^

Υγεία

A
A
A

Ψώρα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ψώρα - λοίμωξη του δέρματος με τσιμπούρι Sarcoptes scabiei. Η ψώρα προκαλεί έντονο κνησμό, ερυθηματώδη παλτά και υποδόριες διόδους μεταξύ των δακτύλων, των καρπών, της μέσης και των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση της «ψώρα» γίνεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης και βασίζεται στα αποτελέσματα των γρατζουνιών. Στη θεραπεία των τοπικών φαρμάκων χρησιμοποιούνται ή σπάνια συνταγογραφούνται από του στόματος χορήγηση ιβερμεκτίνης.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6],

Επιδημιολογία

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει δει μια σημαντική αύξηση της επίπτωσης της ψώρα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ψώρα στη γενική δομή της επίπτωσης της ψώρα είναι 3,6-12,3%.

Η μόλυνση από ψώρα γίνεται από άρρωστο άτομο σε υγιή άτομο και στο 50% - με σεξουαλική επαφή. Είναι επίσης δυνατή η έμμεση μεταφορά του ακάρεως φαγούρας (με τη βοήθεια των αντικειμένων του άρρωστου, τη γενική χρήση κλινοστρωμνής, υφασμάτων, παιδικών παιχνιδιών, γραφής).

Έμμεση οδός μετάδοσης κρότωνες παρατηρείται πολύ σπάνια λόγω της αδύνατης βιωσιμότητας του ακάρεως στο περιβάλλον. Η διάρκεια ζωής ενός ακάρεως φαγούρας σε θερμοκρασία δωματίου 22 ° C και υγρασία 35% δεν υπερβαίνει τις 4 ημέρες. Σε θερμοκρασία 60 ° C, τα παράσιτα πεθαίνουν μέσα σε 1 ώρα, και σε βρασμό και θερμοκρασίες κάτω από 0 ° C - πεθαίνουν αμέσως. Ευνοϊκά περιβάλλοντα για την κατοχή ενός ακάρεως φαγούρας έξω από τον ξενιστή είναι οικιακή σκόνη, φυσικά υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες. Τα αυγά των παρασίτων είναι πιο ανθεκτικά στους ακαρεοκτόνους παράγοντες

Η μόλυνση με ψώρα ακάρεα μπορεί να συμβεί σε ντους, σάουνες, λουτρά, δωμάτια ξενοδοχείου, αμαξοστοιχίες υπό την προϋπόθεση παραβίασης του υγειονομικού καθεστώτος.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Αιτίες ψώρα

Οι ψώρα (ψώρα) προκαλούνται από το ακάρεα φαγούρας Sarcoptes scabiei. Ο κύκλος ζωής του κρότωνα αποτελείται από δύο περιόδους: αναπαραγωγικές και μεταμορφικές. Ο αναπαραγωγικός κύκλος του τσιμπουριού είναι ο ακόλουθος: Το ωάριο, το οποίο έχει ωοειδές σχήμα, εναποτίθεται από το θηλυκό στην κνησμώδη κίνηση, στο οποίο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι προνύμφες εκκολάπτονται. Η ψώρα μπορεί να διαρκέσει περίπου 1,5 μήνες και να χρησιμεύσει ως πηγή περαιτέρω λοίμωξης. Η μεταμορφωμένη περίοδος ξεκινά με την εμφάνιση της προνύμφης, διεισδύοντας διαμέσου της πορείας μέσα στο δέρμα και μετασχηματίζοντας μετά τη γέννηση σε πρωτόνιμο, και έπειτα σε ένα τηλεϊόμορφο που μετατρέπεται σε ενήλικα. Το αφράτο άκαρι έχει σχήμα χελωνών με διάμετρο 0,35x0,25 mm.

Το μέγεθος των ακάρεων των ψαριών είναι πολύ μικρότερο από το θηλυκό. Το θηλυκό κινείται κατά μήκος του δέρματος με τη βοήθεια δύο μπροστινών ποδιών, στα οποία είναι οι κορόιδα. Στην κεράτινη στιβάδα του ακάρεος διεισδύει με τη βοήθεια των τεράστιων σιαγόνων και τερματικών σπονδύλων των μπροστινών ζευγών των ποδιών. Το θηλυκό τρέφονται με ένα κοκκώδες στρώμα της επιδερμίδας, αλλά ταυτόχρονα κινείται στην κεράτινη στιβάδα. Η τοποθέτηση αυγών εμφανίζεται στα σχηματισμένα περάσματα σε μια σειρά.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Παθογόνα

Παθογένεση

Τα περιττώματα που αφήνονται από το παράσιτο στις ενδοδερμικές διόδους προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Σε περίπτωση παραβιάσεων στο ανοσοποιητικό σύστημα, η γενίκευση της διαδικασίας λαμβάνει χώρα με την ανάπτυξη νορβηγικής ψώρας.

Οι υποστηρικτές της ανοσολογικής υπόθεσης συνδέουν πολυετείς διακυμάνσεις της νοσηρότητας με ανοσοβιολογικές διεργασίες. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας ψώρα, υπάρχει υπερευαισθησία στον πληθυσμό, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ένα ορισμένο βαθμό αντοχής στον παθογόνο, κυρίως στους νέους. Υπάρχει μια άποψη σχετικά με την επίδραση της σεξουαλικής αταξίας στη συχνότητα της ψώρα, η οποία προέκυψε με βάση τη σύνδεση μεταξύ της επίπτωσης της ψώρα και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών

Όταν η ψώρα εκφράζεται σαφώς εποχιακή δυναμική της νοσηρότητας. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών καταγράφεται το φθινόπωρο και το χειμώνα, το μικρότερο το καλοκαίρι.

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ψώρας και να συμβάλει σε ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες: τα λάθη στη διάγνωση, χαμηλό ποσοστό του ενεργού ανίχνευσης, μερική συμμετοχή στην αξιολόγηση και τη θεραπεία των πηγών μόλυνσης, και τα άτομα που εκτίθενται σε ασθενείς.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Συμπτώματα ψώρα

Τα κύρια συμπτώματα της ψώρα είναι έντονη φαγούρα, συνήθως χειρότερη τη νύχτα, αλλά ο χρόνος δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.

Έντυπα

trusted-source[26], [27]

Κλασική ψώρα

Πρώτον, interdigital διπλώνει στα πλάσια αγκώνες και τους καρπούς, μασχάλες, στη γραμμή μέσης, ή στους γλουτούς σχηματίζονται ερυθηματώδεις βλατίδες. Ίσως να εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εκτός από το πρόσωπο στους ενήλικες. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μικρών, κυματιστών ματιών, κυματιστών γραμμών από μερικά χιλιοστά έως 1 cm σε μήκος. Ένα μικρό, σκοτεινό κουτάλι - ένα τσιμπούρι - μπορεί συχνά να δει στο ένα άκρο.

