^

Πώς να υπολογίσετε τις διατροφικές διαταραχές σε εφήβους;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Όταν οι έφηβοι βλέπουν στην τηλεόραση τα όμορφα σώματα των μοντέλων και τη γυαλιστερή μέση του περιοδικού χωρίς μια μόνο ρυτίδα, θεωρούν ότι είναι κατώτερα σε σχέση με αυτούς τους ωραίους άντρες και ομορφιές. Και αρχίζουν να εξαντλούνται με δίαιτες. Τα αγόρια αρχίζουν σκληρά, αγοράζουν ακριβά συμπληρώματα στο φαρμακείο για ανάπτυξη μυών ... Οι έφηβοι γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους στρέφονται κατά της δικής τους υγείας; Το καθήκον των γονέων - έγκαιρα να αναγνωρίζουν τις διατροφικές διαταραχές στους εφήβους και να τις μειώνουν απαλά.

trusted-source[1], [2], [3]

Έφηβος και διατροφή

«Είσαι πάρα πολύ παχύς», λένε οι γονείς και αρχίζουν να τηγανίζουν τον έφηβο μόνο με λαχανικά και φρούτα ή να περιορίζουν το μωρό στο κρέας και το γάλα. Οι γονείς καθοδηγούνται από τα πιο ευγενικά κίνητρα, αλλά καταλαβαίνουν ότι η ακατάλληλη διατροφή για ένα παιδί μπορεί να ανατρέψει ολόκληρο το ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα του; Και το βάρος δεν μπορεί να μειωθεί, αλλά, αντίθετα, να αυξηθεί.

Εάν οι αρχάριοι της διατροφής είναι οι ίδιοι έφηβοι και οι γονείς δεν το γνωρίζουν, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο τρομερές. Η βουλιμία (η λεγόμενη λυπημένος λιμός) και η ανορεξία (μόνιμος υποσιτισμός) μπορεί να καταστρέψει το σώμα τόσο πολύ ώστε να μην είναι εύκολο να αποκατασταθούν οι διαδικασίες ανταλλαγής - μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

Οι λόγοι για μια έντονη επιθυμία για μια δίαιτα σε έναν έφηβο μπορεί να δικαιολογηθούν και να εξαπατηθούν. Οι δικαιολογημένες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία ή την κλίση σε αυτήν. Για να πάει μακριά - η επιθυμία να είναι μοντέλα 45 κιλών με φυσιολογική ανάπτυξη, βάρος και ανάπτυξη. Η επιθυμία για πλήρη κάλυψη των υπερβολικά "κανόνων" της ομορφιάς είναι πιο χαρακτηριστική των κοριτσιών παρά των αγοριών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα κορίτσια γίνονται θύματα διατροφής 4 φορές συχνότερα από τα αγόρια.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσετε αν το παιδί έχει πρόβλημα ή μια πλασματική. Σχετικά με αυτό με ακρίβεια μπορεί να κρίνει μόνο έναν διαιτολόγο. Το δεύτερο βήμα είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο δράσης για τη διόρθωση της κατάστασης. Εάν ένα παιδί έχει πρόβλημα με βάρος, μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί σε μια συνεδρία για έναν ψυχολόγο. Θα βοηθήσει τον έφηβο να αξιολογήσει πραγματικά την κατάσταση. Επιπλέον, η εργασία με έναν ψυχολόγο είναι επίσης ότι, κατά την εφηβεία, τα παιδιά σπάνια ακούν τους γονείς τους. Συχνά ένας ξένος σε αυτόν είναι μια πολύ μεγαλύτερη εξουσία από τον πατέρα και τη μητέρα του, που "δεν καταλαβαίνουν τίποτα!"

Εάν το βάρος του παιδιού είναι πραγματικά πρόβλημα, οι γονείς δεν θα είναι αρκετές μόνο για μια επίσκεψη σε διαιτολόγο. Θα πρέπει να περάσετε με το παιδί με αυτόν τον τρόπο (συχνά μακρύ και δύσκολο!), Κάτι που συνιστά ο γιατρός. Οι αιτίες των προβλημάτων με το βάρος ενός εφήβου δεν περιορίζονται μόνο στο πόσο και τι τρώει. Αν και αυτό, φυσικά, δεν είναι ο τελευταίος σημαντικός παράγοντας.

