^

Βιταμίνη Α

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η βιταμίνη Α θεωρείται εξαιρετικός μαχητής με λοιμώξεις, ξηρό δέρμα και ρυτίδες. Ως εκ τούτου, αυτή η βιταμίνη είναι πολύ καλή για την ομορφιά και την υγεία.

Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη - trans-9,13-διμεθυλο-7 (1,1,5-τριμεθυλ-5-υλ-6) 7,9,11,13 nonatetraen-όλη. Χημικώς, η βιταμίνη Α παριστάνει ένα κυκλικό ακόρεστο (ακόρεστο) μια μονοϋδρική αλκοόλη που αποτελείται από ένα 6-μελή δακτύλιο β-ιονόνη και μια πλευρική αλυσίδα που αποτελείται από δύο υπολείμματα του ισοπρενίου που έχει μια πρωτοταγή αλκοολική ομάδα. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, επομένως συσσωρεύεται στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς με παρατεταμένη πρόσληψη σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει τοξική επίδραση. Αυτή η βιταμίνη δεν διαλύεται στο νερό, αν και κάποια από αυτά (από 15 έως 35%) χάνουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ζεματίζοντας με βραστό νερό και διατηρώντας τα λαχανικά. Η βιταμίνη Α μπορεί να αντέξει τη θερμική επεξεργασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά μπορεί να σπάσει κάτω από παρατεταμένη αποθήκευση υπό την επίδραση του φωτός.

Η βιταμίνη Α έχει δύο μορφές: είναι μια έτοιμη βιταμίνη Α και προβιταμίνη Α ή φυτική μορφή βιταμίνης Α (καροτίνη).

Συνολικά, περίπου πεντακόσια καροτενοειδή είναι γνωστά. Η πιο γνωστή είναι η β-καροτένιο (που απομονώθηκε από τα καρότα, έτσι ώστε η αγγλική καρότο (καρότο) συνέβη καροτενοειδή ομάδα όνομα βιταμίνη Α), α-καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη. Αυτοί, ως αποτέλεσμα της οξειδωτικής αποικοδόμησης στο ανθρώπινο σώμα, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγγενείς ενώσεις: ρετινόλη (βιταμίνη Α - αλκοόλη, βιταμίνη Α1, α-ξηροφθόλη). δεϋδρορετινόλη (βιταμίνη Α2). αμφιβληστροειδής (αμφιβληστροειδής, βιταμίνη Α - αλδεΰδη); ρετινοϊκό οξύ (βιταμίνη Α - οξύ); αιθέρες αυτών των ουσιών και των χωρικών ισομερών τους.

Στο αίμα κυριαρχεί η ελεύθερη βιταμίνη Α, στους εστέρες της ρετινόλης του ήπατος. Οι μεταβολικές λειτουργίες της βιταμίνης Α στον αμφιβληστροειδή παρέχονται από τη ρετινόλη και τον αμφιβληστροειδή, και στα υπόλοιπα όργανα από το ρετινοϊκό οξύ.

Βιταμίνη Α: Μεταβολισμός

Απορροφούμενο βιταμίνη Α είναι παρόμοια με λιπίδια - η διεργασία εμπλέκει την γαλακτωματοποίηση και υδρόλυση των εστέρων του στον αυλό της γαστρεντερικής οδού, η προσρόφηση και το μεταφέρουν εντός των κυττάρων της βλεννογόνου μεμβράνης, reesterifikatsiyu ρετινόλη σε αυτά και την επακόλουθη πρόσληψη της βιταμίνης Α στο ήπαρ ως συστατικά των χυλομικρών.

Η απορρόφηση της βιταμίνης Α συμβαίνει κυρίως στο λεπτό έντερο, κυρίως στο ανώτερο τμήμα της. Η βιταμίνη Α υπό κανονικές συνθήκες, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές δόσεις, απορροφάται σχεδόν εντελώς. Ωστόσο, η πληρότητα της απορρόφησης της βιταμίνης Α εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της (ιδιαίτερα, καθώς η δόση αυξάνεται, η απορρόφηση μειώνεται αναλογικά). Αυτή η μείωση φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη οξείδωση και μειωμένη απορρόφηση των δραστικών μηχανισμών της βιταμίνης Α στο έντερο, λόγω των προσαρμοστικών μηχανισμών που αποσκοπούν στην προστασία avitaminnoy οργανισμό δηλητηρίαση.

Η γαλακτωματοποίηση της ρετινόλης είναι ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία της απορρόφησής της στο γαστρεντερικό σωλήνα. Με την παρουσία των λιπιδίων και ελεύθερα χολικά οξέα προσροφημένο βιταμίνης Α εντερικό βλεννογόνο και οι εστέρες της - μετά από υδρόλυση παγκρεατικά ένζυμα και τους βλεννογόνους του λεπτού εντέρου (υδρολάση εστέρες των καρβοξυλικών οξέων).

