^

Υγεία

A
A
A

Ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 06.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Κάθε φορά που εμφανίζονται ρωγμές στις γωνίες των χειλιών, θυμόμαστε την ανοσία. Πράγματι, ένα τέτοιο πρόβλημα σχετίζεται στενά με την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη, όταν οι άμυνες εξασθενούν και τα αποθέματα βιταμινών του οργανισμού εξαντλούνται. Από μόνες τους, οι ρωγμές ή οι κρίσεις δεν είναι ασθένεια, αν και προκαλούν σημαντική ενόχληση. Είναι απλώς ένα σήμα από το σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό.

Επιδημιολογία

Τις περισσότερες φορές, οι ρωγμές στις γωνίες των χειλιών οφείλονται στην ενεργοποίηση μιας στρεπτοκοκκικής ή μυκητιασικής λοίμωξης. Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθολογίες, έγκυες γυναίκες και παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι εξίσου συχνά άρρωστοι, και ιδιαίτερα εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Αιτίες ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση ρωγμών στις γωνίες της στοματικής κοιλότητας, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι τις περισσότερες φορές ο ίδιος - πρόκειται για βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στη βλεννογόνο μεμβράνη των χειλιών με διαφορετικούς τρόπους, μετά τα οποία ενεργοποιούνται. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λίγο λάθος όταν πιστεύουν ότι οι ρωγμές προκύπτουν από την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος ή από το beriberi: πράγματι, αυτοί οι παράγοντες συμβαίνουν, αλλά χωρίς την παρουσία της μικροβιακής χλωρίδας, το πρόβλημα δεν θα είχε συμβεί.

Ακόμη και οι ρωγμές που σχηματίζονται στο φόντο των οξέων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων ή των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων δεν είναι αποτέλεσμα υψηλής θερμοκρασίας σώματος, αλλά συνέπεια μολυσματικής εισβολής. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται από στρεπτόκοκκους και μυκητιακή χλωρίδα, συγκεκριμένα, επιδερμικό στρεπτόκοκκο και μύκητες που μοιάζουν με ζυμομύκητες που ανήκουν στο γένος Candida. Η μόλυνση προκαλεί την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας που εμφανίζεται με βλάβη στους ιστούς του δέρματος και στους βλεννογόνους της επιφάνειας.

Παράγοντες κινδύνου

Είναι γνωστοί πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ρωγμών στις γωνίες των χειλιών. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για αυτά:

 • η χρήση άπλυτων ποτηριών, ποτηριών, συσκευών άλλων ανθρώπων.
 • συχνό δάγκωμα και γλείψιμο των χειλιών, ειδικά την κρύα εποχή.
 • μη τήρηση των κανόνων υγιεινής για τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας.
 • γενική ψύξη του σώματος ή υπερθέρμανση.
 • η χρήση τροφίμων χαμηλής ποιότητας, άπλυτα χόρτα, λαχανικά, μούρα, φρούτα.
 • συνεχές άγγιγμα με βρώμικα χέρια στο δέρμα στην περιοχή του στόματος.

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μολυσματικής διαδικασίας παράγοντες όπως:

 • αδύναμη ανοσία?
 • αναιμία διαφόρων αιτιολογιών.
 • Διαβήτης;
 • ανεπάρκεια της ηπατικής λειτουργίας?
 • έλλειψη βιταμινών και μετάλλων στο σώμα.
 • συχνές ή παρατεταμένες μολυσματικές διεργασίες.
 • συχνές ή μεγάλες περιόδους θεραπείας με ορμονικά ή κυτταροστατικά φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά.

Παθογένεση

Υπάρχουν τέτοιοι παθογενετικοί τύποι ρωγμών στις γωνίες των χειλιών:

 • βακτηριακές ρωγμές που προκαλούνται από στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
 • μυκητιακές ρωγμές που εμφανίζονται όταν ενεργοποιούνται οι μύκητες του γένους Candida.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί - οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου - μπορούν κανονικά να υπάρχουν στο δέρμα ενός υγιούς ατόμου. Η ενισχυμένη αναπαραγωγή τους ξεκινά μόνο με έναν συνδυασμό ευνοϊκών συνθηκών για αυτό:

 • απότομη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος (υποσιτισμός, ασθένεια, χειρουργική επέμβαση κ.λπ.)
 • πτώση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος.
 • ασθένειες της στοματικής κοιλότητας, των δοντιών, της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
 • αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα?
 • εντερική δυσβίωση.

Οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο σώμα είναι στρες με τη μια ή την άλλη μορφή, που μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μόλυνσης. Ως αποτέλεσμα, μικροοργανισμοί που συσσωρεύονται στις γωνίες του στόματος ενεργοποιούν την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους, πυροδοτείται μια φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία συνοδεύεται από όλα τα σχετικά σημάδια: ερυθρότητα, πόνο κ.λπ.

Συμπτώματα ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Τα κλινικά συμπτώματα των ρωγμών στις γωνίες των χειλιών μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, ανάλογα με την αιτιολογία της νόσου. Για παράδειγμα, τα πρώτα σημάδια μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

 • Με βακτηριακές ρωγμές, στην αρχή υπάρχει μια ελαφριά ερυθρότητα και ενόχληση με τη μορφή κνησμού. Μετά από λίγο, σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στις γωνίες των χειλιών ή μια φυσαλίδα με υγρό περιεχόμενο: εξαιτίας αυτού του συμπτώματος πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τις κρίσεις με τον έρπητα. Αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι φυσαλίδες ανοίγουν και σχηματίζεται μια αιματηρή κρούστα, η οποία μπορεί να είναι ξηρή και υγρή, μερικές φορές ανοίγοντας ή αιμορραγεί. Σε αυτό το στάδιο, ο πόνος ενώνεται, γίνεται επώδυνο να ανοίξετε το στόμα σας και, κατά συνέπεια, να μιλήσετε και να φάτε.
 • Με μυκητιακές ρωγμές, εμφανίζεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, η οποία στην εμφάνιση μοιάζει με διάβρωση. Η εξωτερική κρούστα δεν σχηματίζεται και οι ρωγμές και η ερυθρότητα στις ίδιες τις γωνίες των χειλιών διακρίνονται από μια κοκκινωπή απόχρωση, συχνά καλυμμένη με χαλαρή επίστρωση. Εάν το στόμα είναι κλειστό, τότε το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει αόρατο. Αλλά με ένα ανοιχτό στόμα, οι επιληπτικές κρίσεις και οι ρωγμές στις γωνίες των χειλιών εκτίθενται, μπορεί να εμφανιστεί πόνος κοπής.

Εκτός από τις παραπάνω επιλογές, υπάρχουν επίσης μικτές ρωγμές που φέρουν σημάδια τόσο μικροβιακής όσο και μυκητιακής παρουσίας.

Ρωγμές στις γωνίες των χειλιών σε ένα παιδί

Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση ρωγμών στις γωνίες των χειλιών στα παιδιά είναι η έλλειψη βιταμινών της ομάδας Β, που διασφαλίζουν τη φυσιολογική κατάσταση του δέρματος και των βλεννογόνων. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου και σιδήρου στο σώμα μπορεί επίσης να «φταίει». Ωστόσο, πιο συχνά τα βακτήρια και οι μύκητες ενεργοποιούνται σε φόντο μείωσης της άμυνας του ανοσοποιητικού - για παράδειγμα, με αμυγδαλίτιδα, τερηδόνα, συχνά κρυολογήματα και SARS, με αναιμία, ελμινθικές εισβολές.

Σε πολλά παιδιά, η αιτία της υπερβολικής συσσώρευσης βακτηρίων στις γωνίες των χειλιών είναι η κακή απόφραξη, η μη τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής και στα μικρά παιδιά η παρατεταμένη κατακράτηση θηλών και πιπίλων στο στόμα. Αλλεργικές διεργασίες, άλλες ασθένειες και αποκλίσεις συμβάλλουν στην πρόσθετη συμβολή τους.

