^

Υγεία

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η διαγνωστική μέθοδος για τη μελέτη των εσωτερικών συστημάτων και δομών του σώματος είναι η μαγνητική τομογραφία. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά αυτής της διαδικασίας, ενδείξεις αντίθεσης.

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική και ασφαλής διαγνωστική μέθοδος. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό διαφόρων διαταραχών και σοβαρών παθολογιών. Κατά τη διαδικασία της έρευνας, η συσκευή κάνει σαφείς και λεπτομερείς εικόνες των υπό μελέτη δομών και η εισαγωγή αντίθεσης σάς επιτρέπει να απεικονίσετε τις παραμικρές αποκλίσεις.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας με αντίθεση βασίζονται στο υψηλό περιεχόμενο πληροφοριών σε σύγκριση με την τυπική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού:

 • Εντοπίζει τη βλάβη με μεγάλη ακρίβεια και δείχνει το μέγεθός της.
 • Καθορίζει τον βαθμό κακοήθειας του όγκου και τις μικρότερες εστίες της μετάστασής του. [1], [2]
 • Σας επιτρέπει να εντοπίσετε παθολογίες στα αρχικά στάδια και να αποτρέψετε την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Πριν από την έναρξη της μελέτης, ο ασθενής εγχέεται με ειδικές ουσίες που φωτίζουν και απεικονίζουν τις δομές του εγκεφάλου. Τα παρασκευάσματα χρωματισμού έχουν ελάχιστες αντενδείξεις, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και αποβάλλονται γρήγορα από το σώμα. Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, επιπλοκές μετά από αντίθεση εμφανίζονται στο 0,1% των περιπτώσεων.

Μέχρι σήμερα, πάνω από το 20% όλων των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας πραγματοποιούνται με τη χρήση σκιαγραφικού. Η ανάγκη χρήσης αντίθεσης καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Τις περισσότερες φορές, συνταγογραφείται για ύποπτη ογκολογία, αγγειακές διαταραχές, για τον εντοπισμό σημείων εγκεφαλικού επεισοδίου, επιπλοκών μετά από τραυματισμούς. [3]

Είναι επικίνδυνη η μαγνητική τομογραφία με αντίθεση εγκεφάλου;

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας παράγοντα αντίθεσης έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Αλλά πολλοί ασθενείς είναι επιφυλακτικοί για την ενδοφλέβια / στοματική αντίθεση λόγω του κινδύνου επιπλοκών. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία δεν έχει αρνητική επίδραση στο σώμα και η εμφάνιση παρενεργειών σχετίζεται με την ατομική δυσανεξία του επιλεγμένου παράγοντα.

Η δυνατότητα χρήσης αντίθεσης έχει φέρει την μαγνητική τομογραφία σε ένα νέο επίπεδο μη επεμβατικών διαδικασιών, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία διαγνώσεων και οξέων καταστάσεων όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα. Τις περισσότερες φορές, παρασκευάσματα με ενδοσύνθετες ενώσεις του ιόντος γαδολινίου χρησιμοποιούνται για την αντίθεση:

 • Γκαντοβιστής. [4]
 • Ντοταρέμ. [5]
 • Πριμοβιστής. [6], [7]
 • Γαδολίνιο. [8]

Αυτές οι ουσίες έχουν περάσει όλες τις κλινικές δοκιμές, επομένως, με τον σωστό υπολογισμό της δοσολογίας, δεν αποτελούν απειλή για το σώμα. Η αντίθεση επηρεάζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της συσκευής, τα οποία σας επιτρέπουν να έχετε την πιο ακριβή εικόνα.

Ταυτόχρονα, το ισότοπο που χρησιμοποιείται ως δείκτης μπορεί να γίνει τοξικό εάν υπάρχουν προβλήματα με την απέκκριση του από το σώμα. Εξαιτίας αυτού, η διαδικασία δεν συνταγογραφείται για νεφρική ανεπάρκεια και υπερευαισθησία στη χρησιμοποιούμενη ουσία. [9]

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Η μαγνητική τομογραφία με αντίθεση μπορεί να ανιχνεύσει πολλές ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι κύριες ενδείξεις για διαγνωστικό χειρισμό είναι:

 • Ογκικές αλλοιώσεις της υπόφυσης και ιστών που περιβάλλουν την τουρκική σέλα.
 • Όγκοι και μεταστάσεις στον εγκέφαλο. [10]
 • Όγκοι της γωνίας της παρεγκεφαλίδας.
 • Οξείες διαταραχές της εγκεφαλικής κυκλοφορίας αιμορραγικού ή ισχαιμικού τύπου.
 • Αγγειακές παθολογίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
 • Λοιμώδη νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
 • Χρόνιες παθήσεις του νευρικού συστήματος αυτοάνοσης αιτιολογίας (σκλήρυνση κατά πλάκας,  [11] λευκοδυστροφία, λευκοεγκεφαλοπάθεια κ.λπ.).
 • Λεπτομερής μελέτη της δομής των εντοπισμένων νεοπλασμάτων.
 • Εκτίμηση της κατάστασης των δομών του εγκεφάλου μετά από επεμβάσεις, τραυματισμούς.
 • Εντοπισμός μεταστάσεων στον εγκέφαλο.
 • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ.
 • Αιμορραγίες στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά συμπτωμάτων που αποτελούν ενδείξεις για μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση:

 • Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.
 • Συχνές ζαλάδες και λιποθυμίες.
 • Τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
 • Σπασμωδικές και επιληπτικές κρίσεις.
 • Θόρυβος στα αυτιά.
 • Προοδευτική μείωση της οξύτητας της ακοής, της όρασης.
 • Διαταραχές ευαισθησίας (απτική, πόνος, θερμοκρασία).
 • Αίσθημα ανίχνευσης στο δέρμα.

Η μέθοδος στρώμα-στρώμα εξέτασης οργάνων και ιστών χρησιμοποιώντας πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό επιτρέπει τον εντοπισμό των μικρότερων μεταστάσεων, σημάδια φλεγμονωδών διεργασιών και την εκτίμηση του όγκου του χειρουργικού πεδίου πριν από τη χειρουργική επέμβαση. [12]

Παρασκευή

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου με αντίθεση είναι ότι η διαδικασία δεν απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Δεν υπάρχει ανάγκη για αυστηρές δίαιτες, παρατεταμένη άρνηση για φαγητό και άλλους κανόνες.

Η προετοιμασία για διαγνωστικό χειρισμό βασίζεται στη μελέτη του ιστορικού του ασθενούς και των ενδείξεων για μαγνητική τομογραφία. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός διεξάγει μια έρευνα και διευκρινίζει την παρουσία παθολογιών, εξετάζει τα αποτελέσματα προηγούμενων αναλύσεων. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν λάθη κατά τη διάρκεια της μελέτης και να αποκρυπτογραφηθούν αξιόπιστα τα αποτελέσματα που λαμβάνονται.

Αφαιρέστε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και ρούχα πριν από τη σάρωση. Οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται ότι είναι καλύτερο να μην εφαρμόζουν μακιγιάζ πριν από τη διάγνωση, καθώς η σύνθεση των καλλυντικών μπορεί να περιέχει μεταλλικά μικροσωματίδια. Αυτές οι προειδοποιήσεις ενέχουν τον κίνδυνο παραπλανητικών αποτελεσμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην επιλογή του σκιαγραφικού. Το ισότοπο που χρησιμοποιείται ως δείκτης μπορεί να είναι υδρόφιλες πολύπλοκες ενώσεις με υψηλή συγκέντρωση κατιόντων γαδολινίου. Τα φάρμακα από την ομάδα των μαγνητοφαρμάκων διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται στην ακτινογραφία. Είναι λιγότερο τοξικά από την αντίθεση στο άλας ιωδίου, το οποίο χρησιμοποιείται για φθοριογραφία και αξονική τομογραφία. [13]

Τεχνική Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση

Η μαγνητική τομογραφία ξεκινά με την κατάλληλη προετοιμασία για τη διαδικασία. Εάν τηρούνται όλοι οι κανόνες και επιλέγεται ένα σκιαγραφικό, τότε ο γιατρός ξεκινά τη μελέτη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντίθεση, αλλά όλα χωρίζονται στις ακόλουθες ομάδες:

 • Ενδοαγγειακή - η βαφή εγχέεται πλήρως στη φλέβα με ρυθμό 0,2 mg / kg βάρους. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα με βάση το οξείδιο του σιδήρου ή τις ενώσεις μαγγανίου, οι οποίες έχουν υπερπαραμαγνητικές ιδιότητες.
 • Bolus - ενδοφλέβια χορήγηση δοσολογίας μέσω σταγονόμετρου. Σε αυτή την περίπτωση, η πορεία της διαγνωστικής διαδικασίας συγχρονίζεται με την παροχή αντίθεσης. [14]
 • Από το στόμα - χρησιμοποιείται για τη μελέτη του πεπτικού σωλήνα. Οι ενώσεις μαγγανίου και γαδολινίου, ορισμένα φυσικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, χρησιμοποιούνται ως ισότοπο.

Με τη βοήθεια ειδικής σύριγγας ή εγχυτήρα (ρυθμίζει αυτόματα τη δόση του φαρμάκου), ο ασθενής εγχέεται με παράγοντα αντίθεσης. Στη συνέχεια, το θέμα αποστέλλεται στη σήραγγα του τομογράφου και η κεφαλή είναι σταθερή για να το ακινητοποιήσει. Η διάρκεια της σάρωσης είναι από 10 έως 30 λεπτά.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις (κνησμός, κνίδωση) σε ενώσεις γαδολινίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η βελτίωση της οπτικοποίησης των εξεταζόμενων ιστών επιτυγχάνεται λόγω του γεγονότος ότι η ουσία διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία και συσσωρεύεται σε μαλακούς ιστούς. Το γαδολίνιο ενισχύει το μαγνητικό σήμα του τομογράφου, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των εικόνων.

