^
A
A
A

Πού να εμβολιαστείτε;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

18 May 2015, 12:00

Ο εμβολιασμός είναι η τεχνητή δημιουργία ανοσολογικής άμυνας κατά ορισμένων ασθενειών. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για την προστασία του εαυτού σας, των παιδιών σας και των μελών της οικογένειάς σας από διάφορες λοιμώξεις. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουμε το ερώτημα: πού να εμβολιαστεί;

Πού και σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση εμβολιασμού από αυτή ή αυτή την ασθένεια; Εξάλλου, η ανάγκη για εμβολιασμό δεν προγραμματίζεται πάντα: συχνά κάνουμε εμβολιασμό πριν ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες, κατά τη διάρκεια επιδημιών και μαζικών ασθενειών. Ας μιλήσουμε για ποια εμβόλια είναι και όπου μπορούν να γίνουν σε αυτό το άρθρο.

Πού μπορώ να εμβολιασθώ;

Το εμβόλιο μπορεί να γίνει τόσο σε ιατρικό ίδρυμα όσο και στο σπίτι. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την πολιτειακή κλινική ή την ιδιωτική κλινική όπου θα σας δοθούν πιο ολοκληρωμένες και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό που σας ενδιαφέρει, καθώς και το κόστος του.

Μωρό εμβολιασμοί πραγματοποιούνται αρχικά στο νοσοκομείο (4-7 ημέρες της ζωής), αλλά και στο μέλλον - σε κλινική των παιδιών ή σε ένα νοσοκομείο ιδιωτικό παιδιών. Και στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση, οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να καλέσουν μια νοσοκόμα να εμβολιάσει στο σπίτι.

Συχνά πριν από τον εμβολιασμό, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια εξέταση αίματος σε έναν ασθενή, να συμβουλευτεί άλλους ιατρικούς ειδικούς (για παράδειγμα, έναν νευρολόγο), σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται και μια πολύπλοκη εξέταση. Όλα αυτά γίνονται για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες μετά τον εμβολιασμό, καθώς και να γνωρίζουμε το επίπεδο της ετοιμότητας του σώματος να αντισταθεί στη μόλυνση.

Ένα σχέδιο προληπτικού εμβολιασμού για παιδιά μπορεί να ληφθεί από έναν επισκέπτη υγείας, καθώς και από κάθε παιδίατρο που εργάζεται σε δημόσια ή ιδιωτική ιατρική μονάδα.

Πού να πάρετε το εμβόλιο από ανεμοβλογιά;

Ο εμβολιασμός από την ανεμοβλογιά μπορεί να γίνει ήδη σε ηλικία μόλις ενός έτους, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων (χωρίς όριο ηλικίας). Πού μπορώ να πάρω εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς; Στην κλινική του τόπου κατοικίας ή εργασίας, εάν σε αυτό το ίδρυμα υπάρχει εμβόλιο για την ανεμοβλογιά. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με ειδικά κέντρα εμβολιασμού ή ιδιωτικές κλινικές.

Μπορείτε να επιλέξετε από δύο τύπους εμβολίων: Okavax ή Varilrix, τα οποία παράγονται, αντίστοιχα, στην Ιαπωνία (επίσης στη Γαλλία) και στο Βέλγιο. Και οι δύο οροί είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Η διαφορά είναι μόνο στη δοσολογία και στην τεχνική εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί κατά της ανεμοβλογιάς πρέπει να αποφεύγονται:

 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?
 • κατά τη διάρκεια οξείας λοιμώδους ή φλεγμονώδους νόσου (ή επιδείνωσης της χρόνιας).
 • με λευκοκυτταροπενία.
 • όταν ο οργανισμός είναι υπερευαίσθητος στον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο ένα μήνα μετά την ανάκτηση από λοιμώξεις και φλεγμονές στο σώμα.

Τα παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν μόνο μία δόση ορού γάλακτος από ανεμοβλογιά. Ενήλικες και παιδιά μετά από 13 χρόνια, χορηγούνται κατά κανόνα δύο δόσεις του φαρμάκου. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει επαρκής και ισχυρή ασυλία, η οποία, σύμφωνα με τις στατιστικές, μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 χρόνια.

Μετά τον εμβολιασμό, μπορούν να παρατηρηθούν τα ακόλουθα:

 • υψηλή θερμοκρασία;
 • εξανθήματα στο δέρμα (όπως ανεμευλογιά).
 • κνησμός του δέρματος.
 • αίσθημα αδυναμίας και αδυναμίας.
 • διεύρυνση των λεμφαδένων.

Όλες αυτές οι πινακίδες περνούν ανεξάρτητα, ωστόσο, είναι καλύτερο να δείχνουν τα παιδιά αυτή τη στιγμή στον γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες.

Πού εμβολιάζεται το Okavax;

Ο εμβολιασμός Το Okavax είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές χώρες, καθώς είναι το πρώτο επίσημο εμβόλιο για την ανεμοβλογιά. Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά ανεκτό από τα παιδιά.

Okavaks ορού που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ανεμευλογιάς από την ηλικία ενός έτους. Μπορείτε επίσης να εμβολιάσετε ασθενείς που δεν είχαν ανεμευλογιά και οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πριν αλλά έχουν έρθει σε στενή επαφή με την ανεμευλογιά.

