^

Υγεία

Κίτρινη έκκριση και κνησμός στις γυναίκες

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 22.09.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο κόλπος της γυναίκας καλύπτεται από στρωματοποιημένο πλακώδες επιθήλιο, το οποίο, με τη βοήθεια ενός συνεχώς εκκρινόμενου μυστικού, διατηρείται υγρό, το οποίο τον προστατεύει από τη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών. Η κολπική έκκριση είναι λευκού χρώματος και έχει ουδέτερη οσμή. Σε κανονική κατάσταση, το όξινο περιβάλλον του προστατεύει από την αναπαραγωγή παθογόνων βακτηρίων που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στη μικροχλωρίδα του και εμποδίζει τη διείσδυσή τους στα βαθιά στρώματα των τοιχωμάτων. Μια αλλαγή στο χρώμα της απόρριψης, η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής, ο κνησμός υποδηλώνει παραβιάσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αιτίες κίτρινη έκκριση και φαγούρα

Η εμφάνιση άφθονων κίτρινων εκκρίσεων είναι ένα σήμα για να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς πρόκειται για σημάδια μιας φλεγμονώδους-μολυσματικής διαδικασίας ή μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας. Συγκεκριμένα, τα αίτια μπορεί να βρίσκονται σε λοιμώξεις:

 • γονοκοκκικο? [1]
 • τριχομονάδα? [2]
 • χλαμυδιακή? [3]
 • οι υπολοιποι.

Τέτοιες εκδηλώσεις συνοδεύονται από κολπίτιδα (φλεγμονή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων),  [4]αδνεξίτιδα (φλεγμονώδης διαδικασία των εξαρτημάτων),  [5]αλλεργίες, βακτηριακή κολπίτιδα, διάβρωση του τραχήλου της μήτρας. [6]

Παράγοντες κινδύνου

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη κολπικών παθολογιών ακατάσχετη σεξουαλική επαφή, σεξ χωρίς προστασία, μειωμένη ανοσία (η τοπική υποθερμία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό), μούρη, τραυματισμοί των κολπικών τοιχωμάτων, αντιβιοτικά, ορμονικές αλλαγές, ακατάλληλη προσωπική υγιεινή. Παράγοντες κινδύνου είναι ακόμη και ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα, που οδηγούν σε δυσβακτηρίωση, εγκυμοσύνη, διαβήτη.

Παθογένεση

Με τη μείωση των προστατευτικών λειτουργιών του κολπικού βλεννογόνου, ο αριθμός των βακτηρίων γαλακτικού οξέος (ραβδάκια Doderlein) μειώνεται και στο περιεχόμενό τους εμφανίζονται λευκοκύτταρα και παθογόνα μικρόβια. Σταδιακά, το κολπικό περιβάλλον γίνεται αλκαλικό, ευνοϊκό για περαιτέρω αναπαραγωγή μικροοργανισμών.

