^

Υγεία

Τεστ πτυέλων για φυματίωση

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 06.11.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η πνευμονική φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τους βάκιλλους του Koch. Στα πρώτα στάδια η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική, με χρονική κόπωση, λήθαργο, εφίδρωση, ωχρότητα του δέρματος να εμφανίζεται και χαμηλή θερμοκρασία να επιμένει. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου, αρχίζει ένας βήχας, αρχικά ξηρός, στη συνέχεια με εκκένωση πτυέλων - ένα παθολογικό μυστικό, που υποδεικνύει βλάβη στους ιστούς του οργάνου.

Τι είναι τα πτύελα για τη φυματίωση;

Με βάση το χρώμα των πτυέλων μπορεί κανείς να κάνει μια υπόθεση για τη διάγνωση, αλλά απαιτείται σοβαρή εξέταση για το τελικό συμπέρασμα. Με παθολογίες της κατώτερης αναπνευστικής οδού, μπορεί να ποικίλλει από άχρωμο ή λευκό έως καναρίνι, κιτρινοπράσινο, πράσινο και επίσης με θραύσματα αίματος.

Η φυματίωση στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται από διαφανή υαλώδη πτύελα, το λευκό υποδηλώνει σχηματισμό πρωτεΐνης και βαθύτερη βλάβη των ιστών, καφέ, πορτοκαλί-καφέ με έναν υπαινιγμό σκουριάς - την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων.

Τα πυώδη πτύελα έχουν κιτρινωπό-πράσινο χρώμα, υποδηλώνοντας την εξέλιξη της νόσου, στην οποία διαχωρίζεται το πύον. Σε σοβαρές περιπτώσεις, στα τελευταία στάδια της φυματίωσης, εντοπίζεται αίμα σε αυτό και μερικές φορές μόνο αίμα βήχει, το οποίο είναι σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας.

Υπάρχει μια άλλη πορεία φυματίωσης, όταν η συσσώρευση πτυέλων δεν συνοδεύεται από βήχα. Συγκεντρώνονται στο λαιμό, δημιουργώντας την αίσθηση ενός εξογκώματος, προκαλώντας ένα δυσάρεστο γαργάλημα και επιθυμία να απαλλαγούμε, αλλά δεν υπάρχει βήχας.

Τεστ πτυέλων για φυματίωση

Μια εξέταση αίματος για υποψία φυματίωσης δείχνει μόνο ορισμένες ανωμαλίες, όπως αυξημένο ESR, αναιμία, λευκοπενία. Αυτό απαιτεί εξέταση πτυέλων. Ποιες είναι οι μέθοδοι; [1]

Η ανάλυση του μυστικού για τη φυματίωση περιλαμβάνει μελέτες:

  • μακροσκοπικό (προσδιορίζεται ο όγκος του εκχωρημένου μυστικού, το χρώμα, η μυρωδιά, η στρωματοποίηση, οι ακαθαρσίες).
  • μικροσκοπικό (για την ανίχνευση ανθεκτικών στα οξέα βακτηριδίων).
  • βακτηριοσκοπικό (για Mycobacterium tuberculosis - MBT).

Συλλογή πτυέλων για τη φυματίωση

Μπορείτε να πάρετε πτύελα για την ανίχνευση της φυματίωσης τόσο σε δημόσια ιατρικά ιδρύματα όσο και σε ιδιωτικά εργαστήρια με παραπομπή από γιατρό. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αλγόριθμος. Έτσι, για να ανιχνεύσετε μυκοβακτήρια, θα χρειαστεί να συλλέξετε τρία δείγματα.

Για το πρώτο, δίνεται στον ασθενή ένα πτυελοδοχείο τσέπης εξοπλισμένο με μια ετικέτα που υποδεικνύει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τη συλλογή. Πριν από τη διαδικασία, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών. Το δοχείο πρέπει να φέρετε στο στόμα, να πάρετε 3 βαθιές αναπνοές και να βήξετε δυνατά, φτύνοντας πτύελα μέσα στο δοχείο. Ο βοηθός εργαστηρίου φροντίζοντας να υπάρχει επαρκής όγκος υλικού (3-5 ml), το κλείνει καλά με ένα καπάκι και το τοποθετεί σε κουτί για μεταφορά.