Οι ρωγμές στις γωνίες των χειλιών στην παιδική ηλικία δεν διαταράσσονται συχνά, ωστόσο, εάν εμφανιστεί μια τέτοια παθολογία, αποκτά έναν κυρίως μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Η κορύφωση της παιδικής νοσηρότητας εμφανίζεται την άνοιξη, όταν η έλλειψη βιταμινών γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο πλαίσιο μιας γενικής μείωσης της ανοσίας.

Ρωγμές στις γωνίες των χειλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές χρόνιες ασθένειες επιδεινώνονται και αυτό οφείλεται κυρίως σε απότομα αυξανόμενο φορτίο στο γυναικείο σώμα και σε πτώση της ανοσίας. Η νόσος στις εγκύους μπορεί να προχωρήσει άτυπα, ξεκινώντας από τη συνήθη ξηρότητα των χειλιών, καταλήγοντας με σχηματισμό διαβρώσεων κυρίως στο κάτω χείλος.

Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ρωγμές στις γωνίες των χειλιών αλλεργικής προέλευσης. Τέτοιες κρίσεις χαρακτηρίζονται από αίσθημα κνησμού και καύσου, οίδημα και ερυθρότητα στην αντίστοιχη περιοχή του προσώπου. Η πρόσθετη επαφή με το αλλεργιογόνο οδηγεί στο σχηματισμό μικρών φυσαλίδων που εξελίσσονται σε διαβρωτικά στοιχεία.

Τα άτυπα συμπτώματα των ρωγμών μπορεί να εμφανιστούν σύντομα και αυθόρμητα και επίσης να εξαφανιστούν απότομα. Οι υφέσεις συμβαίνουν συχνά, αλλά τα χείλη ξεφλουδίζουν κυρίως αυτή την περίοδο. Χαρακτηρίζεται από ξηρότητα των χειλιών και του δέρματος στο πρόσωπο.

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι επιπλοκές στο φόντο της εμφάνισης ρωγμών στις γωνίες των χειλιών είναι εξαιρετικά σπάνιες: συνήθως το πρόβλημα θεραπεύεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η εξάπλωση της λοίμωξης, η αύξηση της περιοχής της φλεγμονώδους διαδικασίας με τη συμμετοχή υγιών ιστών (δέρμα και βλεννογόνοι).

Μεταξύ των ιδιαίτερα δυσάρεστων συνεπειών, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον σχηματισμό πρόσθετων βαθιών ρωγμών, ελκωτικών και διαβρωτικών στοιχείων, που συγχωνεύονται σε μια μεγάλη εστία. Η διαδικασία τρεξίματος χαρακτηρίζεται από σοβαρή ενόχληση και με στενή επαφή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλα άτομα.

Εάν οι ρωγμές στις γωνίες των χειλιών δεν επουλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν έχει νόημα να περιμένετε να εξαφανιστεί το πρόβλημα από μόνο του: είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα συνταγογραφήσει θεραπεία σύμφωνα με το ανιχνευμένο παθογόνο. Εάν η ασθένεια αφεθεί στην τύχη, τότε η αυτοθεραπεία στο πλαίσιο της εξασθενημένης ανοσίας θεωρείται σχεδόν αδύνατη. Η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να στοχεύει σε τοπικές επιδράσεις στη φλεγμονώδη εστία, καθώς και στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής άμυνας.

Διαγνωστικά ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση των ρωγμών γίνεται με βάση την κλινική εξέταση και τα παράπονα των ασθενών. Η συμπτωματολογία της νόσου είναι χαρακτηριστική και σε περίπτωση αμφιβολίας λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της ιστολογικής ανάλυσης κατεστραμμένων ιστών.

Γενικά, τα διαγνωστικά στάδια μπορούν να κατανεμηθούν ως εξής:

 • συλλογή παραπόνων, εξέταση του ασθενούς.
 • διεξαγωγή ιστολογικών αναλύσεων, δερματικών δοκιμών με αλλεργιογόνα.
 • γενικές εργαστηριακές εξετάσεις για την αξιολόγηση της κατάστασης του σώματος (επιτρέπουν τον αποκλεισμό αναιμίας, φλεγμονωδών ασθενειών).
 • ενόργανες διαγνωστικές μεθόδους.