Τα συμπτώματα της κλασικής ψώρα μπορεί να είναι άτυπα. Σε μαύρους και μαύρους ανθρώπους, η ψώρα μπορεί να εκδηλωθεί ως κοκκιωματώδη οζίδια. Τα βρέφη μπορεί να έχουν παλάμες, πέλματα, τραύματα προσώπου και κεφαλής, καθώς και ακουστικά αυτιά. Σε ασθενείς με χαμηλή ανοσία είναι δυνατό το ξεφλούδισμα του δέρματος χωρίς ταυτόχρονη φαγούρα (ειδικά στις παλάμες και τα πέλματα των ενηλίκων και στο τριχωτό της κεφαλής στα παιδιά).

Η περίοδος επώασης της ψώρας διαρκεί από 8 έως 12 ημέρες. Το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της ψώρα είναι η κνησμός του δέρματος, η οποία είναι χειρότερη τη νύχτα. Στο δέρμα υπάρχουν ζευγαρωμένα, φαγούρα papulovesicles. Η ένταση του κνησμού αυξάνεται με την αύξηση της διάρκειας της νόσου και εξαρτάται από την ποσότητα των ακάρεων και ατομικά χαρακτηριστικά του οργανισμού (νεύρου επίπεδο διέγερσης άκαρι κατά την κίνησή του πάνω από το δέρμα και ευαισθητοποίηση σε παρασίτου και άχρηστα προϊόντα του (κόπρανα μυστικό σάλπιγγα αδένες μυστικό εκκρίνεται στο εγκεφαλικό επεισόδιο ροκάνισμα )).

Η κατανομή της ψώρα κατά μήκος του δέρματος καθορίζεται από το ρυθμό ανάκτησης της επιδερμίδας, τη δομή και τη θερμική κατάσταση του δέρματος. Το δέρμα των χεριών, των καρπών και των ποδιών έχει μειωμένη θερμοκρασία, το μέγιστο πάχος της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και το ελάχιστο κάλυμμα τρίχας. Το παχύ στρώμα καυτού σε αυτά τα σημεία επιτρέπει στις προνύμφες του ακάρεος φαγούρα να εκκολάπτονται από τα αυγά και να μην αποκόπτονται με τις καυτές δερματικές κλίμακες. Το ύψος της νόσου χαρακτηρίζεται από έναν πολυμορφισμό των εξανθημάτων: από τις ωοθυλακικές εκρήξεις που συμβαίνουν στο σημείο της εισαγωγής του παρασίτου στις κρούστες και τις διαβρώσεις.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την ψώρα είναι η παρουσία κινήσεων φαγούρας, παλμών και κυστιδίων. Ένας τυπικός εντοπισμός της ψώρα είναι η περιοχή των χεριών και των αγκώνων, το στομάχι, τους γλουτούς, τους μαστικούς αδένες, τους γοφούς. Συχνά υπάρχουν σβημένες μορφές ψώρα, οι οποίες συχνά διαγιγνώσκονται ως αλλεργικές δερματοπάθειες.

Άλλα στοιχεία δερματικού εξανθήματος είναι επίσης πιθανά με ψώρα, όπως διάβρωση, αιμορραγικές κρούστες, αποκοπές, ερυθηματώδεις-διεισδυτικές κηλίδες. Όταν συνδέετε μια βακτηριακή λοίμωξη, δημιουργούνται φλύκταινες και πυώδεις κρούστες. Σε 20% των περιπτώσεων παρατηρείται το σύμπτωμα του Ardy-Gorchakov: σημείωνται πυώδεις κρούστες στην επιφάνεια εκτατών των αγκώνων.

Είναι δυνατόν να διακρίνουν διάφορες ξεχωριστές μορφές ψώρας: οζώδης (postskabioznaya δερματική λεμφοπλασία), ψώρα στα παιδιά, νορβηγική ψώρα, ψευδοκύστες.

Χαρακτηριστικά της ψώρας σε παιδιά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής είναι τόσο εκτεταμένες αλλοιώσεις παράσιτο: γρατσουνιές και αιματηρή κρουστών που καλύπτεται με φουσκάλες που βρίσκεται στο δέρμα των πλάτη, τους γλουτούς και το πρόσωπο. Συχνά περιπλέκεται από το πυρετό και τη σήψη μέχρι το θάνατο. Σε μαθητές, η ψώρα συχνά κρύβεται κάτω από σημεία κνησμού των παιδιών, έκζεμα και πυοδερμία.

Η διάγνωση της ψώρα βασίζεται στα τυπικά συμπτώματα, τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

trusted-source[28], [29], [30]

Ατυπικές κλινικές μορφές ψώρα

Η ψώρα χωρίς χτυπήματα είναι οι αρχικές μορφές της νόσου ή εμφανίζονται σε άτομα που τηρούν τους κανόνες υγιεινής του σώματος. Θεωρείται ότι η απουσία κινήσεων φαγούρας είναι δυνατή σε πρώιμο στάδιο της νόσου σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με ψώρα και εξηγείται από μόλυνση με προνύμφες. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της ψώρας: φαγούρα, η οποία εντείνεται το βράδυ, οι παλμοί και τα κυστίδια σε μέρη με τυπικό εντοπισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις των άτυπων μορφών ctertyh ψώρα - ψώρα το λεγόμενο «καθαρά» τους ανθρώπους, στην οποία υπάρχουν σποραδικές εκρήξεις με τη μορφή βλατίδες και φλύκταινες στον κορμό και καμπτήρα επιφάνειες των άκρων, χωρίς φαγούρα κινήσεις.

Ατυπικές μορφές περιλαμβάνουν επίσης νορβηγική (κυστική) ψώρα, η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια από τον νορβηγό επιστήμονα Danielson, ο οποίος την παρατηρούσε σε ασθενείς με λέπρα. Παρουσιάζεται με μειωμένη αντιδραστικότητα του σώματος. Χαρακτηρίζεται από μια ελαφρά διείσδυση του δέρματος με ένα στρώμα μαζικού βρώμικου γκρίζου χρώματος κρούστας πάχους έως 3 cm. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν τη μορφή δερματικού κέρατος. Σε μερικούς ασθενείς, τα φλοιώδη στρώματα καταλαμβάνουν σημαντικές περιοχές του δέρματος, που μοιάζουν με ένα συμπαγές καλαμπόκι.

Συχνά η νορβηγική ψώρα συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του ασθενούς, η οποία διατηρείται καθ 'όλη τη διάρκεια της νόσου.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Η ψώρα δεν αναγνωρίζεται

Η ψευδαίσθηση που δεν αναγνωρίζεται (ανώνυμη) αναπτύσσεται σε φόντο τοπικής εφαρμογής κορτικοστεροειδών. Στεροειδή μειώνουν την φλεγμονή και καταστέλλουν κνησμό, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή των ακάρεων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός σπειρών αυξάνεται μολυσματικότητα και την ασθένεια. Ψώρα χάνει ειδικά συμπτώματα της, να λάβει πλακώδους βλατίδες, βλατίδες, φυσαλιδώδη και μερικές φορές ακόμη και κεράτωση χαρακτήρα και γίνεται ανθεκτικό, παραδόξως, σε σχέση με κορτικοστεροειδή.

