^

Πώς να διδάξετε ένα παιδί να περπατήσει;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αυτή η υπέροχη στιγμή, όταν μάθατε ότι θα έχετε ένα παιδί, είναι τόσο χαρούμενος και εμπνευσμένος. Αλλά περνάει λίγος χρόνος και το μωρό σας προσπαθεί ήδη να κινηθεί, να σέρνει και ... να μην μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα. Πώς να διδάξετε ένα παιδί να περπατήσει;

Τα πρώτα βήματα του παιδιού

Το παιδί μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τα πρώτα βήματα, ξεκινώντας ήδη από τους 9-11 μήνες της διασκέδασης και της πολύχρωμης ζωής του. Δεν έχετε χρόνο να κοιτάξετε πίσω, καθώς θα αρχίσει ήδη να ελέγχει τα ράφια με τέτοια ενδιαφέροντα έγγραφα γι 'αυτόν, επαγγελματικές κάρτες, βάζα, φάρμακα και ούτω καθεξής. Για ένα ψίχουλο σε αυτή την περίοδο της ζωής πρέπει να παρακολουθείτε και να κρύβετε ιδιαίτερα όλα τα μαχαίρια, τα κοπτικά, τα τραυματικά αντικείμενα, τα φάρμακα και τα σημαντικά πράγματα για εσάς, τα οποία το παιδί είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθει.

Το παιδί πριν από τις προσπάθειες να περπατήσει ανεξάρτητα προετοιμάζεται προσεκτικά για αυτό το γεγονός. Αρχικά το παιδί προσπαθεί να καθίσει, να σηκωθεί, να στέκεται για κάτι, να σπρώχνει και τα τέσσερα άκρα και πολύ χαρούμενος αν βγει κάτι και προσπαθεί σκληρά. Παιδιά ηλικίας 9-11 μηνών κινούνται γύρω, κρατώντας σε ένα κρεβάτι, καρέκλες και όλα όσα συναντάμε στο δρόμο, προσπαθώντας ακόμα να περπατήσουν, πιέζοντας μια αναπηρική πολυθρόνα ή κάτι που είναι βολικό για να πάρετε.

Ο μπαμπάς και η μαμά προσκαλούν

Σε ηλικία 11-12 μηνών, τα παιδιά μπορούν να μεταναστεύσουν ελεύθερα στο δωμάτιό τους, σε μικρή απόσταση. Αυτή τη στιγμή, το μωρό θα πρέπει να προσπαθεί να δελεάσει από το μαμά στον μπαμπά, έτσι ώστε οι μύες των ποδιών του, οι μύες της πλάτης να αναπτυχθούν, και το παιδί παίρνει καλύτερο συντονισμό. Το παιδί σας θα χαρεί να πάει στη μαμά ή στον μπαμπά με τη σειρά του, ενώ γελάει δυνατά. Αν σας ενδιαφέρει αυτό το ψίχουλο και στηρίξτε το ηθικό του, το πνεύμα του πολεμιστή, θα μάθει γρήγορα να περπατήσει.

Ξεκινώντας σε 14 μήνες της ηλικίας, τα παιδιά είναι μόνα τους και είναι αρκετά σίγουροι με τη θέση που βρίσκεται να σηκωθεί στα πόδια τους και να τρέξει, σαν ένα παγοθραυστικό στο δωμάτιο, ξεπερνώντας τα εμπόδια στην πορεία, αναρρίχηση σε καμία περίπτωση δεν καρεκλάκια ή καναπέ, ενώ τρελά πανηγυρισμούς ικανότητά τους.

Μερικοί κανόνες για τους γονείς

Αγαπητοί γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει αυτό το δύσκολο, αλλά πολύ διασκεδαστικό σκάφος - το περπάτημα. Για να γίνει αυτό, απλά πρέπει να καταλάβετε μερικούς πολύ απλούς αλλά χρήσιμους κανόνες.

Φυσιολογία του μωρού

Φυσικά, θέλετε απίστευτα το μωρό σας να πάει το συντομότερο δυνατό, προσπαθείτε με κάθε δυνατό τρόπο να τον ενδιαφέρετε και να βοηθήσετε, αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά. Μην αναγκάζετε το μωρό σας να κινείται γρηγορότερα. Στα μικρά παιδιά, το μυοσκελετικό σύστημα είναι μάλλον αργά διαμορφωμένο, οπότε το υπερβολικό φορτίο για το παιδί δεν θα είναι χρήσιμο.

Πρώτον, το παιδί πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό που του περιμένει στο μέλλον. Το παιδί σας πρέπει πρώτα να σέρνει λίγο πριν μάθει να περπατάει. Ενώ το μωρό σέρνει, όλοι οι βασικοί μύες αναπτύσσονται για να προετοιμαστούν για περήφανο περπάτημα. Περνώντας, το μωρό σας θα βελτιώσει το κινητικό του σύστημα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όταν διδάσκει ένα παιδί να περπατήσει. Το περπάτημα αφαιρεί πολύ ενέργεια από το μωρό, το μωρό εξαντλείται και κουράζεται από βαριά φορτία, επομένως είναι ανεπιθύμητο να αναγκάσει το μωρό να περπατήσει όταν δεν έχει μάθει ακόμα να σέρνει.