Συμπτώματα

Ποια συμπτώματα πρέπει να προειδοποιούν και να χρησιμεύουν ως σήμα προβλήματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων; Τα πρώτα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • κίτρινη έκκριση, άοσμη και φαγούρα - μπορεί να μην μιλάει ακόμη για ασθένεια εάν εμφανιστούν μετά την έμμηνο ρύση, κατά την περίοδο της γέννησης ή του θηλασμού ενός παιδιού. Η απουσία οσμής και ο κνησμός δίνουν χρόνο για να παρατηρήσετε την κατάστασή σας και να μην ανησυχείτε πολύ.
 • κίτρινη απόρριψη, κνησμός και καύση - η χρήση ταμπόν χαμηλής ποιότητας, προφυλακτικών, προϊόντων προσωπικής υγιεινής μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε αυτά, που εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα.
 • Η κιτρινοπράσινη απόρριψη και ο κνησμός είναι συχνοί σύντροφοι των λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων και της φλεγμονής της βλεννογόνου μεμβράνης του κόλπου, των σαλπίγγων και των ωοθηκών, η παρουσία λευκοκυττάρων χρωματίζει την πυώδη έκκριση με πράσινο χρώμα.
 • λευκοκίτρινη απόρριψη και φαγούρα - αυτό το χρώμα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο κανόνας στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου, αν όχι για φαγούρα. Επιπλέον, η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής είναι ένας σίγουρος δείκτης της παρουσίας μόλυνσης.
 • άφθονη κίτρινη απόρριψη και κνησμός είναι εγγενή στη βακτηριακή κολπίτιδα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής υπάρχει επίσης πόνος, κάψιμο. [7]
 • κίτρινη πηγμένη έκκριση και φαγούρα στις γυναίκες - μια οξεία πορεία σαλπιγγίτιδας, ωοφορίτιδας, αδεξίτιδας μπορεί να δώσει έναν τέτοιο χαρακτήρα στην κολπική έκκριση. Ένας άλλος λόγος είναι η κολπική καντιντίαση, που συνοδεύεται από λευκές νιφάδες που τείνουν να κιτρινίζουν στο λινό. [8]
 • κίτρινη εκκένωση υγρού και φαγούρα - η παρουσία ιών εκδηλώνεται με ένα υγρό υδαρές μυστικό, αλλά η προσθήκη βακτηρίων το κάνει κίτρινο.
 • κίτρινη απόρριψη, κνησμός, κάψιμο και ερυθρότητα - οίδημα του αιδοίου, κάψιμο στο περίνεο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος κατά την ούρηση στο φόντο της κίτρινης απόρριψης υποδηλώνουν σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
 • κνησμός και κίτρινη έκκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλεργίας σε προϊόντα καθημερινής υγιεινής (τζελ για οικεία χρήση, καθημερινά επιθέματα). Η κίτρινη απόρριψη χωρίς πόνο και φαγούρα, η οποία δεν προκαλεί άλλες δυσάρεστες αισθήσεις, είναι αρκετά αποδεκτή, επειδή αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής στη σύνθεση των ορμονών.

Διαγνωστικά κίτρινη έκκριση και φαγούρα

Μια αλλαγή στο χρώμα του κολπικού εκκρίματος είναι ένα σήμα για να επικοινωνήσετε με έναν γυναικολόγο, ο οποίος, εκτός από τη διευκρίνιση της ιστορίας, θα εξετάσει τον κόλπο και τον τράχηλο στη γυναικολογική καρέκλα χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη, θα κάνει μια διχειριστική εξέταση, θα κάνει ένα επίχρισμα, θα κάνει πολιτισμικές, κυτταρολογικές καλλιέργειες, καθορίζουν το pH του κολπικού περιβάλλοντος.

Μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις (χρώση Gram, χρώση Romanovsky-Giemsa, δοκιμή αμίνης), καθώς και εξετάσεις ούρων και αίματος. Από τις οργανικές μεθόδους, ο υπέρηχος είναι πιο συχνά σε ζήτηση.

Διαφορική διάγνωση

Υπάρχουν πολλές παθήσεις της ουρογεννητικής περιοχής, που εκδηλώνονται με κίτρινη κολπική έκκριση. Γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ αλλεργιών, φλεγμονωδών ασθενειών των γεννητικών οργάνων και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων:

 • βλεννόρροια;
 • μόλυνση από τον ιό του έρπητα?
 • βακτηριακή κολπίτιδα?
 • αιδοιοκολπική καντιντίαση;
 • μυκοπλάσμωση;
 • σύφιλη;
 • τραχειμονίαση;
 • χλαμύδια.