Έως 40% της καροτίνης απορροφάται αμετάβλητα. Η αφομοίωση καροτίνης προωθείται από πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας στη διατροφή. Βελτιωμένη αφομοίωση των β-καροτένιο μαγειρεμένα, ομογενοποιημένο προϊόντα με γαλάκτωμα λίπους (κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα) και οι τοκοφερόλες. β-καροτένιο στον εντερικό βλεννογόνο υφίσταται οξείδωση στο κεντρικό διπλό δεσμό που περιλαμβάνει ειδικό ένζυμο εντερικό karotindioksigenazy (karotinazy), όπου 2 μόρια που σχηματίζονται ενεργό αμφιβληστροειδούς. Η δραστηριότητα της καροτινάσης διεγείρεται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Με τον υποθυρεοειδισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαταραχθεί, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρωτεϊνικού ψευδο-ίκτερου.

Σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, η καροτινάση είναι ανενεργή, επομένως η απορρόφηση καροτίνης είναι ανεπαρκής. Οι φλεγμονές του εντερικού βλεννογόνου και της χολόστασης οδηγούν στο γεγονός ότι οι καροτίνες και η βιταμίνη Α απορροφώνται ελάχιστα.

Στον εντερικό βλεννογόνο στην εσωτερική επιφάνεια των νυχιών, η βιταμίνη Α είναι παρόμοια με τα τριγλυκερίδια που υφίστανται επανασύνθεση, σχηματίζοντας εστέρες με λιπαρά οξέα. Αυτή η διαδικασία καταλύεται από το ένζυμο συνθετάση ρετινόλης. Το νέο-συνθεμένο ρητινόλης μπαίνει στα λέμφου χυλομικρά στη σύνθεση (80%) μεταφέρεται στο ήπαρ όπου συλλαμβάνεται αστεροειδή retikuloendoteliotsitami και στη συνέχεια ηπατοκύτταρα. Η αιθερική μορφή - ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα και το απόθεμά του σε έναν ενήλικα είναι αρκετό για 23 χρόνια. Η εστεράση ρετινόλης απελευθερώνει ρετινόλη, η οποία μεταφέρεται στο αίμα με trans-αμφιβλησίνη. Η απελευθέρωση της ρετινόλης από το ήπαρ είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από τον ψευδάργυρο. Το ήπαρ δεν είναι μόνο η κύρια αποθήκη της βιταμίνης Α, αλλά επίσης και ο κύριος τόπος της σύνθεσης του «πρωτεΐνη ρετινόλης-δέσμευσης» (RBP), το οποίο δεσμεύεται ειδικά με βιταμίνη Α στο αίμα. Το RSB αναφέρεται στο κλάσμα προαλβουμίνης, το μοριακό του βάρος είναι 21 kD. Η συγκέντρωση των PCB στο ανθρώπινο πλάσμα είναι 4 mg ανά ml. SSR σε σχέση με ρετινόλη εισέρχεται στο σύμπλοκο πρωτεΐνης με σημαντικά μεγαλύτερο μοριακό βάρος - προλευκωματίνη δεσμεύσεως θυροξίνης και μεταφέρονται με τη μορφή ενός συμπλόκου σύνολο: ρετινόλης + πρωτεΐνη προλευκωματίνη θυροξίνη βιταμίνη Α +.

Σύμπλεγμα βιταμινών Α και SSR έχει σημαντική φυσιολογική τιμή η οποία είναι όχι μόνο για τη διαλυτοποίηση του αδιάλυτου στο νερό ρετινόλη και την παράδοσή του από το χώρο αποθήκευσης (ήπαρ) για να organammishenyam, αλλά επίσης και για την πρόληψη της ασταθούς ελεύθερης μορφής μορίου ρετινόλη από χημική αποικοδόμηση (π.χ., βιταμίνη Α γίνεται σταθερό στις οξειδωτικές επιδράσεις της αλκοολικής αφυδρογονάσης του ήπατος). RSB έχει μια προστατευτική λειτουργία σε περίπτωση πρόσληψης υψηλών δόσεων βιταμίνης Α, η οποία εκδηλώνεται με την πρόληψη του ιστού από το τοξικό, ιδιαίτερα membranoliticheskogo, έκθεση βιταμίνη. Η τοξίκωση με τη βιταμίνη Α αναπτύσσεται όταν η βιταμίνη Α στο πλάσμα και οι μεμβράνες δεν είναι σε συνδυασμό με το RSB, αλλά σε άλλη μορφή.

Εκτός από το ήπαρ βιταμίνης Α κατατεθεί επίσης στον αμφιβληστροειδή, είναι κάπως μικρότερο σε νεφρά, καρδιά, λίπος αποθήκες, τους πνεύμονες, γαλακτοφόρο μαστικό αδένα, των επινεφριδίων και άλλων ενδοκρινών αδένων. Ενδοκυττάρια, η βιταμίνη Α εντοπίζεται κυρίως στο μικροσωματικό κλάσμα, μιτοχόνδρια, λυσοσώματα, κυτταρικές μεμβράνες και οργανίδια.

Σε ιστούς μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α παλμιτικό ρετινύλιο, οξικό ρετινύλιο (ρετινόλη σύμπλοκο εστέρες με παλμιτικό και οξικό οξύ) και retinilfosfat (φωσφορικός εστέρας της ρετινόλης).

