^

Πώς επηρεάζουν τα οιστρογόνα το βάρος μιας γυναίκας;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε όλες τις πληροφορίες που αφορούν την επίδραση των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας και να διευκρινίσουμε αυτά τα ερωτήματα γι 'αυτούς.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Πώς επηρεάζουν τρεις τύποι οιστρογόνων την υγεία σας;

Υπάρχουν 3 τύποι οιστρογόνων: οιστραδιόλη (Ε2), οιστρόνη (Ε1), οιστρόλη (Ε3). Το επίπεδο αυτών των ορμονών στο γυναικείο σώμα εξαρτάται από την ποσότητα λιπαρών αποθέσεων, την πυκνότητα, τη γενετική προδιάθεση για την παχυσαρκία και τα χαρακτηριστικά ηλικίας. Φυσικά, ο ρόλος στο ορμονικό υπόβαθρο δεν διαδραματίζεται από τον τρόπο ζωής της γυναίκας, τις συνήθειες και το σύστημα διατροφής.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο η ορμονική ισορροπία γίνεται πιο αδύναμη, τρελή, απλά πρέπει να παρακολουθείτε το επίπεδο των ορμονών, ώστε να μην κάνετε ανεπανόρθωτα λάθη και να μην λιπαίνετε. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Είναι σημαντικό να μην χάσετε τη στιγμή που η οιστραδιόλη γίνεται λιγότερο και το επίπεδο άλλων ορμονών από την ομάδα των οιστρογόνων κυμαίνεται και η επίδρασή τους στο σώμα είναι τελείως διαφορετική. Ας διευκρινίσουμε λεπτομερώς την επίδραση κάθε ορμόνης, ώστε να μην συγχέεται με τις πληροφορίες.

Η θετική ορμόνη βήτα-οιστραδιόλη ή Ε2

Η βήτα-οιστραδιόλη είναι ένα από τα πιο ενεργά οιστρογόνα που εκκρίνεται στο σώμα από την ημέρα που το κορίτσι έχει την πρώτη εμμηνόρροια και μέχρι τη στιγμή της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Το E2 ελέγχει περισσότερες από 400 διαφορετικές λειτουργίες του σώματος.

Αυτό είναι το όραμα, η κατάσταση του δέρματος, η δύναμη των μυών και ένα καλό σύστημα των οστών. Αυτή η ορμόνη ανταποκρίνεται επίσης σε μια φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία.

Πώς βλέπει μια γυναίκα με χαμηλό επίπεδο οιστραδιόλης;

Φανταστείτε πώς μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί τη στιγμή της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερες ορμόνες φύλου. Κατά συνέπεια, βήτα-οιστραδιόλη επίσης. Εξαιτίας αυτού, το δέρμα μιας γυναίκας μπορεί να φαίνεται απαλό και φτωχό, τα μαλλιά της να γεμίζουν, τα νύχια της να σπάσουν.

Υποφέρουν όχι μόνο αυτοί, αλλά και η καρδιά, τα αγγεία και το οστικό σύστημα. Το κυκλοφορικό σύστημα φέρει επίσης απώλειες, η ροή του αίματος επιβραδύνεται, το αίμα είναι πολύ πιο αργό και επιδεινώνεται με το οξυγόνο.

Εάν η βήτα-οιστραδιόλη στο σώμα είναι μικρή, άλλες ορμόνες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απουσία της. Είναι αλήθεια ότι στον λιπώδη ιστό παράγεται μια άλλη γυναικεία ορμόνη, οιστρόνη. Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τον ρόλο της οιστραδιόλης.

Εάν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πρέπει να αντισταθμίσετε την απώλεια οιστρογόνων στο σώμα, τότε αξίζει να επιλέξετε από τρεις τύπους οιστραδιόλης και όχι τους άλλους δύο. Αυτό θα επιτρέψει την ανασύσταση των χημικών στοιχείων που πριν, από την ημέρα της πρώτης εμμήνου ρύσεως και μέχρι την εμμηνόπαυση, ανέπτυξαν ενεργά τις ωοθήκες.

Αρνητική ορμόνη οιστρόνη (Ε1)

Αυτή η ορμόνη θα βοηθήσει μια γυναίκα για την οποία είναι ώρα για εμμηνόπαυση. Ο λιπώδης ιστός του γυναικείου σώματος μπορεί να το παράγει ακόμα και όταν οι ωοθήκες χάνουν τις λειτουργίες τους. Η παραγωγή της βήτα-οιστραδιόλης αναστέλλεται ή διακόπτεται εντελώς, οπότε η παραγωγή οιστρόνης καθιστά δυνατή την αντιστάθμιση με κάποιο τρόπο της απώλειας οιστρογόνου.

Αλλά μην βιαστείτε να χαίρεσαι. Μελέτες δείχνουν ότι η οιστρόνη μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του μαστού. Ειδικά σε εκείνες τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στην πληρότητα και οι οποίες είναι άνω των 45 ετών.

Πού σχηματίζεται η οιστρόνη;

Συντίθεται από το ήπαρ, τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια, καθώς και από λιπώδη ιστό. Το Estrone χρησιμοποιείται στο σώμα για την αναπαραγωγή οιστραδιόλης. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι διαδικασίες εμφανίζονται στο σώμα ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση.