Αιτίες του υπέρβαρου εφήβου

  • Λάθος διατροφή (πολλά λιπαρά και αλευροειδή, ακατάλληλη διατροφή, μεγάλες δόσεις τροφίμων)
  • Γενετική (κληρονομικές αποκλίσεις βάρους) - αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί
  • Έλλειψη κινητικότητας (ελάχιστος ή καθόλου άθλημα)
  • Κατάθλιψη (ψυχολογικές αποκλίσεις)

Κάθε μία από τις αιτίες υπερβολικού βάρους πρέπει να εξαλειφθεί με πολλούς τρόπους. Και σ 'αυτό οι γονείς δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τη δική τους διαίσθηση, γιατί στην περίπτωση, για παράδειγμα, με τις γενετικές ανωμαλίες, ο αθλητισμός και η διατροφή μπορεί απλά να μην λειτουργούν. Ίσως το παιδί πρέπει να βάλει σε τάξη τις ορμόνες που στην εφηβεία κυβερνούνται από το βάρος, την ανάπτυξη και το χαρακτήρα. Επιπλέον, μια δίαιτα που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 45χρονη θεία Sonia, μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική και ακόμη και επιβλαβής για τον 11χρονο Anechka. Δεν είναι απαραίτητο να το πιείτε όλη την εβδομάδα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κεφίρ και αλατισμένο φαγόπυρο.

Σαν να μην ήθελες να δεις την κόρη σου Claudia Schiffer και τον γιο σου Arnold Schwarzenegger, δεν πρέπει να τους βασανίζεις ακραίες. Ειδικά μονο-δίαιτες. Οι μονο-δίαιτες είναι γρήγορες δίαιτες που περιλαμβάνουν απώλεια βάρους σε ένα προϊόν μόνο για 3-7 ημέρες. Για το σώμα ενός αυξανόμενου παιδιού, αυτό είναι απλά απαράδεκτο. Θα επιτύχετε μόνο εξάντληση, νευρικότητα και λιποθυμία στην τάξη. Αυτό δεν ήταν καθόλου ο στόχος της αγάπης των γονέων.

trusted-source[4]

Οι συχνότερες αποκλίσεις στη διατροφή των εφήβων

Δεν υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά, και αν οι γονείς δεν παρακολουθούν ιδιαίτερα τι και πόσο τρώει το παιδί, μπορείτε να θυμηθείτε αμέσως όταν το παιδί έχει ανορεξία, βουλιμία ή καταναγκαστική υπερκατανάλωση τροφής. Περισσότερα για αυτές τις ανωμαλίες, που συμβαίνουν συχνά ασυμπτωματικά και απαιτούν γονείς με στενό μάτι.

Ανορεξία σε εφήβους

Η ανορεξία συχνά ονομάζεται νευρική ανορεξία. Αυτή η ασθένεια συνδέεται με ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα που σχετίζονται με το καθήκον της απώλειας βάρους. Την ίδια στιγμή, ένα κορίτσι ή ένα αγόρι είναι κατηγορηματικά δυσαρεστημένο με το βάρος, το σχήμα, το ύψος και γενικά τον εαυτό της ως άτομο. Οι περισσότερες φορές η ανορεξία αναπτύσσεται σε επισφαλείς εφήβους. Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα ή δύο, αλλά μπορεί να συνεχιστεί για ενάμιση χρόνο, όταν το παιδί έχει εξαντληθεί πλήρως, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και έγκαιρα να αναγνωρίσουν το αρχικό στάδιο της νευρικής ανορεξίας. Πώς να το κάνετε αυτό;

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Η πρώτη κλήση: συνομιλίες

Ακούστε προσεκτικά τι λέει το παιδί σας για τον εαυτό του. Εάν αντικατοπτρίζει συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο θα χάσει βάρος και συγκρίνει τον εαυτό του με τα μοχθηρά μοντέλα, αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά κουδούνια. Η προβολή στον εαυτό σας στον καθρέφτη είναι φυσιολογική για έναν έφηβο. Αντιμετωπίζει το «εγώ» και την εμφάνισή του με ιδιαίτερη προσοχή. Εάν το παιδί είναι σίγουρο για τον εαυτό του, θα απομακρυνθεί από τον καθρέφτη με μια αίσθηση ικανοποίησης: "Τι είμαι όμορφη (τι ωραία!)" Ή δείτε τα πιο κερδοφόρα χαρακτηριστικά μιας μορφής, αντιμετωπίζει.