Οζώδης ψώρα

Η οζώδης ψώρα (λυμφοπλαστική μετά τη σκωψία) εμφανίζεται μετά από πλήρη θεραπεία της νόσου και παρουσιάζεται με τη μορφή φαγούρων οζιδίων. Προτείνεται ότι η κοκκιωματώδης δερματική αντίδραση μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της εισαγωγής ενός ακάρεως φαγούρας, λόγω του ερεθισμού του δέρματος κατά το χτένισμα ή την απορρόφηση των προϊόντων της αποσύνθεσης των περιττωμάτων. Υπάρχουν αναφορές για ανοσοαλαργική γένεση οζώδους ψώρας, υπέρ των οποίων υποδηλώνουν τα ιστολογικά στοιχεία.

Κλινικά, η ασθένεια εκφράζεται με την εμφάνιση στρογγυλών, πυκνών οζιδίων μέχρι ένα φασόλι, κυανό ροζ ή καφέ κόκκινο με λεία επιφάνεια. Ο εντοπισμός των στοιχείων κυρίως στα κλειστά μέρη του σώματος. Το μάθημα είναι καλοήθες, αλλά διαρκές (από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια). Είναι δυνατή η αυθόρμητη υποχώρηση των οζιδιακών στοιχείων και η επανεμφάνιση τους στα ίδια σημεία.

Η συμβατική τοπική και αντι-στιγματική θεραπεία είναι αναποτελεσματική. Συνιστούμε τη χρήση αντιισταμινικών στο εσωτερικό, προσηκωμένων, εξωτερικών στεροειδών αλοιφών για αποφρακτικό επίδεσμο. Με μακροχρόνια επίμονα οζίδια χρησιμοποιούν υγρό άζωτο, διαθερμία, θεραπεία με λέιζερ, βδέλλες.

Pseudotum

Το Pseudochick είναι μια κνησμώδης δερματοπάθεια που εμφανίζεται όταν μολύνετε τα ακάρεα από τα φαγούρα των ζώων. Η πιο συνηθισμένη πηγή ανθρώπινης μόλυνσης είναι η ψώρα των σκύλων, σπάνια άλλα ζώα: χοίροι, άλογα, κουνέλια, πρόβατα, κατσίκες, αλεπούδες.

Η περίοδος επώασης του pseudotum είναι πολύ μικρή και είναι αρκετές ώρες. Οι ασθενείς διαταράσσονται από σοβαρή κνησμό. Οι κρότωνες δεν εισχωρούν στην επιδερμίδα και δεν σχηματίζουν κινήσεις. Τα εξανθήματα είναι ασύμμετρα, εντοπισμένα σε σημεία επαφής με ένα άρρωστο ζώο. Το εξάνθημα παρουσιάζεται με τη μορφή της κνίδωσης της ουρικής αρθρίτιδας και prurigopodobnyh papulovesicles, φλύκταινες με έντονο φλεγμονώδες συστατικό. Από άτομο σε άτομο, η ασθένεια δεν μεταδίδεται, ως εκ τούτου, τα πρόσωπα επαφής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η εργαστηριακή διάγνωση είναι δύσκολη: ανιχνεύονται μόνο γυναίκες και απουσιάζουν τα ανώριμα στάδια.

Νορβηγική ψώρα

Η νορβηγική ψώρα είναι μια ασθένεια που περιγράφηκε αρχικά σε μια έρευνα ασθενών με λέπρα στη Νορβηγία. Ο αιτιολογικός παράγοντας της νορβηγικής ψώρα είναι ένα κοινό άκαρι ψώρα. Η νορβηγική ψώρα χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • καταγραφή σπάνιων ασθενειών ·
 • μια ειδική ομάδα ασθενών: η νόσος του Down, η γεροντική άνοια, το infantilism, η εξασθένιση, οι καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας,
 • δυσκολία στη διάγνωση: συχνά περνά αρκετούς μήνες και χρόνια ακόμη και από την εμφάνιση των βλαβών και έως ότου καθοριστεί η διάγνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φαγούρα κατά τη διάρκεια της ασθένειας είναι συχνά απούσα και αλλοιώσεις που επηρεάζουν το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, νύχια, με τη μορφή των κρουστών και υπερκεράτωση, που μοιάζει με άλλες ασθένειες - ψωρίαση, ασθένεια του Darier, η πιτυρίαση, Ιστιοκύττωση?
 • ανεπαρκώς μελετημένη παθογένεση. ο κύριος ρόλος έχει δοθεί στην ανοσοανεπάρκεια. υπάρχει μια υπόθεση για τη γενετική προδιάθεση του οργανισμού στην ανάπτυξη αλλοιώσεων υπερκερατώσεως σε συνδυασμό με μείωση της πρόσληψης βιταμίνης Α.

Τα κύρια κλινικά συμπτώματα αυτής της μορφής της ψώρας: μαζική κρούστα φαγούρα κινήσεις, πολύμορφες εξάνθημα (βλατίδες, φλύκταινες, φλύκταινες, κλίμακες, κρούστα) και erythroderma. Αγαπημένος εντοπισμός κρούστας - άνω και κάτω άκρα (αγκώνες, γόνατα, παλάμες, πέλματα), γλουτοί, πρόσωπο, αυτιά, τριχωτό της κεφαλής. Η επιφάνεια του φλοιού είναι τραχιά, καλυμμένη με ρωγμές ή βλεφαρίδες που μοιάζουν με ρουπίες. Καρφιά γκρίζου-κίτρινου χρώματος με κονδυλώδη επιφάνεια, εύκολα θρυμματισμένα, το άκρο τρώγεται. Η παλαμο-πελματιαία υπερκεράτωση εκφράζεται. Υπάρχει αύξηση στους λεμφαδένες. Μερικές φορές η νορβηγική ψώρα συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία διατηρείται καθ 'όλη τη διάρκεια της νόσου. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υψηλή επαφή λόγω μεγάλου αριθμού ακάρεων: έως 200 ανά 1 cm 2 του δέρματος του ασθενούς.

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι πιο συχνές επιπλοκές της ψώρα είναι το πυρετό και η δερματίτιδα, το έκζεμα και η κνίδωση είναι λιγότερο συχνές. Είναι εξαιρετικά σπάνιο τραύμα των νυχιών σε ασθενείς με ψώρα, κυρίως σε βρέφη.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Διαγνωστικά ψώρα

Η διάγνωση καθορίζεται κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης και επιβεβαιώνεται από την παρουσία κροτώνων, αυγών ή περιττωμάτων κατά τη διάρκεια μικροσκοπικής εξέτασης. Για να τραβήξετε το ξύσιμο στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, εφαρμόστε γλυκερίνη ή ορυκτέλαιο (για να αποτρέψετε τη διασπορά ακάρεων και υλικού), τα οποία στη συνέχεια αποξέονται με ένα νυστέρι. Το υλικό τοποθετείται σε ολισθητήρα και καλύπτεται με κάλυμμα.