Θεραπεία κίτρινη έκκριση και φαγούρα

Στη θεραπεία ασθενειών της γεννητικής περιοχής, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα με αντιαερόβια δράση, ευβιοτικά που ομαλοποιούν τη μικροχλωρίδα του κολπικού περιβάλλοντος, ανοσοδιεγερτικά, αντισηπτικά και απολυμαντικά. Χρησιμοποιούνται τόσο γενική θεραπεία όσο και τοπική θεραπεία - κολπικές αλοιφές, κρέμες, δισκία, υπόθετα, εάν είναι απαραίτητο, υγιεινή του κόλπου και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (douching). Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονες ασθένειες, καθώς συχνά εμφανίζονται φλεγμονώδεις και μολυσματικές παθολογίες των γεννητικών οργάνων στο πλαίσιο της γαστρίτιδας, των ελκών, των ορμονικών αλλαγών, της εξασθενημένης ανοσίας λόγω κρυολογήματος, του SARS.

Φάρμακα

Ανάλογα με το παθογόνο που προσδιορίζεται από το εργαστήριο, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά. Έτσι, με τη μυκοπλάσμωση, μπορεί να είναι οφλοξασίνη.

Η οφλοξασίνη είναι μια φθοροκινολόνη. Η μη επιπλεγμένη γονόρροια απαιτεί εφάπαξ δόση 400 mg, πιο σοβαρές περιπτώσεις - δύο φορές την ημέρα, 2 δισκία, η διάρκεια του μαθήματος καθορίζεται από τον γιατρό. Το αντιβιοτικό αντενδείκνυται σε περίπτωση αλλεργίας στα συστατικά του, επιληψίας, μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, φλεγμονή του εγκεφάλου, εγκεφαλικά επεισόδια. Δεν προορίζεται για παιδιά, εφήβους, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Η οφλοξασίνη μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, πυρετό, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, ζάλη, διαταραχές ύπνου, ναυτία, κοιλιακό και επιγαστρικό πόνο, σπασμούς, διαταραχές της όρασης, κακουχία, κόπωση.

Lomexin - αποτελεσματική στη θεραπεία της καντιντίασης, της αιδοιοκολπίτιδας, της κολπίτιδας, των μικτών κολπικών λοιμώξεων. Αντιμυκητιακές μαλακές γέλη ευρέος φάσματος. Εγχέεται βαθιά στον κόλπο το βράδυ σε ύπτια θέση, ενώ μπορεί να γίνει αισθητό ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου. Η επανεφαρμογή πρέπει να γίνει μετά από 3 ημέρες εάν τα συμπτώματα επιμένουν. Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, διακόψτε τη χρήση. Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της τροφής και της τροφής του παιδιού, των παιδιών.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι απίθανες άλλες από αυτές που αναφέρονται.

Fluomizin - καταπολεμά ενεργά την αιδοίο, τις μυκητιασικές λοιμώξεις, τη gardnerella. Τα κολπικά δισκία εισάγονται τη νύχτα βαθιά στον κόλπο ενώ ξαπλώνετε ανάσκελα και λυγίζετε τα πόδια σας για 6 ημέρες. Μπορούν να αντιμετωπιστούν από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά δεν συνταγογραφούνται για παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, κάψιμο, πρήξιμο, κνησμό. Αντενδείκνυται σε έλκη του κολπικού επιθηλίου, υπερευαισθησία στα συστατικά του φαρμάκου.

Gynoflor - αποκαθιστά τη μικροχλωρίδα του κόλπου μετά τη φαρμακευτική αγωγή, εξαλείφει την κολπική δυσβακτηρίωση. Για θεραπεία, ένα δισκίο την ημέρα χορηγείται πριν από τον ύπνο (6-12 ημέρες), για λόγους πρόληψης - 1 τεμ. 1-2 φορές την εβδομάδα.

Το φάρμακο έχει αντενδείξεις για ασθενείς με καρκίνο, με ενδομητρίωση, κολπική αιμορραγία άγνωστης φύσης, ευαισθησία σε δραστικά ή έκδοχα, κορίτσια που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και εκφράζονται σε τοπικό κάψιμο, αίσθηση θερμότητας, οίδημα, κνησμό.

Dalacin - υπόθετα, αλοιφή - αντιβιοτικό. Ο ημερήσιος κανόνας είναι 100g σε μια πορεία 3 ημερών. Δεν εφαρμόζεται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Μια παρενέργεια είναι δυνατή με τη μορφή κνίδωσης, εξανθήματος.