Κατά κανόνα, μια δόση του φαρμάκου χορηγείται μία φορά, με τη μορφή υποδόριας ένεσης.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, είναι δυνατή η επείγουσα εισαγωγή ορού κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών μετά την επαφή με τον ασθενή.

Κατά την εγκυμοσύνη, ο εμβολιασμός Okavaks δεν μπορεί να γίνει.

Το εμβόλιο χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή:

 • - με χρόνιες παθήσεις της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των νεφρών και του ήπατος.
 • - με ασθένειες του αίματος.
 • - με την τάση να αλλεργίες.
 • - με τάση να σπασμούς.
 • - με ανοσοανεπάρκεια.

Το εμβόλιο Okavax πρέπει να είναι διαθέσιμο στα κέντρα ανοσολογίας και εμβολιασμού, καθώς και στην παιδική πολυκλινική και ιδιωτικά κέντρα παιδιών.

Πού εμβολιάζεται η ηπατίτιδα;

Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α και Β. Δεν υπάρχει ορός για την πρόληψη της ηπατίτιδας C, καθώς αρκεί απλά να αποφεύγεται η επαφή με ένα άρρωστο άτομο.

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας αποτελείται από την κύρια ανοσογόνο ιική πρωτεΐνη HBs Ag. Η διάρκεια ζωής του πλήρους κύκλου εμβολιασμού είναι συνήθως από 10 χρόνια έως τη διάρκεια ζωής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σύγχρονα εμβόλια ηπατίτιδας δεν διαφέρουν στις παρενέργειες και τις αρνητικές επιπλοκές. Περιστασιακά, παρατηρείται υψηλός πυρετός, αλλεργικές εκδηλώσεις, πόνος στο σημείο της ένεσης.

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποχρεωτικών εμβολιασμών για παιδιά:

 • ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται στις αρχικές 12 ώρες της ζωής του μωρού.
 • ο δεύτερος εμβολιασμός - όταν το μωρό γυρίζει ένα μήνα.
 • το τρίτο - σε έξι μήνες.

Εάν για κάποιο λόγο το μωρό δεν έχει εμβολιαστεί, τότε έχει πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 13 ετών.

Σε ενήλικες, οι εμβολιασμοί γίνονται σε άτομα που κινδυνεύουν από ηπατίτιδα. Αυτά είναι:

 • εργαζομένων στον τομέα της υγείας ·
 • μελλοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (φοιτητές) ·
 • υπάλληλοι ιατρικών εργαστηρίων ·
 • συγγενείς ασθενών με ηπατίτιδα ·
 • ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
 • οι τοξικομανείς ·
 • ασθενείς με άλλες ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το ήπαρ.

Ο εμβολιασμός από ηπατίτιδα διεξάγεται σε νοσοκομειακά και νοσοκομειακά ιδρύματα ιδιωτικής ή κρατικής υποταγής.

Πού είναι ο εμβολιασμός κατά της λύσσας;

Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας πραγματοποιείται από άτομα που έχουν δαγκωθεί από ύποπτα ζώα, καθώς και από εκείνους που λόγω επαγγελματικών ή άλλων δραστηριοτήτων συχνά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς εκπροσώπους αγρίων και κατοικιδίων ζώων.

Πού είναι ο εμβολιασμός κατά της λύσσας; Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικά κέντρα εμβολιασμού σε καταβληθέντα ιατρικά ιδρύματα ή στην πλησιέστερη πολυκλινική στον τόπο κατοικίας σας. Παρεμπιπτόντως, ο εμβολιασμός κατά της λύσσας δεν περιλαμβάνει τα περιβόητα "40 τρυπήματα στο στομάχι". Ο εμβολιασμός διεξάγεται με ένα συμπύκνωμα καθαρισμένου COCAV ορού. Ένα τέτοιο εμβόλιο χορηγείται με τη μορφή πέντε ενέσεων (σε ορισμένες περιπτώσεις, τριών).

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί πρακτικά χωρίς περιορισμούς, δηλαδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μολυσματικές ασθένειες και ογκολογία.

Από τις παρενέργειες μπορεί να διακριθεί, εκτός από το ότι η αλλεργική αντίδραση με τη μορφή δερματικών εξανθήματα και ερυθρότητα, η οποία συνήθως εξαλείφεται με τη χρήση αντιισταμινικών.

Πού να πάρετε το εμβόλιο από εγκεφαλίτιδα;

Για εμβολιασμό από εγκεφαλίτιδα, αυτοί οι οροί μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • εμβόλιο εγκεφαλιτικής καλλιέργειας καθαρισμένο, ξηρό συμπύκνωμα απενεργοποιημένο (Ρωσία);
 • ορός EnceVir (Ρωσία).
 • ορός FSME Immun Inject / Junior (Αυστρία).
 • ορός Encepur (για ενήλικες ή για παιδιά, Γερμανία).

Ένα εμβόλιο από εγκεφαλίτιδα μπορεί να διεξαχθεί από 12 μήνες και καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής, εάν είναι απαραίτητο. Κατά κανόνα, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όσους ζουν στην περιοχή, η οποία θεωρείται ζώνη κινδύνου για τη συχνότητα εμφάνισης κρουστικής εγκεφαλίτιδας.

Το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε ένα κλινικά υγιές άτομο, χωρίς σημεία φλεγμονωδών ή μολυσματικών ασθενειών.