Η μέθοδος της ειδικής εργαστηριακής διάγνωσης της ψώρα είναι η μικροσκοπική εξέταση ενός τσιμπούρι που λαμβάνεται με μια βελόνα από το τέλος της φαγούρα. Είναι επίσης δυνατή η διεξαγωγή ενός αλκαλικού παρασκευάσματος: το δέρμα υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάλυμα αλκαλίων 10%, ακολουθούμενη από εξέταση της απόξεσης της διαβροχής επιδερμίδας.

Η διάγνωση της ψώρα περιλαμβάνει την εξέταση του υλικού (από τις φουσκάλες μετά από ξύσιμο με ένα κοφτερό κουτάλι) για την παρουσία ενός ακάρεος φαγούρα. Σε ακάρεα μικροσκοπίου, τα αυγά και τα περιττώματά τους ανακαλύπτονται. Μόνο στο 30% των περιπτώσεων είναι δυνατόν να βρεθεί ένα ακάρεα ή αυγά, οπότε η διάγνωση συχνά γίνεται βάσει παραπόνων ασθενών και κλινικής εικόνας.

Εργαστηριακή διάγνωση ψώρα

Διάφορες μέθοδοι εργαστηριακής διάγνωσης της ψώρα είναι γνωστές. Η παλαιότερη από αυτές είναι η μέθοδος εξαγωγής του τσιμπουριού με βελόνα. Ωστόσο, η μέθοδος αποξέσεως ενός παλμού ή κυστίδια με ένα κοφτερό κουτάλι χρησιμοποιείται πιο συχνά τώρα. Το 1984-J9S5 χρόνια. μια νέα μέθοδος για την ταχεία διάγνωση της ψώρα με 40% υδατικό διάλυμα γαλακτικού οξέος αναπτύχθηκε και εισήχθη στην πράξη. Η μέθοδος βασίζεται στην ικανότητα του γαλακτικού οξέος να φωτίζει γρήγορα την επιδερμίδα και τα τσιμπούρια στο παρασκεύασμα.

Αυτό το οξύ δεν κρυσταλλώνει, δεν ερεθίζει το δέρμα και καλά χαλαρώνει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας πριν από την απόξεση, αποτρέπει διαρροή του υλικού κατά τη διάρκεια της απόξεσης και την ανάπτυξη των πυογόνων επιπλοκών. Μία σταγόνα 40% γαλακτικού οξέος εφαρμόζεται στο στοιχείο φαγούρας (εγκεφαλικό επεισόδιο, παλμός, κυστίδιο, koichku idr.). Μετά από 5 λεπτά, η χαλαρή επιδερμίδα αποξέεται με ένα αιχμηρό μάτι κουτάλι μέχρι την εμφάνιση τριχοειδούς αίματος. Το υλικό μεταφέρεται σε μια ολίσθηση σε μια σταγόνα γαλακτικού οξέος, καλυμμένη με κάλυμμα κάλυψης και μικροσκοπική. Υπάρχει επίσης μία μέθοδος λεπτών τομών της προσβληθείσας περιοχής της επιδερμίδας και την τεχνική της κεράτινης στιβάδας στρώμα-απόξεση, όπου αντί για ένα διάλυμα 40% γαλακτικού οξέος, ένα μίγμα ίσων όγκων 20% ΝαΟΗ με γλυκερίνη.

Οι επιπλοκές μπορεί να καλύψουν τις κλινικές εκδηλώσεις της ψώρα, οδηγώντας σε σφάλματα στη διάγνωση. Οι συχνότερες είναι η δερματίτιδα (απλή ή αλλεργική), πυοδερμία, λιγότερο συχνά - μικροβιακό έκζεμα και οζώδης λεμφοπλασία.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Κριτήρια για τη διάγνωση ψώρα

Η διάγνωση της ψώρα δημιουργείται με βάση:

 • κλινικά δεδομένα (φαγούρα νύχτας, χαρακτηριστικές εξανθήσεις σε τυπικές θέσεις) ·
 • επιδημιολογικές πληροφορίες (εξέταση των ατόμων επαφής και ανίχνευση κλινικών σημείων ψώρας, πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του ασθενούς στην επιδερμίδα, κ.λπ.) ·
 • εργαστηριακές διαγνωστικές (ανίχνευση του κρότωνου και των αυγών του κατά την απόξεση των στοιχείων του εξανθήματος).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται με ασθένειες που συνοδεύονται από κνησμό, - οζώδης της τρομώδους νόσου, μικροβιακή έκζεμα, στο οποίο ανησυχίες φαγούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το απόγευμα και το βράδυ, όπως ψώρα.

Η καθιέρωση της σωστής διάγνωσης διευκολύνεται από την αναγνώριση σε μέρη της τυπικής θέσης των κνησμώδους εγκεφαλικού επεισοδίου, των κυψελίδων των παπουλοειδών, στις οποίες είναι δυνατόν να ανιχνευθεί ο παθογόνος παράγοντας της νόσου - φαγούρα φαγούρα.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία ψώρα

Οι ασθενείς νοσηλεύονται για επιδημιολογικούς λόγους. Δεν απαιτείται ειδικό καθεστώς και διατροφή.

θεραπεία ψώρα είναι η εφαρμογή σημαίνει ότι βλαπτική επίδραση επί των παρασίτων στο κεράτινο στρώμα ακάρεα ψώρα και οι προνύμφες τους, χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες (γενική τοξικότητα, τοπικός ερεθισμός του δέρματος - ή ένα απλό αλλεργία).

Πολυάριθμα παρασκευάσματα γνωστά για το σκοπό αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται σήμερα (ενώσεις που περιέχουν θείο και θείο, βενζοϊκό βενζύλιο, συνθετικά πυρεθροειδή, κλπ.). Ανεξάρτητα από το επιλεγμένο φάρμακο και τη μέθοδο χρήσης του, για την επιτυχή θεραπεία ενός ασθενούς με ψώρα, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι γενικοί κανόνες:

 • τη θεραπεία του αντιρυτιδικού φαρμάκου σε όλο το δέρμα (εκτός από το τριχωτό της κεφαλής), όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές.
 • να κάνει τη θεραπεία το βράδυ, η οποία οφείλεται στη δραστηριότητα του παθογόνου το βράδυ,
 • ακολουθήστε αυστηρά τη συνιστώμενη μέθοδο θεραπείας.
 • πλύνετε αμέσως πριν και μετά τη θεραπεία.
 • Αλλάξτε τα κλινοσκεπάσματα πριν και μετά τη θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής απόδοσης και της χαμηλής τοξικότητας, το βενζοϊκό βενζύλιο (εστέρας του βενζυλεστέρα του βενζυλίου) έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο. Αυτό το παρασκεύασμα γίνεται με τη μορφή ενός γαλακτώματος γαληνικά αλοιφή (20% αλοιφή σε σωληνάριο, 30 g), το οποίο τρίβεται στο δέρμα διαδοχικά για 10 λεπτά με ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν αλοιφή 10%.

Μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής αλλάζει τα κλινοσκεπάσματα και τα κλινοσκεπάσματα, το βρώμικο ρούχο μετά το πλύσιμο θερμαίνεται. Το τρίψιμο επαναλαμβάνεται την 2η ημέρα (ή την 4η ημέρα). Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι κνησμώδεις προνύμφες που εκκολάπτονται εντός δύο ημερών από τα αυγά είναι πιο προσιτές στην επίδραση της αντισπασμικής θεραπείας. 3 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας, συνιστάται στον ασθενή πλύση και επαναλαμβανόμενη αλλαγή ρούχων. Είναι απαραίτητο να απολυμάνετε την εξωτερική επένδυση και την ταπετσαρία ταπετσαριών.

Από τα παρασκευάσματα που περιέχουν θείο, που χρησιμοποιούνται πιο συχνά θειικό αλοιφή (20% για τα παιδιά 6-10%) και η μέθοδος Demjanovich MP (περιλαμβάνει διαδοχική επεξεργασία όλων δέρματος διαλύματος θειοθειικού νατρίου 60% - 200 mL και 6% υδροχλωρικό οξύ - 200 ml).

Εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο όπως το σύγχρονο ψώρα όπως Spregal (esdepalletrina αεροζόλ σε συνδυασμό με πιπερονυλοβουτοξείδιο στον κύλινδρο? «SCAT», Γαλλία) και λινδάνιο. Νύχτα χωρίς έκπλυση ο ασθενής ψεκάζει όλη την επιδερμίδα (εκτός από το κεφάλι και το πρόσωπο) Spregal ψεκάστε από απόσταση 20-30 cm από την επιφάνεια, που δεν αφήνει καμία μη επεξεργασμένο σώμα περιοχή. Μετά από 12 ώρες, πλύνετε καλά με σαπούνι. Συνήθως μία μόνο εφαρμογή του φαρμάκου είναι επαρκής. Για μια σημαντική διάρκεια της ασθένειας, το δέρμα υποβάλλεται σε θεραπεία δύο φορές (μία φορά την ημέρα). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες (μυρμήγκιασμα του δέρματος και ερεθισμός του λάρυγγα) είναι σπάνιες. Ένα μπαλόνι αρκεί για να χειριστεί 2-3 ασθενείς. Ίσως η θεραπεία του Σπρέγκαλ για τα παιδιά.

Το λινδάνιο είναι ένα οργανοχλωρικό εντομοκτόνο (γ-εξαχλωροκυκλοεξάνιο). Έχει υψηλή απόδοση, χωρίς χρώμα και οσμή. 1% κρέμα γάλακτος (γαλάκτωμα) τρίβετε το βράδυ τρεις συνεχόμενες ημέρες σε όλο το δέρμα από το λαιμό μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Πριν από τη θεραπεία και κάθε μέρα 12-24 ώρες μετά τη θεραπεία, πρέπει να πάρετε ένα ζεστό ντους ή μπανιέρα. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά με λιντάν δεν συνιστώνται.

Η θεραπεία της ψώρας αποσκοπεί στην καταστροφή του παθογόνου παράγοντα με τη βοήθεια ακαριοκτόνων φαρμάκων. Το ιδανικό αντιανεκτικό πρέπει:

 • έχουν εξίσου αποτελεσματική επίδραση στα κρότωνες και στις προνύμφες τους.
 • έχουν ελάχιστη ευαισθητοποιητική και ερεθιστική παρενέργεια ακόμα και στην περίπτωση κανονικής εφαρμογής.
 • εκκρίνεται γρήγορα από το σώμα σε περίπτωση διείσδυσης μέσω του δέρματος, δηλ. η γενική τοξικότητα του παράγοντα κατά της φθοράς θα πρέπει να είναι αμελητέα.
 • να είναι απλό στη χρήση και ο τρόπος χρήσης του πρέπει να είναι σαφής ·
 • να είναι αρκετά ευχάριστη από την αισθητική άποψη: να μην έχει μια μυρωδιά, να μην χαλάσει τα ρούχα.

Για τη θεραπεία της ψώρας, προσφέρονται διάφορα φάρμακα: θειική αλοιφή, αλοιφή Wilkinson, αλοιφή Helmerich, Υγρά της Φλαμανδίας, Moore, Ehlers? Milian pasta; διαλύματα κρεολίνης, λυσόλης. καθαρό λιθανθρακόπισσα, αιθυλενογλυκόλη, και άλλα βενζοϊκό εστέρα. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως μη-φαρμακευτικά προϊόντα, όπως είναι η κηροζίνη, η βενζίνη, το πετρέλαιο καύσιμο, avtol, αργό πετρέλαιο, υγρό τέφρα. Από το 1938, άνοιξε μια νέα εποχή στη θεραπεία της ψώρας λόγω της ακολουθία άνοιγμα των φαρμάκων όπως βενζοϊκό βενζύλιο (1936), D. Τ (1946), crotamiton (1949), lindane (1959), spregal (1984). Ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί επί του παρόντος μια ενοποιημένη προσέγγιση των θεραπευτικών μεθόδων για τη θεραπεία της ψώρας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα περισσότερα φάρμακα που πωλούνται, η δοσολογία των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θεραπευτικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι γενικοί κανόνες για τη θεραπεία των ασθενών με ψώρα:

 • Πρέπει να αντιμετωπίζεται ολόκληρη η επιφάνεια του σώματος και όχι μόνο οι πληγείσες περιοχές. το παρασκεύασμα θα πρέπει να εφαρμόζεται με ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία των χεριών, των ποδιών, των διαθρησκευτικών χώρων, των μασχάλων, του όσχεου και του περίνεου.
 • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και τους βλεννογόνους.
 • η δοσολογία δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλες τοπικές θεραπείες με παρασκευάσματα κατά της γρατσουνιάς.
 • Στην περίπτωση της προχωρημένης ψώρα με επιπλοκές, οι αλλοιώσεις του δέρματος πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτα. για τη θεραπεία της δευτερογενούς λοίμωξης, χρησιμοποιούνται αντισηπτικά και γενικές θεραπευτικές μέθοδοι για τη θεραπεία δερματίτιδας και μαλακτικών φαρμάκων έκζεμα τοπικής δράσης.
 • στην περίπτωση της νορβηγικής ψώρας, είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια των κερατολυτικών παραγόντων, να καθαρίζετε εκ των προτέρων τις περιοχές του δέρματος που καλύπτονται με κρούστα και να απομονώσετε αμέσως τον ασθενή. Παρασκευάσματα που περιέχουν θείο έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία ψώρας (αλοιφή Helmerich, Milian pasta, θειική αλοιφή). Η αλοιφή θείου χρησιμοποιείται συχνότερα (33% για τους ενήλικες και 10-15% για τα παιδιά). Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής πλένεται με ζεστό νερό και σαπούνι. Η αλοιφή τρίβεται σε ολόκληρο το δέρμα καθημερινά για 5-7 ημέρες. Μετά από 6-8 ημέρες ο ασθενής πλένεται με σαπούνι και αλλάζει τα εσώρουχα και τα κλινοσκεπάσματα. Για τα παιδιά, συνιστάται 15% θειική αλοιφή την 1η και 4η ημέρα της θεραπείας. Μειονεκτήματα εφαρμογής θειικής αλοιφής: διάρκεια της θεραπείας, δυσάρεστη οσμή, συχνή ανάπτυξη δερματίτιδας, μόλυνση του πλυντηρίου.