Η εργαστηριακή και η οργανική διάγνωση χρησιμοποιούνται συχνότερα στη διαφοροποίηση των παθήσεων των χειλιών. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξέταση περιφερικού αίματος, κυτταρολογική, βακτηριολογική και ιολογική εξέταση επιχρισμάτων, υπερηχογραφική εξέταση της κοιλιακής κοιλότητας ή του θυρεοειδούς αδένα κ.λπ.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται με διαφορετικούς τύπους χειλίτιδας (αποφολιδωτική, αδενική, μετεωρολογική, δακτυλιοειδής, καντιντώδης, εκζεματώδης τύπος), με ερυθηματώδη λύκο των χειλιών, μακροχειλίτιδα.

Θεραπεία ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Κατά τη θεραπεία ρωγμών στις γωνίες των χειλιών, είναι καλύτερο να παρέχεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της θεραπείας. Είναι επίσης σημαντικό να τηρούνται τα γενικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • συμμόρφωση με τους κανόνες στοματικής υγιεινής ·
 • τακτική υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών.
 • οδοντιατρική θεραπεία, έγκαιρη αφαίρεση προβληματικών δοντιών, απαλλαγή από την πλάκα.
 • εγκατάλειψη κακών συνηθειών (που σημαίνει όχι μόνο το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και το δάγκωμα των χειλιών, το γλείφοντας συνεχώς).
 • παροχή μηχανικής προστασίας των χειλιών (διόρθωση της οδοντοφυΐας, έγκαιρη αντικατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων κ.λπ.)
 • εκπλήρωση όλων των ιατρικών συνταγών.

Οι συνταγές του γιατρού μπορεί να περιλαμβάνουν συστάσεις για γενική και τοπική θεραπεία. Η εξωτερική θεραπεία περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • θεραπεία με αντισηπτικά διαλύματα (υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλωρεξιδίνη, διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου).
 • εφαρμογή λοσιόν με πρωτεολυτικά ένζυμα (τρυψίνη, χυμοθρυψίνη) για να μαλακώσουν οι κρούστες.
 • λίπανση με αλοιφές κορτικοστεροειδών (Lorinden A, Celestoderm, Locoid) για την αναστολή της ανάπτυξης μιας φλεγμονώδους αντίδρασης, για την εξάλειψη του οιδήματος και άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά - για παράδειγμα, Suprastin, Loratadin, Cetirizine. Επιπλέον, συνιστάται ενισχυμένη δίαιτα, πολυβιταμίνες και ηρεμιστικά.

Τι να κάνετε με τις ρωγμές στις γωνίες των χειλιών;

Όταν εμφανίζονται ρωγμές στις γωνίες των χειλιών, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η επίδραση παραγόντων που μπορούν να επιδεινώσουν την πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας. Τέτοιοι παράγοντες είναι συνήθως τα αλλεργιογόνα, οι μικροβιακές επιδράσεις, η υπερθέρμανση και η υποθερμία, η αφυδάτωση κ.λπ.

Δεν είναι δύσκολο να θεραπεύσετε την ασθένεια αφού επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία και να εξαλείψετε τη βασική αιτία του προβλήματος (για παράδειγμα, να εξουδετερώσετε τα βακτήρια ή ένα μυκητιακό παθογόνο).

Τόσο τα τοπικά όσο και τα συστηματικά θεραπευτικά αποτελέσματα, ή ο συνδυασμός και των δύο, είναι κατάλληλα. Είναι εξίσου σημαντικό να τηρούνται προσεκτικά όλοι οι κανόνες υγιεινής της στοματικής κοιλότητας, του προσώπου και των χεριών.

Πού κατευθύνεται συνήθως η θεραπεία; Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, αποτρέπει την επαναμόλυνση. Για αυτό, χρησιμοποιούνται με επιτυχία αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά συστηματικά και εξωτερικά σκευάσματα.

Φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός

Χλωροεξιδίνη

Αντιμικροβιακό και αντισηπτικό διάλυμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρωγμών και πληγών τρεις φορές την ημέρα. Το προϊόν είναι χαμηλής τοξικότητας και ασφαλές, αλλά η εσωτερική του χρήση πρέπει να αποφεύγεται. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, ο παράγοντας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον βλεννογόνο ιστό.

Aevit

Συνδυασμένο παρασκεύασμα βιταμινών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στο εσωτερικό, πάρτε μία κάψουλα του φαρμάκου την ημέρα. Επιπλέον, οι πληγείσες περιοχές στις γωνίες των χειλιών λιπαίνονται με το περιεχόμενο της κάψουλας. Μια τέτοια θεραπεία δεν έχει αντενδείξεις, βοηθά στην επιτάχυνση της ανάκτησης.

Λοραταδίνη

Ένα αντιισταμινικό που έχει αντιαλλεργικές και αντικνησμώδεις ιδιότητες. Αποτρέπει την ανάπτυξη οιδήματος, διευκολύνει την πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας. Η λοραταδίνη λαμβάνεται από το στόμα 10 mg μία φορά την ημέρα. Μεταξύ των πιο συχνών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, η ευερεθιστότητα.

Φουκόρτσιν

Αντισηπτικό και απολυμαντικό με ευρεία αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Το φάρμακο λιπαίνει τις πληγές 1-3 φορές την ημέρα, μέχρι την κλινική αποκατάσταση. Παρενέργειες στο υπόβαθρο της χρήσης του φαρμάκου: προσωρινή χρώση του δέρματος σε κοκκινωπό χρώμα, απολέπιση του επιθηλίου.

Εκχύλισμα εχινάκειας

Ένας ανοσοδιεγερτικός παράγοντας που αυξάνει τη φαγοκυτταρική δραστηριότητα των μακροφάγων και των ουδετερόφιλων. Συνήθως λαμβάνετε 20-40 σταγόνες από το εκχύλισμα τρεις φορές την ημέρα, όχι περισσότερο από 2 μήνες στη σειρά. Είναι επίσης δυνατή η τοπική εφαρμογή του φαρμάκου. Πιθανές παρενέργειες είναι οι αλλεργίες.

Αλοιφές για ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Οι αλοιφές εφαρμόζονται συνήθως σε κατεστραμμένους ιστούς 1-2 φορές την ημέρα: χρησιμοποιούνται φάρμακα με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή δράση και επούλωση πληγών.

Η αλοιφή Levomekol, η οποία περιέχει ένα αντιβιοτικό, είναι τέλεια ως αντισηπτικό. Τέτοιες αλοιφές όπως το Actovegin, το Solcoseryl, που διεγείρουν τις διαδικασίες επούλωσης, έχουν αποδειχθεί καλά. Εκτός από αυτά, πρέπει να σημειωθεί η θεραπευτική δράση των αλοιφών Bepanten, Methyluracil, Dexpanthenol.

Με μια μυκητιασική λοίμωξη, η χρήση αλοιφών Clotrimazole, Exoderil κ.λπ.

Άλλες αλοιφές που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας:

 • Το Celestoderm-B με Garamycin είναι ένας συνδυασμός κορτικοστεροειδούς και αντιβακτηριακού συστατικού, που χρησιμοποιείται στη σύνθετη πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας, με την προσθήκη πυώδους λοίμωξης. Με μυκητιασικές λοιμώξεις, αυτό το φάρμακο δεν συνταγογραφείται. Η αλοιφή εφαρμόζεται στην περιοχή της βλάβης το πρωί και το βράδυ - δηλαδή δύο φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 1-2 εβδομάδες.
 • Το Lorinden C είναι μια συνδυασμένη αλοιφή με αντικνησμώδη, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιοιδηματική δράση. Εφαρμόστε όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα, για όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Βάλσαμο για ρωγμές στις γωνίες των χειλιών

