^
A
A
A

Οι κακές πράξεις μυρίζουν

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

05 February 2021, 09:00

Καταδικάζοντας ηθικά τις πράξεις άλλων ανθρώπων, ενεργοποιούμε τα δικά μας εγκεφαλικά κέντρα αηδίας.

«Αυτό είναι αηδιαστικό» - οι άνθρωποι λένε ότι εννοούν κάτι απαράδεκτο, ανήθικο, ανήθικο. Με αυτόν τον τρόπο, αρχίζουν πραγματικά να αισθάνονται αηδία: οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τυχόν απαράδεκτες ενέργειες άλλων ανθρώπων προκαλούν μια κυριολεκτική αίσθηση αηδίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν αισθάνεται μυρωδιές. Αυτό το είπαν εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο της Γενεύης: αποφάσισαν να μάθουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στις κακές πράξεις - οδυνηρά ή ακόμα με αηδία.

Στην αρχή του πειράματος, οι συμμετέχοντες αφέθηκαν να αισθανθούν ένα δυσάρεστο άρωμα και στη συνέχεια να βιώσουν έναν ελαφρύ πόνο από ένα ελαφρύ κάψιμο. Έτσι, οι επιστήμονες κατάφεραν να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αντίδρασης ενός συγκεκριμένου ατόμου σε δυσάρεστες φυσικές αισθήσεις. Μετά από αυτό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν το περίφημο "πρόβλημα τρόλεϊ": η ουσία της περιγραφής του είναι η ικανότητα να θυσιάσει ένα άτομο για να σώσει πολλά άτομα. Αυτό το δίλημμα είναι συνήθως αμφιλεγόμενο. Από τη μία πλευρά, είναι λάθος να πούμε ότι ένα άτομο έχει λιγότερη αξία από, για παράδειγμα, πέντε ή έξι άτομα. Ωστόσο, το να αφήσεις ένα και να χάσεις πολλά θύματα είναι επίσης ανήθικο, οπότε η επιλογή της σωστής απάντησης είναι πολύ δύσκολη και υπάρχει;

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αποδείχθηκε ότι μετά την εξοικείωση με το δίλημμα, οι συμμετέχοντες έδειξαν αύξηση της ευαισθησίας σε δυσάρεστες οσμές, με σχετική σταθερότητα της ευαισθησίας στον πόνο. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για τις ενδείξεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι οποίες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας λειτουργικό τύπο απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού . Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι αισθήσεις του πόνου και η αίσθηση της οσφρητικής αηδίας διεγείρουν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν ξεχωριστά μεταξύ τους για τη μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, οι ειδικοί κατάφεραν να το κάνουν αυτό και, σύμφωνα με τους δείκτες της εγκεφαλικής δραστηριότητας, θεώρησαν ότι ήταν το αίσθημα αηδίας που εντατικοποιήθηκε με ηθική καταδίκη. Επομένως, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια για κακές πράξεις που μυρίζουν άσχημα, αλλά δεν είναι σωματικά επώδυνες. Είναι αλήθεια ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι δεν μιλάμε για μια προφανή μυρωδιά: είναι, μάλλον, μια μεταφορά, επειδή υπάρχουν πάντα πολλές μυρωδιές γύρω από ένα άτομο ταυτόχρονα και δεν είναι όλες ευχάριστες. Ωστόσο, αρχίζουμε να αισθανόμαστε το ανεπιθύμητο άρωμα πολύ πιο έντονα αφού πέσουμε σε ηθική αγανάκτηση.

Η εμφάνιση μιας σχέσης ανάμεσα στην αηδία και την καταδίκη της ηθικής πλευράς του ζητήματος μπορεί να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας τη θεωρία της εξέλιξης. Το κακό άρωμα, μαζί με την αηδία, σηματοδοτούν κάθε κίνδυνο, πιθανή βλάβη. Οτιδήποτε μυρίζει άσχημα μπορεί να είναι δηλητηριώδες, μολυσμένο, μεταδοτικό και εγγενώς απαράδεκτο. Και με την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης, διαμορφώθηκαν γενικά αποδεκτά ηθικά κριτήρια.

Όσοι τολμούν να παραβιάσουν τα γενικά κριτήρια ηθικής θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία, γεγονός που προκαλεί καταδίκη. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος δεν ανοικοδομείται ή μεταμορφώνεται, αλλά χρησιμοποιεί μια μακρά υπάρχουσα νευρική απόκριση - όπως οσφρητική αηδία.

Το έργο των επιστημόνων παρουσιάζεται στη σελίδα

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.