Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα αθλήματα μπορούν να αντισταθούν στην ανάπτυξη του γλαυκώματος

Ιατρικός εμπειρογνώμονας του άρθρου

Οφθαλμολόγος
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 30.05.2018

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, η σωματική δραστηριότητα - ειδικά η υψηλή ένταση - μπορεί να μειώσει τους κινδύνους ανάπτυξης γλαυκώματος. Και, όπως είναι γνωστό, το γλαύκωμα είναι η πιο συχνή αιτία πλήρους απώλειας της όρασης.

Για να αποτρέψετε τους ειδικούς του γλαυκώματος να συμβουλεύουν τακτικά να συμμετέχουν στη σωματική αγωγή - τουλάχιστον τόσο απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το πρωινό τζόκινγκ.

Οι ερευνητές που εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, συνόψισαν το έργο που έγινε με βάση την αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων. Τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι οι φυσικά ενεργοί άνθρωποι υποφέρουν από γλαύκωμα περισσότερο από 70 φορές λιγότερο συχνά από εκείνους που αγνοούν την άσκηση.

Γλαύκωμα - ένα πρόβλημα είναι αρκετά επείγον, καθώς είναι η κύρια αιτία πλήρους απώλειας όρασης στους ανθρώπους. Αν στραφείτε στις ρωσικές στατιστικές, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι στη χώρα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από γλαύκωμα - μια ασθένεια που σχεδόν δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι πριν από τέσσερα χρόνια καταγράφηκαν στον κόσμο περίπου 65 εκατομμύρια ασθενείς με γλαύκωμα, ηλικίας από 40 έως 80 ετών. Σύμφωνα με απογοητευτικές προβλέψεις, ο αριθμός αυτός σε 20 χρόνια μπορεί να αυξηθεί σε 110 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Victoria Tseng, η σωματική δραστηριότητα σταθεροποιεί την ενδοφθάλμια κυκλοφορία και ομαλοποιεί την ενδοφθάλμια πίεση. Οι ερευνητές αποφάσισαν λεπτομερώς να μελετήσουν αυτόν τον μηχανισμό, βασισμένο σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή.

Το έργο διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες, αρχίζοντας το 1960. Πρόβλεψε μια αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της επίπτωσης των ανθρώπων και των εξωτερικών παραγόντων. Έτσι, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του περπατήματος και του κινδύνου ανάπτυξης γλαυκώματος μεταξύ εθελοντών από 40 ετών και άνω.

Οι τυπικές τιμές ήταν οι εξής: επτά χιλιάδες βήματα ημερησίως αντιστοιχούσαν σε μισή ώρα μέτριας σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα (αυτό είναι το συνιστώμενο ποσοστό για τους Αμερικανούς).

Η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της ταχύτητας του ρυθμού βηματισμού κατά 10% μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος κατά 6%. Η επιμήκυνση της εβδομαδιαίας άσκησης για 10 λεπτά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος κατά 25%.

"Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάναμε ορισμένα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, για να αποφευχθεί το γλαύκωμα δεν αρκεί μόνο για να συμμετάσχει στη φυσική αγωγή - είναι επιθυμητό το φορτίο να είναι όσο το δυνατό πιο έντονο. Η καθημερινή τζόκινγκ, το σκανδιναβικό περπάτημα, πιστεύουμε, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του ενδοφθάλμιου υγρού και να σταθεροποιήσει την πορεία των τροφικών διεργασιών μέσα στο μάτι. Ο αθλητισμός είναι μια μέθοδος πρόληψης διαθέσιμη για όλους », καταλήγει ο καθηγητής Tseng.

Παρόλο που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη κλινικές δοκιμές, μπορεί κανείς να συμφωνήσει ότι οι σωματικές ασκήσεις για πολλούς από εμάς θα είναι πράγματι χρήσιμες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας στη Νέα Ορλεάνη. Αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται επίσης στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]


Η πύλη iLive δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πύλη είναι μόνο για αναφορά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες και πολιτικές του ιστότοπου. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Πνευματικά δικαιώματα © 2011 - 2019 iLive. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.