Μέρος ηπατική ρετινόλη (βιταμίνη Α - αλκοόλη) μετατρέπεται σε αμφιβληστροειδούς (βιταμίνη Α αλδεΰδη) και ρετινοϊκό οξύ (βιταμίνη Α - οξύ), δηλαδή η οξείδωση μιας ομάδας αλκοόλης, βιταμερή Α1 και Α2, αντίστοιχα, προς την αλδεϋδη και καρβοξύλιο.

Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της βρίσκονται στο σώμα σε trans (γραμμικό σχήμα) με την εξαίρεση αμφιβληστροειδή όπου αναλαμβάνουν cis ισομερές (11-και 11-tsisretinol tsisretinal διπλωμένη μορφή).

Η βιολογική δραστηριότητα κατέχεται από όλες τις μορφές βιταμίνης Α: ρετινόλη, αμφιβληστροειδή, ρετινοϊκό οξύ και τα παράγωγα αιθέρα τους.

Το αμφιβληστροειδές, το ρετινοϊκό οξύ εκκρίνονται από τα ηπατοκύτταρα στη χολή με τη μορφή γλυκουρονιδίων, η γλυκουρονίδη ρετινόλης εκκρίνεται στα ούρα.

Η εξάλειψη της ρετινόλης είναι αργή, οπότε όταν εφαρμόζεται ως φάρμακο, είναι δυνατό να μεταπηδήσετε στην ανάπτυξη μιας υπερδοσολογίας.

Πώς επηρεάζει η βιταμίνη Α το σώμα;

Η βιταμίνη Α αποκαθιστά τη μορφή και τη δύναμη των νυχιών, προάγει την επούλωση τραυμάτων, χάρη στην οποία τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα, φαίνονται υγιέστερα και λαμπερά.

Η βιταμίνη Α - ένα αντιοξειδωτικό, παλεύει με τη γήρανση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την αντίσταση σε ιούς και παθογόνους οργανισμούς.

Η βιταμίνη Α είναι πολύ καλό για το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών, αυξάνει τη δραστηριότητα της παραγωγής των ορμονών του φύλου, καθώς αγωνίζεται με μια σοβαρή ασθένεια, όπως τύφλωση νύχτα (gemeralopatiya).

Βιολογικές λειτουργίες της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων. Στο σώμα, η βιταμίνη Α (η ενεργός μορφή της αμφιβληστροειδούς) ελέγχει τις ακόλουθες διαδικασίες:

 • Ρυθμίζει την κανονική ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων του αναπτυσσόμενου οργανισμού (έμβρυο, νεαρό σώμα).
 • Ρυθμίζει τη βιοσύνθεση των γλυκοπρωτεϊνών των εξωτερικών κυτταροπλασματικών μεμβρανών που καθορίζουν το επίπεδο των διαδικασιών κυτταρικής διαφοροποίησης.
 • Αυξάνει τη σύνθεση πρωτεΐνης στον ιστό χόνδρου και οστού, ο οποίος καθορίζει την ανάπτυξη των οστών και του χόνδρου σε μήκος.
 • Διεγείρει την επιθηλιοποίηση και αποτρέπει την υπερβολική κερατινοποίηση του επιθηλίου της υπερκεράτωσης. Ρυθμίζει την κανονική λειτουργία ενός επίπεδου επιθηλίου μονής στρώσης, το οποίο επιτελεί ρόλο φραγής.
 • Αυξάνει τον αριθμό των μιτώσεων σε επιθηλιακά κύτταρα, βιταμίνη Α ρυθμίζει διαίρεση και διαφοροποίηση κυττάρου σε ταχέως πολλαπλασιαζόμενα (διαίρεση) ιστού, αποτρέπει τη συσσώρευση σε αυτά eleidin (χόνδρος, οστό ιστό, το επιθήλιο του δέρματος και των βλεννογόνων, σπερματογένεσης επιθήλιο και πλακούντα).
 • Προωθεί τη σύνθεση του RNA και των θειωμένων βλεννοπολυσακχαριτών, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαπερατότητα των κυτταρικών και υποκυτταρικών, ιδιαίτερα των λυσοσωμικών μεμβρανών.
 • Λόγω λιποφιλικότητα ενσωματωθούν στη λιπιδική φάση των μεμβρανών και έχει μια επίδραση τροποποιήσεως επί των λιπιδίων της μεμβράνης, ελέγχει τον ρυθμό των αντιδράσεων αλυσίδας στη λιπιδική φάση, μπορεί να σχηματίσει υπεροξείδια που, με τη σειρά του, να αυξήσει τον ρυθμό οξείδωσης των άλλων ενώσεων. Υποστηρίζει αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφορετικών ιστών σε ένα σταθερό επίπεδο (αυτό οφείλεται στη χρήση της βιταμίνης Α στα καλλυντικά, ιδιαίτερα σε παρασκευάσματα για τη γήρανση του δέρματος).
 • Έχοντας ένα μεγάλο αριθμό ακόρεστων δεσμών, βιταμίνη Α ενεργοποιεί διεργασίες οξειδοαναγωγής, διεγείρει τη σύνθεση των βάσεων πουρίνης και πυριμιδίνης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ενεργειακού εφοδιασμού, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη σύνθεση του ΑΤΡ.
 • Συμμετέχει στη σύνθεση της αλβουμίνης και ενεργοποιεί την οξείδωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων.
 • Εμπλέκονται στη βιοσύνθεση των γλυκοπρωτεϊνών, ως φορέα λιπίδιο διαμέσου της κυτταρικής μεμβράνης των υδρόφιλων μονο- και ολιγοσακχαριτών κατάλοιπα σχετικά με τον τόπο της σύνδεσής τους με το υπόστρωμα πρωτεΐνης (στο ενδοπλασματικό δίκτυο). Με τη σειρά τους, οι γλυκοπρωτεΐνες έχουν ευρείες βιολογικές λειτουργίες στο σώμα και μπορούν να είναι ένζυμα και ορμόνες, να συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις αντιγόνου-αντισώματος, να συμμετέχουν στη μεταφορά μετάλλων και ορμονών και σε μηχανισμούς πήξης αίματος.
 • Συμμετέχει στη βιοσύνθεση των βλεννοπολυσακχαριτών που αποτελούν τη βλέννα, εκτελώντας προστατευτική δράση.
 • Αυξάνει την αντίσταση του σώματος σε λοίμωξη, η βιταμίνη Α ενισχύει το σχηματισμό αντισωμάτων και ενεργοποιεί τη φαγοκυττάρωση.
 • Είναι απαραίτητο για τον φυσιολογικό μεταβολισμό της χοληστερόλης στο σώμα:
  • ρυθμίζει τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης στο έντερο και την απορρόφησή της, με έλλειψη βιταμίνης Α, η απορρόφηση της χοληστερόλης επιταχύνεται και η συσσώρευση συμβαίνει στο ήπαρ.
  • εμπλέκονται στη βιοσύνθεση των επινεφριδίων ορμονών από χοληστερόλη, βιταμίνη Α διεγείρει τη σύνθεση των ορμονών, με μια ανεπάρκεια της βιταμίνης μειώνει την μη-ειδική αντιδραστικότητα.
 • Αναστέλλει το σχηματισμό tireoliberinov είναι ιωδοθυρονινών ανταγωνιστής, καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, και η θυροξίνη βοηθά την αποσύνθεση της βιταμίνης.
 • Η βιταμίνη Α και τα συνθετικά της ανάλογα αναστέλλουν την ανάπτυξη μερικών όγκων. Η δράση κατά του όγκου σχετίζεται με την διέγερση της ανοσίας, την ενεργοποίηση της χυμικής και κυτταρικής ανοσοαπόκρισης.

Το ρητινοϊκό οξύ εμπλέκεται στην τόνωση της ανάπτυξης μόνο οστών και μαλακών ιστών:

 • Ρυθμίζει τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, καθιστώντας τα πιο σταθερές, λόγω της ελέγχου της βιοσύνθεσης των συστατικών τους, ιδίως ως προς τις επιμέρους γλυκοπρωτεϊνών και έτσι επηρεάζει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και των βλεννογόνων.
 • Σταθεροποιεί τις μεμβράνες των μιτοχονδρίων, ρυθμίζει τη διαπερατότητά τους και ενεργοποιεί ένζυμα οξειδωτικής φωσφορυλίωσης, βιοσύνθεση συνένζυμου Q.

Η βιταμίνη Α έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων. Προωθεί την ανάπτυξη και ανάπτυξη του σώματος, τη διαφοροποίηση των ιστών. Και παρέχει επίσης μια φυσιολογική λειτουργία του επιθηλίου των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος, αυξάνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού σε μολύνσεις, συμμετέχει στις διαδικασίες φωτοεκτύπωσης και αναπαραγωγής.

Η πιο γνωστή λειτουργία της βιταμίνης Α στο μηχανισμό της νυχτερινής όρασης. Συμμετέχει στην φωτοχημική πράξη της όρασης σχηματίζοντας μια χρωστική ροδοψίνη, ικανή να ανιχνεύει ακόμη και ελάχιστο φως, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη νυχτερινή όραση. Περισσότεροι αιγυπτιακοί γιατροί το 1500 π.Χ. Ε., Περιέγραψε τα σημάδια της "τύφλωσης κοτόπουλου" και ως συνταγή θεραπείας, υπάρχει ένα ήπαρ ενός ταύρου. Μη γνωρίζοντας τη βιταμίνη Α, στηριζόμενη στην εμπειρική γνώση εκείνης της εποχής.