Ο διαγνωστικός χειρισμός επιτρέπει ήδη στις πρώτες ώρες της ανάπτυξης ενός εγκεφαλικού να εντοπίσει τον εντοπισμό του και την απεραντοσύνη της εστίασης των προσβεβλημένων κυττάρων. [15] Καθορίζει το μέγεθος των νεοπλασμάτων, τη δομή τους, τη θέση τους, την παρουσία μεταστάσεων. Το ισότοπο εισέρχεται στα ελαττωματικά κύτταρα, αναδεικνύοντάς τα με φόντο υγιή. [16]

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση 1,5, 3 τεσλά

Η μέθοδος στρώματος-στρώματος εξέτασης οργάνων και ιστών με χρήση πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και ενίσχυσης αντίθεσης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες στη σύγχρονη ιατρική. Η βάση της μαγνητικής τομογραφίας είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πυρήνων των ατόμων υδρογόνου υπό την επίδραση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο πεδίο ενός τομογράφου, δηλαδή του μαγνητικού συντονισμού. Το μαγνητικό πεδίο είναι αβλαβές για το ανθρώπινο σώμα, σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στην αξονική τομογραφία.

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η αντίθεση επηρεάζει σημαντικά τη συνολική ποιότητα της εικόνας που προκύπτει (φωτεινότητα, αντίθεση, ανάλυση, διαύγεια). Αλλά η αντίθεση συσσωρεύεται μόνο σε περιοχές του εγκεφάλου με παθολογικές αλλαγές και δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαύγεια των εικόνων. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη δύναμη του μαγνητικού πεδίου.

Συμβατικά, όλοι οι τομογράφοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • Χαμηλού πεδίου-0,23-0,35 Τ.
 • Μεσαίο πεδίο - 2 Τ.
 • Υψηλού πεδίου-1,5-3 Τ.
 • Ultrahigh -field - περισσότερα από 3 T.

Η μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου (Τ) πήρε το όνομά της από τον επιστήμονα Νίκολα Τέσλα. Στα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα, εγκαθίστανται τομογράφοι ισχύος 1-2 Τ. Οι συσκευές χαμηλού δαπέδου χρησιμοποιούνται σπάνια, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν έχουν 100% αξιοπιστία και ακρίβεια. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του πεδίου, τόσο πιο ακριβές είναι το αποτέλεσμα της έρευνας. [17]

Το χρυσό πρότυπο για μαγνητική τομογραφία είναι η διάγνωση σε συσκευές με ισχύ 1,5-3 Tesla. Εκτός από την ποιότητα των εικόνων, η ισχύς του τομογράφου επηρεάζει την ταχύτητα σάρωσης. Η εξέταση του εγκεφάλου σε τομογράφο 1 Τ διαρκεί περίπου 20 λεπτά, σε συσκευή 1,5 Τ - 10-15 λεπτά και σε συσκευή 3 Τ - έως 10 λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι σημαντικό, για παράδειγμα, κατά τη διάγνωση ασθενών σε σοβαρή κατάσταση.

Χαρακτηριστικά της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με αντίθεση 1,5-3 Tesla:

 • Ενισχυμένη ευκρίνεια και λεπτομέρεια στις εικόνες.
 • Η διαδικασία δεν χρειάζεται πολύ χρόνο.
 • Η δυνατότητα χρήσης σε περίπτωση προβλημάτων με τη διάγνωση.
 • Μελέτη δομών λεπτών ιστών.
 • Αποτελεσματική αναζήτηση για τις μικρότερες μεταστάσεις και διαταραχές.

Παρά την αποτελεσματικότητα των τομογράφων υψηλού πεδίου, η εφαρμογή τους σε ορισμένους ασθενείς είναι περιορισμένη. Τέτοιες συσκευές είναι μόνο κλειστού τύπου, επομένως δεν είναι κατάλληλες για άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος, κλειστοφοβία, δυσανεξία σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Τέτοιες συσκευές στερούνται της ικανότητας παρακολούθησης της λειτουργίας των οργάνων.

Η τομογραφία χαμηλού πεδίου είναι τεχνικά λιγότερο δαπανηρή και φθηνότερη για τον ασθενή. Η μελέτη μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο για προκαταρκτική διάγνωση. Οι συσκευές με ισχύ μεγαλύτερη από 5 Τ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.