Η κινητήρια δύναμη είναι ενδιαφέρον

Μια πολύ σημαντική στιγμή στη διαδικασία της διδασκαλίας ενός παιδιού είναι το ενδιαφέρον του για μάθηση. Εάν, για παράδειγμα, το μωρό σας σέρνει σε όλες τις τέσσερις, τότε έχετε μια θαυμάσια ευκαιρία αυτή τη στιγμή για να δείξετε στο παιδί κάτι πολύ ενδιαφέρον και αυτό το αντικείμενο πρέπει να είναι κοντά, αλλά λίγο πάνω από το επίπεδο των ματιών. Αφού το παιδί φτάσει στα πόδια, πάρτε το αντικείμενο κάπου λίγο πιο μακριά και το βάλτε κάτω έτσι ώστε το μωρό να ενδιαφέρεται να φτάσει σε αυτό και να το αρπάξει.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να περπατάει με θαυμάσιο τρόπο - να κάνει για αυτόν ένα ειδικό μονοπάτι με χειρολαβές, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να κινηθεί γύρω από το δωμάτιο στο οποίο είναι χωρίς βοήθεια. Στη συνέχεια, το παιδί σας θα κρατήσει τα μαξιλάρια για υποστήριξη και θα πάει όπου θέλει. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μονοπάτι για το μωρό

Μπορείτε να κάνετε μια παρόμοια διαδρομή για το παιδί από αυτό που έχετε στο σπίτι, για παράδειγμα, οικοδομώντας μια σειρά καρέκλες στο παιδί για να πάει και να κρατήσει σε αυτούς. Εξαιρετικές καρέκλες ή καναπέδες. Με την πάροδο του χρόνου, το μωρό θα είναι σε θέση να περπατήσει με περισσότερη εμπιστοσύνη, τότε θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί ελαφρά η απόσταση μεταξύ των αντικειμένων για τα οποία κρατάει, έτσι ώστε τα βήματα του μωρού να είναι ευρύτερα και βήμα σίγουρα.

Σε μια εποχή που το παιδί σας προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα - να τον υποστηρίξει και να αποφύγει τις πιθανότητες πτώσεων, τραυματισμών. Τα μικρά παιδιά πέφτουν πολύ συχνά, και στη συνέχεια κλαίουν για πολύ καιρό. Γιατί χρειάζεστε αυτό; Συμβαίνει επίσης ότι τα παιδιά, μετά από συχνές πτώσεις, δεν θέλουν πλέον να περπατούν, επειδή ήταν πολύ άνετα σέρνουν, ακόμα και επώδυνες. Αποφύγετε την πτώση ή, τουλάχιστον, ελαχιστοποιήστε τις απαραιτήτως.

Συχνά επαινείτε το παιδί σας για να μάθει να περπατάει. Το μωρό σας θα χαρεί και θα προσπαθήσει να μάθει γρήγορα να περπατήσει, ώστε να επαινεθεί περαιτέρω. Εσείς δεν θα παρατηρήσετε πως το παιδί σας θα περπατήσει μόνο του και χωρίς προβλήματα.

Απομιμήσεις

Τα παιδιά αγαπούν να μιμούνται τους συνομηλίκους τους και τους ενήλικες. Προκειμένου το παιδί σας να μάθει γρήγορα να περπατάει - πηγαίνετε μαζί του όσο πιο συχνά γίνεται σε δημόσιους χώρους όπου περπατούν τα παιδιά και οι ενήλικες. Τέτοιες θέσεις μπορεί να είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι "κόσμοι παιχνιδιών" των παιδιών και απλά ένας δρόμος. Όταν ένα παιδί κοιτάζει το τζόκινγκ και το άλμα των παιδιών, τους γρήγορους ενήλικες, θα θέλει επίσης να μάθει πώς να περπατάει. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ακολουθήσουν μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα, όταν λέτε κάτι σαν: «Κοιτάξτε, η κοπέλα έτρεξε», «τρέχει ο σκύλος», «τρέχει γάτα», το αγόρι έτρεξε τόσο γρήγορα, αφήστε τον. "

Ανεξαρτησία του μωρού σας

Οι γονείς δεν συνιστάται να χρησιμοποιούν περιπατητές για να διασφαλίσουν ότι το παιδί σας μαθαίνει να περπατάει. Εάν ένα παιδί είναι πολύ κοντά σε έναν περιπατητή, απλά αρνείται να περπατήσει μόνο του. Τα παιδιά δεν είναι πολύ δύσκολο να κυριαρχήσουν περιπατητές, αλλά το περπάτημα είναι πολύ δύσκολο, επειδή το παιδί δεν θέλει να κινηθεί ανεξάρτητα.

Επίσης, δεν συνιστάται να πάρετε ένα παιδί πάρα πολύ ή συχνά, κρατώντας τον κάτω από τα χέρια του έτσι ώστε να περπατά με αυτόν τον τρόπο. Λόγω αυτής της μάθησης με το περπάτημα, τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από λανθασμένη στάση, παραμόρφωση των ποδιών ή, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό, μια μετατόπιση στο κέντρο βάρους.

Η άριστη επιλογή για την υποστήριξη ενός παιδιού δεν είναι τίποτα άλλο από τα ηνία. Το παιδί θα τα κυλά απλά μπροστά του και θα τον κρατήσετε εκείνη τη στιγμή, καθαρά, πίσω από την κουκούλα. Το κύριο πράγμα είναι για το παιδί να περπατήσει λίγο-πολύ ανεξάρτητα, να μην σκύβει δυνατά προς τα εμπρός και να μην κρέμεται γύρω από την προσκόλλησή σας.

Καροτσάκι

Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί βρίσκεται στην αναπηρική πολυθρόνα για ελάχιστο χρόνο. Μόλις φτάσετε στον προορισμό της, αφήστε αμέσως το παιδί να παίξει ανεξάρτητα. Τι θα μπορούσε να αναπτύξει, να τρέξει και να πηδήσει. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί σας θα μάθει να περπατάει γρήγορα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.