^

Υγεία

Αλοιφές από τις ρωγμές του πρωκτού

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ρωγμών στον πρωκτό είναι διάφορες αλοιφές, πρωκτικά υπόθετα και κρέμες.

Ενδείξεις αλοιφές από ρωγμές πρωκτού

Αλοιφή από ρωγμές στον πρωκτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις πρώτες στιγμές εμφάνισης δυσάρεστων συμπτωμάτων αυτής της νόσου. Τα συχνότερα σημάδια ρωγμών στον πρωκτό είναι:

 1. Έντονες αισθήσεις - όσο πιο βαθιά είναι η ρωγμή, τόσο πιο οδυνηρό θα είναι. Στην αρχή, αυτές οι αισθήσεις εμφανίζονται μόνο όταν συμβαίνει αφόδευση, αλλά τελικά γίνονται μόνιμες.
 2. Κνησμός - εντείνεται με το χρόνο και μπορεί να προκαλέσει πολλή ταλαιπωρία.
 3. Αιμορραγία - εμφανίζονται στη διαδικασία της απολέπισης ή τεντώματος.

trusted-source[1], [2]

Τύπος απελευθέρωσης

Πολλοί πιστεύουν ότι το υπόθετο είναι μια πιο βολική μορφή βήχα για τον πρωκτό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε αυτοθεραπεία. Να είστε βέβαιος να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό που θα καθορίσει εάν μια αιμορροΐδη προκαλεί μια ρωγμή. Αν ναι, τότε οι γιατροί συστήνουν τη χρήση κεριών.

Οι αλοιφές χρησιμοποιούνται μόνο αν η ρωγμή εμφανιστεί λόγω υπερβολικά σκληρών ή ξηρών κόπρανα, αλλά και λόγω παρατεταμένης δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μια ποικιλία αλοιφών είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει το αρχικό, κλειστό στάδιο αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά συνταγογραφούνται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Levomekol).

Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας μορφής απελευθέρωσης ως αλοιφής είναι ότι αυτά τα φάρμακα διεισδύουν αρκετά βαθιά, βελτιώνοντας γρήγορα την κατάσταση του ασθενούς. Επιπλέον, είναι αναντικατάστατες στην περίπτωση που η ρωγμή εμφανίστηκε στο εξωτερικό του πρωκτού περάσματος.

Ονόματα αλοιφών από ρωγμές στον πρωκτό

Σήμερα στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από διάφορες αλοιφές, χάρη στις οποίες αντιμετωπίζονται οι ρωγμές του πρωκτού. Οι γιατροί συστήνουν κατά κανόνα να χρησιμοποιούν τα ακόλουθα φάρμακα:

 1. Αλοιφή μεθυλουρακίλης.
 2. Αλοιφή Solkoseril.
 3. Αλοιφή συνθειμυκίνης.
 4. Αλοιφή ηπαρίνης.
 5. Αλοιφή του Βισνέφσκι.

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα τις πληροφορίες σχετικά με αυτές.

trusted-source[3], [4]

Αλοιφή μεθυλουρακίλης

Η αλοιφή μεθυλουρακίλης συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης και της αναγέννησης ιστών που έχουν υποστεί βλάβη, γι αυτό συχνά συνταγογραφείται για τη θεραπεία των πρωκτικών ρωγμών. Επίσης, αυτό το φάρμακο που βασίζεται στο δραστικό συστατικό της μεθυλουρακίλης έχει αντι-καταβολικές ιδιότητες. Με τη βοήθεια αυτού του φαρμάκου, η φλεγμονώδης διαδικασία περνάει ταχύτερα και η τοπική ανοσία αυξάνεται.

Για καλύτερη διείσδυση της μεθυλουρακίλης στον πρωκτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ταμπόν. Μία μικρή ποσότητα αλοιφής μεθυλουρακίλης εφαρμόζεται στο βαμβάκι. Πρέπει να εισαχθεί αρκετά βαθιά, ειδικά αν οι ρωγμές είναι βαθιά.

Αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι η χρήση αυτού του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμό και καύση (που περνούν μετά από λίγο).

