^
A
A
A

Ένα εξαιρετικό φάρμακο για την υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να είναι... η μεσογειακή διατροφή

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

31 July 2019, 09:00

Το Wake Forest University College of Medicine έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον πείραμα με πιθήκους και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας κανονικής μεσογειακής διατροφής βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όπως η υπερκατανάλωση τροφής. Ο επικεφαλής του πιλοτικού προγράμματος ήταν ο Carol Shaivley και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του περιοδικού Obesity.

Προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση των διατροφικών χαρακτηριστικών στις ανάγκες σε θερμίδες ενός οργανισμού βασίστηκαν σε πληροφορίες που λαμβάνονται με τη σύγκριση των αντίστοιχων δεδομένων σε τρωκτικά ή ανθρώπους. Στα τρωκτικά, το σιτηρέσιο δεν έχει πρακτικά καμία σχέση με το ανθρώπινο, και οι πληροφορίες που λαμβάνονται από μια έρευνα των εθελοντών ανθρώπων έχουν συχνά υποκειμενικότητα. Στο νέο τους έργο, οι ειδικοί τόνισαν τη μελέτη των επιπτώσεων στους πιθήκους, τηρώντας παράλληλα τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Η μελέτη διήρκεσε πολύ καιρό - για τρία ολόκληρα χρόνια: φυσιολογικά, αυτή η χρονική περίοδο στα πρωτεύοντα είναι περίπου ίση με εννέα χρόνια ζωής ενός ατόμου. Στο πείραμα συμμετείχαν 38 θηλυκά πιθήκων της μεσαίας ηλικίας, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό τους βάρος και το μέσο ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα. Η πρώτη ομάδα ζώων τρέφονταν με τρόφιμα που περιλάμβαναν πολλές ζωικές πρωτεΐνες και λίπη - ακολουθώντας το παράδειγμα μιας δυτικής διατροφής. Η δεύτερη ομάδα προσέφερε κυρίως φυτικά προϊόντα, όπως η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Γενικά, η αναλογική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες στη διατροφή και στις δύο ομάδες ήταν περίπου η ίδια.

Οι πίθηκοι δεν περιορίζονταν στα τρόφιμα και έτρωγαν όσες έκριναν αναγκαίες. Τρία χρόνια αργότερα, οι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας του ζώου και διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή κατανάλωναν μια μικρότερη ημερήσια ποσότητα θερμίδων και φαίνονταν πιο αδύναμοι και η ποσότητα λιπώδους ιστού στο σώμα τους ήταν μικρότερη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, οι ειδικοί για πρώτη φορά κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η διατροφή σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή εμποδίζει επιτυχώς την υπερκατανάλωση, μπορεί να χρησιμεύσει ως προληπτικό μέτρο για την παχυσαρκία και ακόμη και για μια prediabetic κατάσταση - πολύ αποτελεσματικότερη από τη δυτική διατροφή.

Μεταξύ άλλων, η τακτική κατανάλωση φυτικών τροφών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπαρής ασθένειας ήπατος σε πιθήκους. Οι ερευνητές είναι σίγουροι: η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την υγεία. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή.

Τα ερευνητικά υλικά παρουσιάζονται στην παχυσαρκία, καθώς και στο άρθρο onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22436

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.