Πρώτα απ 'όλα, η βιταμίνη Α είναι ένα δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, έτσι ένα από τα συστατικά των λειτουργιών του είναι η συμμετοχή της στις διαδικασίες πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των διαφόρων τύπων κυττάρων. Η βιταμίνη Α ρυθμίζει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων εμβρύου και το σώμα του νεαρού, καθώς και διαίρεση και διαφοροποίηση των ταχέως πολλαπλασιαζόμενων ιστών, ιδιαίτερα επιθηλιακών κυττάρων, ειδικότερα της επιδερμίδας και αδενικό επιθήλιο που μπορούν να παράγουν έκκριση βλέννας, με έλεγχο της σύνθεσης των πρωτεϊνών κυτταροσκελετού. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Α οδηγεί σε διαταραχή της σύνθεσης των γλυκοπρωτεϊνών (ακριβέστερα, αντιδράσεις γλυκοζυλίωσης, δηλ. Ε προσθήκη υδατανθράκων σε ένα συστατικό πρωτεΐνης) που εκδηλώνει την απώλεια των προστατευτικών ιδιοτήτων των βλεννογόνων μεμβρανών. Το ρετινοϊκό οξύ, που έχει μία ορμόνη-όπως δράση, ρυθμίζουν γονιδιακή έκφραση ορισμένων υποδοχέων αυξητικού παράγοντα, ενώ προειδοποιεί αδενικό επιθήλιο μεταπλασία στο πλακώδες κερατινοποιημένη.

Esli βιταμίνη Α μικρή συμβαίνει κερατινοποίηση αδενικό επιθήλιο των διαφόρων οργάνων, η οποία εξασθενεί την λειτουργία τους και προάγει την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις κύριες λειτουργίες της προστασίας φραγμού - μηχανισμού εκκαθάρισης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, όπως διαταράσσοντας τις διαδικασίες ωρίμανσης και φυσιολογικών απολέπιση, καθώς και η διαδικασία sekretovydeleniya. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάπτυξη κυστίτιδας και πυελίτιδας, λαρυγγοτραρεορονίτιδας και πνευμονίας, δερματικών λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σύνθεση θειικών αλάτων χονδροϊτίνης οστού και άλλου συνδετικού ιστού, με την ανεπάρκεια της, την ανάπτυξη των οστών μειωμένη.

Η βιταμίνη Α συμμετέχει στη σύνθεση των στεροειδών ορμονών (συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης), της σπερματογένεσης, είναι ένας ανταγωνιστής θυροξίνης - η ορμόνη του θυρεοειδούς αδένα. Γενικά, επί του παρόντος, η παγκόσμια βιβλιογραφία δίνει μεγάλη προσοχή στα παράγωγα βιταμίνης Α - ρετινοειδή. Πιστεύεται ότι ο μηχανισμός δράσης τους είναι παρόμοιος με τις στεροειδείς ορμόνες. Τα ρητινοειδή δρουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες υποδοχέα στους κυτταρικούς πυρήνες. Περαιτέρω, ένα τέτοιο σύμπλοκο υποδοχέα προσδέματος συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές DNA που ελέγχουν τη μεταγραφή ειδικών γονιδίων.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α και ιδιαίτερα τα καροτενοειδή είναι τα πιο σημαντικά συστατικά της αντιοξειδωτικής άμυνας του σώματος. Η παρουσία συζευγμένων διπλών δεσμών στο μόριο βιταμίνης Α προάγει την αλληλεπίδρασή της με ελεύθερες ρίζες διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων ριζών ελεύθερου οξυγόνου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό της βιταμίνης μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό.

Η αντιοξειδωτική δράση της ρετινόλης είναι επίσης προφανές ότι η βιταμίνη Aznachitelno ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε Μαζί με τοκοφερόλη και βιταμίνη C, αυτός ενεργοποιεί τον διακόπτη της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης σεληνίου (ένζυμο αποτοξινωμένη υπεροξείδιο λιπιδίου). Η βιταμίνη Α βοηθά να διατηρηθεί μια κατάσταση μειωμένης SHgrupp (SH-ομάδες ποικιλόμορφη τάξη των ενώσεων επίσης εγγενείς αντιοξειδωτική λειτουργία). Συγκεκριμένα, η οξείδωση αποτρέποντας πρωτεΐνες SH-που περιέχουν στο σχηματισμό και εγκάρσια SS-διασταυρωμένης σύνδεσης τους αποτελούνται από κεράτινη, βιταμίνη Α, μειώνοντας έτσι το βαθμό της κερατινοποίησης επιθηλίου (ενίσχυση κερατινοποίησης του δέρματος οδηγεί στην ανάπτυξη δερματίτιδας, και πρόωρη γήρανση του δέρματος). Ωστόσο, η βιταμίνη Α και μπορεί να εκδηλωθεί ως μια προοξειδωτικό, δεδομένου ότι οξειδώνεται εύκολα με το οξυγόνο για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά υπεροξειδικού προϊόντα. Πιστεύεται ότι τα συμπτώματα της υπερβιταμίνωσης Α ακριβώς λόγω προ-οξειδωτικό αποτέλεσμα της επί της βιολογικής μεμβράνης, ιδίως η διαδικασία ενισχύεται υπεροξείδωση λιπιδίου σε μεμβράνες λυσοσωμικών, βιταμίνη Α, η οποία παρουσιάζει έντονη τροπισμό. Η βιταμίνη Ε, προστατεύοντας ακόρεστους διπλούς δεσμούς της ρετινόλης από την οξείδωση και ως εκ τούτου προϊόντα χωρίς ρίζα της ρετινόλης, εμποδίζει την εμφάνιση των οξειδωτικών ιδιοτήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί με τοκοφερόλη και συνεργική ρόλο του ασκορβικού οξέος σε αυτές τις διαδικασίες.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Α και β-καροτένιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών και αρτηρία νόσου, βιταμίνη Α έχει μια προστατευτική επίδραση σε ασθενείς με στηθάγχη, καθώς και αυξήσεις στα επίπεδα αίματος του «χρήσιμα» χοληστερόλης (HDL). Προστατεύουν τα μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, όπου η β-καροτένιο εξουδετερώνει πιο επικίνδυνα είδη των ελευθέρων ριζών: ρίζες πολυακόρεστο οξύ και ρίζες οξυγόνου. Όντας ισχυρά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Α είναι ένα μέσο πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου, ειδικότερα, αποτρέποντας την επανεμφάνιση του όγκου μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα είναι το καροτενοειδές που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και τα φιστίκια. Το λυκοπένιο, τα οποία είναι πλούσια σε ντομάτες, διαφορετική από όλες τις καροτενοειδή προφέρεται τροπισμό για λιπώδη ιστό και λιπίδια, είναι εγγενές αντιοξειδωτική επίδραση επί λιποπρωτεΐνης, μια αντιθρομβογονικό επίδραση.