Γαλάκτωμα Σολκοσερυλίου

Αλοιφή "Solcoseryl" έχει αντιφλεγμονώδες και αναγεννητικό αποτέλεσμα. Φάρμακο με βάση αποπρωτεϊνωμένου εκχύλισμα αίματος μόσχου συμβάλλει στη βελτίωση της απορρόφησης και μεταφοράς οξυγόνου και γλυκόζης για να ομαλοποιήσει το μεταβολισμό της ενέργειας στα κύτταρα, για να επιταχύνει την επιδιόρθωση των ιστών, τη βελτίωση επαναεπιθηλιοποίηση.

Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ρωγμές στον πρωκτό, συνιστάται η χρήση αλοιφής Solcoseryl μία ή δύο φορές κάθε 24 ώρες. Για γρήγορη επούλωση βαθιών ρωγμών, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ταμπόν.

Το κύριο πλεονέκτημα της αλοιφής "Solcoseryl" είναι το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Δεν έχει αντενδείξεις και η χρήση της πολύ σπάνια οδηγεί στην εμφάνιση παρενεργειών (αλλεργικές αντιδράσεις).

Αλοιφή συνθειμυκίνης

Η αλοιφή συνθειμυκίνη βασισμένη στο δραστικό συστατικό της λεβομυσετίνης βοηθάει σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ανακούφιση της φλεγμονής. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριακό και αντισηπτικό αποτέλεσμα.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο αμέσως μόλις αισθανθείτε μια αίσθηση καύσου που χαρακτηρίζει μια ρωγμή του πρωκτού κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Χάρη σε αυτή την αλοιφή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα τον πόνο και τη φλεγμονή. Η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου. Οι γιατροί προτείνουν την εφαρμογή αλοιφής το βράδυ πριν πάει για ύπνο, ώστε μετά τη χρήση του φαρμάκου να ξαπλώσετε για λίγο. Εάν η ρωγμή είναι πολύ βαθιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταμπόν.

Πριν χρησιμοποιήσετε την αλοιφή Synthomycin για τη θεραπεία των ρωγμών των ουλών, είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στο άτομο στο οποίο αντενδείκνυται αυτό το φάρμακο:

 1. Έγκυες γυναίκες.
 2. Γυναίκες κατά τη γαλουχία.
 3. Ασθενείς με αλλεργία στη λεβομυκετίνη.
 4. Ασθενείς με καταπιεσμένη αιμοποίηση.
 5. Σε νεαρή ηλικία.
 6. Ασθενείς με μυκητιασικές δερματικές παθήσεις.
 7. Με έκζεμα.

Χρησιμοποιώντας sintomitsinovoy αλοιφή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες: αλλεργία, θρομβοκυτταροπενία, απλαστική αναιμία, ακοκκιοκυτταραιμία, εξάνθημα, τοπικό ερεθισμό.

Αλοιφή ηπαρίνης

Η αλοιφή ηπαρίνης με βάση το δραστικό συστατικό της ηπαρίνης βοηθά στην εξάλειψη της τοπικής φλεγμονώδους αντίδρασης, στη βελτίωση της επούλωσης μικρών ρωγμών, για την επιτάχυνση της απορρόφησης αιματοειδών.

Κατά κανόνα, η αλοιφή ηπαρίνης συνιστάται να χρησιμοποιείται μετά τον τοκετό, καθώς μπορεί να προκαλέσει θραύσεις στο πρωκτικό πέρασμα. Για την αντιμετώπιση ρωγμών στον πρωκτό, η αλοιφή εμποτίζεται με ένα ταμπόν ή ένα πανί λινό, τα οποία στη συνέχεια εγχέονται όσο το δυνατόν βαθύτερα.

Ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με εξελκωτικές νεκρωτικές διεργασίες, θρομβοπενία, μειωμένη πήξη αίματος, απαγορεύεται η χρήση αλοιφής ηπαρίνης.