Η μέθοδος Demjanovich

Η μέθοδος βασίζεται στην Demjanovich ακαρεοκτόνο δράση του θείου και διοξειδίου του θείου που απελευθερώνεται κατά την αντίδραση υποφωσφορώδους νατρίου και υδροχλωρικό οξύ. Η θεραπεία περιλαμβάνει διαδοχική τρίβονται στο δέρμα ενός διαλύματος 60% του υποθειώδους νατρίου (διάλυμα № 1) και διάλυμα υδροχλωρικού οξέος 6% (διάλυμα № 2). Για τη θεραπεία των παιδιών χρησιμοποιούν χαμηλότερες συγκεντρώσεις - 40% και 4%, αντίστοιχα. υποθειώδους διάλυμα θερμαίνεται ελαφρά πριν από τη χρήση και τρίβονται στο δέρμα σε μια συγκεκριμένη σειρά: ξεκινούν από το δέρμα και των δύο χεριών, τότε τρίβονται στα αριστερά και δεξιά άνω άκρα, στη συνέχεια, - στο δέρμα του κορμού (στήθος, κοιλιά, την πλάτη, περιοχή τους γλουτούς, τα γεννητικά όργανα), και τέλος στο δέρμα των κάτω άκρων με τα δάχτυλα και τα πέλματα. Το μασάζ κάθε περιοχή διαρκεί 2 λεπτά, η όλη διαδικασία θα πρέπει να πάρει λιγότερο από 10 λεπτά. Όταν αποξήρανσης για 10 λεπτά, οι κρύσταλλοι υποθειώδους βάρος εμφανίζεται στο δέρμα. Μετά από ένα διάστημα 10 λεπτών για να αρχίσει μασάζ 6% υδροχλωρικό οξύ, η οποία πραγματοποιείται με τη σειρά του ενός λεπτού για κάθε περιφέρεια 3 φορές με διαστήματα 5 λεπτών έως ξήρανση. Στο τέλος του και μετά την ξήρανση, τρίβοντας το δέρμα του ασθενούς βάζει σε καθαρά ρούχα και καθαρά για 3 ημέρες, αλλά τα χέρια τρίβονται λύσεις και πάλι μετά από κάθε πλύσιμο. Μετά από 3 ημέρες ο ασθενής πλένεται με ζεστό νερό και αλλάζει και πάλι τα ρούχα. Μειονεκτήματα: πολυπλοκότητα, παρατηρούνται συχνά υποτροπές, η ανάγκη για επαναλαμβανόμενους κύκλους θεραπείας.

Η μέθοδος του Μπογκντάνοβιτς

μέθοδος Bogdanovicha βασίζεται στη χρήση του πολυσουλφιδίου αλοιφή (συγκέντρωση 10% για ενήλικες και 5% - για τα παιδιά). Χρίσμα δραστική αρχή είναι πολυσουλφίδιο του νατρίου, για την παρασκευή των οποίων, λαμβάνοντας 600 ml νερού προστέθηκαν 200 g υδροξειδίου του νατρίου (προσόν της «καθαρής»), και αμέσως 200 g κονιοποιημένου θείου ( «άνθη θείου» προεπιλογής «καθαρό») και στη συνέχεια αναδεύτηκε με μια γυάλινη ράβδο. Η αναλογία των συστατικών 3: 1: 1 (νερό: NaOH: θείο), το περιεχόμενο πολυσουλφιδίου του διαλύματος - 27%. διάλυμα πολυσουλφιδίου είναι χρησιμοποιήσιμη μέχρι 1 έτος, εάν αποθηκεύεται σε ένα ερμητικά σφραγισμένο δοχείο. Το χρίσμα βάση είναι ένα πήκτωμα σαπούνι, η παρασκευή των οποίων λαμβάνουν 50 γρ αλεσμένου σαπούνι (κατά προτίμηση «Baby»), προθερμαίνεται σε 1 λίτρο νερό μέχρι την πλήρη διάλυση, στη συνέχεια ψύχθηκε σε ένα ανοικτό δίσκο σε θερμοκρασία δωματίου. Χρίσμα επιθυμητή συγκέντρωση παρασκευάζεται ως ακολούθως: Σε 100 ml από 5% γέλη σάπωνα προστέθηκαν 10 ml (για το 10%) ή διάλυμα των πολυθειούχων νατρίου και 2 mL ηλιελαίου 5 ml (5%). Μέθοδος θεραπείας: αλοιφή τρίβεται για 10-15 λεπτά σε όλη την επιφάνεια του δέρματος. Επαναλαμβανόμενο τρίψιμο πραγματοποιείται στο 2ο και 4ο ημέρα. Βούρτσες υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία μετά από κάθε πλύσιμο στο χέρι. Κολύμβησης πριν από το πρώτο και το τρίτο τριβή (την 1η και 4η ημέρα) και 2 ημέρες μετά από το τελευταίο τρίτο της τρίψιμο, τ. Ε Την έκτη ημέρα. Αλλαγή σεντονιών μετά το πρώτο τρίψιμο και 2 ημέρες μετά την τελευταία τριβή (κατά την ημέρα 6). Διαδοθούν και περίπλοκες μορφές της νόσου, συνιστάται να τρίβετε το φάρμακο σε καθημερινή βάση (μία φορά την ημέρα) επί 4-5 ημέρες. Μειονεκτήματα: δυσάρεστη οσμή του υδρόθειου, μερικές φορές αναπτύσσουν δερματίτιδα.

trusted-source[65], [66], [67]

Βενζοϊκό βενζύλιο

Το βενζοϊκό βενζύλιο χρησιμοποιείται με τη μορφή εναιωρήματος 20% νερού-σαπουνιού, παιδιά κάτω των 3 ετών - εναιώρημα 10%. Η εναιώρηση αντιμετωπίζει ολόκληρο το δέρμα (εκτός από το κεφάλι), και σε παιδιά κάτω των 3 ετών - και το δέρμα του προσώπου. Το μασάζ πρέπει να γίνεται σε μια ορισμένη σειρά: ξεκινήστε με ταυτόχρονη τριβή στο δέρμα και των δύο χεριών, και στη συνέχεια προς τα αριστερά και δεξιά των άνω άκρων, στη συνέχεια, το δέρμα του σώματος και, τέλος, στο δέρμα των κάτω άκρων. Προτείνεται τροποποίηση της μεθόδου θεραπείας των ασθενών με βενζοϊκό βενζυλεστέρα: το γαλάκτωμα νερού-σαπουνιού 20% τρίβεται μία φορά μόνο την 1η και την 4η ημέρα της θεραπείας. Η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και κλινοσκεπασμάτων πραγματοποιείται δύο φορές: μετά το πρώτο και δεύτερο τρίψιμο του παρασκευάσματος. Ο ασθενής δεν πλένει για τις επόμενες 3 ημέρες, αλλά στα χέρια το φάρμακο τρίβεται επανειλημμένα μετά από κάθε έκπλυση. Μετά από 3 ημέρες, ο ασθενής πλένεται με ζεστό νερό και ξανά αλλάζει τα ρούχα. Σε βρέφη, αντί για τρίψιμο, διαβρέχεται η επιφάνεια του δέρματος με αυτά τα διαλύματα, επαναλαμβάνοντας την πορεία της θεραπείας μετά από 3-4 ημέρες. Μειονεκτήματα του φαρμάκου: ανάπτυξη δερματίτιδας, επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έντονες περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Linda

