^

Υγεία

Χολινεστεράση στο αίμα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Χολινεστεράση στο αίμα - ένα από τα πολλά σημαντικά και απαραίτητα ένζυμα, τα οποία για συντομία στον ιατρικό κόσμο χαρακτηρίζονται από την ΗΕ.

Αληθινή, η πραγματική χολινεστεράση βρίσκεται κυρίως στους μυϊκούς ιστούς του σκελετού, στους ιστούς του νευρικού συστήματος, ένας μικρός αριθμός από αυτούς βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια - ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η χολινεστεράση ονομάζεται ακετυλοχολινεστεράση ή AChE.

Ένα άλλο CE ονομάζεται ορός ή ψευδοχολινεστεράση, αλλά όχι λόγω της "ψευδαισθησίας" του, αλλά μάλλον λόγω ορισμένων δευτερευουσών λειτουργιών. Η χολινεστεράση δρα σε μεγάλο βαθμό κατά την υδρόλυση της ακετυλοχολίνης, η οποία με τη σειρά της, ως σημαντικός νευροδιαβιβαστής, μεταδίδει νευρικές ωθήσεις.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Ποια είναι η χολινεστεράση στο αίμα;

Το επίπεδο και η δραστηριότητα του ChE βοηθά στη διάγνωση του βαθμού δηλητηρίασης, στην αποσαφήνιση της κατάστασης και στην αξιολόγηση της λειτουργίας του ήπατος. Επίσης, πριν από μια σοβαρή χειρουργική παρέμβαση, πραγματοποιείται ανάλυση στο ΧΕ για να αποκλειστούν όλες οι πιθανές επιπλοκές και κίνδυνοι.

Στον ορό, το επίπεδο της χολινεστεράσης που είναι τόσο απαραίτητο αποκαλύπτεται για την εκτίμηση της κατάστασης του ήπατος, για τον προσδιορισμό του βαθμού δηλητηρίασης. Η πρώτη απαντά σε κάθε δηλητηρίαση μόνο ακετυλοχολινεστεράσης, η μείωση του επιπέδου του 40% θεωρείται σοβαρή απειλή για την υγεία, όταν AChE κάτω από το 80% της κανονικής, μπορεί να υπάρξει μια νευρική παράλυση και μηδενική δράση του απαιτεί ανάνηψη. Η χολινεστεράση είναι επίσης σημαντική για την αξιολόγηση της ηπατικής λειτουργίας. Εάν χολινεστεράσης μειώνει τη δραστηριότητά της κατά 40-50%, είναι ένα σήμα για τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας forme.70 μείωση% της δραστηριότητας ChE - ενδείξεις κίρρωσης ή τελικού σταδίου ήπατος onkoprotsessa. Ενεργοποιήστε πάνω από το προδιαγεγραμμένο επίπεδο χοληνεστεράσης για διάφορες ασθένειες, είναι ένα σημάδι CHD (χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια), ο διαβήτης είναι επίσης πιθανός. Η χολινεστεράση αυξάνεται επίσης στη γενετική ηπατόλωση με υπερχρωματισμό - σύνδρομο Gilbert. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χολινεστεράση στο αίμα μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική με λανθάνουσα ηπατίτιδα, η οποία εμφανίζεται χωρίς εμφανή κλινικά συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται μια λεπτομερέστερη λεπτομερής διάγνωση.

Χολινεστεράση στο αίμα, φυσιολογικό επίπεδο και αλλαγές

Το φυσιολογικό επίπεδο χοληνεστεράσης κυμαίνεται από 5300 έως 12900-13000 μονάδες / λίτρο.

Η μείωση της χολινεστεράσης εμφανίζεται με όλες τις χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ, με την ανάπτυξη κίρρωσης, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, είναι δυνατή η απότομη μείωση της χολινεστεράσης με οξεία δηλητηρίαση, oncoprocesses και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον, σε πολλές έγκυες γυναίκες, η χολινεστεράση στο αίμα μειώνεται, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο.

Αύξηση χολινεστεράσης υποδεικνύει υπέρταση, δυνατόν νέφρωση, σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων, ορισμένες διανοητικές ασθένειες (MDS), ογκολογική διεργασίες στους μαστικούς αδένες, οξεία εξάρτηση από το αλκοόλ. Επιπλέον, στο πρώτο τρίμηνο, η χολινεστεράση μπορεί να αυξηθεί σε έγκυες γυναίκες, αυτό θεωρείται ο κανόνας.

Χολινεστεράση στο αίμα - ένας σημαντικός βιοχημικός δείκτης, που σχετίζεται άμεσα με άλλα ένζυμα - τρανσαμινάσες. Εάν μειωθεί η χολινεστεράση, η δραστηριότητα των τρανσαμινασών αυξάνεται και αντίστροφα. Εάν η χοληνεστεράση στο αίμα κανονικοποιηθεί με τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, αυτό δείχνει ότι η λειτουργία του ήπατος αποκαθίσταται.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Ποιος είναι ο ρόλος της χολινεστεράσης στο αίμα;

Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια πολλαπλών μελετών, οι λειτουργίες χολινεστεράσης έχουν γίνει πιο κατανοητές. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό το ένζυμο μεταδίδει ενεργά νευρικά ερεθίσματα, περισσότερο από είκοσι χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε μια άλλη ιδιότητα του CHE - η υδρόλυση της περίσσειας ακετυλοχολίνης. Έτσι, με τη νόσο του Alzheimer, όταν η δραστηριότητα μειώνεται και η «εξάντληση» της AChE, η λειτουργία τους υποτίθεται από ψευδοχολινεστεράση.

Το ένζυμο του ορού μπορεί δικαίως να ονομαστεί προστατευτικό. Η χολινεστεράση προστατεύει με επιτυχία το σώμα από διάφορες τοξίνες, ειδικά καρβαμικά, οργανοφωσφορικά και άλλα, τα οποία, δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα σε τεράστιες ποσότητες στα τρόφιμα (φυτοφάρμακα, νιτρικά). Επίσης, η χολινεστεράση στο αίμα αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τη δηλητηρίαση με ισχυρά αιθερικά δηλητήρια - το σαρίν και άλλα παρόμοια, με υπερβολική δόση ψυχοδραστικών ουσιών. Η δηλητηρίαση με κοκαΐνη μπορεί να εξουδετερωθεί με παρασκευάσματα που περιέχουν συνθετικό CHE. Κρατική ρύθμιση των κυτταρικών μεμβρανών, που εμπλέκονται στο σχηματισμό των πεπτιδίων (υπόλειμμα αμινοξέος μοριακών ενώσεων), χολίνη μεταβολισμός - αυτό δεν είναι μια πλήρης λίστα των λειτουργιών που φέρει χολινεστεράσης αίματος.

Πού σχηματίζεται η χολινεστεράση;

Η χολινεστεράση του δεύτερου τύπου, δηλαδή ο ορός γάλακτος, συντίθεται στο ήπαρ, εν μέρει παράγεται από το πάγκρεας και η χολινεστεράση εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος με έκκριση από το ήπαρ.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.