Αν ο σχηματισμός ρωγμής μόλις αρχίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γνωστό βάλσαμο Rescuer. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται εξωτερικά, επιταχύνοντας την αντίδραση επούλωσης πληγών και τραυματισμών. Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος είναι ότι έχει φυσική σύνθεση, χωρίς αντιβιοτικά και ορμονικά συστατικά. Το βάλσαμο αντιπροσωπεύεται από συστατικά όπως έλαια γκι, ιπποφαές και ελαιόλαδα, εκχύλισμα καλέντουλας, κερί μέλισσας, νέφτι, λάδι Naftalan, διαλύματα βιταμινών και αιθέρια έλαια.

Το βάλσαμο εφαρμόζεται απευθείας στις ρωγμές, πολλές φορές την ημέρα (συνήθως τρεις φορές). Οι αλλεργικές διεργασίες μπορεί να γίνουν αντενδείξεις για χρήση.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και εκφράζονται στην ανάπτυξη αλλεργίας στο φάρμακο.

βιταμίνες

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά για την πρόληψη και τη θεραπεία σχεδόν κάθε δερματολογικής νόσου. Η έλλειψη ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί εύκολα να προκαλέσει ξεφλούδισμα, σκασμένα χείλη, ακόμη και σπασίματα. Η αβιταμίνωση ή η υποβιταμίνωση μπορεί να γίνει αποφασιστικός παράγοντας στην ανάπτυξη μολυσματικών δερματολογικών διεργασιών, να προκαλέσει τη μετάβαση της παθολογίας από το οξύ στάδιο στο χρόνιο.

Η βιταμίνη Α συμμετέχει στη διαφοροποίηση των επιθηλιακών κυττάρων στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Αποδεικνύεται ότι οι δομές των κυττάρων αλλάζουν χημικά και λειτουργικά. Με έλλειψη ρετινόλης, εμφανίζεται ξηρότητα, αυξάνεται το ξεφλούδισμα, η κεράτινη στιβάδα πυκνώνει και μπορεί να αναπτυχθούν πυώδεις διεργασίες.

Η έλλειψη βιταμινών Β 2  και Β 6  προκαλεί βλάβη στο επιθήλιο του δέρματος και στη στοματική κοιλότητα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο ρωγμές στις γωνίες του στόματος, αλλά και δερματίτιδα του ρινοχειλικού τριγώνου, των αυτιών, του προσώπου κ.λπ. Οι βιταμίνες της ομάδας Β συνταγογραφούνται πάντα για την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών και ελκών, χρόνια δερμάτωση.

Το ασκορβικό οξύ είναι ένας πολύ γνωστός ανοσοτροποποιητής που ενεργοποιεί τις εφεδρικές άμυνες στο σώμα, επιταχύνοντας την επισκευή των ιστών. Με έλλειψη ασκορβικού οξέος, οι πληγές επουλώνονται περισσότερο και χειρότερα. Όταν εμφανίζονται επώδυνες ρωγμές στις γωνίες του στόματος, συνήθως συνταγογραφούνται σύνθετα πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν όλες τις βιταμίνες που περιγράφονται παραπάνω. Η συχνότητα λήψης τέτοιων φαρμάκων, καθώς και η δοσολογία τους, καθορίζεται ξεχωριστά.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Η φυσιοθεραπεία συμπληρώνει αποτελεσματικά τη βασική θεραπεία, βοηθά στη γρήγορη εξάλειψη των επώδυνων συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Οι κύριες διαδικασίες που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός όταν εμφανίζονται ρωγμές στις γωνίες των χειλιών είναι:

 • Θεραπεία με λέιζερ - έχει αντιφλεγμονώδες, αντιοιδηματικό, απευαισθητοποιητικό αποτέλεσμα.
 • Ηλεκτροφόρηση φαρμάκων - περιλαμβάνει τη χρήση κορτικοστεροειδών ή αντιισταμινικών.
 • Φωνοφόρηση με σκευάσματα αλοιφής κορτικοστεροειδών.
 • Θεραπεία εξαιρετικά υψηλής συχνότητας - έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί τις διαδικασίες της μικροκυκλοφορίας και της αναγέννησης.
 • Η θεραπεία με μικροκύματα βελτιώνει την παροχή αίματος και τη διατροφή των ιστών, αναστέλλει την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους αντίδρασης, εξαλείφει το οίδημα και έχει αντιαλλεργική δράση.