Μαγνητική τομογραφία εγκεφαλικών αγγείων με αντίθεση

Η σάρωση των εγκεφαλικών αγγείων με τη χρήση σκιαγραφικού είναι μια μαγνητική τομογραφία. Ο τομογράφος εκπέμπει έναν ορισμένο συνδυασμό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που προκαλούν τη δόνηση των πυρήνων των ατόμων υδρογόνου στα μόρια του ανθρώπινου σώματος. Η έγχυση αντίθεσης βελτιώνει την ποιότητα της διαδικασίας, επιτρέποντάς σας να απεικονίσετε τις μικρότερες δομές και συστατικά της περιοχής που μελετήσατε. [18]

Πολλαπλές μαγνητικές τομογραφίες είναι ασφαλείς για το σώμα. Οι κύριες ενδείξεις για απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού εγκεφαλικών αγγείων με αντίθεση είναι:

 • Οξείες διαταραχές της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.
 • Αξιολόγηση της ροής αίματος μέσω του εγκεφαλικού ιστού.
 • Ταυτοποίηση αιμορραγιών.
 • Διάγνωση μεταβολικών διαταραχών.
 • Συγγενείς ανωμαλίες.
 • Αξιολόγηση της ποσότητας της χειρουργικής επέμβασης πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Προσδιορισμός μεταστάσεων και νεοπλασμάτων όγκων.
 • Χαρτογράφηση φλοιού.
 • Τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
 • Αθηροσκλήρωση, φλεγμονή των τοιχωμάτων ή παθολογική αγγειοδιαστολή.
 • Πονοκέφαλοι άγνωστης αιτιολογίας.
 • Στένωση του αυλού των αρτηριών.
 • Μεταδοτικές ασθένειες
 • Οξείες μολυσματικές διαδικασίες.
 • Βλάβη στα όργανα της ακοής και της όρασης.
 • Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.
 • Επιληψία και άλλες παθολογίες.

Για τη σάρωση των αγγείων του εγκεφάλου, χρησιμοποιούνται τομογράφοι με ισχύ 0,3 Τ ή περισσότερο. Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων με μεταλλικά ένθετα. Ο ασθενής εγχέεται με αντίθεση, στη συνέχεια τοποθετείται σε έναν καναπέ, το κεφάλι στερεώνεται και ωθείται στον τομογράφο.

Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την ισχύ της συσκευής, κατά μέσο όρο δεν διαρκεί περισσότερο από 45 λεπτά. Εάν, εκτός από την αγγειογραφία, πραγματοποιηθεί φασματοσκοπία (μελέτη βιοχημικών διεργασιών εντός των κυττάρων), τότε αυτό απαιτεί επιπλέον χρόνο. Αφού ολοκληρώσει τη διάγνωση, ο ακτινολόγος αποκρυπτογραφεί τις εικόνες που λαμβάνονται και δίνει τη γνώμη του. [19]

Η αγγειογραφία MR έχει μια σειρά αντενδείξεων. Η διαδικασία απαγορεύεται σε περίπτωση υπερευαισθησίας σε παράγοντα αντίθεσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για ασθενείς με βηματοδότες, ηλεκτρονικά ή μεταλλικά εμφυτεύματα, ακόμη και σιδεράκια. [20]

Μαγνητική τομογραφία της υπόφυσης με αντίθεση

Η υπόφυση είναι ένα προσάρτημα του εγκεφάλου. Ο αδένας βρίσκεται στην τσέπη των οστών (τουρκική σέλα). Οι διαστάσεις του είναι 5-13 mm σε μήκος, 3-5 mm σε πλάτος και περίπου 6-8 mm σε ύψος. Αλλά, παρά το τόσο μικρό μέγεθος, η υπόφυση λειτουργεί ως το κεντρικό όργανο του ενδοκρινικού συστήματος. Παράγει ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας ολόκληρου του σώματος.

Οι κύριες λειτουργίες της υπόφυσης:

 • Η παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, των γονάδων, των επινεφριδίων.
 • Η παραγωγή σωματοστατίνης (αυξητική ορμόνη).
 • Ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ψυχο-συναισθηματική κατάσταση, επίπεδο στρες, όρεξη).
 • Επηρεάζει το ενδοκρινικό, το ουρογεννητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
 • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
 • Υπεύθυνος για τη χρώση.
 • Ρυθμίζει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και των νεφρών.
 • Υπεύθυνος για τα μητρικά ένστικτα.
 • Διεγείρει τη διαδικασία γαλουχίας.

Η μέθοδος στρώματος-στρώματος εξέτασης της υπόφυσης χρησιμοποιώντας πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό και ενίσχυση αντίθεσης πραγματοποιείται για να απεικονίσει τον ίδιο τον αδένα και τον εντοπισμό του-την τουρκική σέλα του σφηνοειδούς οστού.

Τις περισσότερες φορές, ο διαγνωστικός χειρισμός συνταγογραφείται για τακτικές ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από συγγενείς παθολογίες, τραυματισμούς, όγκους. Η σάρωση ενδείκνυται για ασθενείς με διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές. [21]

Οι κύριες ενδείξεις για μαγνητική τομογραφία της υπόφυσης με αντίθεση είναι:

 • Πονοκέφαλοι άγνωστης αιτιολογίας.
 • Ζάλη.
 • Διαταραχές της οπτικής λειτουργίας.
 • Παραβάσεις ανταλλαγής.
 • Εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία στις γυναίκες και στύση στους άνδρες.
 • Ορμονικές παθολογίες (σύνδρομο Itsenko-Cushing, ακρομεγαλία).
 • Μεταβολές στη συγκέντρωση των ορμονών της υπόφυσης στο αίμα (θυροτροπίνη, προλακτίνη, σωματοτροπίνη).

