^
A
A
A

Οι επιστήμονες έχουν πει για τους κινδύνους του πλαστικού για την υγεία

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

11 August 2017, 09:00

Ειδικοί από την Αυστραλία βρήκαν μια σχέση μεταξύ της σύνθεσης του πλαστικού και της ανάπτυξης κάποιων χρόνιων παθολογιών.

Δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που στη ζωή του δεν θα αντιμετώπιζε πλαστικό - γιατί μας περιβάλλει σχεδόν παντού. Παράθυρα, έπιπλα, πλαστικά σκεύη, πλαστικά παιχνίδια και αντικείμενα οικιακής χρήσης - με όλα αυτά αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Το γεγονός ότι τα πλαστικά απελευθερώνουν χημικές ουσίες είναι γνωστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει πώς η απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών επηρεάζει την υγεία μας. Σήμερα, οι επιστήμονες λένε: για να μειωθεί ο βαθμός κινδύνου για την υγεία, είναι καλύτερο να αντικατασταθούν τα πλαστικά προϊόντα με ξύλινα, μεταλλικά ή κεραμικά.

Τα τελευταία χρόνια, ιατρικοί εμπειρογνώμονες συζητούν έντονα τον πιθανό κίνδυνο των φθαλικών ενώσεων - στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι ουσίες αυτές έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλα, λιγότερο επιβλαβή συστατικά. Ωστόσο, η συνολική ζήτηση προϊόντων με φθαλικές ενώσεις στον κόσμο δεν είναι ουσιαστικά μειωμένη.

Τι είναι τόσο επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις; Οι επιστήμονες προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Ιατρικής και Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν λεπτομερώς την επίδραση των φθαλικών ενώσεων στην υγεία 1500 ενήλικων εθελοντών από τον άνδρα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στο πείραμα ήταν 35 χρόνια - σε αυτήν την ηλικία ένα άτομο είναι σε θέση να συσσωρεύσει το μέγιστο των επιβλαβών χημικών ενώσεων. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων πειραμάτων, παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη ημιτελών προϊόντων και προϊόντων σε συσκευασίες, καθώς και η γλυκιά σόδα, οδηγούν στη συσσώρευση φθαλικών ενώσεων στο σώμα.

«Συγκρίναμε το επίπεδο των φθαλικών ενώσεων στο αίμα με τους δείκτες της συνολικής επίπτωσης των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα χημικά συστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ισχαιμίας του μυοκαρδίου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2 ", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ Zumin Shi.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρέθηκαν αξιόπιστα, καθώς έλαβαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων και ορισμένους κοινωνικούς παράγοντες.

Ακόμη και σε άτομα που έπασχαν από υπερβολικό σωματικό βάρος - και υπήρχε 82% - ο κύριος παράγοντας κινδύνου ήταν όλοι οι ίδιοι φθαλικοί εστέρες.

"Προηγουμένως, έχουμε ήδη διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των φθαλικών αλάτων στην υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων. Τώρα έχουμε αναλύσει τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης του πλαστικού και της κατάστασης υγείας των ισχυρών αντρών 35 ετών ", δήλωσε ο καθηγητής Shi.

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς τα χημικά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαφόρων παθολογιών ταυτόχρονα. Πιθανώς, το πλαστικό επηρεάζει το έργο των ενδοκρινών αδένων. Εντούτοις, είναι αξιοσημείωτο ότι, σε σχέση με ένα αυξημένο επίπεδο φθαλικών ενώσεων, οι δείκτες της χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης παρατηρήθηκαν στα εξεταζόμενα άτομα.

Πριν από 15 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μονο-συστατικά των φθαλικών ενώσεων ενεργοποιούν την παραγωγή ιντερλευκίνης που υποστηρίζει τη φλεγμονώδη διαδικασία. Εάν οι φθαλικές ενώσεις οδηγούν στην πραγματικότητα σε φλεγμονώδεις αλλαγές στα αγγεία, τότε συνδέονται όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας.

Ίσως είναι ήδη η ώρα που η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το τι την περιβάλλει και τι πρέπει να φάει.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.