Επιπλέον, είναι το πιο "ισχυρό" καροτενοειδές όσον αφορά την προστασία από τον καρκίνο, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Η λουτεΐνη και zeaksentin - μεγάλες καροτενοειδών που προστατεύουν τα μάτια μας: συμβάλλουν στην πρόληψη του καταρράκτη, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι η τρίτη αιτία τύφλωσης. Η ανεπάρκεια βιταμινών της βιταμίνης Α συνοδεύεται από κερατομαλακία.

Βιταμίνη Α και ανοσοτροπική δράση

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ελέγχου της μόλυνσης. Η χρήση ρετινόλης αυξάνει τη λειτουργία φραγμού των βλεννογόνων. Λόγω του επιταχυνόμενου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνεται η φαγοκυτταρική δραστηριότητα των λευκοκυττάρων και άλλων παραγόντων μη ειδικής ανοσίας. β-καροτένιο αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα των μακροφάγων, καθώς περιέχουν ειδικές διεργασίες υπεροξειδίου που απαιτούν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Μακροφάγα εκτός από τη φαγοκυττάρωση, διεξάγουν την παρουσίαση του αντιγόνου και διεγείρουν τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με την επίδραση του β-καροτίνης στην αύξηση του αριθμού των Τ-βοηθών. Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα εμφανίζεται στους ανθρώπους (ανθρώπους και ζώα) που υποφέρουν από άγχος (ακατάλληλη διατροφή, ασθένεια, ηλικιωμένη ηλικία). Στους εντελώς υγιείς οργανισμούς, το αποτέλεσμα είναι συχνά ελάχιστο ή απουσιάζει. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξάλειψη των ριζών υπεροξειδίου που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Τ. Με παρόμοιο μηχανισμό, η βιταμίνη Α διεγείρει και παράγει αντισώματα από κύτταρα πλάσματος.

Η ανοσοποιητική δράση της βιταμίνης Α σχετίζεται επίσης με την επίδρασή της στο αραχιδονικό οξύ και τους μεταβολίτες του. Υποτίθεται ότι η βιταμίνη Α καταστέλλει την παραγωγή των προϊόντων αραχιδονικού οξέος (που αναφέρεται omegazhirnym οξέα), αναστέλλοντας έτσι την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε2 (λιπίδιο φυσιολογικώς δραστική ουσία). Η προσταγλανδίνη Ε2 είναι ένας καταστολέας των κυττάρων ΝΚ, μειώνοντας το περιεχόμενο της, η βητακαροτίνη ενισχύει τη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό τους.

Πιστεύεται ότι η βιταμίνη Α προστατεύει από τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις αναπνευστικές λοιμώξεις, το πεπτικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Α είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για το γεγονός ότι τα παιδιά στις πιο αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες όπως η ιλαρά, ανεμοβλογιά, ενώ η χαμηλή ζωή της χώρας είναι πολύ υψηλότερη θνησιμότητα από αυτά τα «αβλαβή» λοιμώξεις από τον ιό. Η βιταμίνη Α παρατείνει τη ζωή ακόμη και για άτομα με AIDS.

Βιταμίνη Α: ειδικές ιδιότητες

Η βιταμίνη Α σχεδόν δεν χάνει τις ιδιότητές της κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας, αλλά σε συνδυασμό με τον αέρα, κατά τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση, καταρρέει. Κατά το μαγείρεμα, 15 έως 30% της βιταμίνης Α χάνεται.

Από τον τρόπο που τα λαχανικά καλλιεργούνται με βιταμίνη Α, εξαρτάται η περιεκτικότητά τους στα προϊόντα αυτά. Για παράδειγμα, εάν τα εδάφη είναι πολύ φτωχά, τότε η βιταμίνη Α είναι πολύ μικρότερη. Εάν τα λαχανικά καλλιεργούνται με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, έχουν την ιδιότητα να καταστρέφουν τη βιταμίνη Α - τόσο στο σώμα όσο και στις ίδιες τις εγκαταστάσεις.