Πού να πάρετε το εμβόλιο από εγκεφαλίτιδα; Αυτός ο εμβολιασμός γίνεται μόνο σε ιατρικά ιδρύματα που διαθέτουν άδεια για εμβολιασμό κατά του εμβολίου. Ως εκ τούτου, κατά την υποβολή αίτησης σε ιατρικό ίδρυμα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί η διαθεσιμότητα μιας τέτοιας άδειας. Η μη επιτρεπόμενη ακατάλληλη αποθήκευση ενός αντι-ισχαιμικού εμβολίου μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη ή ακόμα και στον κίνδυνο εμβολιασμού.

Αν πρόκειται να φύγετε για δυσμενείς περιοχές εγκεφαλίτιδας, τότε το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει περίπου 1-2 μήνες πριν από το ταξίδι, καθώς το εμβόλιο εισάγεται σε 2-3 στάδια. Μετά από έναν τυπικό εμβολιασμό τριών σταδίων, η ανοσία σχηματίζεται περίπου για 3 χρόνια. Περαιτέρω, εάν είναι απαραίτητο, είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί εκ νέου.

Μεταξύ των παρενεργειών του εμβολιασμού κατά της εγκεφαλίτιδας μπορεί να εντοπιστεί:

 • τοπική αντίδραση (συμπύκνωση, έξαψη, πόνος στο σημείο της ένεσης).
 • αλλεργική αντίδραση.
 • αυξημένη θερμοκρασία.
 • διαταραχή του ύπνου και της όρεξης.
 • διεύρυνση των λεμφαδένων.

Πού να πάρετε το εμβόλιο κατά της ερυθράς;

Το εμβόλιο της ερυθράς μπορεί να χορηγηθεί με πέντε είδη εμβολίων:

 • Ινδικό ορό γάλακτος.
 • παραγωγή της Κροατίας ·
 • παραγωγή της Γαλλίας "Rudivax" ·
 • σύνθετα παρασκευάσματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα) Προτεραιότητα και MMRII.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στα παιδιά δύο φορές: σε ηλικία ενός έτους και σε 7 έτη.

Συνήθως, αυτά τα εμβόλια δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση των δεικτών θερμοκρασίας, αύξηση των λεμφαδένων, εξανθήματα (1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό).

Τα κορίτσια συνιστώνται να εμβολιαστούν ξανά σε ηλικία 12-13 ετών, καθώς για αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντική η ασυλία κατά της ερυθράς. Ασθένεια της ερυθράς κατά την περίοδο που φέρει ένα παιδί μπορεί να οδηγήσει σε αυθόρμητη διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο εμβολιασμός από ερυθρά δεν εκτελείται:

 • με σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας, παρουσία κακοήθων ασθενειών.
 • σε υπερευαισθησία ενός οργανισμού σε αμινογλυκοσίδες (όπως καναμυκίνη ή μονομυκίνη).

Στις περιπτώσεις που το παιδί υποβλήθηκε σε αγωγή με ανοσοσφαιρίνες ή πλάσμα αίματος, ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο 2-3 μήνες αργότερα.

Ένα εμβόλιο για την ερυθρά μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε εξωτερικό ιατρείο, σε ιδιωτική ή δημόσια κλινική.

Πού να πάρετε το εμβόλιο Prioryx;

Το βελγικό εμβόλιο Prioryx προστατεύει στο μέλλον από την παρωτίτιδα, την ερυθρά και την ιλαρά ταυτόχρονα. Το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία ενός έτους ως εμβόλιο ρουτίνας ή έκτακτης ανάγκης - για τρεις ημέρες μετά από επικοινωνία με άρρωστο άτομο.

Εμβολιασμός Οι Prioriks δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με αλλεργίες στη νεομυκίνη και το ασπράδι αυγού, με ανοσοποιητική ανεπάρκεια, εγκυμοσύνη και υψηλή θερμοκρασία σώματος.

Η προτεραιότητα είναι αποτελεσματική στο 98% των περιπτώσεων πιθανότητας νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, ο βαθμός ανάπτυξης των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν είναι τόσο μεγάλος: περιστασιακά υπάρχει ερυθρότητα στη ζώνη ένεσης, καθώς και πόνος και πρήξιμο. Σημαντικά λιγότερο μπορεί να ανιχνευθεί οίδημα των σιελογόνων αδένων, καθώς και τα συμπτώματα μολυσματικών ασθενειών: ρινική καταρροή, βήχας, πτύελα, κλπ.

Μπορείτε να κάνετε εμβόλιο Prioryx στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο, σε έναν ανοσολόγο σε πολυκλινική ή να προσκαλέσετε έναν ειδικό από μια ιδιωτική κλινική στο σπίτι σας.

Πού εμβολιάζεται το BCG;

Ο εμβολιασμός BCG είναι η πρόληψη της φυματίωσης σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της φυματιώδους μηνιγγίτιδας, της φυματίωσης των οστών και της πνευμονικής φυματίωσης.

Ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται στο νοσοκομείο, την 4η ημέρα της ζωής του μωρού. Ο δεύτερος εμβολιασμός πραγματοποιείται σε ηλικία 7 ή 14 ετών.

Μετά την έγχυση ορού, σχηματίζεται μια ελαφρά συμπύκνωση, επιρρεπής στην εξάντληση. Η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μετά την επούλωση, παραμένει μια μικρή ουλή.

Τα επόμενα χρόνια, για να ελεγχθεί η ανοσολογική άμυνα του παιδιού, εκτελούνται δοκιμασίες φυματίνης (Mantoux), οι οποίες υποδηλώνουν το βαθμό προστασίας του παιδιού από τη φυματίωση.