Αν ένα παιδί υποφέρει από τη δική του κατωτερότητα, δεν του αρέσει ο καθρέφτης, η διάθεσή του λυμαίνεται αφού κοιτάξει την αντανάκλαση του, γίνεται νευρικός και ευερέθιστος. Τότε οι γονείς θα πρέπει να μιλάνε με τον έφηβο ότι είναι αγαπημένος τον τρόπο που είναι, να δώσει παραδείγματα από τη δική του ζωή, να δείξει ηθοποιούς και τραγουδιστές οι οποίοι, με αρκετά μέτρια εμφάνιση, έχουν γίνει πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι. Και πάμε για δράση: Αγορά βίντεο μωρό, καίνε το κολύμπι, να μειωθεί σε ένα διαιτολόγο για να ρυθμίσετε τη διατροφή για έναν δερματολόγο - για την επιλογή της μάσκες και προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος και την περιποίηση των μαλλιών.

Πολύ συχνά, η δυσαρέσκεια για την εμφάνιση του παιδιού οφείλεται στην έλλειψη προσοχής από τους ενήλικες. Αυτό το ελάττωμα αντισταθμίζει τα τρόφιμα, αλλά θα ήταν απαραίτητο - μια κοινή διακοπή με τον πατέρα και τη μητέρα μου.

Η δεύτερη πρόσκληση: επιλογή δίαιτας

Τα παιδιά που πρόκειται να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα της εμφάνισής τους, αρχίζουν να ενεργούν. Και το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία: αυτή τη δίαιτα που διαβάζουν το περιοδικό, και το άκουσα από έναν φίλο, και αυτά τα «επιβλαβή» προϊόντα για αυτό δεν θα είναι εκεί, γιατί είπε στην τηλεόραση. Οι γονείς θα πρέπει να ειδοποιούνται εάν τα παιδιά αρχίσουν να αποκλείουν από τη διατροφή κάποια προϊόντα, προτιμούν άλλα και μειώνουν έντονα τις μερίδες. Αν παραλείψετε αυτό το στάδιο της ανορεξίας, τότε το παιδί χάνει βάρος στο 12%, και οι γονείς διαγράφουν αυτό για σχολικό άγχος ή απώλεια όρεξης.

Δεν γνωρίζουν ότι με όρεξη, όλα είναι σωστά, το παιδί βασανίζει τον εαυτό του με την ελπίδα να αποκτήσει μια εμφάνιση μοντέλου. Αξίζει να δοθεί προσοχή σε μια τόσο σημαντική λεπτομέρεια, όπως σε μερίδες των τρώγων. Σπάνια, ένας έφηβος είναι σε θέση να ελέγχει την όρεξή του σε μια εποχή που η φύση απαιτεί φυσιολογικές υγιείς μερίδες με όλες τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Ένας έφηβος που είναι στην περίοδο της ανορεξίας αναπτύσσεται, τότε τίποτα, και στη συνέχεια ξαφνικά pounces στα τρόφιμα. Μερικά παιδιά χρησιμοποιούν συχνά καθαρτικά και κλύσματα.

Στο φόντο της δίαιτας, ένας έφηβος μπορεί να ξεκινήσει το μαγείρεμα όλη την ώρα. Η μαμά είναι ευτυχής: τι είδος συμβούλου μεγαλώνει! Αλλά μια ανθυγιεινή αγάπη για συνεχή μαγειρική μπορεί να είναι μόνο μια νευρική κατάρρευση: το υποσυνείδητα ο έφηβος αντισταθμίζει την έλλειψη φαγητού, δεν το τρώει μόνο του, αλλά τροφοδοτεί άλλους.

Η τρίτη πρόσκληση: μια πρωτοφανής αγάπη του αθλητισμού

Ένα παιδί στο στάδιο ανορεξίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη σωματική άσκηση για να χάσει βάρος ακόμη περισσότερο. Από αυτό, το σώμα του εξαντλείται σταδιακά. Εθνότητα αλλάζει επίσης: ένα υγιές παιδί πριν από το δέρμα του προσώπου αρχίζει να ξεκολλήσουν, η τρίχα γίνεται εύθραυστα και αδύναμα νύχια πολύ γρήγορα καταρρεύσει, υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά από το στόμα, γενική αδυναμία και κόπωση, και ένας έφηβος τη νύχτα μπορεί να υποφέρουν από εφιάλτες. Όλα αυτά στο φόντο της απώλειας βάρους θα πρέπει να γίνουν ένα οδηγό φως για τους γονείς.

Η μετάβαση σε έναν θεραπευτή και έναν διατροφολόγο είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το στάδιο της ανορεξίας, επειδή το πεπτικό σύστημα είναι ήδη σπασμένο, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για να το αποκαταστήσετε.