Για τη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται παράγοντες αντίθεσης. Η αντίθεση καθιστά δυνατή την επαλήθευση της παρουσίας μικροαδενωμάτων και άλλων παθολογιών που είναι αόρατες στην τυπική μαγνητική τομογραφία.

Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιούνται παραμαγνητικοί παράγοντες αντίθεσης, οι οποίοι εγχέονται αμέσως πριν από τη διαδικασία. Η δοσολογία υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρησιμοποιούνται αντιθέσεις που περιέχουν ιώδιο. Εάν ο ασθενής έχει χρόνιες παθήσεις των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος, τότε θα πρέπει να περάσει ένα σύνολο δοκιμών πριν από τη διάγνωση. Αυτό είναι απαραίτητο για τον προσδιορισμό του ρυθμού εξάλειψης της αντίθεσης από το σώμα. [22]

Αλλά, όπως κάθε διαγνωστική διαδικασία, η μαγνητική τομογραφία έχει μια σειρά αντενδείξεων. Συνήθως χωρίζονται σε απόλυτα και σχετικά.

Απόλυτες αντενδείξεις:

 • Ο ασθενής έχει βηματοδότη.
 • Μεταλλικά εμφυτεύματα, θραύσματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο σώμα του ασθενούς.
 • Σιδεράκια.

Συγγενής:

 • Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 • Κλαστοφοβία (απαιτείται διαγνωστική τομογραφία ανοιχτού τύπου).
 • Επιληψία.
 • Η αδυναμία του ασθενούς να παραμείνει ακίνητος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
 • Η σοβαρή κατάσταση του ασθενούς.
 • Αλλεργία στην αντίθεση που χρησιμοποιείται.
 • Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για μαγνητική τομογραφία της υπόφυσης. Συνιστάται να μην τρώτε 5-6 ώρες πριν από τη διαδικασία. Η αντίθεση χορηγείται καλύτερα με άδειο στομάχι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών. Πριν μπει στο ιατρείο, ο ασθενής αφαιρεί όλα τα μεταλλικά αντικείμενα από τον εαυτό του. Η σάρωση πραγματοποιείται σε ύπτια θέση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη ακινησία του κεφαλιού, στερεώνεται στον καναπέ. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 30-60 λεπτά.

Τα αποτελέσματα ερμηνεύονται από έναν ακτινολόγο, ο οποίος γράφει επίσης ένα συμπέρασμα. Κανονικά, σε μια τομή στο μετωπικό επίπεδο, το σχήμα της υπόφυσης είναι παρόμοιο με ένα ορθογώνιο. Με μετωπική τομή, η υπόφυση είναι συμμετρική, αλλά η μικρή ασυμμετρία είναι επίσης μια παραλλαγή του κανόνα.

Παθολογίες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης:

 1. Σύνδρομο της άδειας τουρκικής σέλας  - οι εικόνες δείχνουν την υπόφυση να απλώνεται στον πάτο της τουρκικής σέλας. Η δεξαμενή οπτικής διασταύρωσης καταρρέει στην κοιλότητα του σχηματισμού οστού. Σε εικόνες από την πρόσθια οπίσθια κατεύθυνση, η υπόφυση μοιάζει με δρεπάνι και το πάχος του είναι 2-3 mm.

Τα νεοπλάσματα όγκων στην περιοχή της sella turcica διαφοροποιούνται κατά μέγεθος. Μέχρι 10 mm σε διάμετρο - μικροαδένωμα, περισσότερο από 10 mm - μακροαδένωμα. Το μέγεθος του νεοπλάσματος άνω των 22 mm είναι μεσοαδένωμα και πάνω από 30 mm είναι ένα γιγαντιαίο αδένωμα. Μπορούν επίσης να διαγνωστούν χιασματικοί-όγκοι.

Οι σχηματισμοί όγκων μπορούν να αναπτυχθούν σε σπηλαιώδεις κόλπους, εγκεφαλικές κοιλίες, κόλπους του κύριου οστού, ρινικές διόδους και άλλες δομές.

 1. Σακχαρώδης διαβήτης  - αναπτύσσεται λόγω έλλειψης της ορμόνης αγγειοπιεστίνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του υποθαλάμου, εισέρχεται στην υπόφυση και από αυτήν στο αίμα. Η ανεπάρκεια της ορμόνης προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες στο υποθαλάμιο-υπόφυση και την εμφάνιση νεοπλασμάτων.
 2. Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης - κατά τη διάρκεια της τομογραφίας, μπορεί να ανιχνευθεί εκτοπία της νευροϋπόφυσης, υποπλασία της αδενοϋπόφυσης, υποπλασία / απλασία της υπόφυσης. Επίσης, η ανεπάρκεια STH εκδηλώνεται με το σύνδρομο μιας άδειας τουρκικής σέλας.