Το πρωί της επόμενης ημέρας μετά το βούρτσισμα των δοντιών του χορηγείται στον ασθενή άλλο ένα πτυελάκι για αυτοσυλλογή της ανάλυσης, το οποίο παραδίδει ο ίδιος στην ιατρική μονάδα. Υπάρχει και ένα τελευταίο τεστ. [2]

Μέρος των πτυέλων αποστέλλεται στη δεξαμενή του εργαστηρίου για καλλιέργεια, αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την προηγούμενη, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και ένα μόνο μυκοβακτηρίδιο.

Πόσο διαρκεί η εξέταση πτυέλων για φυματίωση;

Γίνεται πλήρης ανάλυση πτυέλων 3 μήνες. Μια τόσο μεγάλη περίοδος εξηγείται από το γεγονός ότι οι βάκιλοι του φυματίου μπορούν να αναπτυχθούν πολύ αργά. Υπάρχουν επίσης γρήγορες μέθοδοι που διαρκούν ακόμα τουλάχιστον 42 ημέρες.

Η βακτηριοσκόπηση των πτυέλων στη φυματίωση είναι απλή και οικονομική, αλλά διαρκεί πολύ.

PCR πτύελα για φυματίωση

Η μέθοδος αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) είναι πολύ ακριβής. Ανιχνεύει την παρουσία ιού με 100% βεβαιότητα, όταν άλλες εξετάσεις με μικρό αριθμό μυκοβακτηρίων μπορούν να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Βασίζεται στην ανίχνευση βακτηριακού DNA στα δείγματα που λαμβάνονται.

Υπό την επίδραση των ενζύμων και της θερμοκρασίας (από 50º έως 95ºС), δύο μόρια DNA σχηματίζονται από ένα μόριο DNA. Χρειάζονται 3 λεπτά. Για να έχετε το αποτέλεσμα, αρκούν 30-40 κύκλοι, που σημαίνει μιάμιση με δύο ώρες. Η μέθοδος PCR ανιχνεύει τη φυματίωση στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.

Μικροσκοπική εξέταση πτυέλων στη φυματίωση

Η μικροσκοπική εξέταση των πτυέλων αποκαλύπτει ηωσινόφιλα - έναν από τους υποτύπους λευκοκυττάρων, μεγάλο αριθμό ερυθροκυττάρων στην πνευμονική αιμορραγία, ελαστικές ίνες, σπείρες Kurshman, τετραδ. Ehrlich.

Παρά το γεγονός ότι στη φύση υπάρχουν πολλά βακτήρια ανθεκτικά στα οξέα εκτός από τη φυματίωση, ωστόσο, αυτή είναι μια από τις κύριες μεθόδους για τον προσδιορισμό της φυματίωσης, επειδή. διαφέρει σε απλότητα και ταχύτητα (από μία ώρα). Η μικροσκοπική εξέταση των πτυέλων καθιστά δυνατό τον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων ασθενών για τους γύρω ασθενείς, καθώς και τον εντοπισμό της δυναμικής της θεραπείας. [3]

Αποτέλεσμα πτυέλων για φυματίωση

Ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής πτυέλων σημαίνει ότι έχει ανιχνευθεί ο βάκιλος του Koch και αυτό επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Οι αρνητικοί δείκτες δεν το αποκλείουν και απαιτούν άλλες μελέτες: τεστ φυματίνης, ενζυμική ανοσοδοκιμασία, ιστολογική, ακτινογραφία, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία.

Σε τι διαφέρει τα πτύελα της πνευμονίας από τη φυματίωση;

Με την πνευμονία, τα βλεννώδη και βλεννοπυώδη πτύελα παρατηρούνται συχνότερα, αλλά οι ακαθαρσίες του αίματος μπορεί να είναι όχι μόνο με φυματίωση, αλλά και με εστιακή πνευμονία. Το πορτοκαλί-καφέ χρώμα είναι εγγενές τόσο στη λοβιακή πνευμονία όσο και στη φυματίωση.

Και οι δύο παθολογίες χαρακτηρίζονται από ινώδεις θρόμβους στα πτύελα, αλλά με πνευμονία δεν υπάρχουν σώματα σε σχήμα ρυζιού (φακοί Koch), μπορούν να ανιχνευθούν λιγότερη πρωτεΐνη και χολή.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.