Lindan - το φάρμακο χρησιμοποιείται με τη μορφή κρέμας 1%, λοσιόν, σαμπουάν, σκόνη, αλοιφή. Το λινδάνιο ή το γ-βενζολο εξαχλωράνιο είναι ένα εντομοκτόνο οργανοχλωρίου το οποίο είναι ένα ισομερές του εξαχλωροκυκλοεξανίου. Το φάρμακο εφαρμόζεται για 6-24 ώρες, στη συνέχεια ξεπλένεται. Είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά τους ακόλουθους κανόνες: δεν συνιστάται η χρήση του lindane για τη θεραπεία των παιδιών, των παιδιών και των εγκύων γυναικών. το φάρμακο πρέπει να εφαρμόζεται σε μία δόση σε κρύο, ξηρό δέρμα. η συγκέντρωση του φαρμάκου πρέπει να είναι κάτω από 1%. Μειονεκτήματα του φαρμάκου: έκζεμα επαφής; κατά την κατάποση, είναι τοξικό για το νευρικό σύστημα και το αίμα. διεισδύει μέσω του δέρματος του νεογέννητου. τοπική και γενική αντίδραση που σχετίζεται με την παρουσία αναισθητικού.

Crotamiton

Το Crotamiton - μια κρέμα που περιέχει 10% 11-αιθυλο-0-κροτονυλοτολουδίνη, είναι αποτελεσματική ως ένα αντιπηκτικό και αντιπυριτικό φάρμακο που δεν προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία νεογνών και παιδιών. Το Crotamiton εφαρμόζεται μετά από πλύση δύο φορές με ένα διάστημα 24 ωρών ή τέσσερις φορές σε 12 ώρες για 2 ημέρες.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81]

Thiabendazole

Το φάρμακο με βάση την τιαβενδαζόλη χρησιμοποιήθηκε αρχικά με επιτυχία για χορήγηση από το στόμα σε δόση 25 mg / kg βάρους ανά ημέρα για 10 ημέρες. Ωστόσο, λόγω της δυσμενούς επίδρασης στον πεπτικό σωλήνα, η χρήση του είναι επί του παρόντος περιορισμένη. Οι επακόλουθες μελέτες συσχετίστηκαν με εξωτερική χορήγηση θειαβενδαζόλης με τη μορφή κρέμας 5% 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες και ως εναιώρημα 10% 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες κλινικές ή βιολογικές επιδράσεις.

Esdepalletrin

Esdepalletrin - αυτή η συνθετική πυρεθρίνη χρησιμοποιείται ως ενεργή έναρξη του αερολύματος Spregal. Το παρασκεύασμα αντιμετωπίζει ολόκληρο το δέρμα, με εξαίρεση το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, ψεκάζοντάς το από την κορυφή προς τα κάτω κατά μήκος του κορμού και στη συνέχεια καλύπτοντας τα χέρια και τα πόδια. Μετά από 12 ώρες, συνιστάται ενδεδειγμένο πλύσιμο με σαπούνι. Συνήθως, αρκεί μόνο ένας κύκλος επεξεργασίας. Κνησμός και άλλα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν για 7-8 ημέρες. Εάν μετά από αυτή την περίοδο τα συμπτώματα επιμένουν, εκτελείται επαναλαμβανόμενη θεραπεία.

trusted-source[82]

«Sprgal»

Το αεροζόλ σημαίνει "Spregal" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψώρας σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες γυναίκες, νεογνά.

Περμεθρίνη

Το Permethrin χρησιμοποιείται ως αλοιφή 5% (ή κρέμα). Μέθοδος θεραπείας: η αλοιφή προσεκτικά τρίβεται σε ολόκληρο το σώμα από το κεφάλι στα πόδια. Μετά από 8-14 ώρες πραγματοποιείται ντους. Κατά κανόνα, η εφάπαξ χρήση του φαρμάκου είναι αποτελεσματική.

Ivermectin

Η Ivermectin εφαρμόζεται από το στόμα μια φορά σε δόση 20 μg / kg βάρους ασθενούς. Η ιβερμεκτίνη (ιβερμεκτίνη) είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Το φάρμακο εφαρμόζεται επίσης τοπικά μια φορά την ημέρα, αλλά σε 50% των περιπτώσεων είναι απαραίτητο να επαναληφθεί η θεραπεία μετά από 5 ημέρες.

Διαιθυλοκαρβαμαζίνη

Η διαιθυλοκαρβαμαζίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψώρα μόνο από το στόμα. Το φάρμακο συνταγογραφείται για 100 mg 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες. Έλλειψη φαρμάκου: χαμηλή κλινική αποτελεσματικότητα (50%).

trusted-source[83], [84], [85]

Επιλογές για τη θεραπεία της ψώρας και των ψειρών

Ασθένεια

Το φάρμακο

Οδηγίες

Σχόλια

Ψώρα

Permethrin 5% (60 g), κρέμα γάλακτος

Εφαρμόστε σε ολόκληρο το σώμα, ξεπλύνετε μετά από 8-14 ώρες

Το φάρμακο της πρώτης γραμμής μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος και φαγούρα

Λιντάνιο 1% (60 ml), λοσιόν

Εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, οι ενήλικες ξεπλένονται μετά από 8-12 ώρες, τα παιδιά - μετά από 6 ώρες

Δεν προβλέπεται για παιδιά κάτω των 2 ετών, έγκυες γυναίκες και γυναίκες κατά τη γαλουχία, με εκτεταμένη δερματίτιδα, με δερματικές διαταραχές λόγω πιθανής νευροτοξικότητας. Επαναλαμβανόμενη εφαρμογή σε μια εβδομάδα

Ivermectin

200 mg / kg από το στόμα, επαναλαμβάνεται μετά από 7-10 ημέρες

Ανατίθεται ως συμπληρωματική θεραπεία για την περμετρίνη. Χρησιμοποιείται στις επιδημίες. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν διορίζετε ηλικιωμένους ασθενείς με ηπατική, νεφρική και καρδιακή νόσο. Μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία. Δεν συνιστάται να συνταγογραφείτε σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Η ασφάλεια χρήσης από παιδιά κάτω των 15 κιλών ή κάτω των 5 ετών δεν έχει αποδειχθεί

