^
A
A
A

Μύθοι και Γεγονότα για τον Καταρράκτη

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

01 April 2011, 14:47

Πριν από μερικά χρόνια, για πολλούς ανθρώπους άνω των 60 ετών, η διάγνωση του καταρράκτη ακούγεται σαν μια πρόταση. Καταρράκτης - μια ύπουλη ασθένεια και συνήθως αναπτύσσεται αργά, οπότε οι άνθρωποι δεν παρατηρούν αμέσως ότι έχει σχηματίσει μια τέτοια άσχημη νόσο και δεν βιάζεται να συμβουλευτεί γιατρό. Αλλά αυτό είναι λάθος, διότι μόνο ένας ειδικός οφθαλμίατρος θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει καταρράκτη σε πρώιμο στάδιο, το συντομότερο δυνατόν, εξαλείφοντας την ασθένεια. Υπάρχει τεράστιος όγκος μύθων και εικασίες για τον καταρράκτη. Σήμερα η Excimer διαλύει τους μύθους - γιατί γνωρίζουμε τα πάντα για την όραση ... :)

Μύθος αριθμός 1. Ο καταρράκτης δεν είναι σοβαρή ασθένεια

Αυτός είναι πραγματικά ένας μύθος, διότι ο καταρράκτης είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες των ματιών που πλήττονται συχνότερα από τους ηλικιωμένους. Φυσικά, ο καταρράκτης μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους νέους, αλλά πιθανότατα θα είναι αποτέλεσμα βλάβης του φακού με τραυματισμούς, υπεριώδη ακτινοβολία, έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά και ούτω καθεξής.

Ο φακός του ανθρώπινου ματιού είναι ένας "φυσικός φακός". Είναι διαφανές, ελαστικό - μπορεί να αλλάξει το σχήμα του, σχεδόν στιγμιαία "φέρνοντας εστίαση", λόγω του οποίου ένα άτομο βλέπει καλά τόσο κοντά όσο και μακριά. Με καταρράκτη, εμφανίζεται μερική ή πλήρης θόλωση του φακού. Λόγω της παραβίασης της διαφάνειας του φακού, μόνο ένα μικρό μέρος των φωτεινών ακτίνων αρχίζει να εισέρχεται στο μάτι, οπότε το άτομο βλέπει αυτό αόριστα και θολή, ειδικά σε έντονο φως. Με τα χρόνια, η ασθένεια εξελίσσεται: η περιοχή της θολερότητας αυξάνεται και το όραμα μειώνεται.

Όταν αρχίσει το στάδιο καταρράκτη, ο διογκωμένος φακός αρχίζει να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθιου θαλάμου του ματιού, διακόπτοντας έτσι την εκροή του ενδοφθάλμιου υγρού. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και το γλαύκωμα αναπτύσσεται. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αφού χωρίς τη θεραπεία, το όραμα χάνεται ανεπανόρθωτα.

Μύθος 2. Ο καταρράκτης μπορεί να θεραπευτεί με εναλλακτική ιατρική και χωρίς χειρουργική επέμβαση

Μέχρι σήμερα, στη σύγχρονη ιατρική, δεν υπάρχουν φάρμακα που να αποκαθιστούν τη διαφάνεια του φακού. Η θολότητα της είναι η μη αναστρέψιμη διαδικασία των πρωτεϊνών που περιέχονται σε αυτήν, οι οποίες δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη διατροφή, το ειδικό μασάζ ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Η μόνη διέξοδος είναι η χειρουργική επέμβαση, οι οφθαλμολόγοι όλου του κόσμου πιστεύουν.

Μύθος 3. Η λειτουργία είναι πολύ μεγάλη

Στη σύγχρονη οφθαλμολογία, η πιο αποτελεσματική, ταχεία και ανώδυνη θεραπεία καταρράκτη είναι η φακοθρυψία με την εμφύτευση ενός τεχνητού φακού. Μέχρι τη στιγμή που η επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, εκτελείται με τοπική αναισθησία ενώ ο ασθενής δεν αισθάνεται δυσφορία. Η πράξη μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια: πρώτον, ο οφθαλμικός χειρούργος με ένα εργαλείο με διαμάντια δημιουργεί ένα μικροκλίμα, περίπου 3 mm και όλοι οι περαιτέρω χειρισμοί παράγουν μέσα από αυτό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα με τη βοήθεια υπερήχων, ο φακός μετατρέπεται σε γαλάκτωμα και αφαιρείται από το μάτι. Μέσω μιας μικροκοπής στην κάψουλα, όπου τοποθετήθηκε προηγουμένως ο φακός, ένας εύκαμπτος φακός εισάγεται στην αναδιπλωμένη κατάσταση, η οποία ξεδιπλώνεται ανεξάρτητα στο εσωτερικό του ματιού και στερεώνεται σταθερά. Μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση, δεν απαιτείται συρραφή, καθώς το μικροκλειδί είναι αυτοσφραγιστικό.