Το εμβόλιο BCG μπορεί να γίνει σε παιδικό πολυκλινικό ή ιδιωτικό κέντρο εμβολιασμού για παιδιά. Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται:

 • σε οξεία μορφή μολύνσεων, σε αιμολυτική ασθένεια κ.λπ.
 • πρόωρα εξασθενημένα μωρά.
 • με καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας, ογκολογία.
 • όταν υποβάλλονται σε θεραπεία με κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά.
 • με φυματίωση.
 • με σοβαρή αντίδραση στην πρώτη ένεση του BCG.

Πού να πάρετε το εμβόλιο DTP;

Το εμβόλιο DTP είναι συνδυασμένη προφύλαξη από ασθένειες όπως κοκκύτης, διφθερίτιδα και τετάνου. Στο εξωτερικό, ένα παρόμοιο εμβόλιο ονομάζεται Infanriks.

Ο εμβολιασμός διεξάγεται σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα και περιλαμβάνει 4 ενέσεις:

 • I - 2-3 μηνών ηλικίας?
 • ΙΙ και ΙΙΙ με διάστημα 30-50 ημερών.
 • IV - 1 έτος μετά την τρίτη ένεση.

Ο εμβολιασμός του DTP είναι συνήθως δύσκολο να ληφθεί από το σώμα ενός παιδιού. Κατά κανόνα, οι παρενέργειες εμφανίζονται εντός τριών ημερών μετά την εισαγωγή και αντιπροσωπεύουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • υψηλή θερμοκρασία;
 • πόνος, οίδημα και υπεραιμία στη ζώνη ένεσης.
 • απώλεια της όρεξης, απάθεια, δυσπεπτικά φαινόμενα.
 • το παθολογικό κλάμα του μωρού (ένα είδος κουδουνίσματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει 3 ώρες και περισσότερο).
 • σπασμούς.
 • αλλεργία.

Το εμβόλιο DTP μπορεί να γίνει σε παιδιατρική κλινική ή σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική με αυτό το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται για παιδιά με νόσους του νευρικού συστήματος, με φλεγμονώδεις και μολυσματικές ασθένειες στην οξεία περίοδο, με σπαστικό σύνδρομο και καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας.

Πού να εμβολιαστείτε με Pentaxim;

Εμβολιασμός Pentaxim - μια συνδυασμένη χορήγηση του φαρμάκου, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανοσολογική προστασία κατά του κοκκύτη, διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας, και Haemophilus influenzae τύπου b (μηνιγγίτιδα, πνευμονία, σηψαιμία, κλπ). Η πενταχμή είναι πιο εύκολα ανεκτή από το ανθρώπινο σώμα από ότι για παράδειγμα το DTP και έχει σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.

Μεταξύ των παρενεργειών στο φάρμακο, οι τοπικές αντιδράσεις κυριαρχούν κυρίως στη μορφή πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνο στη ζώνη ένεσης.

Το Pentaxim δεν εμβολιάζεται:

 • με την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.
 • σε αυξημένη θερμοκρασία, οξεία φάση φλεγμονωδών και μολυσματικών ασθενειών.

Το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε υγιή παιδιά, τα οποία πρέπει να επιβεβαιώνονται με εξετάσεις αίματος και ούρων αμέσως πριν από την ημερομηνία χορήγησης του εμβολίου. Πρέπει επίσης να υπάρξει μια θετική αξιολόγηση της κατάστασης του νευρικού συστήματος του παιδιού που λαμβάνεται από νευρολόγο.

Είναι δυνατό να εμβολιαστεί το Pentaxim σε οποιοδήποτε ανοσολογικό κέντρο ή σε ένα πολυκλινικό στον χώρο ανοσοποίησης, παρουσία αυτού του εμβολίου (αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί εκ των προτέρων).

Πού να πάρετε το εμβόλιο Infanrix;

Ο εμβολιασμός Infanriks είναι ένα εισαγόμενο ανάλογο του γνωστού DTP. Δηλαδή, είναι ένας εμβολιασμός για την πρόληψη της ανάπτυξης κοκκύτη βήχα, τετάνου και διφθερίτιδας.

Το Infanrix χρησιμοποιείται συνήθως στην πρωτοβάθμια παιδική ανοσοποίηση: το πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνει 4 ενέσεις του φαρμάκου (σε 3 μήνες, 4,5 μήνες, μισό έτος και 1,5 έτη).

Το Infanrix μεταφέρεται από παιδιά πολύ ευκολότερα από το DTP, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες:

 • μια κατάσταση πυρετού.
 • παρατεταμένο κλάμα του παιδιού.
 • διαταραχές ύπνου.
 • αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.
 • ευαισθησία σε ιογενή λοίμωξη.

Για να αποφευχθούν οι επιπλοκές, δεν συνιστάται να εμβολιάζεται σε υψηλή θερμοκρασία σώματος, με πήξη και θρομβοπενία.

Μπορείτε να εμβολιαστείτε σε ιδιωτικά κέντρα παιδιών και κλινικές, σε τμήματα ανοσολογίας των παιδικών νοσοκομείων ή σε πολυκλινική για παιδιά (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίου).

Πού να πάρετε το εμβόλιο διφθερίτιδας;

Ο εμβολιασμός από διφθερίτιδα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τύπους εμβολίων:

 • συνδυασμένο DTP.
 • Πενταξίμη;
 • Infanriks.

