^
A
A
A

Λειτουργούν πραγματικά τα χάπια hangover;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

14 January 2022, 09:00

Ένα hangover που αναπτύσσεται μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι γνωστό σε πολλούς από πρώτο χέρι. Ταυτόχρονα, κάποιοι αισθάνονται τόσο άσχημα που το επόμενο πρωί μετά το ποτό περιπλανώνται πρώτα από όλα στο κοντινότερο φαρμακείο για φάρμακα κατά του hangover. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να καταλάβουν την αποτελεσματικότητά τους - και έμειναν έκπληκτοι.

Ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκπροσωπούν το Εθνικό Ναρκολογικό Κέντρο στη Βασιλική Σχολή του Λονδίνου, αξιολόγησαν γνωστά φάρμακα hangover που είναι δημοφιλή στους κατοίκους της πόλης. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια - μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μελετήθηκαν περισσότερες από δύο δωδεκάδες επιστημονικές εργασίες, που αναλύουν την επίδραση στο ανθρώπινο σώμα δημοφιλών συστατικών κατά του hangover - L-κυστεΐνη, εκχύλισμα γαρύφαλλου, κορεατικό ginseng, κινέζικο αχλάδι. Συνολικά, αναλύθηκε η επίδραση περισσότερων από είκοσι φαρμάκων. Στο έργο συμμετείχαν τετρακόσιοι εθελοντές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδραση δημοφιλών αναλγητικών όπως το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η παρακεταμόλη δεν έχει αξιολογηθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου είχε σχετικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα: τα δισκία και τα υγρά με αυτό το συστατικό μείωσαν την εικόνα του hangover κατά περίπου 19% (για τους συμμετέχοντες στο πείραμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν είναι απολύτως σωστές. Έτσι, ο αριθμός των εθελοντών ήταν σχετικά μικρός, μεταξύ των συμμετεχόντων δεν υπήρχαν άτομα άνω των 65 ετών και γυναίκες. Δεν έχει μελετηθεί ούτε η αρχικά αρνητική επίδραση των φαρμάκων κατά του hangover στον οργανισμό (και πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι επιβλαβή για την υγεία). Έτσι, ορισμένα φάρμακα κατά του hangover επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους, προκαλούν ναυτία, ακόμη και μια ισχυρή αλλεργική αντίδραση. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων προϊόντων που προσφέρονται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία δεν είναι φάρμακα, αλλά βιολογικά ενεργά συμπληρώματα, που αποτελούνται κυρίως από μείγματα βοτάνων και εκχυλίσματα.

Οι επιστήμονες εξηγούν: όσο για το hangover, είναι πιο εύκολο να το αποτρέψεις εκ των προτέρων παρά να το αντιμετωπίσεις. Είναι βέλτιστο να απέχετε από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της γιορτής ή να πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Και με την ανάπτυξη του συνδρόμου hangover, θα πρέπει να πάρετε πολλά δισκία ενεργού άνθρακα (1 δισκίο ανά 10 κιλά σωματικού βάρους), να πίνετε επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με πονοκέφαλο, μπορείτε να πάρετε ένα δισκίο ακετυλοσαλικυλικού οξέος και με σοβαρή δηλητηρίαση, ένα κλύσμα θα βοηθήσει. Και ακόμα καλύτερα - μην κάνετε αυτοθεραπεία και, εάν είναι δυνατόν, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στη σελίδα THEGUARDIAN

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.