^
A
A
A

Πόσο επιεικείς είμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

15 March 2021, 09:00

Υπάρχει μια άποψη ότι συμπεριφερόμαστε πιο επιεικώς με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους παρά με ξένους. Αλλά οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι στην πραγματικότητα όλα δεν είναι έτσι.

Καταδικάζουμε τους δικούς μας φίλους πιο σοβαρά. Εάν ο ένοχος είναι στενός φίλος ή συγγενής, τότε αντιδρούμε στο πρόβλημα πολύ πιο σοβαρά - σε κάθε περίπτωση, αυτό λένε οι ερευνητές.

Οι κοινωνικές σχέσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αμοιβαίες δραστηριότητες. Οι αυστηροί εγωκεντρικοί άνθρωποι θεωρούνται λιγότερο επιτυχημένοι από τους ανθρώπους που ξέρουν πώς να εργάζονται σε μια ομάδα, επειδή τους λείπει η απαραίτητη φιλική υποστήριξη. Για να διατηρήσουν φυσιολογικές σχέσεις με άλλους, πολλοί άνθρωποι, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, δείχνουν τα δικά τους συναισθήματα ενοχής και μετάνοιας μετά από λάθος - για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται συγγνώμες, γίνονται αντιληπτές φυτικές αντιδράσεις (κοκκίνισμα του προσώπου, αυξημένη εφίδρωση, δακρύρροια, κ.λπ.), που υποδηλώνει την παρουσία εσωτερικών εμπειριών και φόβων.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, με επικεφαλής τον Δρ Ζυλ-Ντανιέρ, πραγματοποίησαν έρευνα για το πώς η φιλία επηρεάζει την ενοχή.

Αρχικά, προσκλήθηκαν δύο εθελοντές, οι οποίοι ήταν φίλοι: τους ζητήθηκε να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο στη συνέχεια θα λάβουν ανταμοιβή. Στη συνέχεια, οι φίλοι είπαν ότι ένας από αυτούς έκανε κακή δουλειά, οπότε η ανταμοιβή τους θα ήταν χαμηλότερη, αλλά θα έπρεπε να το μοιράσουν εξίσου μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, ο φίλος που υποτίθεται ότι έλυσε το πρόβλημα άσχημα, αναμενόταν ένιωσε ένοχος για την απώλεια και πρότεινε στον σύντροφό του να πάρει περισσότερα χρήματα για τον εαυτό του - ως εξιλέωση.

Μεταγενέστερα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το αίσθημα της ενοχής, τόσο περισσότερο ο φίλος προσπάθησε να το εξιλεώσει.

«Το αποτέλεσμα δείχνει μια θετική κοινωνική αντίδραση λόγω συναισθημάτων ενοχής», συμπλήρωσαν οι επιστήμονες. «Αυτή η συμπεριφορά αποδεικνύει ότι το άτομο είναι έτοιμο να παραδεχτεί το λάθος του και θέλει να πει για την ακούσια φύση των πράξεών του».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή στη συμπεριφορά άλλων συμμετεχόντων που αντιμετώπισαν «ενοχές» από τους φίλους τους. Αποδείχθηκε ότι όσο πιο στενή ήταν η σχέση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απογοήτευσή τους και τόσο λιγότερα χρήματα έδιναν στον «ένοχο» σύντροφο.

"Ένα τέτοιο συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιεικείς προς τους αγαπημένους τους αν είναι ένοχοι και μετανοούν", λένε οι ειδικοί. Φυσικά, τα αποτελέσματα που λαμβάνονται πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά: είναι πιθανό ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ατομικές ιδιότητες των ανθρώπων, οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την έρευνα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος παρουσιάζονται στη σελίδα της Royal Society Open Science

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.