Ο διαγνωστικός χειρισμός με ενίσχυση της αντίθεσης είναι η πιο κατατοπιστική μέθοδος στη διάγνωση παθολογιών της υπόφυσης. Η μαγνητική τομογραφία σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε τους μικρότερους όγκους και ανωμαλίες. [23] Έχει ελάχιστες αντενδείξεις και παρενέργειες, δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. Σας επιτρέπει να κάνετε έγκαιρα τη σωστή διάγνωση, η οποία είναι το κλειδί για την επιτυχία της συνταγογραφούμενης θεραπείας.

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση για ένα παιδί

Τα παιδιά έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη διαφόρων παθολογιών που σχετίζονται άμεσα με αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για αξιόπιστη διάγνωση τυχόν παραβιάσεων, πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία. Αυτή η μελέτη σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις μικρότερες αποκλίσεις στη δομή των ιστών του οργάνου.

Η χρήση πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού για παιδιά έχει ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων. Μια μελέτη του εγκεφάλου είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Συχνές ζαλάδες και πονοκέφαλοι.
 • Απώλεια συνείδησης.
 • Επιδείνωση της ακοής, της όρασης.
 • Παραβίαση της ευαισθησίας.
 • Σπασμωδικές κρίσεις.
 • Αναστολή της πνευματικής ανάπτυξης.
 • Τραύμα στο κεφάλι.
 • Συναισθηματική αστάθεια.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι η αιτία για να υποβληθείτε σε τομογραφία. Η έγκαιρη διάγνωση σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις ακόλουθες ασθένειες και διαταραχές:

 • Αιμορραγίες εγκεφάλου.
 • Αγγειακή παθολογία.
  Βλάβες της υπόφυσης.
 • Επιληψία.
 • Υποξία.
 • Σκλήρωση.
 • Κυστικά και νεοπλάσματα όγκων.

Η διαδικασία δεν απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα αφαιρούνται από τον ασθενή και γίνεται έγχυση αντίθεσης. Αλλά το πιο δύσκολο έργο είναι να κρατήσετε το μωρό ακίνητο καθ 'όλη τη διάρκεια της σάρωσης. Επιπλέον, ο τομογράφος είναι αρκετά θορυβώδης, κάτι που αποτελεί τεστ για παιδιά κάτω των 5 ετών. Η αναισθησία συνιστάται για ποιοτική εξέταση.

Ο κύριος σκοπός της αναισθησίας είναι να απενεργοποιήσει τη συνείδηση του παιδιού. Ο τύπος της αναισθησίας και ο τρόπος χορήγησής της καθορίζονται από τον αναισθησιολόγο μετά από μελέτη των πληροφοριών για την υγεία του μωρού. Η αναισθησία μπορεί να χορηγηθεί παρεντερικά ή με εισπνοή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γιατροί παρακολουθούν την αναπνοή και την καρδιακή δραστηριότητα του ασθενούς. Και μετά τη διαδικασία, το παιδί παρατηρείται μέχρι να ανακτήσει τις αισθήσεις του. [24]

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι επιβλαβής για τα παιδιά. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί ούτε μία περίπτωση αρνητικής επίδρασης του πυρηνικού συντονισμού στο σώμα του παιδιού. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της μεθόδου, περιλαμβάνουν τον φόβο να μείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αλλεργικές αντιδράσεις σε σκιαγραφικούς παράγοντες. Μια απόλυτη αντένδειξη για τη διάγνωση είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα.

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Η μαγνητική τομογραφία ανήκει σε προηγμένες διαγνωστικές διαδικασίες. Παρ 'όλα αυτά, η μελέτη με τη χρήση σκιαγραφικού έχει πολλές αντενδείξεις:

 • Μεταλλικά εμφυτεύματα και άλλα ξένα αντικείμενα στο σώμα.
 • Υπερευαισθησία στα συστατικά του σκιαγραφικού.
 • ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
 • Χαμηλή πίεση αίματος.
 • Πύκνωση του δέρματος.
 • Παθολογία του ουροποιητικού συστήματος.
 • Ασθένειες του αίματος, αναιμία.
 • Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 • Θηλασμός.
 • Διάφοροι τύποι άσθματος.

Τις περισσότερες φορές το γαδολίνιο χρησιμοποιείται ως αντίθεση. Περιέχει ένα ασφαλές μέταλλο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Αλλά στο 2% των ασθενών, είναι πιθανός ο ερεθισμός και ο κνησμός του δέρματος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Καθώς η αντίθεση αφαιρείται από το σώμα, η κατάσταση της υγείας ομαλοποιείται.

Δεν μπορείτε να έρθετε στην εξέταση με γεμάτο στομάχι ή αφού πιείτε πολύ νερό. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η τομογραφία σε περίπτωση αλκοολικής μέθης.