Ο προληπτικός εμβολιασμός στην παιδική ηλικία προβλέπει την εισαγωγή ορρού DTP, τον οποίο μιλήσαμε παραπάνω.

Και πού να πάρετε το εμβόλιο από διφθερίτιδα σε ενήλικες; Αυτός ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει στην πολυκλινική κατάσταση για τους ενήλικες, στην αίθουσα ανοσοποίησης, καθώς και σε πολλές κλινικές που πληρώνουν για υπηρεσίες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ένα εμβόλιο από διφθερίτιδα σε έναν ενήλικα ασθενή γίνεται μία φορά με τη χρήση του ορού ADS-M κάθε 10 χρόνια.

Στην ενηλικίωση, η απόκριση στην ένεση στον ορό μπορεί να είναι η ακόλουθη:

 • αίσθημα κακουχίας, πυρετός.
 • Εξάνθημα, πρήξιμο και πόνος στη ζώνη ένεσης.

Κατά κανόνα, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται μόνοι τους για αρκετές ημέρες.

Εάν ο εμβολιασμένος ασθενής έχει χρόνιες παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, του αναπνευστικού συστήματος κλπ., Ο εμβολιασμός γίνεται υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Πού να πάρετε εμβόλιο τετάνου;

Ο εμβολιασμός κατά του τετάνου περιλαμβάνεται στο σύνθετο εμβόλιο DTP, το οποίο εκτελείται στην παιδική ηλικία και προστατεύει αμέσως από τρεις ασθένειες: κοκκύτη, τετάνου και διφθερίτιδας.

Οι ενήλικες ασθενείς, εάν έχουν εμβολιαστεί κατά του τετάνου, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί είναι επείγοντες εμβολιασμοί που σχετίζονται με οποιοδήποτε ύποπτο τραύμα που μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια. Ο εμβολιασμός κατά του τετάνου στην ενηλικίωση είναι η χορήγηση τοξικοειδούς τετάνου ή εμβολίου ADS-M, που αποτελείται από συνδυασμό ανατοξίνης κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Πού να πάρετε εμβόλιο τετάνου; Τις περισσότερες φορές, οι εμβολιασμοί έκτακτης ανάγκης αποστέλλονται στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης ή στο τμήμα τραυμάτων των κλινικών και των νοσοκομείων. Οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί κατά την παιδική ηλικία μπορούν να γίνουν σε πολυκλινικά κέντρα ή σε κέντρα εμβολιασμού και ανοσοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να διεξάγεται:

 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?
 • στην οξεία περίοδο φλεγμονωδών και μολυσματικών ασθενειών.
 • με την τάση να αλλεργία στο φάρμακο που χορηγείται.

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές, συνιστάται να καταναλώνετε εύκολα αφομοιωμένα τρόφιμα χωρίς άφθονο λίπος και μπαχαρικά και επίσης να αποφεύγετε να πίνετε αλκοόλ.

Πού να πάρετε μια βία γρίπης;

Συνιστάται να κάνετε ένα εμβόλιο γρίπης απολύτως υγιείς ανθρώπους (που δεν πάσχουν από κρυολογήματα, μολυσματικές και φλεγμονώδεις ασθένειες) σε ηλικία έξι μηνών έως 60 ετών. Ο καλύτερος χρόνος για έναν τέτοιο εμβολιασμό είναι η περίοδος του φθινοπώρου μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καθώς η αιχμή των επιδημιών της γρίπης πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα-άνοιξη.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός για να εμβολιασθεί από τη γρίπη;

 • Οι γυναίκες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες κατά την περίοδο του χειμώνα-άνοιξη.
 • Παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως δύο ετών.
 • Ενήλικες με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, με χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, αναπνευστικά όργανα, σακχαρώδη διαβήτη.
 • Για τους ιατρούς.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν συνιστάται:

 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?
 • εάν υπάρχει αλλεργία σε πρωτεϊνικά προϊόντα.
 • εάν υπάρχει αλλεργία στον εμβολιασμό.

Πού να πάρετε μια βία γρίπης; Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε κλινική της περιφέρειας ή της πόλης ή σε ιατρική κλινική. Επιπλέον, συχνά κατά τη διάρκεια της εποχής των επιδημιών γρίπης ανοίγονται κέντρα εμβολιασμού σε σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου μπορείτε να πάρετε το παιδί σας.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν είναι συγκεκριμένος και είναι επιθυμητό να διεξάγεται ετησίως.

Πού να πάρετε εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας;

Ο εμβολιασμός από την πολιομυελίτιδα θεωρείται υποχρεωτικός κατά τη λήψη του μωρού στο νηπιαγωγείο. Το εμβόλιο χορηγείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα: στους 3 μήνες, στους 4, στους 5, στους 18 μήνες, στη συνέχεια στα 2 χρόνια και στα 6 έτη. Είναι δυνατόν να εισαχθούν δύο παραλλαγές εμβολίων:

 • ορός Salk (ενέσιμο);
 • ο ορός Sabin (από του στόματος).

Εάν είναι απαραίτητο, οι ενήλικες μπορούν επίσης να εμβολιάσουν. Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς δεν έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία και έχουν επισκεφθεί περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από πολιομυελίτιδα.

Ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας μπορεί να γίνει στο πολυκλινικό παιδί, στην αίθουσα ανοσοποίησης σε ένα πολυκλινικό στον τόπο κατοικίας, σε μια πληρωμένη ανοσολογική κλινική.

Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται σε άτομα με ανοσολογικές διαταραχές, με τάση να παρουσιάζουν αλλεργίες στη νεομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό είναι ήσσονος σημασίας ή απουσιάζουν εντελώς.

Πού να πάρετε έναν εμβολιασμό κατά του τυφού;

Υπάρχουν δύο παραλλαγές των εμβολίων για τον τυφοειδή πυρετό:

 • αδρανοποιημένο ορό ένεσης.
 • εξασθενημένο από του στόματος ορό.

Ο πρώτος τύπος εμβολίου χορηγείται από την ηλικία των 2 ετών, το αργότερο 2 εβδομάδες πριν από το ταξίδι στη ζώνη κινδύνου για εμφάνιση τυφοειδούς. Εάν τα ταξίδια αυτά έχουν μόνιμο χαρακτήρα ή ένα άτομο ζει σε επικίνδυνη περιοχή, τότε οι εν λόγω εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Ο δεύτερος τύπος εμβολίου (από του στόματος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των έξι ετών. Η πορεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τέσσερις ενέσεις με διάστημα δύο ημερών. Ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια, εάν είναι απαραίτητο.

Η εισαγωγή του εμβολίου μπορεί να συνοδεύεται από:

 • πυρετός.
 • δυσπεπτικές διαταραχές.
 • δερματικά εξανθήματα
 • μια αλλεργική αντίδραση.

Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να διεξάγεται:

 • παιδιά έως 2 ετών.
 • άτομα με καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας.
 • άτομα με ογκολογικές παθολογίες ·
 • Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με χημειοθεραπεία, στεροειδείς ορμόνες ή εκτίθενται σε ακτίνες Χ.

Πού να πάρετε έναν εμβολιασμό κατά του τυφού; Αυτός ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει στον χώρο ανοσοποίησης σε πολυκλινικές, σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς και σε κέντρα εμβολιασμού και ανοσολογίας.

Πού να πάρετε το εμβόλιο για τον έρπητα;

Ο εμβολιασμός από τον έρπη εκτελείται με τη βοήθεια του εμβολίου Vitagerpawak - ενός αδρανοποιημένου ξηρού εμβολίου με ερπητική καλλιέργεια. Αυτό το εμβόλιο σας επιτρέπει να αποτρέψετε επιδείνωση του έρπητα των τύπων 1 και 2.

Για τον εμβολιασμό κατά του έρπητα συνιστάται:

 • ασθενείς με χρόνια μορφή ερπητικής μόλυνσης με παροξυσμούς της νόσου περισσότερο από τρεις φορές το χρόνο.
 • ηλικιωμένοι με εξασθενημένη ανοσία.
 • ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια Ι και ΙΙ στάδιο.

Υπάρχουν αρκετές αντενδείξεις για τον εμβολιασμό:

 • έρπητα στην ενεργή φάση.
 • οξεία περίοδος λοιμώξεων και φλεγμονωδών ασθενειών.
 • ογκολογία.
 • την εγκυμοσύνη;
 • τάση για αλλεργία στη γενταμικίνη και άλλες αμινογλυκοσίδες.
 • ενεργό φάση της λοίμωξης από HIV.

Ένας εμβολιασμός κατά του έρπητα μπορεί να γίνει σε ιατρικά ιδρύματα (σε νοσοκομείο, φαρμακείο, πολυκλινική) αποκλειστικά υπό την επίβλεψη ενός γιατρού. Το πρότυπο πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνει 5 χορηγήσεις με διάστημα 1 εβδομάδας μεταξύ των δύο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την εισαγωγή του εμβολίου, μπορεί να υπάρχει αδυναμία, αύξηση της θερμοκρασίας. Τα συμπτώματα αυτά περνούν χωρίς ειδική θεραπεία.

Πού είναι το εμβόλιο από το θηλώωμα;

Το εμβόλιο κατά του θηλώματος συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις σε κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε τρία στάδια: μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού πρέπει να είναι 2 μήνες, και μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου - 6 μηνών. Είναι σημαντικό το πρώτο εμβόλιο να εκτελείται πριν αρχίσει να ζει σεξουαλικά το κορίτσι.

Εάν μια γυναίκα δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά είχε ήδη σεξουαλικές επαφές, τότε πριν από την εισαγωγή του εμβολίου πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή για την παρουσία του ιού του θηλώματος. Εάν ο ιός δεν βρίσκεται, τότε το εμβόλιο μπορεί να γίνει. Το εμβόλιο Gardasil μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν ο ιός έχει ήδη εγκατασταθεί στο σώμα.

Δύο παραλλαγές εμβολίων κατά του θηλώματος είναι γνωστές:

 • ορός Gardasil.
 • ορός Cervarix.

Οι εμβολιασμοί δεν συμβαίνουν με την τάση για αλλεργίες και στην περίοδο οξείας λοιμώξεων και φλεγμονών, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν εμβόλιο κατά του θηλώματος:

 • πυρετό κατάσταση?
 • επιπλοκές από το ΚΝΣ.
 • στειρότητα.

Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να εμβολιαστεί κατά του ιού του θηλώματος μπορεί να είναι στην κλινική του τόπου κατοικίας (αν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο) ή σε ένα κέντρο εμβολιασμού, τα οποία είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη.