βιταμίνες

Για την υγεία της γυναικείας γεννητικής περιοχής σημαντικό ρόλο παίζουν βιταμίνες όπως A, C, E, D, ομάδα Β, ιδιαίτερα η βιταμίνη B6. ρυθμίζει το επίπεδο των ορμονών, ομαλοποιεί το μεταβολισμό. Οι γυναίκες πρέπει να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν στα τρόφιμα και επίσης να τα λαμβάνουν επιπλέον, κατά προτίμηση ως μέρος συμπλεγμάτων βιταμινών και μετάλλων.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Για γυναικολογικές ασθένειες που προκαλούν κίτρινη έκκριση, το UHF μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για κολπίτιδα, ακτινοβολία UV του αιδοίου, καυτηριασμό ηλεκτρολυτών (κολπίτιδα), ηλεκτροφόρηση, κολπίτιδα. Δεν πραγματοποιείται φυσιοθεραπευτική αγωγή για κακοήθη νεοπλάσματα, συστηματικές παθήσεις του αίματος, υπέρταση βαθμού III, αυξημένη θερμοκρασία.

Εναλλακτική Θεραπεία

Πολλές γυναίκες στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες για την απόρριψη. Συνίσταται κυρίως στη χρήση βοτάνων που έχουν αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη, βακτηριοκτόνο δράση. Το γκι είναι κατάλληλο για αυτό (μια κουταλιά της σούπας ανά ποτήρι βραστό νερό), ο φλοιός βελανιδιάς (βάμμα), ένα αφέψημα από υπερικό. Με τη βοήθειά τους, καθώς και ένα διάλυμα σόδας, υπερμαγγανικού καλίου, πραγματοποιείται πλύσιμο και πλύσιμο. Μπορείτε να βάλετε ταμπόν μουσκεμένα σε αφεψήματα βοτάνων (χαμομήλι, καλέντουλα, φασκόμηλο, φύλλα ευκαλύπτου).

Οποιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική θεραπεία των διαγνώσεων με κολπική έκκριση συνίσταται στη χρήση υπόθετων που παρασκευάζονται από αποστάγματα διαφόρων φυτών με θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η αρχή της παρασκευής τους είναι να εμποτιστούν οι πρώτες ύλες σε αλκοόλη 95% σε αναλογία 1: 2 για μια μέρα, να προσθέσετε ελαιόλαδο βρασμένο για 6-8 ώρες σε λουτρό νερού (τον ίδιο όγκο) και να συνδυάσετε τα συστατικά με τη βάση (κερί μέλισσας, βούτυρο κακάο, λανολίνη). Ένα κερί λαμβάνεται με έκχυση σε καλούπια.

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι κολπικές λοιμώξεις επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία των γυναικών, οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στειρότητα, νεοπλασίες, συμπεριλαμβανομένων κακοήθων, περιπλέκουν την πορεία της εγκυμοσύνης, επηρεάζουν αρνητικά την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου και ακόμη και τον θάνατό του.

Πρόληψη

Ο κατάλογος των προληπτικών μέτρων περιλαμβάνει τη φροντίδα για την καθαριότητα του σώματός σας, τη χρήση προϊόντων υγιεινής υψηλής ποιότητας, προφυλακτικών και φυσικών λευκών ειδών. Το κλειδί για τη σεξουαλική υγεία είναι ο μόνιμος σύντροφος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε λουτρά, σάουνες, ώστε να μην κολλήσει μόλυνση, να μην κρυώσει υπερβολικά. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία των παθολογιών.

Η οργάνωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καλή διατροφή συμβάλλει στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού, αντιστέκεται σε φλεγμονώδεις και μολυσματικές ασθένειες.

Πρόβλεψη

Η πρόγνωση των κολπικών ασθενειών των γεννητικών οργάνων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευνοϊκή εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.