^

Υγεία

Παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και τα ούρα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και στα ούρα - αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που βοηθά να καθοριστεί, μαζί με άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, παγκρεατίτιδα ως την υποκείμενη νόσο, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία κατά τη λειτουργία του παγκρέατος. Οι ακτίνες Χ, η δωδεκαδαγνησία, ο υπέρηχος και το FGDS μπορούν να συνταγογραφηθούν από έναν γιατρό μαζί με εξετάσεις αίματος, σάλιου και ούρων.

Το πάγκρεας εκκρίνει καθημερινά έως ένα λίτρο, και μερικές φορές περισσότερο, από παγκρεατικό χυμό, ο οποίος με τη σειρά του εισέρχεται στο λεπτό έντερο, το δωδεκαδάκτυλο. Σ 'αυτό το χυμό και περιέχουν πολύ αναγκαία ένζυμα πέψης, εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα και διασπούν τα θρεπτικά συστατικά στην επιθυμητή κατάσταση. Ενώ η πρωτεάση δουλεύει στην αποικοδόμηση των πρωτεϊνών, η λιπάση - πέρα από τα λίπη, η αμυλάση αντιμετωπίζει επιτυχώς τους υδατάνθρακες.

Το παγκρεατικό ισοένζυμο καλείται αμυλάση στο πάγκρεας, το μεγαλύτερο μέρος του χωνεύεται με υδρολυτική θρυψίνη στην εντερική οδό και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα μόρια ισοαμυλάσης είναι μικρά, είναι σε θέση να περάσουν από τη διήθηση στα νεφρά, έτσι ώστε να μπορούν επίσης να περιέχονται σε άλλο μέσο - στα ούρα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Πώς ελέγχεται η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και τα ούρα;

Το επίπεδο, τυχόν μεταβολές στη δυναμική, η δραστηριότητα της αμυλάσης στην κυκλοφορία του αίματος αξιολογείται χρησιμοποιώντας μια ειδική ανάλυση, μια λεπτομερή βιοχημική μελέτη.

Η σύνθεση του ορού αίματος μελετάται και το ίδιο το αίμα χορηγείται με άδειο στομάχι (με άδειο στομάχι). Η αμυλάση, που περιέχεται στα ούρα, προσδιορίζεται με τη συλλογή του υλικού καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας με κάποιο τρόπο. Το πρωί ο ασθενής ουρεί, το τμήμα χύνεται αμέσως. Στη συνέχεια, τα ούρα συλλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συλλογή ξεκινά με ένα δεύτερο, πιο καθαρό κομμάτι και τελειώνει με το πρωινό τμήμα που συλλέγεται την επόμενη μέρα.

Παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και τα ούρα - ο κανόνας ή η παθολογία;

Δεδομένου ότι η αμυλάση είναι κυρίως ένα ένζυμο που σχετίζεται με την πέψη, κατ 'αρχήν δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρουσία των αμυλάσης σε οποιοδήποτε ασυνήθιστη περιβάλλον - για παράδειγμα, στα ούρα ή στο αίμα υποδεικνύει προβλήματα σώματα της ασθένειάς τους, διαβρωτική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη προκαλεί την απελευθέρωση της αμυλάσης, η οποία εμπίπτει σε ασυνήθιστη περιβάλλον της. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρουσίας του ενζύμου πάνω από τη νόρμα στο αίμα και τα ούρα: ισοένζυμα να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος συνεπάγεται αμέσως εμφάνιση του «αδελφών» ήδη στα ούρα. Η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και στα ούρα - αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ένας δείκτης της ευημερίας ή ασθένεια πολλών οργάνων, αλλά κυρίως - το πάγκρεας. Οποιαδήποτε μορφή, το στάδιο της παγκρεατίτιδας (χρόνια, οξεία) συνεπάγονται αλλαγή της δραστηριότητας, της δραστικότητας της παγκρεατικής αμυλάσης. Συμβαίνει επίσης ότι μια αύξηση του κανονικού ισοενζύμου υποδηλώνει παρωτίτιδα ή ασθένεια των σιελογόνων αδένων.

Οι ακόλουθες περιοχές του προτύπου του παγκρεατικού ενζύμου-αμυλάσης θεωρούνται φυσιολογικές:

 • Στο υλικό του αίματος:
  • παιδιά έως 2 ετών: 5 - 65 U / l;
  • 2 έτη - 70 έτη: 25 - 125 U / l;
  • πάνω από 70 χρόνια: 20 - 160 U / l.
 • Στο υλικό των ούρων (καθημερινά) - από 1 έως 17 μονάδες / ώρα.

Τι μπορεί να μιλήσει για το αίμα και τα ούρα της παγκρεατικής αμυλάσης;

Η δραστική δραστηριότητα της αμυλάσης, η οποία δεν ταιριάζει στα όρια του προτύπου, μπορεί να είναι ένας δείκτης τέτοιων παθολογιών: 

 • Όλες οι ασθένειες που σχετίζονται με το πάγκρεας.
 • Παθολογία των νεφρών, ανεπάρκεια των κατώτερων λειτουργιών.
 • Υπολογιστικές ασθένειες των σιελογόνων αδένων.
 • Έμφραγμα (μεσεντερικό) έντερο, ελκωτικές διεργασίες στο έντερο.
 • Φλεγμονώδεις διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των οξέων, στο περιτόναιο - περιτονίτιδα και άλλες.
 • Συγκλονισμένη εγκυμοσύνη, ίσως - έκτοπη.
 • Επιπλοκές που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση.
 • Επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση
 • Κετοξέωση που σχετίζεται με διαβήτη. 
 • Οξεία μορφή αλκοολισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και στα ούρα ως κύριος δείκτης είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά οι πληροφορίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε συνδυασμό με όλους τους παράγοντες που τη συνοδεύουν.

Τέτοιες καταστάσεις και συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν το αναλυτικό αποτέλεσμα: 

 • Λαμβάνοντας φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, διουρητικά (φουροσεμίδη), ολόκληρη την ομάδα ιβουπροφαίνης, αντισυλληπτικά, ναρκωτικά, 
 • Αύξηση της ποσότητας ομοκυστεΐνης, χοληστερόλης.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη και να ληφθεί υπόψη ότι η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και τα ούρα θεωρείται πληροφοριακός δείκτης με υποχρεωτική εξέταση των παραμέτρων της γενικής βασικής αμυλάσης. Ο συνδυασμός ενός άτυπου ολική ενεργότητα αμυλάσης μαζί με ένα μειωμένο επίπεδο, μια μικρή ποσότητα των παγκρεατικών ισοενζύμου υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποκλείει οποιαδήποτε προβλήματα με το πάγκρεας (παγκρεατίτιδα). Εάν ληφθούν αυτές οι πληροφορίες, η παγκρεατική αμυλάση στο αίμα και στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ωοθηκικών, βρογχοπνευμονικών ή εντερικών ασθενειών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.