Πού να εμβολιάσετε έναν ενήλικα;

Οι ενήλικες είναι ευαίσθητοι σε διάφορες ασθένειες όχι λιγότερο από τα παιδιά. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες ασθενείς συχνά ερωτώνται σχετικά με ορισμένους εμβολιασμούς. Ποια εμβόλια χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον εμβολιασμό ενηλίκων:

 • εμβολιασμός κατά της γρίπης - πριν από την εποχή των επιδημιών γρίπης.
 • Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β - διεξάγεται σε τρία στάδια.
 • Ο εμβολιασμός από ενέσεις ηπατίτιδας Α - 2 χορηγούνται ανά διαστήματα έξι μηνών.
 • Εμβολιασμός κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας - συνήθως γίνεται μετά από τραυματισμό ή άλλη ιστική βλάβη.
 • Ο εμβολιασμός κατά της ερυθράς - εκτελείται πριν από την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.
 • εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας - γίνεται πριν από το ταξίδι στις περιοχές που είναι επικίνδυνες για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας.
 • Ο εμβολιασμός από μηνιγγόκοκκο - πραγματοποιείται πριν από το ταξίδι στις χώρες της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.
 • εμβολιασμός από τον πνευμονόκοκκο - με την ανοσοποιητική αδυναμία του σώματος.

Φυσικά, πολλοί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ πιο ασφαλές να εμβολιαστείτε την ασθένεια από το να την έχετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κέντρα ανοσολογίας, οι στατικές ανοσολογικές μονάδες και οι χώροι ανοσοποίησης στην πολυκλινική στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν τα πιο περιζήτητα εμβόλια και ορούς από διάφορες ασθένειες. Πριν από την εγγραφή σας για ένα ραντεβού, καθορίστε τη διαθεσιμότητα του απαραίτητου εμβολίου, καθώς και τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό, στο επιλεγμένο ιατρικό ίδρυμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν από τον εμβολιασμό απαιτείται η παράδοση εργαστηριακών εξετάσεων και η διαβούλευση με εξειδικευμένους ειδικούς.

Πού να εμβολιάσετε τα παιδιά;

Οι πρώτοι εμβολιασμοί για παιδιά γίνονται στο νοσοκομείο μητρότητας - ένας εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β και κατά της φυματίωσης (BCG).

Επιπλέον, για να λάβετε εμβολιασμούς, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την πολυκλινική των παιδιών ή να κανονίσετε ραντεβού με μια νοσοκόμα που θα έρθει στο σπίτι σας και θα κάνει έναν εμβολιασμό ρουτίνας.

Όταν το μωρό είναι παλαιότερο, οι εμβολιασμοί μπορούν να δοθούν στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο, στο γραφείο του υγειονομικού προσωπικού.

Αν οι γονείς, για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να εφαρμόσουν στην κατάσταση ιατρικό κατεστημένο, είναι δυνατόν να διενεργούν εμβολιασμό (δύο προγραμματισμένες και έκτακτες) σε ιδιωτικές ιδιωτικές κλινικές: τα παιδιά ανοσολογική κέντρα, κλινικές για την ανοσοποίηση, κέντρα υγείας παιδιών και ούτω καθεξής.

Πριν πάτε με το μωρό στο επόμενο εμβολιασμό, τη μέτρηση της θερμοκρασίας του (κανονική - 36,6 και σε παιδιά κάτω του ενός έτους - έως 37,2), καθώς επίσης και να επισκεφθείτε τον παιδίατρο, που τελικά δίνουν «καλό» για τον εμβολιασμό.

Μερικοί εμπειρογνώμονες συστήνουν να δοθεί στο μωρό πριν από τον εμβολιασμό αντιαλλεργικά φάρμακα Ωστόσο, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε αν θα το κάνετε ή όχι.

Πού να εμβολιάσετε ένα σκυλί;

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από τον σκύλο ανεξάρτητα, αγοράζοντας εμβόλιο από κτηνιατρικό φαρμακείο ή από κτηνοτρόφους. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε τεκμηρίωση που επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό του σκύλου, τότε στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κτηνιατρικές κλινικές ή σε κτηνιατρικούς σταθμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες για εμβολιασμό. Τα έγγραφα σχετικά με τους εμβολιασμούς στο μέλλον μπορεί να σας βοηθήσουν όταν επισκέπτεστε εκθέσεις ή όταν ταξιδεύετε με ένα σκυλί.

Πριν από τον εμβολιασμό, θυμηθείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Μην εμβολιάζετε ένα σκυλί που έχει σκουλήκια (πρώτα πρέπει να απαλλαγείτε από αυτά).
 • Η σκύλα είναι εμβολιασμένη μέχρι το πλέξιμο.
 • οι περισσότεροι εμβολιασμοί για σκύλους πρέπει να επαναλαμβάνονται ετησίως.
 • Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται μόνο από υγιή ζώα. Μια εξαίρεση είναι μια ασθένεια πανώλης: στην περίπτωση αυτή χορηγείται ενδοφλέβιος επείγων εμβολιασμός.

Αλλά είναι συνετό να εμβολιάζεται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου. Επιπλέον, πολλές κλινικές δεν αποκλείουν τη δυνατότητα αποστολής του ειδικού στο σπίτι. Ο γιατρός θα εξετάσει το ζώο, θα δώσει τις απαραίτητες συστάσεις, θα εμβολιάσει και θα παρατηρήσει το σκυλί μετά την ένεση.

