «σκληρυνόμενα» και αφύσικα με χαμόγελο για περίπου 6-8 εβδομάδες. Αν και προς τα έξω τα χείλη τους μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ασθενείς αισθάνονται άβολα. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς καλούνται να μην τεντώνουν τα χείλη τους για 2 εβδομάδες. Συνιστάται επίσης να αποφύγετε το κάπνισμα. Εάν υπάρχει ιστορικό μόλυνσης από έρπητα, οι ασθενείς συνταγογραφούνται συνήθως αντιιική θεραπεία. Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείρηση διεύρυνσης, προέκυψε έκρηξη, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι φλεγμονώδεις ιστοί είναι πιο εύθραυστοι και επομένως πιο ευαίσθητοι στην έκρηξη του εμφυτεύματος. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, πιο περίπλοκοι από τις ενέσεις κολλαγόνου, συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.