Κανονική απόδοση

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μέθοδος στρώματος-στρώματος εξέτασης οργάνων και ιστών με χρήση πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Για να βελτιωθεί η ακρίβεια της διαδικασίας, είναι δυνατή η εισαγωγή ενίσχυσης αντίθεσης. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια διάγνωση σας επιτρέπει να δείτε τυχόν παραβιάσεις στη δομή των ιστών, νεοπλάσματα, παθολογικές διεργασίες, αγγειακές παραμορφώσεις, φυσικοχημικές διαταραχές. [25]

Η μαγνητική τομογραφία με αυξημένη αντίθεση ιστών αποκαλύπτει τις ακόλουθες διαταραχές του εγκεφάλου:

 • Αγγειακή παθολογία του εγκεφάλου.
 • Εσωτερική αιμοραγία.
 • Τραύμα εγκεφάλου και μώλωπες.
 • Νεοπλάσματα όγκων.
 • Όγκοι της παρεγκεφαλιδικής ποντίνας.
 • Σημάδια μολυσματικών ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
 • Πραξιακές καταστάσεις.
 • Μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι.
 • Όγκοι της υπόφυσης.
 • Νευροεκφυλιστικές και άλλες ασθένειες.

Σε αντίθεση, χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα με γαδολίνιο. Μπαίνοντας στον μεσοκυττάριο χώρο, η ουσία σχηματίζει αδύναμους δεσμούς με υδρογόνο μορίων νερού. Το φάρμακο δεν διεισδύει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και δεν επηρεάζει την αντίθεση των ιστών. Αλλά οι φλεγμονώδεις και μολυσματικές διαδικασίες, οι αιμορραγίες, η νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων, τα νεοπλάσματα και οι μεταστάσεις προκαλούν παραβίαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, χάρη στο οποίο το γαδολίνιο εισέρχεται ελεύθερα στους παθολογικά τροποποιημένους ιστούς, χρωματίζοντας τους. [26]

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τιμές του ρυθμού και του βαθμού συσσώρευσης αντίθεσης στους ιστούς των νεοπλασμάτων. Όγκοι καλοήθους φύσης απορροφούν αργά και απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα αντίθεσης. Τα κακοήθη νεοπλάσματα έχουν ανεπτυγμένο αγγειακό δίκτυο, επομένως συλλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα αντίθεσης και το απελευθερώνουν γρήγορα. Αυτό μας επιτρέπει να βγάλουμε προκαταρκτικά συμπεράσματα για τη φύση του όγκου. [27]

Επιπλοκές μετά τη διαδικασία

Παρά τη μοναδικότητα, την ασφάλεια και τη διαγνωστική αξία της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν ασθενείς που είναι σίγουροι ότι η σάρωση είναι επικίνδυνη με σοβαρές επιπλοκές για το σώμα.

 • Ακτινοβολία - κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είναι 5 φορές χαμηλότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σε ένα κινητό τηλέφωνο.
 • Εγκυμοσύνη - μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για την αρνητική επίδραση της μαγνητικής τομογραφίας στο έμβρυο. Η διαδικασία πραγματοποιείται για μέλλουσες μητέρες. Η μόνη προειδοποίηση αφορά τη γαλουχία. Με την εισαγωγή της αντίθεσης, ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται για 24 ώρες.
 • Επιδείνωση χρόνιων ασθενειών - ο μαγνητικός συντονισμός δεν επηρεάζει χρόνιες ασθένειες.
 • Αρνητική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα - η συσκευή δεν επηρεάζει την ψυχή. Υπάρχουν όμως περιορισμοί για τη διεξαγωγή της διαδικασίας για άτομα με ασταθή νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, πρέπει να ξαπλώνετε, επομένως, συνιστάται ο ύπνος φαρμάκων σε αυτούς τους ασθενείς.
 • Αρνητική επίδραση στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος για τα νεφρά δεν είναι η μαγνητική τομογραφία, αλλά η αντίθεση που χρησιμοποιείται. Λόγω προβλημάτων απέκκρισης, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να προκαλέσει έξαρση της νόσου. Εξαιτίας αυτού, η σάρωση αντίθεσης δεν πραγματοποιείται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ο διαγνωστικός χειρισμός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με τη μη συμμόρφωση με τις ιατρικές συστάσεις. Για παράδειγμα, η εισαγωγή αντίθεσης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αλλεργικών αντιδράσεων, επομένως, πριν από τη διαδικασία, ο ασθενής εξετάζεται για ευαισθησία στο επιλεγμένο φάρμακο. [28]

Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για πονοκεφάλους μετά τη διαδικασία. Ένα δυσάρεστο σύμπτωμα εμφανίζεται εάν αντικείμενα με μεταλλικά μέρη ήταν στο σώμα ή στα ρούχα κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Εξαιτίας αυτού, ορισμένα ιατρικά κέντρα εκδίδουν σετ ρούχων μιας χρήσης για εξέταση.