Μετά την εμμηνόπαυση, η οιστρόνη μετατρέπεται σε οιστραδιόλη δεν είναι πλέον τόσο ενεργή και όχι σε τέτοια ποσότητα. Ο λόγος - σχεδόν πλήρης παύση των ωοθηκών. Αν και, όπως και πριν, η πηγή της οιστρόνης μπορεί να είναι λιπώδης ιστός και σε πολύ μικρές ποσότητες συντίθεται από τα επινεφρίδια και το ήπαρ.

Συμπέρασμα: Το Estrone, το οποίο ονομάζεται κακό οιστρογόνο εξαιτίας της ικανότητάς του να καταστρέφει το σώμα, παράγεται περισσότερο από εκείνους που έχουν αποθέματα λίπους. Δηλαδή, γεμάτη γυναίκες. Περισσότερο λίπος - περισσότερη ορμόνη οιστρογόνων που ονομάζεται οιστρόνη.

Μία από τις ασθενέστερες γυναικείες ορμόνες οιστριόλη (Ε3)

Γιατί οι γιατροί ονομάζουν αυτή την ορμόνη φύλου ένα από τα πιο αδύναμα; Είναι πολύ μικρό στις μη έγκυες γυναίκες. Είναι πολύ περισσότερο στις έγκυες γυναίκες, δεδομένου ότι η οιστριόλη συντίθεται στον πλακούντα.

Οι πληροφορίες για την οστρακοειδή είναι πολύ αμφιλεγόμενες. Πολλές οδηγίες για τα φάρμακα γράφουν ότι η οιστρόλη βοηθά στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της όρασης, στη μνήμη, στην ακοή και σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Στην πραγματικότητα, αυτό απέχει πολύ από την υπόθεση.

Πρώτον, η οιστριόλη σε μη έγκυες γυναίκες είναι αμελητέα, επομένως δεν μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των γυναικών. Δεύτερον, διαφέρει από την οιστραδιόλη στο ότι δεν επηρεάζει θετικά τη μνήμη, την ακοή, την προσοχή ή το έργο της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη ορμόνη - όχι τόσο καλή όσο η βήτα-οιστραδιόλη, όχι τόσο κακή όσο η οιστρόνη.

Οι υποδοχείς οιστρογόνων: πώς και γιατί;

Οι ορμόνες δεν είναι μόνο ουσίες που επηρεάζουν την υγεία και την εμφάνισή σας. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος επικοινωνίας. Πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα και τα συστήματα στο σώμα - από μόνα τους και από το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για να λάβετε ένα ορμονικό μήνυμα, όπως σε ένα τηλεγράφημα, μεταξύ των ορμονών υπάρχουν ειδικές διαδρομές - υποδοχείς. Σε αυτές, οι αρχές δέχονται και παρέχουν πληροφορίες και εργάζονται σύμφωνα με αυτό.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Πού είναι οι υποδοχείς ορμονών;

Πού είναι οι υποδοχείς ορμονών;

Σε όλα τα όργανα: καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλος, μύες, αιμοφόρα αγγεία, ουροδόχος κύστη, έντερο, μήτρα. Και ακόμη και οι μύες των ματιών είναι ο χώρος διέλευσης των ορμονών των υποδοχέων. Συγκεκριμένα, οιστρογονικά.

Αλλά αξίζει να γνωρίζουμε ότι κάθε όργανο έχει διαφορετική ποσότητα ορμονικών υποδοχέων και είναι διασκορπισμένα με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς μεταδίδονται τα σήματα των υποδοχέων ορμονών;

Προκειμένου τα όργανα και τα συστήματα να κατανοήσουν αυτά τα σύνθετα και συχνά αδύναμα σήματα των ορμονών, πρέπει να υπάρχει αρκετή βήτα-οιστραδιόλη στο σώμα. Ειδικά σε εκείνα τα μέρη του σώματος όπου συγκεντρώνονται οι ορμονικοί υποδοχείς.

Υπάρχει υποκατάστατο της οιστραδιόλης; 

Σύμφωνα με μελέτες, είναι βήτα-οιστραδιόλη που μπορεί να ενεργοποιήσει και να ενισχύσει τα σήματα από άλλες ορμόνες. Και, ως εκ τούτου, να διευκολύνουν τη σωστή μεταφορά τους μεταξύ των σωμάτων. Όταν μια γυναίκα προσεγγίζει την κλιμακτηριακή περίοδο, η οιστραδιόλη στο σώμα της γίνεται πολύ μικρότερη και μετά οι ωοθήκες παύουν τελείως να τις παράγουν. Αυτό οδηγεί σε παραβιάσεις οργάνων. Ειδικότερα, στην παραβίαση του μεταβολισμού και ως συνέπεια - την παχυσαρκία.

Μερικές φορές στον τύπο διαβάζουμε πληροφορίες ότι η οιστρόνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το έργο της οιστραδιόλης, επειδή ακόμη και κατά την εμμηνόπαυση το σώμα μπορεί να το παράγει. Όμως, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Το Estrone είναι πολύ αδύναμο για να αναλάβει όλες τις λειτουργίες της οιστραδιόλης.

Ως εκ τούτου, πρέπει να δείτε έναν γιατρό-ενδοκρινολόγο για την εξέταση και τη χορήγηση της ορμονοθεραπείας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.