Η πέμπτη κλήση: ο χρόνος χάνεται

Εάν οι γονείς ήταν απρόσεκτοι και πολύ απασχολημένοι για να πιάσουν τις αλλαγές στην κατάσταση του παιδιού, τώρα σίγουρα πρέπει να δουν αλλαγές στην εμφάνισή του. Podrotsky είναι σοβαρά εξαντληθεί. Έχουν κακή όρεξη, συχνά υπάρχουν περιόδους εμέτου, όχι σωστό στομάχι (έλκη, γαστρίτιδα). Το πρόσωπο αλλάζει χρώμα από ροζ σε χλωμό ή γήινο, στο πρόσωπο μπορεί να υπάρχουν στίγματα, σπυράκια, ακόμα και πληγές. Τα μαλλιά αδύναμη εξαντληθεί, τα νύχια σπάσει, το παιδί είναι αδύναμο, languid, κακή χύνεται, η αρτηριακή πίεση του είναι χαμηλή.

Ένα τέτοιο κράτος δεν εμφανίζεται αμέσως, ένα έτος και ένα μισό εκφοβισμού θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πάνω από το δικό του οργανισμό, προκειμένου να βρεθεί σε πλήρη εξάντληση. Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της βουλιμίας στο τελευταίο στάδιο είναι η έντονα αρνητική αντίδραση ενός εφήβου στα τρόφιμα. Και σε ακραίες περιπτώσεις το 40% των παιδιών πεθαίνουν από ανορεξία. Είναι σημαντικό οι γονείς να αντιδρούν εγκαίρως σε τυχόν παράξενη συμπεριφορά του παιδιού σχετικά με τα τρόφιμα και στη συνέχεια μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί στην αρχή.

Βουλιμία ή λύγκα πείνας

Η βουλιμία στους εφήβους είναι μια άλλη σοβαρή ψυχική διαταραχή που σχετίζεται με το φαγητό. Η βουλιμία αποδίδεται σε σύνθετες διατροφικές διαταραχές, οι οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ειδικά σε μεταγενέστερα στάδια, όταν η στιγμή της καταστροφής στο σώμα από τους γονείς έχει ήδη χαθεί. Με τη βουλιμία, ένας έφηβος έχει μια βάναυση όρεξη, τρώει ό, τι βλέπει, τότε αισθάνεται άδικο να ντρέπεται για αυτό που έχει φάει και να απαλλαγεί από τροφή προκαλώντας τεχνητό εμετό. Τα καθαρτικά και τα διουρητικά είναι τα συνηθισμένα φάρμακα με τα οποία το κιτ πρώτων βοηθειών ενός εφήβου που πάσχει από βουλιμία είναι γεμάτο. Την ίδια στιγμή ο έφηβος είναι εμμονή με όλα τα είδη διατροφής και προσπαθεί να απαλλαγεί από το υπερβολικό βάρος, κατά τη γνώμη του, από την αυξημένη σωματική άσκηση.

Πώς διαγιγνώσκεται η βουλιμία; Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προσέξετε τι και πόσο τρώει το παιδί. Εάν ένα τμήμα της είναι αμελητέα, και στη συνέχεια πολύ μεγάλο, ο έφηβος αρνήθηκε να φάει, ανά πάσα στιγμή, κρύβει το γεγονός ότι έφαγε, έτρεξε στο μπάνιο αμέσως μετά τα γεύματα για να απαλλαγούμε από τα τρόφιμα που καταναλώνονται - αυτά είναι σημάδια της βουλιμίας.

Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες επιδράσεις: μεταβολικές διαταραχές στο σώμα, δυσλειτουργία των νεφρών, συκώτι, ενδοκρινικό σύστημα. Οι περιπτώσεις θανάτου είναι πολύ συχνές αν οι γονείς δεν ακολουθήσουν το παιδί και η βουλιμία πέρασε στο τελευταίο στάδιο. Αυτή η ασθένεια δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα. Μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν εμφανιστούν μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον έφηβο.

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι πολύ στενά συνδεδεμένες και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Χρειαζόμαστε τη μέγιστη φροντίδα και προσοχή των γονέων, καθώς και τον αυστηρό έλεγχο της πρόσληψης των φαρμάκων που συνταγογραφούνται από το γιατρό και της διατροφής του μωρού. Θα πρέπει να φάει τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα σε διαιρεμένες παρτίδες. Στη διατροφή θα πρέπει να υπάρχουν πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, έτσι ώστε να μην απενεργοποιείται το σώμα του παιδιού και να του παρέχονται όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη.

trusted-source[12], [13]

Υπερβολική υπερκατανάλωση

Τι είναι η καταναγκαστική υπερκατανάλωση; Αυτό τρώει μια τεράστια ποσότητα φαγητού σε μια συνεδρίαση. Με άλλα λόγια, αυτό είναι μια ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής, με μεγάλες δόσεις και αμέσως. Εάν ο έφηβός σας είναι εκτεθειμένος σε αυτή τη φοβερή ασθένεια, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν διαιτολόγο και έναν ενδοκρινολόγο.