Αλοιφή του Βισνέφσκι

Αλοιφή Vishnevsky χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ρωγμών στο πρωκτικό πέρασμα, καθώς με αυτό μπορείτε να μειώσετε το πρήξιμο, να αφαιρέσετε τη φλεγμονή, τη βελτίωση της ευημερίας του ασθενούς και την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών. Το φάρμακο βασίζεται σε δραστικά συστατικά όπως: xeroform, πίσσα από σημύδα, καστορέλαιο διαφέρει από αντισηπτικό αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, η θεραπεία με αλοιφή Vishnevsky πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων δυσάρεστων συμπτωμάτων της νόσου. Για να ενισχύσετε τη δράση του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμποτισμένα ταμπόν με αλοιφή.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι η ασφάλειά του. Αλοιφή Vishnevsky μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς φόβο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλοιφές από μια χρόνια ρωγμή στον πρωκτό

Ιδανικά αλοιφές από χρόνιες ρινικές σχισμές θα πρέπει να έχουν λιπαρή βάση ώστε να μην ερεθίζουν την βλεννογόνο μεμβράνη του ορθού. Είναι πολύ σημαντικό το φάρμακο να συνδυάζει τις αναγεννητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί συστήνουν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες αλοιφές για τη θεραπεία χρόνιων ρωγμών.

Aurobin. Το φάρμακο βασίζεται στα δραστικά συστατικά της D-Πανθενόλης, της υδροχλωρικής λιδοκαΐνης και της καπρονικής πρεδνιζολόνης. Έχει αντιφλεγμονώδη, τοπικά αναισθητικά και αντιβακτηριακά χαρακτηριστικά.

Η αλοιφή πρέπει να χορηγείται σε μικρές ποσότητες στο ορθό. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταμπόν. Χρησιμοποιείται δύο έως τέσσερις φορές σε 24 ώρες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Μόλις τα συμπτώματα αρχίσουν να εξαφανίζονται, η συχνότητα εφαρμογής μπορεί να μειωθεί. Συνήθως, η θεραπεία διαρκεί έως επτά ημέρες.

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με μυκητιακές, βακτηριακές ή ιογενείς δερματικές παθήσεις, αλλεργικοί σε συστατικά του Ourobium Αλοιφή, απαγορεύεται η χρήση τους. Δεν συνιστάται για χρήση στη θεραπεία παιδιών, εγκύων γυναικών και γυναικών κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Πρώτα απ 'όλα, η μακροχρόνια χρήση αυτής της αλοιφής οδηγεί στην εμφάνιση τοπικών ερεθισμών, αλλεργικών αντιδράσεων, ξηρού δέρματος στο σημείο εφαρμογής, αυξημένης ευαισθησίας του δέρματος.

Proctosan. Φάρμακο με βάση το ενεργό συστατικά βουφεξαμάκη, διοξείδιο του τιτανίου, υπογαλλικό βισμούθιο, μονοϋδρική υδροχλωρική λιδοκαΐνη χαρακτηριζόμενη στυπτικό, αντιφλογιστικό, τοπικό αναισθητικό, μία δράση ξήρανσης.

Η αλοιφή εγχέεται όσο το δυνατόν πιο βαθιά μέσα στο πρωκτικό πέρασμα με ειδικό εφαρμοστή. Χρησιμοποιήστε το φάρμακο μία ή δύο φορές κάθε 24 ώρες. Εάν αυτό είναι δυνατό, είναι καλύτερο να χορηγήσετε την αλοιφή αμέσως μετά την αφόδευση. Η θεραπεία διαρκεί μέχρι δέκα ημέρες, αλλά μετά τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς, η συχνότητα χρήσης μπορεί να μειωθεί.

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με αλλεργικές αντιδράσεις στα ενεργά συστατικά του φαρμάκου, χρησιμοποιούν αλοιφή Proctozan δεν συνιστάται. Επίσης, αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για τη θεραπεία παιδιών σε νεαρή ηλικία. Η χρήση αυτού του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Αλοιφή νιτρογλυκερίνης. Ένα φάρμακο που βασίζεται στα ενεργά συστατικά της λανολίνης και της νιτρογλυκερίνης. Έχει αντιφλεγμονώδη και αναγεννητική δράση.

Η εισαγωγή αλοιφής νιτρογλυκερίνης από τις ρινικές σχισμές συνιστάται 2-4 φορές την ημέρα. Για να διευκολυνθεί η εισαγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί ή ένα ταμπόν. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση αυτού του φαρμάκου για έως και ένα μήνα για να απαλλαγούμε εντελώς από ρωγμές στον πρωκτό. Εάν είναι απαραίτητο, η θεραπεία μπορεί να επεκταθεί.