Μύθος 4. Μετά την επέμβαση, πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Μην φοβάστε, δεν χρειάζεται να βρεθείτε στο νοσοκομείο. Στην κλινική Excimer, μια επέμβαση για καταρράκτη πραγματοποιείται σε εξωτερικό ιατρείο, δηλαδή χωρίς νοσηλεία και την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι. Οι περιορισμοί στη σωματική δραστηριότητα είναι ελάχιστοι, η ανάκτηση είναι ανώδυνη. Πριν από την εμφάνιση της φακοθρυψίας, όλα αυτά ήταν αδύνατο. Μόνο σύγχρονες μέθοδοι επέτρεψαν την επίτευξη τέτοιων καλών αποτελεσμάτων.

Μύθος 5. Πρέπει να φοράτε γυαλιά

Είναι αρκετά καλό να βλέπετε να ξεκινάτε σε λίγες ώρες και η μέγιστη οπτική οξύτητα να αποκαθίσταται για περίοδο 2 ημερών έως 1 εβδομάδα. Όταν έχουμε να κάνουμε με διάγνωση «καταρράκτη» σε «excimer» θα σας βοηθήσει όχι μόνο να απαλλαγούμε από τη νόσο, αλλά και να αποκαταστήσει την όραση σας, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη δυνατή ευκρίνεια, ανώδυνα και αποτελεσματικά, αποφεύγοντας τις επιπλοκές και περιορισμούς στην άσκηση μετά την περίοδο αποκατάστασης.

Στην οφθαλμολογική κλινική "Excimer" το πιο σύγχρονο επίτευγμα της παγκόσμιας οφθαλμολογίας στον τομέα της θεραπείας καταρράκτη είναι οι πολυεστιακοί φακοί. Το σαφές πλεονέκτημα των πολυεστιακούς φακούς είναι ότι σας επιτρέπουν να επιτευχθεί εξίσου καλή όραση χωρίς γυαλιά και μακριά και κοντά, δεδομένου ότι έχουν όχι ένα, αλλά πολλά κόλπα που επιτρέπει καλό να δείτε τα αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε γυαλιά πότε διαβάζετε και εργάζεστε με μικρά αντικείμενα.

Στην οφθαλμική κλινική "Excimer", εξειδικευμένοι ειδικοί θα σας σώσουν από καταρράκτη και γυαλιά, παρέχοντας άνετη όραση σε κάθε περίπτωση. Στο Excimer, είναι σίγουροι ότι ο καταρράκτης δεν είναι ετυμηγορία.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όραση, τότε στην περιοχή excimer θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε. Θα σας ενημερώσουμε για τις ασθένειες των ματιών και, κυρίως, για το πώς θα τα μεταχειριστείτε, θα απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις σας (ζητήστε μια ερώτηση σε έναν οφθαλμίατρο). Ο ιστότοπος διαθέτει ξεχωριστή σελίδα για μελλοντικές μητέρες, αφιερωμένη σε προβλήματα όρασης και εγκυμοσύνης. Και επίσης για εκείνους που εργάζονται πολύ στον υπολογιστή (όραμα και υπολογιστή). Ας υποδείξουμε ποιες ασκήσεις για τα μάτια μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση και πώς να τηρήσουν την υγιεινή του φωτισμού.

Οι γιατροί του Excimer έθεσαν τον στόχο να κάνουν ακόμα πιο προσιτή την οφθαλμική φροντίδα για εκείνους που την χρειάζονται. Υπάρχουν κάρτες έκπτωσης στην κλινική. Διεξάγεται πλήρης διαγνωστική εξέταση υπολογιστή για κάθε ασθενή. Όταν κάνετε εγγραφή για ένα ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της κλινικής, λαμβάνετε έκπτωση 5% για πλήρη διάγνωση υπολογιστών με τη συμβουλή ενός οφθαλμιάτρου.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Επαφές:
Κλινική Excimer,
Κίεβο, Dimitrov St., 5-B
Τηλ. (044) 238-6800

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.