^
A
A
A

Ποιος είναι ο κίνδυνος εισπνοής μολυσμένου αέρα;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

06 November 2020, 09:00

Αποδεικνύεται ότι μετά από δύο ώρες παραμονής σε μολυσμένο αέρα, τα αγγεία γίνονται λιγότερο ελαστικά, ο καρδιακός ρυθμός διαταράσσεται και η σύνθεση του αίματος αλλάζει προς φλεγμονή. Επιπλέον, τέτοιες παραβιάσεις συνεχίζονται για τις επόμενες 24 ώρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής, και αυτό επιβεβαιώνεται από στατιστικά στοιχεία: τα άτομα που πρέπει να αναπνέουν αέρα γεμάτο με βιομηχανικά και αυτοκίνητα καυσαέρια, αρρωσταίνουν συχνότερα και πιο σοβαρά, σε αντίθεση με τους κατοίκους λιγότερο απασχολημένων περιοχών. Για να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν αυτές τις πληροφορίες, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν ένα πείραμα.

Σε εργαστηριακές συνθήκες, ήταν εξοπλισμένα με ένα ειδικό δωμάτιο με δυνατότητα ελέγχου της σύνθεσης του αέρα. Ο αέρας αντλήθηκε στο δωμάτιο που περιέχει εξάτμιση κινητήρα ντίζελ - περίπου τον ίδιο όγκο με τον οποίο υπάρχει στα κεντρικά μέρη των μεγάλων πόλεων. Σύμφωνα με τις ίδιες στατιστικές, τα προϊόντα καύσης "ντίζελ" αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της συνολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα. Ένα άλλο δωμάτιο ήταν γεμάτο με κανονικό, αμόλυντο αέρα. Για το πείραμα επιλέχθηκαν σαράντα υγιείς εθελοντές που δεν είχαν προβλήματα με την εργασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μερικές από αυτές βρίσκονταν σε ένα "αέριο" δωμάτιο για δύο ώρες, ενώ άλλοι βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο με καθαρό αέρα. Μετά από 4 εβδομάδες, το πείραμα επαναλήφθηκε με τα ίδια άτομα, αλλά η πρώτη και η δεύτερη ομάδα εθελοντών αντικαταστάθηκαν.

Η καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων δοκιμάστηκε με διάφορους τρόπους. Μετρήθηκε η δραστικότητα της πρωτεΐνης C, η οποία παίζει τον ρόλο ενός αντιπηκτικού και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μετρήθηκε καθώς είναι ένας από τους βασικούς φλεγμονώδεις δείκτες. Προσδιορίστηκε ο βαθμός επέκτασης των αιμοφόρων αγγείων υπό την επίδραση της αυξημένης ροής του αίματος, καθώς και της αγγειακής ελαστικότητας. Διαπιστώθηκε ότι μετά από δύο ώρες σε αέρια ατμόσφαιρα, η απόδοση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων δεν άλλαξε με τον καλύτερο τρόπο.

Εκείνοι που εισέπνευσαν τον μολυσμένο αέρα, αύξησαν τους δείκτες φλεγμονής και δραστηριότητα ινωδογόνου , ανέστειλαν τη λειτουργία της αντιπηκτικής πρωτεΐνης - δηλαδή, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Παρατηρήθηκαν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, τα αγγειακά τοιχώματα έχασαν την ελαστικότητά τους, γεγονός που γενικά επιδείνωσε την κυκλοφορία του αίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι δυσμενείς αλλαγές παρέμειναν για 24 ώρες, δηλαδή, ακόμη και όταν το άτομο βγήκε στον καθαρό αέρα. Τι μπορούμε να πούμε για ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στα κεντρικά μέρη των πόλεων, όπου ο αέρας είναι σχεδόν συνεχώς μολυσμένος.

Οι επιστήμονες μιλούν για τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης της ατμόσφαιρας και της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχουν παρουσιάσει αδιαμφισβήτητα γεγονότα σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της οικολογίας στην ανθρώπινη υγεία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του European Journal of Preventive Cardiology

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.