Παρεμπιπτόντως, όταν εμφανίζονται ρωγμές, οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες συνταγογραφούνται όχι τόσο συχνά, αλλά μόνο με παραμελημένες και αργές διαδικασίες. Η απόφαση για το ραντεβού τους λαμβάνεται από τον γιατρό.

Εναλλακτική Θεραπεία

Εναλλακτικές θεραπείες είναι πάντα διαθέσιμες και συχνά δεν έχουν λιγότερο αποτέλεσμα από τα φάρμακα του φαρμακείου. Για παράδειγμα, η πιο κοινή θεραπεία για τις ρωγμές στις γωνίες των χειλιών είναι το συνηθισμένο κερί αυτιού - ακριβώς αυτό που συνήθως καθαρίζεται προσεκτικά από τα αυτιά με βαμβακερά μάκτρα. Αυτή η φυσική «αλοιφή» λιπαίνει τα σημεία των επιληπτικών κρίσεων. Λένε ότι το πρόβλημα κρατάει εδώ και 1-2 μέρες.

Καλά βοηθά από ρωγμές στις γωνίες των χειλιών ιαματικό νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να λιπαίνεται με ειδική κρέμα ή προϊόν υγιεινής που παρασκευάζεται με βάση τέτοιο νερό.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τις ρωγμές είναι να λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές με διαλύματα ελαίου βιταμινών: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάψουλες βιταμινών Α ή Ε ή το συνδυαστικό φάρμακο Aevit. Αντίθετα, χρησιμοποιείται επίσης λιωμένο κερί μέλισσας, ιπποφαές ή λάδι τριαντάφυλλου, μέλι, λίπος χήνας.

Θεραπεία με βότανα

Το σκούπισμα των περιοχών με ρωγμές στις γωνίες των χειλιών με αφεψήματα φυτών, όπως χαμομήλι, φελαντίνα, καλέντουλα, φασκόμηλο, σπάγκος, βοηθάει καλά.

Η επόμενη εξαιρετική θεραπεία είναι η επεξεργασία των μαρμελάδων με φρεσκοστυμμένο χυμό που λαμβάνεται από φύλλα αλόης ή Kalanchoe, από ένα φρέσκο φυτό φελαντίνας, κοτσάνια πλατάνια. Μπορείτε να λιπάνετε το κατεστραμμένο δέρμα με μια κομμένη σκελίδα σκόρδο ή μια φέτα από ένα κρεμμύδι.

Τα εγχύματα για τη θεραπεία τραυμάτων παρασκευάζονται με τους ακόλουθους τρόπους:

 • ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρού χρώματος χαμομηλιού χύνεται σε 200 ml βραστό νερό, επιμένει κάτω από το καπάκι για 40-45 λεπτά, φιλτράρεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • μια κουταλιά της σούπας καλέντουλα χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό, διατηρείται κάτω από το καπάκι για τουλάχιστον μισή ώρα, μετά την οποία φιλτράρεται και χρησιμοποιείται για τρίψιμο.
 • μια κουταλιά της σούπας φασκόμηλο χύνεται σε ένα ποτήρι βραστό νερό, επιμένει για μια ώρα, μετά την οποία φιλτράρεται και χρησιμοποιείται για τρίψιμο και λοσιόν.

Οποιοπαθητική

Μια κατάλληλη ομοιοπαθητική θεραπεία συνταγογραφείται με την επιλογή της βέλτιστης συνταγματικής θεραπείας. Συνιστάται η χρήση των ακόλουθων παραγόντων σε μεμονωμένα επιλεγμένες δόσεις.