Πού να εμβολιαστείτε έναντι αμοιβής;

Κατά κανόνα, οι δωρεάν εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν μόνο σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα και στη συνέχεια μόνο με τη χρήση προγραμματισμένων (υποχρεωτικών) εμβολίων εγχώριας παραγωγής. Ο αμειβόμενος εμβολιασμός με εισαγόμενο εμβόλιο πραγματοποιείται στις συνήθεις αίθουσες εμβολιασμού παιδικών πολυκλινικών και στην ιδιωτική παιδική πολυκλινική, όπου θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής διαφόρων επιλογών φαρμάκων.

Πού να εμβολιαστείτε, δωρεάν ή δωρεάν, εξαρτάται από εσάς. Τις περισσότερες φορές, η επιλογή οφείλεται σε περιστάσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένει ένα ελεύθερο εμβόλιο στην πολιτειακή πολυκλινική και το παιδί πρέπει να είναι εγγεγραμμένο σε νηπιαγωγείο, οπότε οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώσουν έναν εμβολιασμό.

Ορισμένες μητέρες και μπαμπάδες επιλέγουν έναν εμβολιασμό που έχει πληρωθεί με σκοπό τη φροντίδα τους. Πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εισαγόμενοι οροί μεταφέρονται ευκολότερα από τα παιδιά, έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και λιγότερο συχνά προκαλούν επιπλοκές.

Παρεμπιπτόντως, τα εμβόλια που χορηγούνται μερικές φορές μπορούν να χορηγηθούν δωρεάν: αυτό ισχύει για τα παιδιά που έχουν ήδη προβλήματα υγείας στην παιδική τους ηλικία. Στις κλινικές υπάρχουν ειδικά προγράμματα κοινωνικής βοήθειας για τέτοιου είδους παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής εισαγόμενων εμβολίων.

Όσον αφορά τους έκτακτους ή μη προγραμματισμένους εμβολιασμούς για ενήλικες, συνήθως πληρώνονται, ανεξάρτητα από τον τόπο υλοποίησής τους.

Πού να εμβολιαστεί στο Κίεβο;

Στο Κίεβο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ουκρανίας, οι εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα ή σε καταβαλλόμενες κλινικές και ιατρικά κέντρα. Οι συνήθεις εμβολιασμοί συνήθως πραγματοποιούνται στις πλησιέστερες παιδικές πολυκλινικές στον τόπο κατοικίας. Όσον αφορά τις άλλες κλινικές, μπορείτε να αναφέρετε, για παράδειγμα, τα εξής:

 • κλινική Medikom - st. Henri Barbusse 37/1 ή τους Ήρωες του Στάλινγκραντ 6Δ.
 • κλινική Ιπποκράτης - λεωφόρος I. Lepse 4;
 • κλινική Oberig - st. Ζωολογικός 3, Κτίριο Β?
 • κλινική Υγιεινή οικογένεια - st. Στρογγυλή στήλη 3/5;
 • ιατρικό και διαγνωστικό κέντρο της λεωφόρου Ντιτίν - Αλίσχερ Ναβόη 3.

Σε ιδιωτικές κλινικές μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί ρουτίνας ή έκτακτης ανάγκης. Συνιστάται να έχετε μια κάρτα εμβολιασμού και μια κάρτα για εξωτερικούς ασθενείς του παιδιού.

Πού να εμβολιαστεί στη Μόσχα;

Σε ιδιωτικές κλινικές, μπορείτε να εμβολιάσετε και τα δύο απευθείας στο Κέντρο και στο σπίτι. Οι διευθύνσεις των πιο δημοφιλών κλινικών εμβολιασμού στη Μόσχα:

 • παιδικό ιατρικό κέντρο Κινητή ιατρική - λεωφόρος Michurinsky 25, κτίριο 2;
 • Ιατρικό Κέντρο Prima Medica - SWAD, ul. Ακαδημαϊκός Chelomey, 10 Β.
 • Κέντρο Εμβολιασμού Inpromed - Molodezhnaya, ul. Elninskaya 20, κτίριο 2?
 • Κέντρο Πρόληψης Εμβολίων Diavaks - ul. Solzhenitsyn 27 και st. Khovanskaya 6;
 • Ινστιτούτο της. Gabrichevskogo - st. Ο ναύαρχος Makarov 10.

Πού να εμβολιαστείτε στην Αγία Πετρούπολη;

Η προφύλαξη εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες πραγματοποιείται στα ακόλουθα ιατρικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη:

 • Κέντρο Προστασίας της Υγείας Blagoed - ave. Bogatyrsky 59, κτίριο 3, lit. Α;
 • Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Εμβολίων - nb. Fontanka 132, lit. 3;
 • αίθουσα εμβολιασμού του Ινστιτούτου γρίπης - Καθηγητής Popov 15,
 • Διεθνές Κέντρο Ιατρικής Πρόληψης - Λεωφ. Parkhomenko 29,
 • Κέντρο Πρόληψης Εμβολίων Almed - Kolomyazhsky Ave. 15/1.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας της πρόληψης των ασθενειών στη χώρα μας αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό. Ως εκ τούτου, η ερώτηση: "Πού να εμβολιαστεί;" Από αυτό ή ότι η ασθένεια δεν είναι ένα πρόβλημα τώρα. Υπάρχουν πολλές κλινικές και κέντρα όπου χορηγούνται εμβολιασμοί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Το κύριο πράγμα είναι να το κάνουμε εγκαίρως.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.