Τα λαχανικά, τα οποία καλλιεργούνται το χειμώνα, έχουν 4 φορές λιγότερη βιταμίνη Α από αυτά που καλλιεργούνται το καλοκαίρι. Η καλλιέργεια του θερμοκηπίου μειώνει επίσης τα λαχανικά για τις βιταμίνες κατά περίπου 4 φορές. Εάν τα λαχανικά δεν έχουν βιταμίνη Ε, τότε η βιταμίνη Α απορροφάται πολύ χειρότερα.

Το γάλα (φυσικό) περιέχει πολλή βιταμίνη Α. Αλλά μόνο εάν οι αγελάδες τρέφονται με φυτά που καλλιεργούνται σε γόνιμα εδάφη και εάν η διατροφή τους περιέχει βιταμίνη Ε. Προστατεύει τη βιταμίνη Α από την καταστροφή.

Για να αποκτήσετε βιταμίνη Α με τη μορφή καροτίνης από φυτικές τροφές, θα πρέπει να καταστρέψετε τα τοιχώματα των κυττάρων πίσω από τα οποία περιέχεται το καροτίνη. Επομένως, αυτά τα κύτταρα πρέπει να γειώνονται. Αυτό μπορεί να γίνει με μάσηση, λείανση με μαχαίρι ή μαγείρεμα. Στη συνέχεια, η βιταμίνη Α απορροφάται καλά και απορροφάται καλά στο έντερο.

Τα μαλακότερα λαχανικά, από τα οποία λαμβάνουμε καροτένιο, θα απορροφηθεί η καλύτερη βιταμίνη Α.

Η καλύτερη πηγή καροτίνης, από την οποία απορροφάται αμέσως, είναι φρέσκια. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να πίνουν αμέσως, επειδή σε συνδυασμό με το οξυγόνο, οι χρήσιμες ιδιότητες του φρέσκου καταστρέφονται. Νωπά θα πρέπει να πιείτε όχι νωρίτερα από 10 λεπτά.

Βιταμίνη Α: Φυσικές και χημικές ιδιότητες

Βιταμίνη Α και ρετινόλη, η οποία περιλαμβάνεται στη σύνθεσή της - ένας αναγνωρισμένος μαχητής με τη γήρανση και την ομορφιά. Η βιταμίνη Α περιέχει επίσης πολλές λιποδιαλυτές ουσίες, ρετινοϊκό οξύ, αμφιβληστροειδή, εστέρες ρετινόλης. Για αυτήν την ιδιότητα, η βιταμίνη Α ονομάζεται επίσης δεϋδρορετινόλη.

Η βιταμίνη Α σε ελεύθερη κατάσταση έχει τη μορφή ασθενώς κίτρινου χρώματος κρύσταλλοι που τήκονται στους 63640 C. Είναι διαλυτό στο λίπη και τους περισσότερους οργανικούς διαλύτες :. Χλωροφόρμιο, αιθέρα, βενζόλιο, ακετόνη, κτλ, αλλά δεν είναι διαλυτό στο νερό. Το διάλυμα χλωροφορμίου της βιταμίνης Α έχει μέγιστη απορρόφηση στα λ = 320 nm και degidroretinol (βιταμίνη Α 2) σε λ = 352 nm, το οποίο χρησιμοποιείται στον ορισμό της.

Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της είναι ασταθείς ενώσεις. Υπό την επίδραση της UV ακτίνες που αποσαθρώνεται ταχέως για να σχηματίσει Rionona (βιολέτες οσμή ουσία) και υπό την επίδραση του οξυγόνου στον αέρα εύκολα οξειδώνεται για να σχηματίσει ένα εποξείδιο. Ευαίσθητο στη θέρμανση.

Πώς αλληλεπιδρά η βιταμίνη Α με άλλες ουσίες;

Όταν η βιταμίνη Α έχει ήδη εισέλθει στο αίμα, μπορεί να καταρρεύσει εντελώς αν το σώμα στερείται βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Α δεν συγκρατείται στο σώμα αν δεν έχει βιταμίνη Β4.

Βιταμίνη Α: επικράτηση της φύσης και της ανάγκης

Η βιταμίνη Α και η προβιταμίνη karatinoidnye είναι ευρέως διαδεδομένα στη φύση. Η βιταμίνη Α εισέρχεται στο σώμα κυρίως με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι των ψαριών, ειδικά γάδου, ιππόγλωσσα, λαβράκι, χοιρινό και βοδινό συκώτι, τον κρόκο του αυγού, κρέμα, γάλα), δεν βρίσκεται σε φυτικές τροφές.