Η καταναγκαστική υπερκατανάλωση μπορεί να οφείλεται σε έντονο στρες. Για παράδειγμα, ένα παιδί έχει χάσει κάποιον από την οικογένεια ή έχει ένα δράμα αγάπης. Αυτή η απώλεια αντισταθμίζεται από το παιδί με τον πιο προσβάσιμο και ταχύτερο τρόπο - να φάει κάτι νόστιμο. Σε αυτή την περίπτωση, οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη, δεν λειτουργούν. Ως εκ τούτου, ένας έφηβος είναι σε θέση να φάει μόνο ένα τεράστιο τμήμα της πίτσας ή μια πίτα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Η υπερκατανάλωση θα πρέπει να διακρίνεται από μια ξαφνική και σοβαρή βίαιη πείνα, η οποία συμβαίνει σε κατάσταση άγχους ή μετά από σκληρή σωματική εργασία ή όταν ένα παιδί παίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον καθαρό αέρα. Το απλό συναίσθημα της βίαιης πείνας για έναν έφηβο είναι φυσιολογικό. Αλλά οι συνεχείς επιθέσεις της πείνας, για παράδειγμα, ενός μηνός, πρέπει να προειδοποιήσουν τους γονείς. Για τον εαυτό σας να μην μαντέψετε με μια διάγνωση (μπορείτε εύκολα να κάνετε λάθος) πρέπει να περάσετε χρόνο και να οδηγήσετε το παιδί σε γιατρό.

Η καταναγκαστική υπερκατανάλωση μπορεί επίσης να διακριθεί από το γεγονός ότι το παιδί προσπαθεί να κρύψει αυτές τις περιόδους πείνας, όπως και στην βουλιμία. Αυτό διακρίνει μια νοσηρή κατάσταση από μια υγιή υγιή όρεξη, η οποία μεταξύ των εφήβων δεν είναι ασυνήθιστη. Και η υπερκατανάλωση στην ανώμαλη κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεταβολές της διάθεσης. Ένα παιδί μπορεί να έχει κατάθλιψη ή νευρωτική κατάσταση, την οποία επίσης προσπαθεί να κρύψει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής, ο οποίος θα σας πει ποιες δραστηριότητες μπορεί να αποσπάσει το παιδί από τις ιδεοληπτικές σκέψεις που προκαλούν κατάθλιψη. Και ένας διαιτολόγος που συνταγογραφεί μια λογική διατροφή. Ένας γιατρός-ενδοκρινολόγος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε φάρμακα που μειώνουν την όρεξη και βελτιώνουν τη διάθεσή σας, επειδή είναι αδύνατο να αντιμετωπίσετε την καταναγκαστική υπερκατανάλωση μόνο με ψυχολογικές μεθόδους, χωρίς φάρμακα.

trusted-source[14], [15], [16]

Οι διατροφικές διαταραχές του εφήβου είναι νικημένες. Τι θα ακολουθήσει;

Μόλις η βουλιμία, η ανορεξία ή η ψυχαναγκαστική υπερκατανάλωση στραγγαλίζονται ή εξαπολύονται σε οποιοδήποτε στάδιο, θα πρέπει να ηρεμήσετε και να ζήσετε ευτυχισμένα πάντα μετά. Αλήθεια; Φυσικά όχι. Ένας έφηβος που κάποτε γύρισε σε πειράματα με φαγητό ως τρόπο να αντισταθμίσει κάτι μπορεί να το κάνει και πάλι. Επομένως, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν τον έλεγχο της διατροφής και της ψυχικής κατάστασης του παιδιού.

Οποιαδήποτε ασθένεια που συνεπάγεται συνειδητό υποσιτισμό ή υπερκατανάλωση, βασίζεται σε ψυχολογικά προβλήματα, συχνά βαθιά κρυμμένα. Αυτό μπορεί να είναι μια έλλειψη αγάπης, προσοχής ή πολύ χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μπορεί να είναι η απώλεια ενός αγαπημένου, του οποίου η εύθραυστη ψυχή το παιδί δεν μπορεί να αντέξει. Επομένως, η παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, που αποσκοπεί στην αλλαγή των διαθέσεων, των επιθυμιών και των συνηθειών, δεν πρέπει να μεταφέρει την προσοχή των γονέων, ακόμη και των πιο πολυσύχναστων. Και τότε οι διατροφικές διαταραχές του εφήβου δεν μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής του. Και δικός σου.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.