Μια άλλη πιθανή επιπλοκή είναι μια δυσάρεστη  μεταλλική γεύση στο στόμα . Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν ασθενείς που έχουν οδοντικά σφραγίσματα και γραμματοσειρές. Μετά από λίγο, η γεύση φεύγει από μόνη της. [29]

Συνέπειες μετά τη διαδικασία

Οι πιθανές συνέπειες της μαγνητικής τομογραφίας αντίθεσης στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν μόνο αλλεργικές αντιδράσεις. Αλλά η εσφαλμένη έγχυση αντίθεσης είναι επίσης επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αυτό:

 • Απόφραξη αιμοφόρων αγγείων με αέρα.
 • Λοιμώδης λοίμωξη (φλεβίτιδα, σοκ, σήψη).
 • Τοπική φλεγμονή όταν το φάρμακο εγχέεται πέρα από τη φλέβα.

Η πιο προβληματική και σοβαρή παρενέργεια της αντίθεσης είναι η νεφρογενής συστηματική ίνωση. Με αυτήν την παθολογία, το δέρμα και ο παρεγχυματικός ιστός των εσωτερικών οργάνων έχουν υποστεί βλάβη. Υπάρχει ενεργός πολλαπλασιασμός ινώδους ιστού. [30]

Η εμφάνιση αυτής της νόσου σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση, νεφρική ανεπάρκεια, μαγνητική τομογραφία με ενίσχυση της αντίθεσης. Για την πρόληψη της ίνωσης λόγω διαγνωστικής σάρωσης, πριν από τη διαδικασία, ο γιατρός αξιολογεί την κατάσταση των νεφρών και αναλύει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης. [31], [32]

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον υπολογισμό της δοσολογίας αντίθεσης για κάθε συγκεκριμένη μελέτη.

Φροντίστε μετά τη διαδικασία

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με αντίθεση δεν έχει μετεγχειρητικούς περιορισμούς. Αμέσως μετά τη σάρωση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην κανονική ζωή. Η μόνη προειδοποίηση είναι οι ασθενείς με αλλεργικές αντιδράσεις στην αντίθεση. Για να ανακουφιστείτε από τη δυσάρεστη κατάσταση, συνιστάται να παίρνετε αντιισταμινικά και να πίνετε πολλά υγρά. Εάν εμφανιστούν πονοκέφαλοι μετά τη σάρωση, τότε μπορείτε να πάρετε ένα αναλγητικό και να βεβαιωθείτε ότι θα αναφέρετε το δυσάρεστο σύμπτωμα στον γιατρό.

Σύμφωνα με πολυάριθμες ανασκοπήσεις, η μέθοδος στρώμα-στρώμα εξέτασης οργάνων και ιστών με χρήση πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και ενίσχυσης αντίθεσης είναι μία από τις πιο κατατοπιστικές διαγνωστικές διαδικασίες σήμερα.

Η μη επεμβατική απεικόνιση του εγκεφάλου βρίσκει τις παραμικρές αλλαγές στη δομή των ιστών του. Η σάρωση αποκαλύπτει κακοήθη νεοπλάσματα και τις μεταστάσεις τους, τις συνέπειες του τραύματος, της ισχαιμίας, των αιμορραγιών, διάφορες αναπτυξιακές ανωμαλίες και πολλά άλλα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν ενέχει κίνδυνο για τον ασθενή.

Τι καλύτερο; Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με ή χωρίς αντίθεση;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παθολογιών όπως:

 • Κακοήθη / καλοήθη νεοπλάσματα.
 • Λοιμώδεις και φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα.
 • Κυστικοί σχηματισμοί.
 • Μεταστάσεις.
 • Αγγειακή παθολογία.
 • Τραυματικός τραυματισμός.
 • Αιμορραγία.
 • Συγγενείς δυσπλασίες.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμβατική μαγνητική τομογραφία δεν είναι αρκετή, επομένως ενδείκνυται η ενίσχυση της αντίθεσης. Τις περισσότερες φορές, η αντίθεση χρησιμοποιείται στη μελέτη του εγκεφάλου και των αγγείων του. Σε αντίθεση, χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα που βασίζονται σε άλατα γαδολινίου. Η ουσία που εισάγεται στο σώμα λειτουργεί ως ένα είδος δείκτη, καθώς συσσωρεύεται στους αλλοιωμένους ιστούς.

Η χρήση της αντίθεσης είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για το σώμα. Η μόνη αντένδειξη για τη χρήση του είναι η ατομική δυσανεξία. Η ενίσχυση της αντίθεσης σας επιτρέπει να εντοπίσετε τα μικρότερα νεοπλάσματα στις δομές του εγκεφάλου, καθορίζει τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλές άλλες παθολογίες. Πολύ συχνά, η αντίθεση συνταγογραφείται για την εκτίμηση της κατάστασης της υπόφυσης.

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου με αντίθεση και η διαδικασία χωρίς βαφή διαφέρουν στο ότι στην πρώτη περίπτωση, είναι δυνατή μια σαφέστερη απεικόνιση του υπό μελέτη οργάνου. Η απόφαση για την επιλογή μιας συγκεκριμένης μεθόδου λαμβάνεται από τον θεράποντα ιατρό, αξιολογώντας τις ενδείξεις και όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.