 • Natrum muriaticum - εξαλείφει ακόμη και τις βαθιές ρωγμές στις γωνίες των χειλιών, στη μέση των χειλιών, καθώς και κάθε είδους καρφιά.
 • Πετρέλαιο - βοηθά σε αιμορραγικές πληγές κοντά στο στόμα, οι οποίες συνοδεύονται από κάψιμο και κνησμό.
 • Το Calcarea carbonica συνταγογραφείται τόσο για επιφανειακές όσο και για βαθιές ρωγμές που εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα.
 • Γραφίτης - χρησιμοποιείται όταν εμφανίζονται πληγές στα χείλη και στους μεσοδακτύλους χώρους.
 • Gepar sulfuris calcareum - εξαλείφει τις ρωγμές που καλύπτονται με κρούστα.
 • Acidum nitricum - βοηθά σε βαθιά αιμορραγικά τραύματα, που χαρακτηρίζονται από μακρά πορεία.
 • Antimonium krudum - χρησιμοποιείται για κατεστραμμένο δέρμα στις γωνίες του στόματος και στο ρινοχειλικό τρίγωνο.

Χειρουργική επέμβαση

Η βοήθεια χειρουργού απαιτείται μόνο σε λίγες ιδιαίτερα παραμελημένες περιπτώσεις ρωγμών στις γωνίες των χειλιών, με έντονα συμπτώματα δυσπλασίας. Επιτρέπονται οι ακόλουθες χειρουργικές μέθοδοι:

 • θεραπεία με λέιζερ?
 • φωτοδυναμική θεραπεία;
 • κρυοχειρουργική?
 • σφηνοειδές εκτομή των προσβεβλημένων ιστών.
 • πλαστική χειρουργική για τη διόρθωση και αποκατάσταση των χειλιών.

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, η επέμβαση για ρωγμές είναι μάλλον εξαίρεση στον κανόνα, καθώς τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια θεραπεία.

Πρόληψη

Ακόμη και μετά την επιτυχή θεραπεία των ρωγμών στις γωνίες των χειλιών, είναι λογικό να φροντίζουμε για την πρόληψη της υποτροπής της νόσου στο μέλλον. Εδώ είναι τι είναι μια τέτοια πρόληψη:

 • διεξαγωγή διαδικασιών σκλήρυνσης·
 • συστηματική και υψηλής ποιότητας υγιεινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας.
 • χρησιμοποιήστε μόνο αποδεδειγμένα και υψηλής ποιότητας καλλυντικά.
 • βελτίωση της ποιότητας της διατροφής με έμφαση στα φυτικά τρόφιμα, άρνηση κατανάλωσης γλυκών.
 • απαλλαγή από κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ.
 • πρόληψη της υπερβολικής ξηρότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, η χρήση επαρκούς ποσότητας υγρού, η χρήση ενυδατικών προϊόντων υγιεινής.

Πρέπει να προσέχετε την καθαριότητα του σώματός σας, να πλένετε τακτικά τα χέρια σας (ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια), να προσπαθείτε να μην γλείφετε τα χείλη σας και να μην δαγκώνετε τα νύχια σας.

Πρόβλεψη

Οι ρωγμές στις γωνίες των χειλιών μπορεί να ενοχλήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία - τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Στους περισσότερους ασθενείς, το πρόβλημα υποχωρεί χωρίς σοβαρές συνέπειες, μέσα σε 3-5 ημέρες: στην αρχή, αυξάνεται η ενόχληση, εμφανίζονται ερυθρότητα και ορατές ρωγμές, το πρόβλημα φτάνει στο αποκορύφωμά του και μετά τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το πρόβλημα θα περάσει από μόνο του: μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει, ειδικά εάν δεν ληφθούν μέτρα και η ασθένεια αρχίσει να εξελίσσεται. Πιστεύεται ότι η πλήρης αδιαφορία για τη θεραπεία συμβάλλει στην εξάπλωση της φλεγμονώδους αντίδρασης και στο σχηματισμό ελκών. Γενικά, η πρόγνωση μπορεί να εκφραστεί ως ευνοϊκή, αλλά η θεραπεία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.