Crotamiton 10%, κρέμα ή λοσιόν

Εφαρμόστε μετά το μπάνιο σε ολόκληρο το σώμα, δεύτερη φορά σε 24 ώρες, ξεπλύνετε μετά από 48 ώρες

Επαναλάβετε σε 7-10 ημέρες

Αλοιφή θείου 6%

Εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα πριν πάει για ύπνο για 3 ημέρες

Πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές

Ψείρες

Κεφαλές ψείρες

Ελάττωση 5%

Εφαρμόστε σε στεγνά μαλλιά και τριχωτό, ξεπλύνετε μετά από 8-12 ώρες

Είναι απαραίτητο να επαναχρησιμοποιηθεί κατά την ανίχνευση ζωντανών εντόμων. Δυσάρεστη οσμή

Περμεθρίνη

Εφαρμόστε σε πλυμένα υγρά μαλλιά πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του λαιμού, ξεπλύνετε μετά από 10 λεπτά

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί εκ νέου μετά από 7 ημέρες όταν ανιχνεύονται διαβήτη

  Χτένισμα Πρέπει να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε θεραπεία  

Lindane 1% σαμπουάν ή λοσιόν

Ξεπλύνετε για 4-5 λεπτά, χτενίστε την χτένα με τα συχνά δόντια ή εφαρμόστε λοσιόν και ξεπλύνετε μετά από 12 ώρες

Είναι απαραίτητο να επαναληφθεί σε μια εβδομάδα. Η τοξικότητα συνήθως δεν παρατηρείται, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Μην το χρησιμοποιείτε αν χάσετε βλεφαρίδες

Ivermectin

Η δοσολογία είναι η ίδια με την ψώρα

Αποτελεσματική σε σταθερή ροή

Βρεφικές ψείρες

Η τοπική θεραπεία δεν χρησιμοποιείται, δεδομένου ότι οι ψείρες βρίσκονται στα ρούχα. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση της φαγούρας και στην εξάλειψη μιας δευτερογενούς λοίμωξης

Δηλητικές ψείρες

Λιντάνιο 1% (60 ml), σαμπουάν / λοσιόν

Όπως και για τη θεραπεία της ψείρας της κεφαλής

Πυρεθρίνη με πιπερονυλοβουτοξείδιο (60 ml), σαμπουάν

Εφαρμόστε σε στεγνά μαλλιά και δέρμα για 10 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε, επαναλάβετε μετά από 7-10 ημέρες

Μην εφαρμόζετε περισσότερες από 2 φορές μέσα σε 24 ώρες

Permethrin1% (60 ml), κρέμα γάλακτος

Όπως και για τη θεραπεία της ψείρας της κεφαλής

Είναι απαραίτητο να επαναληφθεί σε 10 ημέρες

Βλάβη των βλεφαρίδων

Αλοιφή βασισμένη στη βαζελίνη

Σταγονίδια φθορεσκεΐνης 10-20%

Εφαρμόστε 3-4 φορές την ημέρα για 8-10 ημέρες

Εφαρμόστε στα βλέφαρα

Παρέχει άμεση πενικιλιδική δράση

Κλινική εξέταση

Μην περάσετε το ιατρείο.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90], [91]

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία

Πρόληψη

Η πρόληψη της ψώρας βασίζεται στα χαρακτηριστικά της επιδημιολογίας αυτής της ασθένειας και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • την υποχρεωτική νοσηλεία σε νοσοκομειακούς ή εξωτερικούς ασθενείς ασθενών ·
 • τον εντοπισμό της πηγής της ασθένειας ·
 • Εξέταση όλων των ατόμων με τα οποία ο ασθενής είχε οικιακή ή σεξουαλική επαφή.
 • ο έλεγχος της θεραπείας της ψώρα διεξάγεται μέσα σε 2 εβδομάδες: οι ασθενείς και τα άτομα επαφής εξετάζονται δύο φορές - κατά τη διάρκεια της αρχικής θεραπείας και μετά από 2 εβδομάδες.
 • διεξαγωγή της τρέχουσας και τελικής απολύμανσης της επικέντρωσης της μόλυνσης, της ένδυσης και της στρωμνής του ασθενούς.

Η απολύμανση των κρεβατιών, των πετσετών, των εσώρουχων γίνεται σε διάλυμα 1-2% σόδα ή οποιαδήποτε σκόνη απορρυπαντικού εντός 5-10 λεπτών από τη στιγμή βρασμού. Τα εξωτερικά ρούχα (φορέματα, κοστούμια, παντελόνια, πουλόβερ, πουλόβερ) σιδερώνονται και στις δύο πλευρές με ζεστό σίδερο. Μέρος των πραγμάτων (γούνινα παλτά, παλτά, αδιάβροχα, δερμάτινα και σουέτ) μπορεί να απολυμανθεί με αερισμό σε εξωτερικούς χώρους για 5 ημέρες. Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα, τα οποία δεν μπορούν να πλυθούν σε θερμοκρασίες άνω των 55 ° C, μπορούν να απολυμανθούν με ένα φάρμακο κατά της γρατσουνιάς - Aerosol A-PAR. Στο δωμάτιο του ασθενούς πραγματοποιείται καθημερινά βρεγμένος καθαρισμός του δωματίου με 1-2% σαπούνι και διάλυμα σόδας, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος του δαπέδου, σκουπίζοντας τα έπιπλα. Τα στρώματα και οι κουβέρτες απολυμαίνονται σε ξηρό κλίβανο σε θερμοκρασία + 100 ° C για 1 ώρα. Στη χειμερινή περίοδο, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αυτά τα πράγματα παραμένουν για 3-4 ώρες στην ύπαιθρο. Τελική απολύμανση διεξάγεται εργαζόμενος SES dezotdeleniya μετά νοσηλεία, μετά τη θεραπεία εξωτερικών ασθενών, και σε ομάδες παιδιών δύο φορές: μετά την αναγνώριση ενός ασθενούς στην ομάδα και στο τέλος της θεραπείας στη φυλακή.

Η ψώρα είναι μια κοινή ασθένεια. Ονομάζεται πολύ μικρό, ορατό μόνο μέσω ενός μεγεθυντικού φακού, το οποίο παρασιτίζει στο δέρμα και προκαλεί αφόρητη φαγούρα. Το άκαρι μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με τον ασθενή, κατά τη σεξουαλική επαφή, με καθημερινά αντικείμενα χρήσης και τα είδη ένδυσης ασθενή όταν ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πολυσύχναστα μέρη (αγορές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις). Όταν η φαγούρα του δέρματος, κνησμώδες εξάνθημα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή infektsionistu dermatovenerologu που καθορίζουν την παρουσία μιας αποτελεσματικής θεραπείας της ψώρας.

trusted-source[92], [93], [94], [95], [96]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.