Τα φυτικά προϊόντα περιέχουν πρόδρομο βιταμίνης Α - καροτίνης. Ως εκ τούτου, η μερική παροχή του σώματος με βιταμίνη Α οφείλεται σε φυτικά προϊόντα, αν ο οργανισμός δεν παραβιάζει τη διαδικασία μετατροπής των καροτενοειδών τροφίμων σε βιταμίνη Α (με παθολογία του γαστρεντερικού σωλήνα). Οι προβιταμίνες βρίσκονται στα κίτρινα και πράσινα μέρη των φυτών: η καροτίνη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καρότα. ικανοποιητικές πηγές τεύτλων καροτίνης, τομάτες, κολοκύθα, σε μικρές ποσότητες βρίσκονται σε πράσινα κρεμμύδια, μαϊντανό, σπαράγγια, σπανάκι, κόκκινη πιπεριά, μαύρη σταφίδα, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, βερίκοκα. Τα σπαράγγια και τα σπαράγγια καροτίνης έχουν διπλάσια δραστηριότητα από τα καρότα καροτένιου, καθώς τα πράσινα λαχανικά καροτίνης είναι πιο δραστικά από το πορτοκάλι καροτένιου και τα κόκκινα λαχανικά και τα φρούτα.

Πού είναι η βιταμίνη Α;

Η βιταμίνη Α μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, εκεί είναι με τη μορφή αιθέρα. Προβιταμίνες Μια εμφάνιση σαν ουσίες πορτοκαλί χρώματος, που χρωματίζουν τα λαχανικά στα οποία περιέχονται, με πορτοκαλί χρώμα. Τα φυτικά προϊόντα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α. Στα λαχανικά, οι προβιταμίνες Α μετατρέπονται σε λυκοπένιο και β-καροτένιο.

Η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με καροτίνη είναι επίσης στους κρόκους των αυγών, αλλά και το βούτυρο. Η βιταμίνη Α συσσωρεύεται στο ήπαρ, είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, επομένως τα τρόφιμα με βιταμίνη Α δεν μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά, αρκεί να αναπληρώσουν το σώμα με τις απαραίτητες δόσεις βιταμίνης Α.

Βιταμίνη Α: φυσικές πηγές

 • Αυτό το συκώτι - στο συκώτι βοοειδών 8,2 mg βιταμίνης Α, στο ήπαρ κοτόπουλου - 12 mg βιταμίνης Α, στο ήπαρ των χοίρων 3,5 mg βιταμίνης Α
 • Αυτό το άγριο πράσα είναι ένα πράσινο φυτό στο οποίο 4,2 mg βιταμίνης Α
 • Πρόκειται για ζιζανιοκτόνο - περιέχει 2,5 mg βιταμίνης Α
 • Αυτό το σκόρδο - περιέχει 2,4 mg βιταμίνης Α
 • Αυτό το βούτυρο - περιέχει 0,59 mg βιταμίνης Α
 • Αυτή η ξινή κρέμα - περιέχει 0,3 mg βιταμίνης Α

Η ανάγκη για βιταμίνη Α ανά ημέρα

Για ενήλικες, είναι έως 2 mg. Η βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί από τα συμπληρώματα φαρμακείων (το ένα τρίτο της καθημερινής απαίτησης) και τα δύο τρίτα αυτής της βιταμίνης - από προϊόντα φυσικής προέλευσης, στα οποία υπάρχει καροτένιο. Για παράδειγμα, καρότα.

Η καθημερινή απαίτηση της βιταμίνης Α για έναν ενήλικα - 1.0 mg (ως καροτίνη) 3300 IU έγκυος - 1,25 mg (4125 ME), για τον θηλασμό - 1,5 mg (5000 ME). Ταυτόχρονα, τουλάχιστον το 1/3 της καθημερινής απαίτησης της ρετινόλης πρέπει να παρέχεται στο σώμα σε έτοιμη μορφή. το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση κίτρινων φυτικών χρωστικών ουσιών - καροτίνων και καροτενοειδών.

Όταν η ανάγκη για βιταμίνη Α αυξάνεται

 • Με παχυσαρκία
 • Στη σωματική άσκηση
 • Με βαριά νοητική εργασία
 • Υπό συνθήκες εργασίας με ανεπαρκή φωτισμό
 • Με συνεχή εργασία με υπολογιστή ή τηλεόραση
 • Με ασθένειες της γαστρεντερικής οδού
 • Με ασθένειες του ήπατος
 • Με βλάβες από ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις

Πώς πέφτει η βιταμίνη Α;

Η βιταμίνη Α απορροφάται συνήθως στο αίμα, είναι απαραίτητο να έλθει σε επαφή στη χολή, όπως μια βιταμίνη που διαλύεται στο λίπος. Αν φάγατε βιταμίνη Α, αλλά στη διατροφή σας δεν υπήρχαν λιπαρά τρόφιμα, η χολή θα κατανέμεται ελάχιστα και η απώλεια βιταμίνης Α θα ανέλθει στο 90%.

Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί ένα φυτό τροφίμων με καροτινοειδή όπως τα καρότα, επειδή δεν απορροφάται περισσότερο από το ένα τρίτο της βήτα-καροτίνης, και το ήμισυ του μετατρέπεται σε βιταμίνη Α Δηλαδή, να πάρει από φυτικά τρόφιμα 1 mg βιταμίνης Α, καροτίνη είναι αναγκαία έως 6 mg.

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Βιταμίνη Α" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.