Σημειώστε ότι η αλοιφή είναι καλά απορροφημένη, γι 'αυτό δεν συνιστάται να τη χρησιμοποιείτε αμέσως μετά από μπάνιο. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή υπέρταση, αλλεργία στη νιτρογλυκερίνη, καρδιακές παθήσεις, χρησιμοποιούν αλοιφή νιτρογλυκερίνης απαγορεύεται. Για τη θεραπεία εγκύων γυναικών, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εάν χρησιμοποιείτε φουσκωμένες δόσεις αυτού του φαρμάκου, μπορεί να έχετε παρενέργειες: μείωση της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, πονοκεφάλους.

Αλοιφές για κατάγματα των πρωκτών στα παιδιά

Οι πρωκτικές σχισμές εμφανίζονται μερικές φορές στα παιδιά. Μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με μια ποικιλία αλοιφών, αλλά πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Πολύ συχνά, οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τέτοια αποδεδειγμένα φάρμακα για τη θεραπεία των παιδιών όπως αλοιφές Vishnevsky, Solcoseryl, Levomecol, Bezornil.

Bezornil. Το φάρμακο βασίζεται σε ενεργά συστατικά μαργαριταριών, τεχνητού μόσχου, βορνεόλης, κεχριμπαριού, τεχνητού άνυδρου, ανθρακικού ψευδαργύρου. Διαφέρει τοπικά αναισθητικό, στυπτικό, αντισηπτικό αποτέλεσμα.

Εισάγετε την αλοιφή δύο έως τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες βαθιά μέσα στο ορθό με μια ειδική άκρη. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το φάρμακο αμέσως μετά την κίνηση του εντέρου.

Δεν υπάρχουν πρακτικά αντενδείξεις για τη θεραπεία, αν και θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει αλλεργίες στα κύρια συστατικά της αλοιφής.

Φαρμακοδυναμική

Εξετάστε τη φαρμακοδυναμική και τη φαρμακοκινητική των αλοιφών από τις ρωγμές του πρωκτού κατά μήκος του παραδείγματος του παρασκευάσματος "Proctosan".

Αυτή η αλοιφή χρησιμοποιείται για την τοπική θεραπεία της ανορθολογικής νόσου. Ένα από τα δραστικά συστατικά του φαρμάκου (bufeksamak) προέρχεται από το αρυλοξικό οξύ. Με τη βοήθειά του μπορείτε να απομακρύνετε γρήγορα τη φλεγμονή, λόγω της αναστολής της σύνθεσης των προσταγλανδινών.

Το διοξείδιο του τιτανίου και το υπογαλακτικό του βισμούθιου, που αποτελούν επίσης μέρος της αλοιφής, διαφέρουν ως προς την ξήρανση και τη στυπτική δράση. Χάρη σε αυτά, οι πληγές επουλώνονται ταχύτερα. Lidocaine - ανακουφίζει από τις οδυνηρές αισθήσεις.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Φαρμακοκινητική

Η φαρμακοκινητική του φαρμάκου δεν έχει μελετηθεί.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Αντενδείξεις

 1. Αλλεργικές αντιδράσεις στα συστατικά του φαρμάκου.
 2. Ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιακές δερματικές παθήσεις.
 3. Εγκυμοσύνη και γαλουχία (μερικές θεραπείες).
 4. Πρώιμη ηλικία (μερικά κεφάλαια).
 5. Ελκυστικές νεκρωτικές διεργασίες.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Παρενέργειες αλοιφές από ρωγμές πρωκτού

 1. Αλλεργία.
 2. Τοπικοί ερεθισμοί.
 3. Κάψιμο και φαγούρα.
 4. Ερυθρότητα.
 5. Ζάλη.
 6. Πονοκέφαλοι.
 7. Μειωμένη αρτηριακή πίεση.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Συνθήκες αποθήκευσης

Είναι πολύ σημαντικό να φυλάσσεται το φάρμακο σε ένα μέρος που είναι απρόσιτο για μικρά παιδιά. Η θερμοκρασία του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +25 βαθμούς.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής - από δύο έως τρία χρόνια.

trusted-source[35], [36], [37], [38]

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Αλοιφές από τις ρωγμές του πρωκτού" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.